Da li je Isus propovedao u paklu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire - ovo je u skladu sa pismom, jer mrtvima se nakon smrti ne propoveda vise nista- jer covek se nalazi u grobu i ceka Hristov dolazak i vaskrsenje i sud.
Covek dok je ziv u ovom zivotu - moze prihvatiti jevandzeosku istinu ili je odbaciti, i takva odluka donosi da se njegovo ime zapise u knjigu zivota ili smrti, i na konacnom sudu nakon Hristovog dolaska ce mu se procitati presuda proistekla iz njegove odluke koju je doneo za zivota.

Suprotne teorije stvaraju razlicite probleme koje ces nadam se uvideti iz sledeceg zasnovanog na tekstu koji glasi: "Они ће дати одговор ономе који је готов да суди живима и мртвима.
Зато се и мртвима проповједи јеванђеље, да приме суд по човјеку тијелом а по Богу да живе духом
"

Recimo - ako ti tvrdis da se mrtvima odmah nakon smrti propveda jevandzelje u paklu, onda je to kontradiktorno sa ovim tekstom, jer on govori o propovedanju jevandzelja koje dovodi do toga da oni koji su u navodnom paklu - prime sud telom ili u telu.

Pitanje koje se postavlja je to - kako oni mogu da prime sud telom ili u telu, kada se vec muce u paklu, i da li to znaci - da to sto im se propoveda jevandzelje U PAKLU kao gresnicima - znaci da oni imaju priliku da ga prihvate, da izadzu izpakla, i da predzu u raj, odnosno - da budu spaseni iz pakla u raj.
Cemu onda ideja vecnog mucena u paklu?

Ako pak tvrdis da se ovde radi o sudu nakon Hristovog drugog dolaska, odnosno - da ce se na sudu nakon Hristovog dolaska ljudima propovedati jevandzelje, po tekstu koji sam citirao to bi znacilo - da mrtvi vaskrsavaju i izlaze na sud da prime taj sud u telu kao vaskrsli ljudi, a potom ih Bog ponovo ubija - odvaja ih od tela, i oni tada zive po Bogu ili sa Bogom u raju kao duhovi.

Nadam se da uvidzas probleme koji nataju ovakvim tumacenjima ovog teksta, kao i onog koji govori da je Isus navodno sisao u pakao da propoveda jevandzelje onima koji se tamo muce.

Zato je biblijsko tumacenje najsigurnije, a ja sam ga izneo i ono glasi - da se danas duhovno mrtvim ljudima propoveda jevandzelje, i njihovo prihvatanje ili odbacivanje jevandzelja dovodi do toga da se njihova imena zapisu u knjizi zivota ili pak smrti - sto predstavlja sud u propovedanju, gde se ljudi danas opredeljuju za Boga ili protiv njega, i to donosi da se nad njima donese presuda vec u ovom zivotu, jer kada otpocne onaj konacni sud nakon Hristovog dolaska - tada ce se vec znati ko je spasen a ko ne - jer sud se odvija sada u ovom zivotu, i covek sam odlucuje danas za sebe - kakva ce sudska presuda da se zapise u Bozanskim knjigama, da li ce se njegovo ime zapisati u knjigu zivota ili smrti.

Zakljucak je dakle sledeci:

"Они ће дати одговор ономе који је готов да суди живима и мртвима.

Ovaj deo teksta napominje da ce ljudi na tom konacnom sudu nakon Hristovog dolaska i vaskrsenja - dati odgovor Bogu za ovu odluku koju su doneli za zivota prihvativsi iliodbacivsi jevandzelje.

