Da li je Isus propovedao u paklu?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Što bi propovijedao nekome u paklu kada je umro, da postoji taj pakao onda bi im propovijedao dok je bio živ. Za tamnicu je dokazano da je grijeh i ova grešna Zemlja. Sve ostalo su paganske izmišljotine.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Taj sud jeodpoceo kada je Isus osao do Boga oca i knjige seotvorile, i kada je odpocela nova faza Isusove posrednicke sluzbe u Svetinji nad Svetinjama a Jon Kipur 22 oktobra 1844 godine, na praznik koji je Bog uspostavio kao "dan suda" a koji je bio simbol suda koji je odpoceo 1844 godine.

Gde čitaš u Bibliji da je uopšte 2300 večeri i jutara postalo godinom?
Gde čitaš da nije očišćenje Hrama već zemlje?
Gde i iz kog kalendara uze da uopšte Jom Kipur može pasti tako kasno i znaš li kad je 1844 pao Jom Kipur Jevrejima?
Daj mi citat gde čujemo da je 1844 počeo sud?
Samo mi nemoj nuditi paganske a pogotovo ne okultne izjave sa Oriona.

Tvoje neverstvo Božjoj reči ne ukida Božju reč već tebe prikazuje neverujućim.
Citat govori o propovedanju duhovima u tamnici a što ti ne možeš verovati apostolima ja te razumem jer slediš osobu koja istotako nije verovala apostolima a njen Mesija će tek uzeti grehe sveta kad ih Isus na njega prebaci.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire.

Izraz "duhovima ili duhu" ne menja stvari.

U prepotopnom vremu nije postojao jedan covek - vec mnostvo koome je Duh Sveti preko Noja objavljivao vest o potopu.

Odgovorio sam - Duh i dusa nisu isto, pitam se kako to ne vdis u mom odgovoru.

Nisi odgovorio na ni jednu moju tvrdnju iz predhodnih komentara.

------------------------------------------

Taramana.

Ne verujuci je onaj koji sve sagledava kroz ono sto je primio sa strane, ne ispitujuci poreklo ucenja i njegovu istinitost.
Kada bi prihvatili SAMO rec Bozju - svi problemi bi bili reseni.
Ali covek zakljucuje na osnovu vec ranije usvojenih misljenja.

Dakle, pitanja su bila sledeca:

1. Gde čitaš u Bibliji da je uopšte 2300 večeri i jutara postalo godinom?

U biblijskim prorocanstvima koja govore o vremenskim prorocanstvima - biblija daje princip racunanja "DAN ZA GODIN"

"Potom lezi na levu stranu svoju, i metni na nju bezakonje doma Izrailjevog; koliko dana uzležiš na njoj toliko ćeš nositi njihovo bezakonje.
A ja ti dajem godine bezakonja njihova brojem dana, trista i devedeset dana, i toliko ćeš nositi bezakonje doma Izrailjevog.
A kad ih navršiš, onda lezi na desnu stranu svoju, i nosi bezakonje doma Judinog četrdeset dana;
po jedan dan dajem ti za godinu" ( Jezekilj 4. 4 - 6 )

"По броју дана, за које уходисте земљу, четрдесет дана, на сваки дан по годину, носићете гријехе своје, четрдесет година, и познаћете да сам прекинуо с вама" ( 1 Mojsijeva 14. 34 )

Tako i u bibliji u Jezekilju, Danilu, i otkrivenju - imamo prorocanstva o 40 dana ( godina ) 1260 dana ( godina ), 2300 dana ( godina ), 3, 5 vremena ( 1260 godina )..

U Danilu jasno pise da se 2300 godina racuna od trenutka kada se izda zapovest da se Jerusalim ponovo sazida - posle razorenja od strane Vavilonaca, i da ce nakon ovog perioda odpoceti ocisenje Svetinje.

Ovu zapovest je izdao Persijski car Artakserks Longiman 457 godine pre Hrista.

Kada se od ove godine racuna 2300 godina - dolazi se u 1843 - 44 godinu.

2. Gde čitaš da nije očišćenje Hrama već zemlje?

Posle ovog perioda nije pocelo ociscenje zemlje - vec nebeske Svetinje.
Zemaljska Svetinja i celokupna obredna sluzba u njoj koju je vrsilo zemaljsko Levitsko svestenstvo - je bilo samo Tipos ili predslika nebeske Svetinje, i sluzbe koju ce Isus obavljati u novozavetnom periodu.

U zemaljskoj Svetinji postojala je takozavana "svakodnevna sluzba" prilikom koje je svestenik prinosio krvne zrtve na oltaru za grehe Izrailjskog naroda.
Prinoseci ove zrtve - svestenik bi svakoga dana uzimao krv u jednoj posudi, ulazio u prvi odeljak Svetinje, i tom krvlju prskao zavesu koja je delila prvi odeljak svetinje od drugog koji se nazivao "Svetinja nad Svetinjama" u kome se nalazio kovceg sa deset zapovesti.
Tako su gresi prenoseni u Svetinju krvlju koja je ostajala na zavesi, krv koja je bila sredstvo opravdanja.

