Onako na prvi pogled
Moje mišljenje o tome.
(...)
- 1936.g. u Sremskoj Mitrovici se održao sastanak KPJ i Ustaše o budućoj saradnji. Dogovor je da NDH podržava sile osovine a KPJ Saveznike, u međuvremenu sarađuju protiv dominacije Srbije, a da posle rata strana koja je uz pobednika iskoristi svoj uticaj na zaštiti ovih drugih.
Gdje to piše?
(...)
- Neposredno posle sastanka sa Hitlerom, Stojadinović ima sastanak sa Geringom (koji je bio i ministar privrede). On je ponudio da otkupi svu proizvodnju rude iz Bosne. Kao gest dobre volje on je našoj vladi ponudio na poklon jednu od tri stvari: da izgrade kompletnu fabriku sa svim mašinama gde god želimo, bateriju najmodernijih haubica (na koje je bio lično ponosan i koje nam je toplo preporučivao) ili eskadrilu tada najboljeg svetskog lovca Bf-109. Nakon tog sastanka u državnom vrhu KJ nastaje opšti haos, rasprava šta treba uzeti od ponuđenog. Na kraju je ipak odlučeno da se uzmu avioni. KJ je dobila preko 60 najmodernijih Meseršmita što ju je učinilo najvećom avijacijskom silom na Balkanu. Uz dvadesetak Harikena, 6 IK3 i jednog Bf-110, bila je veća aero sila čak i od Italije ( koja je još uvek koristila jako zastarele Fiat G.50 i Aermaći). Čudan potez za nekog ko planira da nas napadne.
Strašan argument!!!
Sovjeti su od Njemaca dobili (ovo dobili je uslovno rečeno – dobili su mogućnost da kupe i kupili su) krstaricu
Lucov, u VMF SSSR-a ona je dobila naziv
Petropavlovsk, a kasnije
Talin.
„Dobili“ su između ostalog i 88 mm topove za podmornice, projektne nacrte za brodske kupole sa topovima od 406 mm i brodske kupole sa trostrukim 280 mm topovima.
„Dobili“ su dvije baterije teških haubica od 211 mm i bateriju protivavionskih topova od 105 mm. Takođe su dobili nekoliko primjeraka PzKw III, kao i po nekoliko primjeraka Me-109E, Me-110, Ju–88, He-100, Do– 215, Bu–133, Bu–131, Do-215.
Švabe su im prodale visinometre, sisteme za opskrbu kisikom na velikim visinama, avionske kamere, avionske radiostanice, akumulatore, nekoliko vrsta avionskih bombi i još 50-tak proizvoda avio-industrije.
Prodali su im npr. brodske motore, akumulatore za podmornice, periskope, optičke instrumente, hidroakustičnu aparaturu, kompase, teodolite itd, itd.
I ovo što sam nabrojao samo je manji dio ... da vidiš tek šta su „dali“ razno-raznih mašina, rudarske opreme, opreme za naftnu industriju, medicinske aparature, pa onda ...
I da, kao što sam rekao i prije - sovjetske delegacije bez ikakvih problema obišle su sve željene fabrike avio i tenkovske industrije. Njihovi stručnjaci su provodili sedmice u neometanom razgledanju i organizacije proizvodnje i sredstava za proizvodnju.
Priznaćeš vrlo čudno za nekoga ko planira da te napadne.
(...)
- 1939.g. KPJ poziva članstvo na pripreme za rat i počinju sa skladištenjem ratnog materjala.
Gdje sad to piše?
- 1940.g. pocinju pregovori KJ sa SSSR-om za normalizaciju odnosa i pomoć u naoružanju. Do ovoga ipak nije došlo zbog Rusko-Nemačkog pakta
Nije "Rusko-Njemačkog pakta", nego
Dogovora o nenapadanju između Njemačke i Sovjetskog saveza.
I šta pregovore '40. je omeo
Dogovor ... iz '39.?
Kada su pregovori počeli nije se znalo za
Dogovor ... , al' se u međuvremenu saznalo i pregovori su propali.
ali je vrlo interesantno da je general Simović posle pada Jugoslavije umesto da sa kraljem i vladom ode u Englesku, on je zapravo izbegao u Rusiju.