Зато се и мртвима проповједи јеванђеље, да приме суд по човјеку тијелом а по Богу да живе духом"

Ovaj drugi tekst se nadovezuje i kaze -da se zato u ovom zivotu duhovno mrtvim ljudima propoveda jevandzelje - sto dovodi do toga da oni vec u ovom zivotu prime sud, odnosno - da se u skladu sa njihovom odlukom da ga prihvate donosi presuda, i njihovo ime zapise u knjigu zivota, i oni od tog trenutka zive po Bogu Duhom, odnosno - pomocu Svetog Duha oni zive duhovnim zivotom bez greha rastuci u veri i posvecenju.

Jos nesto - nisu duhovi zivi ljudi, vec ljudi kao celina u kojima je zivot koji porece duh ili univerzalna Bozja sila koja daje ziot svemu storenom.

Propovedati duhovima - znaci "propovedati celom coveku u kome je zivot pokrenut od duha ili univerzalne Bozje sile koja daje zivot"

Duh ili univerzalna bezlicna Bozja sila ozivljuje coveka i on kao takva celina - spoj duha i tela cini sve to sto biblija opisuje kao cin Duha, ili ono sto se cini duhu.
Ne cini SAMO Duh ili duhu kao nezavistan svesni elemenat - jer Duh nije svesnost nezavisna od tela - a da telo za razliku od toga ima neku svoju nezavisnu svesnost.
To bi znacilo u tom slucaju - da u nama postoje dve svesnosti ili nezavisnih bica.

Propovedati duhu - znaci propovedati zivim ljudima u kojima je duh ili sila zivota, jer duh oznacava i emocije, radost, tugu, ushicenost, itd, i propovedati duhu ne znaci propovedati jednom delu coveka ili necemu sto je navodno svesno u coveku nezavisno od tela - vec znaci - propovedati coveku kao takvom u kome je zivot zahvaljujuci duhu ili univerzalnoj sili koja daje zivot svemu stvorenom.

Bog sam me osvedocava u ovu istinu - i sada dok ovo pisem.

Ja verujem ono sto je Bog danas otkrio, a to je - da ce svi ljui nakon konacnog suda kada im se procita presuda i ukaze na to do cega je dovela njihova odluka da odbace jevandzelje, da ce nakon toga Bog dati svim ljudima jos jednu prliku za spasenje, da ce oni biti stavljeni na jedno mesto koje biblija opisuje kao "TAMU NAJKRAJNJU I GDE JE PLAC I SKRGUT ZUBA I SRAMOTA I PREKOR VECNI" odakle ce oni gledajuci srecu spasenih u Bozjem carstvu, a sa druge strane svoju bedu i nistavost i sramotu, i imati priliku da se pokaju i obrate, i budu spaseni.

O ovome sam pisao u temi koju sam pokrenuo na forumu
"Istina o drugoj prilici - nada za nase umrle"

Ovo je moja vera zasnovana na onome sto je Bog danas otkrio, jer je on vecna ljubav.. Amin!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja .....
Gde čitaš u Bibliji ,, ISTRAŽNI SUD,,?

Ti reče da ti je Biblija merilo i zato mi daj citat gde se pominje istražni sud i pokaži citatom od kad počinje?
Sve što ti je Mire rekao ispravno je i nebih ništa zasad dodavao.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U bibliji ne postoji izraz "istrazni sud" ali u kontekstu biblije postoji vise faza suda.

U Danilu recimo govori o sudu koji nije onaj konacni sud, vec ce mu predhoditi, a podrazumeva ispitivanje nebeskih knjiga, sto znaci da je to istrazna faza suda - pre Hristovog drugog dolaska.
Kada Hristos dodze po drugiput u slavi - to ce biti izvrsna faza suda, odnosno - tada ce se ono sto je doneseno u istraznoj fazi suda sprovesti u delo.

Oni koji su zapisani u knjizi zivota uci ce u vecnost, a drugi umreti od slave Hristovog dolaska.

