Da li se mogao izbeći hitler ili šta je srbima bio 27. Mart

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Da .., ovo je stvarno malo poznat podatak.

By Radomir Smiljanić.

Inače, ova tema je bila "Da li se mogao izbeći Hitler ili šta je Srbima bio 27.Mart." Ja sam malo proširio sa "Da li bi nam bilo gore da smo ostali u paktu". Ima li neko hrabrosti da kaže da bi smo manje stradali ako bi smo ostali u Paktu ( bez obzira da li do kraja rata ili bi smo se okrenuli kako vetar duva ). Niti jedna zemlja koja je bila na strani Osovina nije imala milionske odmazde, u najgorem slučaju hiljade. Kamo sreće da se broj stradalih na ovim prostorima mogao meriti hiljadama a ne milionima. Sama ova činjenica je dovoljna da me stavi na stranu Pakta ( sa mogućnošću ulaska na stranu Saveznika u najpovoljnijem trenutku za nas ).

Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
24
Ovo je neozbiljno. Prodaš nekome tehnologiju i uveren si da neće moći da je upotrebi. Inače početkom tridesetih Sovjetsko naoružanje je bilo vrhunsko. Tenkovi T-28 i T-34 ( ovo označava godinu kada su počeli da se proizvode ) su bili najbolji na svetu čak do sredine rata (da ne govorim o KV-1 koji je ladno trpeo preko stotinu granata Nemačkih tenkova, mislim da je rekord bio 126), a početkom Španskog građanskog rata, Sovjetske "Rate" i "Čajke" su bile apsurdno superiornije od Luftwaffe. Takođe i Sovjetski raketni program je bio ispred Nemačkog sve do Staljinovih čistki. Sve ovo je bilo poznato Nemačkoj i nebih se složio da su tako ležerno imali nisko mišljenje o njima.
Tenk T28 počeo se proizvoditi tek '33 i do '40, kada je njegova proizvodnja prestala, proizvedeno je nešto više od 500 kom.
On jeste bio svojevremeno najbolji svjetski tenk, ali njegove mane pokazale su se kako u Poljskoj, tako i u Zimskoj kampanji RKKA .., kraće rečeno zastario je (zato su Sovjeti i prestali da ga proizvode).

Osim toga pitanje je koliko je uopšte komada T28 bilo operativno 22. juna '41.

T34 počeo se proizvoditi tek na jesen '40. i Švabe '39. i '40. o njemu nisu razmišljali. Isti slučaj je i sa KV1 koji se serijski počinje praviti od februara takođe '40.

U Španskom građanskom ratu jesu se Polikarpovi I15 i I16 pokazali superiornijim nad He 50, He 51 i He 59, ali poslije toga su Švabe napravili Me-109F, Me-109E i Me-110.
Avioni koji su trebali biti sovjetski odgovor na njih MiG-3, Jak-1, LaGG-3, Il-2, Pe-2 i Er-2 počeli su izlaziti iz fabrika tek početkom '41. što znači da Švabe ni o njima nisu znale ništa.

A o raketnoj vojnoj tehnici (vjerovatno misliš na BM13) takođe nisu mogli imati pojma - "Katjuša" je stvarana od '39. do '41. ... i uopšte Švabe su tu ubjedljivo najdalje bile otišle

Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
24
U razgovoru se pominje da Gering želi da otkupi sve što se proizvede iz rudnika. Nije bilo nikakvog pominjanja cene. Ako grešim, molim vas ispravite me.
Nemogu garantovati 100%, ali sam 85% uvjeren da se radi o knjizi Dušana Lukača, Treći Rajh i zemlje jugoistočne Evrope.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
[WARNING]Ovo nije tema o naoružanju i vrstama oružja u prošlosti.[/WARNING]

Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
24
Idemo dalje...

1) Nastavili ustanak, nerede, nazovi kako hoćeš. Za to nemoraš da budeš na vlasti.
Precjenjuješ ulogu KPJ-u.
Oni ni sa čim tim u organizacijskom pogledu nisu imali veze. Sve to je i njih same iznenadilo i jedva da su uspjeli da te događaje iskoriste za izlazak u javnost.

Ono što činjenica je to da su ih svi ti događaji ponukali da ubrzaju pripreme za buduću odbranu zemlje.
2) Neutralan - znači da se ne mešaš. Ako se ja bijem s nekim a s tobom potpišem sporazum da ti nećeš da pomažeš niti jednoj strani to smatram neutralnošću. E sad, ako ona druga strana smatra da ako njoj aktivno ne pomogneš da si automatski njen neprijatelj... to je drugo
.
[FONT=&amp]Biti u paktu, a biti neutralan je oksimoron, to je contradictio in adjecto.

[/FONT]I kakvoj se to navodno neutralnoj državi (Jugoslaviji) uopšte daje teritorijalno proširenje na raćun druge zaraćene strane (Grčke)?

Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
24
By Radomir Smiljanić.
Aha.
A gdje on to tačno rekao ili napisao?
Inače, ova tema je bila "Da li se mogao izbeći Hitler ili šta je Srbima bio 27.Mart." Ja sam malo proširio sa "Da li bi nam bilo gore da smo ostali u paktu". Ima li neko hrabrosti da kaže da bi smo manje stradali ako bi smo ostali u Paktu ( bez obzira da li do kraja rata ili bi smo se okrenuli kako vetar duva ). Niti jedna zemlja koja je bila na strani Osovina nije imala milionske odmazde, u najgorem slučaju hiljade. Kamo sreće da se broj stradalih na ovim prostorima mogao meriti hiljadama a ne milionima. Sama ova činjenica je dovoljna da me stavi na stranu Pakta ( sa mogućnošću ulaska na stranu Saveznika u najpovoljnijem trenutku za nas ).
Mi smo u paktu ostali.
Nova jugoslovenska vlada je sve učinila da Njemačku uvjeri kako Jugoslavija ostaje privržena Bečkom sporazumu.

Ministar vanjskih poslova je u nekoliko telefonskih razgovora sa Ribentropom naglašavao da se ništa nije promjenilo i u tim razgovorima, a i preko njemačke ambasade tražio je da mu se sa Ribentropom ugovori sastanak.

Svi jugoslovenski ambasadori dobili su instrukcije da na svim mjestima, a pogotovo kada je riječ o kontaktima sa novinarima obavezno nekoliko puta naglase da Bečki sporazum pučom nije doveden u pitanje.

Drugim riječima, Jugoslavija nije raskinula Bečki sporazum i nikakva krivnja za sukob ne može se pripisati novoj jugoslovenskoj vlasti (takvo nešto je prljava antisrpska propaganda) - sporazum je raskinula Njemačka izvršivši agresiju na Jugoslaviju 6.4.'41.

A evo šta o puču kaže Patrijarh Gavrilo.
Tokom demonstracija, patrijarh je izlazio više puta na prozor Patrijaršije i držao govore demonstrantima, a istog dana, na zasedanju Sabora on je rekao ovo:

Sudbonosni su događaji koje preživljavamo, sudbonosniji možda, nego ikada, ne samo za pojedince nego i za države i narode...
Kada nam je saopšteno da je sklapanje pakta neminovno, mi smo postali svesni da ovde nije u pitanju samo država, niti su u pitanju samo čast i tradicija pređašnjih generacija, već i generacija koje će posle doći.

I ja lično i Sveti Arhijerejski Sinodizjavili smo da ne možemo ostati ravnodušni. U nedelju smo se morali sastati, došli smo do zaključka da se nalazimo u doba da moramo obeležiti svoj stav prema vlastima i narodu, pa smo smatrali da smo slabi, da bez Sabora opredelimo politiku i liniju kojom ćemo ići.

Smatrali smo da je ono što je vlada učinila bilo pogrešno i da vređa čast, slavu i tradiciju našeg naroda, i to onda kada je narod gotov da ide do kraja. Neka je slava Bogu, zahvaljujući tome da je prošle noći (izvršen puč) i situacija je mnogo jasnija. Naš položaj je mnogo lakši.

Sinoć mi je jedan od kraljevskih namesnika rekao da ćemo mi biti krivi ako narod bude ustao i nastanu neredi i da će posledice toga biti ulazak Nemačke u našu zemlju.
Noćašnji akt spasao je čast našeg naroda, i mi možemo samo blagosloviti ovo delo...
”,

МПСГ, стр. 166-273; Православље, бр. 360, 1982.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Precjenjuješ ulogu KPJ-u.
Oni ni sa čim tim u organizacijskom pogledu nisu imali veze. Sve to je i njih same iznenadilo i jedva da su uspjeli da te događaje iskoriste za izlazak u javnost.

Ako se ne varam nije li drug Tito sam izjavio: - Preokret od 27. marta nije bio stvar pojedinaca, stvar male grupe, nego stvar čitavog naroda. Inače se ne bi moglo izvršiti ono što je izvršeno. Pojedinci su učinili ono što je htjela masa, što je htio narod. Dvadeset sedmi mart 1941. godine bio je bojni zov pod oružje, na odbranu ove zemlje...

Kao i svaki drugi prevrat to je bila dobro osmišlljena i dugo pripremana operacija.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Mi smo u paktu ostali.
Nova jugoslovenska vlada je sve učinila da Njemačku uvjeri kako Jugoslavija ostaje privržena Bečkom sporazumu.

Ministar vanjskih poslova je u nekoliko telefonskih razgovora sa Ribentropom naglašavao da se ništa nije promjenilo i u tim razgovorima, a i preko njemačke ambasade tražio je da mu se sa Ribentropom ugovori sastanak.

Svi jugoslovenski ambasadori dobili su instrukcije da na svim mjestima, a pogotovo kada je riječ o kontaktima sa novinarima obavezno nekoliko puta naglase da Bečki sporazum pučom nije doveden u pitanje.

Drugim riječima, Jugoslavija nije raskinula Bečki sporazum i nikakva krivnja za sukob ne može se pripisati novoj jugoslovenskoj vlasti (takvo nešto je prljava antisrpska propaganda) - sporazum je raskinula Njemačka izvršivši agresiju na Jugoslaviju 6.4.'41.

Pre nego što na ovo odgovorim, može li prvo neko da me podseti, zašto je uopšte nastao Prevrat? A onaj govor Patrijarha Gavrila je u supronosti sa ovim što ste naveli. Na stranu to što jedan crkveni zvaničnik ne treba da se bavi spoljnom politikom.

Inače, Jugoslavija je znala s kim ima posla. Nemačku su već tada smatrali surovom mašinom. Rešavala se sudbina sveta i mali pioni se istorijski žrtvuju bez mnogo prolivenih suza od strane velikih sila.

Natrag