Da li je Isus propovedao u paklu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, kako kazes da raj nije kod Oca nego u njegovoj blizini, zar Bog nije u raju?

Taramana, poceo si da izvrces i moje reci jer uvidzas da drugacije ne mozes da se boris protiv istine.
U tom smislu tvoje opaske "JELENA OVO JELENA ONO" nemaju nikakvog smisla, i pises uzalud.

Prilozi daokaz da sam ja napisao "da je i Noje bio u tamnici u koju je Isus sisao"

Ja sam napisao da je Isus sisao Duhom Svetim u vreme Nojevo da propoveda ljudima preko Noja, onima koji su se nalazili u tamici greha.

Isus je sam u jevandzeljima greh opisao kao duhovno ropstvo.

Noje nije bio rob grehu, vec pravednik koji je pozivao prepotopni narastaj da se obrati Bogu jer dolazi sveopsti potop.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, kako kazes da raj nije kod Oca nego u njegovoj blizini, zar Bog nije u raju?

Taramana, poceo si da izvrces i moje reci jer uvidzas da drugacije ne mozes da se boris protiv istine.
U tom smislu tvoje opaske "JELENA OVO JELENA ONO" nemaju nikakvog smisla, i pises uzalud.

Prilozi daokaz da sam ja napisao "da je i Noje bio u tamnici u koju je Isus sisao"

Ja sam napisao da je Isus sisao Duhom Svetim u vreme Nojevo da propoveda ljudima preko Noja, onima koji su se nalazili u tamici greha.

Isus je sam u jevandzeljima greh opisao kao duhovno ropstvo.

Noje nije bio rob grehu, vec pravednik koji je pozivao prepotopni narastaj da se obrati Bogu jer dolazi sveopsti potop.

Odakle ti to da je Bog u raju? Sta pricas?
Raj je bio na zemlji i stvoren je za ljude.
On nikako nije namenjen niti Bogu niti andjelima.
Bog ne moze obitavati u nicem sto je prostorno ograniceno, on je svuda i sveprisutan.
Sem toga raj nije doslovno mesto niti pakao.

*Nije Taramana izvrnuo tvoje reci, vec ti tvrdis da je Isus sisao na zemlju "u tamnicu greha", a onda u tami i grehu bese i Noje, to je hteo reci..

Vi dodajete tekstu nesto sto on ne sadrzi, Petar nije spomenuo nikakvog Noja, vec ste vi dodali taj izraz.
Nije mi jasno zašto to radite?
Petar kaže da propoveda "Isus licno" i da je "sisao", a vi ste to zamenili u "Noje".
Pa za ovo stvarno treba imati maste..

Da je Petar to mislio, to bi i rekao, ali nije.
Ovde lepo pise da je Isus "licno i personalno" "sisao i propovedao" a nikakav Noje.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, pricas kao da nikada nisi citao bibliju.

Bog je u raju na nebu gde je stakleno more i Bozji presto, to jasno pise u bibliji, i to se naziva raj ili Bozje carstvo.

Isus je propovedao prepotopnim ljudima posredstvom Duha Svetoga, a iz biblije znamo ko je objavljivao dolazak potopa, da je to bio Noje.
Dakle, Duh je govorio kroz Noja u ono vreme ljudima koji su bili u ropstvu greha koje biblija karakterise kao duhovnu tamnicu.

Sve drgo je objasnjeno u odgovorima koje sam vec prilozio u predhodnim komentarima, i ne vidim vise svrhe..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, pricas kao da nikada nisi citao bibliju.

Bog je u raju na nebu gde je stakleno more i Bozji presto, to jasno pise u bibliji, i to se naziva raj ili Bozje carstvo.

Isus je propovedao prepotopnim ljudima posredstvom Duha Svetoga, a iz biblije znamo ko je objavljivao dolazak potopa, da je to bio Noje.
Dakle, Duh je govorio kroz Noja u ono vreme ljudima koji su bili u ropstvu greha koje biblija karakterise kao duhovnu tamnicu.

Sve drgo je objasnjeno u odgovorima koje sam vec prilozio u predhodnim komentarima, i ne vidim vise svrhe..

Gde se to mesto naziva izrazom "Raj"?
Mozda sam ja nesto prevideo, evo pokazi mi da se to mesto naziva "Raj"? Ja ne nadjoh..

Sve jedno, ja sam rekao da oni nisu na nebu, vec kaze "duh se vrati k Bogu" a gde ga on posle toga salje to ne pise, da li u raj ili pakao.
Moze ga poslati gde on hoce.
Bog ce odluciti..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Raj je na nebu.