"Gledah dokle se postaviše prestoli, i starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, presto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo.
Reka ognjena izlažaše i tečaše ispred Njega, hiljada hiljada služaše Mu, i deset hiljada po deset hiljada stajahu pred Njim;
sud sede, i knjige se otvoriše" ( otkrivenje 7. 9 - 10 )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Recimo - ako ti tvrdis da se mrtvima odmah nakon smrti propveda jevandzelje u paklu, onda je to kontradiktorno sa ovim tekstom, jer on govori o propovedanju jevandzelja koje dovodi do toga da oni koji su u navodnom paklu - prime sud telom ili u telu.

Laodikeja, citaj lepo kako pise a ne izmisljaj.
Oni ce biti sudjeni po svom prethodnom zivotu odnosno po onom ''sta su cinili dok su bili u telu'', a Bogu ce ''ziveti Duhom''. To je smisao teksta, a ne nesto sto si ti zamislio.

Nikom se ne propoveda odmah kad ode u ad, nego je bilo propovedano onima u SZ, jer oni nisu za Hrista znali...

Pitanje koje se postavlja je to - kako oni mogu da prime sud telom ili u telu, kada se vec muce u paklu,

Primaju sud po onom ''sto su cinili u telu'' na zemlji..
Niko se ''ne muci'' u paklu doslovno, to su duhovne muke, kao sto Hristos i rece: ''bice plac i skrgut zuba'', oni placu Laodikeja jer ih je Bog odbacio, ne muci se telo.

i da li to znaci - da to sto im se propoveda jevandzelje U PAKLU kao gresnicima - znaci da oni imaju priliku da ga prihvate, da izadzu izpakla, i da predzu u raj, odnosno - da budu spaseni iz pakla u raj.
Cemu onda ideja vecnog mucena u paklu?

Ovde se ne radi o paklu, vec o mestu gde su sve duse bile pre Hristove smrti , u njemu su se nalazili svi i pravedni i dobri i pali andjeli, svi.. Pakao nije ni postojao pre Hrista, niti sad postoji kao neko ''fizicko mesto'', to je duhovno stanje, i u njemu se niko ne muci doslovno vatrom. Vatra predstavlja Bozju ljubav.
Crkva ne uci o ''mucenju u vatri'', vatra je simbolicna, i citav taj opis je simbolican, ali je stanje stvarnosti duhovne..

Dalje, Hristos propoveda onima pre potopa i Petar se na njih koncentrise, ali to ne znaci da nije propovedao svima.
On jeste propovedao svima u adu, a ne selektivno, samo sto Petar ovde govori tako jer hoce da ukaze na moralno stanje tih ljudi pre potopa i poveze ih sa poslednjim vremenom..

Ako pak tvrdis da se ovde radi o sudu nakon Hristovog drugog dolaska, odnosno - da ce se na sudu nakon Hristovog dolaska ljudima propovedati jevandzelje, po tekstu koji sam citirao to bi znacilo - da mrtvi vaskrsavaju i izlaze na sud da prime taj sud u telu kao vaskrsli ljudi, a potom ih Bog ponovo ubija - odvaja ih od tela, i oni tada zive po Bogu ili sa Bogom u raju kao duhovi.

Sta pricas ti?
Pa ti ne znas ni sta ja tvrdim?

Ja sam rekao da Petar govori o Sudu , to je nakon Hristovog dolaska, i onda kaze da je ZBOG TOGA Hristos otisao u ad i propovedao ljudima u Starom Zavetu DA BI MOGLI BITI SUDJENI> JER ONI ZA HRISTA NISU ZNALI , NITI ZA BOGA.
Dakle on njima daje sansu, jer Hristos je polozio svoj zivot i za one u Starom Zavetu.
Kada je to ucinio, neke pravedne je cak i vaskrsao i izveo iz ada. To biblija uci.

Tekst je jasan!

Nadam se da uvidzas probleme koji nataju ovakvim tumacenjima ovog teksta, kao i onog koji govori da je Isus navodno sisao u pakao da propoveda jevandzelje onima koji se tamo muce.