Jednom godisnje - na praznik "Jom kipur" sto znaci "dan ociscenja" koji je simbolicno predstavljao dan suda za Izrailjce - svestenik bi obavljao poseban vid sluzbe u svoju korist i korist naroda, i ona je oznacavala ciscenje Svetinje od nagomilanih greha koji su se skupljali na zavesi koja je delila ova dva odeljka.

On bi tada prinosio posebne zrtve za sebe i narod - ulazio bi u drugi odeljak ili Svetinju nad Svetinjama i vrsio ociscenje Svetinje.

Kao sto sam napomenuo - zemaljska Svetinja i celokupna obredna sluzba u njoj koju je vrsilo zemaljsko Levitsko svestenstvo - je bilo samo Tipos ili predslika nebeske Svetinje, i sluzbe koju ce Isus obavljati u novozavetnom periodu.

Po ovoj slici - do 1844 godine Isus je obavljao onaj deo sluzbe u nebeskoj svetinji prinoseci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu u korist coveka - koju je zemaljski svestenik obavljao svakodnevno u toku godine.

1844 godine na praznik Jom kipur ili dan ociscenja - Isus je identicno zemaljskoj sluzbi usao u drugi odeljak ili Svetinju nad svetinjama, da obavi delo ociscenja Svetinje, odnosno - tada je odpocelo poslednje vreme Laodikejske crkve ( LAOS - sud / DIKEO - narod ) ili preadventni ili istrazni sud koji ce predhoditi Hristovom drugom dolasku u slavi.

3. Gde i iz kog kalendara uze da uopšte Jom Kipur može pasti tako kasno i znaš li kad je 1844 pao Jom Kipur Jevrejima?

Zemaljsko vreme nije pouzdano, vec Bog ima svoja vremena u kojima deluje i izvrsava svoju volju, i ne rukovodi se zemaljskim merilima i kalendarskim datumima.
U tom smislu - Isus je usao u nebesku Svetinju nad Svetinjama22 oktobra 1844 godine, i ovaj datum 22 je pun simbolike o kojoj ne bih sada pisao.

Kada Bog nesto cini - on to uvek nagovestava znakovima.

Neposredno pre isteka 2300 godina, na raznim stranama sveta i u Americi - dogodili su se znakovi, masovno padanje zvezda u jednom danu, cudnovato zamracenje sunca - u to vreme nazvano "mracni dan, zemljotresi..itd.

4. Daj mi citat gde čujemo da je 1844 počeo sud?

Jom kipur ili ociscenje Svetinje je za Izrailjce bio dan suda, i tada su oni licno morali da se ociste i da izadzu pred Bozje lice.
Ociscenje nebeske Svetinje na Jom kiur je takodze dan suda.

"Gledah dokle se postaviše prestoli, i starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, presto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo.
Reka ognjena izlažaše i tečaše ispred Njega, hiljada hiljada služaše Mu, i deset hiljada po deset hiljada stajahu pred Njim;
sud sede, i knjige se otvoriše" ( Danilo 7. 9 - 10 )

Jos nesto.

Neko je ovde tvrdio da ne postoji vise faza suda.

Biblija govori suprotno, da postoji vise faza ili vremena u kojima se sudi.

Postoji sud u propovedanju Jevandzelja, a on je odpoceo sa smrcu, vaskrsenjem, i vaznesenjem Gospoda Isusa Hrista.
Od tog vremena jevandzelje o spasenju u Isusu Hristu se objavljuje ljudima, i covekova odluka da ga prihvati iliodbaci - donosi da na nebu bude donesena sudska presuda u korist ili na stetu coveka, gde se njegovo ime zapisuje u knjigu zivota, ili pak smrti, po njgovoj sopstvenoj odluci i slobodnoj volji.

"Sad je sud ovom svetu; sad će biti isteran knez ovog sveta napolje.
I kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi"
( Jovan 12. 31 )

"I reče Isus: Ja dođoh na sud na ovaj svet, da vide koji ne vide, i koji vide da postanu slepi" ( Jovan 9. 39 )

"A nekih su ljudi gresi poznati
koji napred vode na sud, a nekih idu za njima" ( 1 Timotijeva 5. 24 )

"Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca" ( Jevrejima 4. 12 )

"Čoveka jeretika po prvom i drugom savetovanju kloni se,
Znajući da se takav izopačio, i greši,
i sam je sebe osudio" ( Titu 3. 10 - 11 )

Sud nakon Hristovog drgog dolaska ce biti konacni sud - gde ce se ljudima dati po onome sto je zapisano u nebeskim knjigama, i po odluci da prihvate Isusa za spasitelja, ili da ga odbace.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Izmori se ti gurajući vešticinu tezu na koju sesvaki verujući čovek može samo nasmejati.
Ništa i nigde se nije očistilo 1844 god.niti vam je početak dobar niti završnica jer je KIR bio oruđe Božje i od tad počinje narečeno proroštvo koje opet sa 23oo nema ama baš ništa zajedničko.