:what:
Znači Englezi su ga sa aerodroma
Agrenion svojim avionom odveli u Moskvu?
I nije Rusija nego je SSSR.
- 1941. čuveni neredi i parole "Bolje rat nego pakt". U Osprejovom izdanju ( Engleska izdavačka kuća specijalizovana za Istoriju i po mom mišljenju verovatno najbolja ) u knjizi Balkanski ratovi devedesetih, u prvoj glavi se navodi da je martovski ustanak bila akcija Engleske obaveštajne službe, koju je nastavila KPJ.
Kakva KPJ?
Jesu li to oni "nastavili" i došli poslije 27. III na vlast?
(...)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A sada malo da komentarišem tekst sa početka posta, znači lično moje mišljenje.
(...)
- Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob. Neko je to umesto nas tražio, neke budale su to prihvatile, i... Želja nam je ispunjena. Dobili smo i rat i grobove. Nismo hteli da budemo neutralni. Da smo se držali pakta i da nas je Nemačka napala, imali bi smo bar istorijsko opravdanje da su oni krivi za sve i sva ova priča naših istoričara bi imala smisla. Ovako je smešno.
Bilo bi dobro kada bi nam objasnio kako bi to mi bili neutralni, a u paktu?
(...)
- Idemo dalje. Hitlerova opsesija revanšizmom? Srbomrzac? Na sahrani kralja Aleksandra, Nemačka delegacija na čelu sa Geringom je donela venac sa natpisom "Herojskom neprijatelju". Vrlo Srbomrzačko. Takode, Gering je bio strastven kolekcionar ordenja, a najdraži mu je bio orden Karađorđeve zvezde. U svom stanu je imao svoj lični portret baš sa ovim ordenom. Takođe vrlo Srbomrzačko. Takođe, zato što nas je mrzeo i hteo da nas uništi poklonio nam je najmoderniju avijaciju čisto da nebi njegovim bombarderima bilo dosadno.
Meni najdraži primjer, koji krajnje ilustrativno govori o firerovoj odnosu prema Srbima je iz
(A-VII, NDH, Zapisnik salušanja A. Moškova, I.O.9 1/4 1-117) naveden u
NDH između Hitlera i Musolinija od B. Krizmana, na str. 49..
Elem u njemu Moškov ( jedan od ustaških "rasova") kaže kako je nakon sastanka 6. juna '41. sa Hićom (zvanim srbofil ili ti Srboljub) u Berhtesgadenu, Pavelić bio sav ozaren, jer mu je pomenuti srbofil rekao kako:
"(...) ako hrvatska država želi biti sasvim solidna, mora se" naglasio je Hitler " pedeset godina voditi nacionalno netolerantna politika, jer iz pretjerano velike tolerancije u tim pitanjima nastaju samo štete".
- Manje poznat podatak ( i manje bitan za celu priču ) ali za vreme rata, kada je jedna četa Ustaša u Slavoniji preterala i izvršila do tada najveći pokolj Srba, SS-divizija je uništila pomenutu četu, a nekoliko Hrvatskih glavešina je uhapšeno i odvedeno u Berlin. Naravno, posle pregovora su pušteni i vraćeni nazad. Srbomrzački bi bilo da se Ustaškoj jedinci čestita na dobro obavljenom poslu. ( Na ovom forumu ima i Hrvata, pa se nadam da se niko ne oseća ovde prozvan. Ipak su ovo bolne teme i trudim se da se držim teme.).
Da .., ovo je stvarno malo poznat podatak.
- Za sada za kraj. Izjave tipa " jeste on to rekao, ali mi svi znamo šta je on stvarno mislio " liči na demagogiju za malu decu, i ne odgovara ozbiljnim istoričarima. Bez sumnje je samo da smo u tom ratu platili jako veliku cenu. Da li smo mogli da ga izbegnemo? Nismo se ni potrudili pa nam sad ovde dokazuju da nam ništa nebi vredelo čak ni da smo pokušali. Ko je ovde lud?
Jeste, jeste - mnogo je ozbiljnije (i pametnije) argumentovanje sa poklanjanjem avijacije, vijencima na sahrani i ordenjem.