Nema ama bas nikakvih problema, sve se savrseno slaze, i sve je savrseno jasno ako procitas 3. i 4. poglavlje...
Ako uopste gledas na kontekst i ne pokusavas manipulaciju zbog svoje doktrine, onda je sve savrseno jasno...

Zato je biblijsko tumacenje najsigurnije, a ja sam ga izneo i ono glasi - da se danas duhovno mrtvim ljudima propoveda jevandzelje

Laodikeja, izvini ali tumacenje ti je nakaradno i ja ga ne mogu prihvatiti jer se ne slaze sa kontekstom.

Pitao sam te lepo, pa ocekujem odgovor na mnogo vaznije pitanje:
Zasto Petar PRAVI RAZLIKU IZMEDJU DUHOVA I DUSA U TEKSTU???
Vi kazete da su ti DUHOVI=LJUDI.
Ako su u oba slucaja ''ljudi'' zasto postoji razlika u grckom???

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja ne tumacim - vec upravo sagledavam onako kako pise.

Nikakvo propovedanje navodnim bestelesnim duhovima koji se ne muce u telesnim mukama u vatri vec u duhovnim ne postoji, ni onima iz starog ni novog zaveta.
To ucenje je crkva preuzela iz mnogobostva, odnosno - od samog oca ove filozofije - a to e Platonovo ucenje o svetu duhova ili senki koje prebivaju u Adu.

Jednostavno biblijsko ucenje je to - da se coveku za zivota propoveda jevandzelje, on ga prihvata ili odbacuje, njegovo ime se tada upisuje u knjigu zivota ili pak smrti, on umire sa tom odlukom, i ceka vaskrsenje i Bozji sud da mu se procita presuda i da se nad njim izvrsi sud.

Sto se tice duha - to pitanje si mi postavio dva puta, i oba sam odgovorio.

Kompletan i moj konacni odgovor se nalazi u redhodnom komentaru - i to je potpuno biblijsko ucenje po ovom pitanju.

http://serbianforum.org/threads/da-li-je-isus-propovedao-u-paklu.130767/page-5#post-1773448

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo nije odgovor..
Ne znam da li ti to ne vidis ili ne zelis da vidis, ali nisi mi nista odgovorio..
Ja te nisam pitao "sta je duh" vec "zasto on pravi razliku izmedju duse i duha" u istom tekstu ako oba pojma znace isto.

To preusmeravanje na jedan isti odgovor je bez veze i ja tebe isto tako mogu preusmeriti na moj jedan te isti odgovor, jer niti si na njega odgovorio niti nista..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dao sam odgovor.

Duh i dusa nisu isto.

Dusa je ceo ziv covek kao spoj praha zemaljskog i duha zivotnog - univerzalne Bzje sile koja daje zivot svoj tvorevini.
Duh je ta univerzalna bezlicna Bozja sila koja ozivljava svu tvorevinu i koja postoji i u ljudima, i u zivotinjama, i u biljkama, i koja pokrece i odrzava svetove i svu tvorevinu.

Taj duh ili Bozji dah ( kako se negde definise ) nije nesto svesno sto postoji u coveku nezavisno od tela, jer u coveku ne postoje dva nezavisna bica - telo i duh koji su nezavisni jedno od drugoga i imaju svoju nezavisnu svesnost.

Zato sam napisao - da duh ili univerzalna bezlicna Bozja sila ozivljuje coveka i on kao takva celina - spoj duha i tela cini sve to sto biblija opisuje kao cin Duha, ili ono sto se cini duhu.

Ne cini SAMO duh ili duhu kao nezavistan svesni elemenat - jer Duh nije svesnost nezavisna od tela - a da telo za razliku od toga ima neku svoju nezavisnu svesnost.
To bi znacilo u tom slucaju - da u nama postoje dve svesnosti ili nezavisnih bica.