Pošto je tema o propovedanju duhovima u tamnici nećemo o Jeleninim glupostima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Za tebe su gluposti jer ne poznajes kontekst bibije ni biblijsku tipologiju.
Druge osudzujes da sve gledaju telesno - a upravo je to tvoj problem.
Cak i jasna biblijska otkrivenja odbacujes i nazivas ih glupostima.

To je tvoja slobodna volja i sud koji donosis sam za sebe i na tvoju stetu.

Sve sto sam izneo je deo biblije koja se sagledava u istorijskom i literarnom kontekstu, a ne Ellen White, i svako moze da vidi da ja ne citiram ono sto je pisala, vec samo bibliju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire.

Izraz "duhovima ili duhu" ne menja stvari.

U prepotopnom vremu nije postojao jedan covek - vec mnostvo koome je Duh Sveti preko Noja objavljivao vest o potopu.

Odgovorio sam - Duh i dusa nisu isto, pitam se kako to ne vdis u mom odgovoru.

Nisi odgovorio na ni jednu moju tvrdnju iz predhodnih komentara.

Ne vidim da su 'duh i dusa' razliciti ni po tvom objasnjenju.
Jer ''Duh(um)'' se ''nalazi u Dusi''!
To je tako i kod stvaranja> ''i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa''
Gde je duh? ''Telo + Duh(UM) = Dusa.''
Odgovor je znaci: da se Duh nalazi u Dusi.

Znaci ako je to tako.
Zasto Petar pravi razliku izmedju ''duse'' i ''duha'' u istom tekstu?
Ako je to jedno isto, zasto ih razlikuje?
Jel vidis da nesto ne stima?

Ne radi se ovde o ''duhu(covekovom umu)'' vec kao sto sam rekao o ''duhovima''.To su razliciti termini.
Pogledacemo grcki ako treba.
Ti si sve izmesao sebi.

Za vase tvrdnje nemate apsolutno nikakve dokaze.
Pise da je licno Isus Hrist ''sisao'' i propovedao duhovima u tamnici.
Nije sisao sveti Duh, vec Isus.
Jedino ako ti tvrdis kao Tripo da je ''Sveti Duh = Isus''?

Tekst na grckom kaze: ''U TOM STANJU JE SISAO(Ko? Isus!) i propovedi DUHOVIMA koji su u tamnici, koji su nekad bili neposlusni, u vreme Nojevo, kad je osam DUSA spaseno kroz vodu''

Razlika je u: Duhovi, Dusa..
Zasto Petar pravi razliku izmedju ta dva pojma, ako je ''Duh u Dusi'' po stvaranju?
Jel vidis da se ne slaze?

I Isus ''silazi'', a ne propoveda nikakav Noje ili Sveti Duh..
Pricate svasta!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kompletno objasnjenje sam dao u drugoj temi "besmrtnost ili smrtnost duse" a odgovor u ovoju predhodnim komentarima.

Odgovor sa druge teme:

http://serbianforum.org/threads/besmrtnost-ili-smrtnost-duse.17475/page-109#post-1776362

Pa onda ja ne mogu ovako razgovarati.
Ti nemas odgovor na gornje nego me preusmeravas na odgovor koji veze sa temom nema i nema veze sa onim sto sam ja rekao, niti si ti objasnio.
Postavio sam vise pitanja, i ne dobijam odgovore..

Mozes li bar odgovoriti zasto pravi razliku izmedju ''duse i duha'' u tekstu , kada je po stvaranju ''DUH U DUSI SADRZAN''?
Nemozes!
A ja sam lepo rekao da se ovde ne govori o ''duhu(covekovom) vec o DUHOVIMA'', a to su razliciti termini i jedan sa drugim nema veze. Ljudi ''nisu duhovi'' nigde u Bibliji. Dokazi da jesu!? Dokazi da se termin ''duhovi'' koristi za ''zive ljude''!? Toga nema!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Lakiću brate,ma šta god ti verovao Isus je to učinio svojim duhom kojim je sišao u tamnicu duhova.
Meni je interesantna tvoja logika ona mi je najveća nepoznanica.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, odgovorio sam.

Dusa je ceo ziv covek kao spoj praha i duha.

Duh je sila koja daje zivot.

Propovedati ljudima na zemlji koji su u tamnici greha - apostol je okarakterisao kao propovedanje duhovima, misleci na ljude kao celinu u kojima je zivotodavna sila koja ih pokrece, koja pokrece zivotne funkcije, razum, misao, osecanja, emocije..itd..

To ne pobija razliku izmedzu duha i duse, jer ona je ocigledna, vec je apostol uzeo u obzir ono sto pokrece ljude, jer duh pokrece mozdane funkcije, ljudi primaju rec Bozju, razumom je sagledavaju, ona utice na njihove emocije i osecanja, a sve to pokrece duh koji je ucoveku, icovek donosi odluke.

Taramana, onda ti je potrebno duhovnoo ragledanje i sila Svetog Duha koji ce ti dati da razumes biblijsko ucenje.

Natrag