"Ali mi se ne pomaže hvaliti, jer ću doći
na viđenja i otkrivenja Gospodnja.
Znam čoveka u Hristu koji pre četrnaest godina (ili u telu ne znam; ili osmi tela, ne znam: Bog zna) bi odnesen do trećeg neba.
I znam za takvog čoveka (ili u telu, ili osim tela, ne znam: Bog zna)
Da bi odnesen u raj, i ču neiskazane reči kojih čoveku nije slobodno govoriti" ( 2 Korincanima 12. 1 - 4 )

Duh Bozji se vrati Bogu, a ne duh coveciji, jer Bog kaze da je to njegov duh kojiudahnjuje iz sebe u coveka da bi oziveo, jer on u jezekilju kaze mrtvim kostima "I JA CU UDAHNUTI U VAS DUH SVOJ I OZIVECETE" ne "coveciji duh" nego "BOZJI DUH" odnosno silu koja ozivljava.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Raj je na nebu.

"Ali mi se ne pomaže hvaliti, jer ću doći
na viđenja i otkrivenja Gospodnja.
Znam čoveka u Hristu koji pre četrnaest godina (ili u telu ne znam; ili osmi tela, ne znam: Bog zna) bi odnesen do trećeg neba.
I znam za takvog čoveka (ili u telu, ili osim tela, ne znam: Bog zna)
Da bi odnesen u raj, i ču neiskazane reči kojih čoveku nije slobodno govoriti" ( 2 Korincanima 12. 1 - 4 )

Duh Bozji se vrati Bogu, a ne duh coveciji, jer Bog kaze da je to njegov duh kojiudahnjuje iz sebe u coveka da bi oziveo, jer on u jezekilju kaze mrtvim kostima "I JA CU UDAHNUTI U VAS DUH SVOJ I OZIVECETE" ne "coveciji duh" nego "BOZJI DUH" odnosno silu koja ozivljava.

Laodikeja, ko zna koliko ima nivoa neba.
Da li nam to biblija govori? Mi znamo za 3.

Za Isusa se kaže: da je uzisao "iznad sviju nebesa" (Еф 4,10).

Ali ajde da pretpostavimo da ima samo 3.
"2.Korincanima 12,2-4":

Znam čovjeka u Hristu koji prije cetrnaest godina - da li u tijelu, ne znam, da li izvan tijela, ne znam, Bog zna - bi odnesen do trećega neba.
Stih 2 govori da je Pavle odnesen do "trećeg neba" znači jedno precizno odredište, nema ni pomena "raja".

Potom sledi pauza i stih 3 i 4 koji su po svojoj konstrukciji nezavisni od predhodnog: "I znam da taj čovjek da li u tijelu, da li izvan tijela, ne znam, Bog zna, Bi odnesen u raj ( dakle totalno drugo odredište).

Raj nije mesto gde prebiva Bog.
Vec se i ovde pokazuje razlika izmedju dva različita odredista..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitanje je da li govori o dva odredista.
Ali i a je tako - to sve se nalazi na nebu, o Bog tamo obitava.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pitanje je da li govori o dva odredista.
Ali i a je tako - to sve se nalazi na nebu, o Boh tamo obitava.

Pa ja sam rekao "u blizini Bozjoj", to ne menja nista. Opet nije to mesto gde sedi Bog i Hristos na prestolu. To je druga lokacija na nebu i ko zna koji nivo.
Ne mozes ti celo nebo nazvati Raj.
Ne bi postojala podela na nivoe, na najvišem jeste Bog, ali opet Pavle nije rekao da na trecem sedi Bog.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mi mozemo o tome da kalkulisemo.
Biblija govori da ce vaskrsli biti u prisutnosti Bozjoj.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mi mozemo o tome da kalkulisemo.
Biblija govori da ce vaskrsli biti u prisutnosti Bozjoj.

Nakon vaskrsenja da.
Bolje da nekalkulisemo onda..
Ja sam siguran u vezi ove teme da Isus propoveda mrtvima, i ako pogledas kontekst 3. i 4. poglavlja, pa ono mesto gde kaze razlog zasto se "propovedalo mrtvima", "zato da bi mogli biti sudjeni", onda je u kontekstu jasno da su to zaista "mrtvi" a ne "zivi".
Vi mozete to pokusavati da umanjite svojim tumacenjem, ali stvari su jasne..
Pa ako to jos stavimo u NZ kontekst, zajedno sa drugim stihovima, dobijamo kompletnu sliku..

SZ je neodredjen po tom pitanju, neodredjen je po mnogim pitanjima, ja bi uzimajuci samo stihove iz SZ kao vi mogao da tvrdim da "nema vaskrsenja", jer se ono retko spominje, a te stihove gde se spominje da alegorizujem, ko sto to vi radite sa NZ. i tako postajem sadukej koji kaze da "nema vaskrsenja", mislis li ti da oni nisu imali dokaze za svoje tvrdnje? E ja mogu da uzmem isto vaseg Solomuna i citiram samo njega, pa ignorisem NZ i tvrdim na osnovu toga da "nema vaskrsenja", a sve ostalo da iz NZ alegorizujem, sto se tome sukobljava, na zalost to vi radite kada citirate..
To sam vec pokazao Tripu primerom da je moguce, i onda je on rekao pravoslavni negiraju vaskrsenje..

Poslednja izmena:
Natrag