Propovedati duhu - znaci propovedati zivim ljudima u kojima je duh ili sila zivota, jer duh oznacava i emocije, radost, tugu, ushicenost, itd, i propovedati duhu ne znaci propovedati jednom delu coveka ili necemu sto je navodno svesno u coveku nezavisno od tela - vec znaci propovedati coveku kao takvom u kome je zivot zahvaljujuci duhu ili univerzalnoj sili koja daje zivot svemu stvorenom.

Sledeci biblijski navodi svedoce - da duh nije nesto nezavisno od tela, vec da je duh ono sto pokrece sve ono sto je svostveno coveku kao spoju praha zemaljskog i duha zivotnog, dakle - kao celini a ne jednom delu coveka, a to su njegove emocije, radosti i tuge, osecanja pripadnosti i zajednistva, bratske ljubavi, saosecajnosti..itd.

Nista od ovoga ne postoji van tela ili kada covek umre, vec dok je covek ziv - to sve pokrece duh ili dah Bozji kao univerzalna sila koja daje zivot svoj tvorevini.

"И рече Марија: велича душа моја Господа;
И обрадова се дух мој Богу спасу мојему" ( Luka 1. 46 - 47 )

"U taj čas obradova se Isus u duhu i reče: Hvalim Te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od premudrih i razumnih, a kazao si prostima. Da, Oče, jer je tako bila volja Tvoja" ( Luka 10. 21 )

"Rekavši ovo Isus posta žalostan u duhu, i posvedoči i reče: Zaista, zaista vam kažem: Jedan između vas izdaće me" ( Jovan 13. 21 )

"Onda Isus kad je vide gde plače, i gde plaču Judejci koji dođoše s njom, zgrozi se u duhu, i sam postade žalostan" ( Jovan 11. 33 )

"Gle, sluge će moje pevati od radosti u srcu, a vi ćete vikati od žalosti u srcu i ridaćete od tuge u duhu" ( Isaija 65. 14 )

"Umolih Tita, i s njim poslah brata: eda li vas Tit šta zakide? Ne hodismo li jednim duhom? Ne jednim li stopama?" ( 2 Korincanima 12. 18 )

"Imajući pak onaj isti duh vere kao što je napisano: verovah, zato govorih; mi verujemo, zato i govorimo" ( 2 Korinanima 4. 13 )

"Šta dakle? Šta iskaše Izrailj ono ne dobi; a izbor dobi; ostali pak zaslepiše.
Kao što je napisano:
Dade im Bog duha neosetljivog, oči da ne vide, i uši da ne čuju do samog današnjeg dana" ( Rimljanima 11. 7 - 8 )

"A kad ih Pavle čekaše u Atini, razdraži se duh njegov u njemu gledajući grad pun idola" ( dela apostolska 17. 16 )

"Jer je sve to ruka moja stvorila, to je postalo sve, veli Gospod. Ali na koga ću pogledati? Na nevoljnog i na onog ko je skrušenog duha i ko drhće od moje reči" ( Isaija 66. 2 )

"Čistite strele, uzmite štitove; Gospod podiže duh careva midskih, jer je Vavilonu namislio da ga zatre; jer je osveta Gospodnja, osveta crkve Njegove" ( Isaija 51. 11 )

"Ovako govori Gospod Gospod: Teško ludim prorocima koji idu za svojim duhom, a ništa nisu videli" ( Jezekilj 13. 3 )

"Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načiniste sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete? Dome Izrailjev" ( Jezekiilj 28. 31 )

Izdvojio bih dva teksta koji potvrdzuju - da duh nije nesto sto postoji kao neka covekova svesnost nezavisno od tela:

"Jer ako telom i nisam kod vas, ali sam duhom s vama, radujući se i videći vaš red i tvrđu vaše vere u Hrista" ( Kolosanima 2. 5 )

"Ne imadoh mira u duhu svom, ne našavši Tita, brata svog; nego oprostivši se s njima iziđoh u Makedoniju.
U ime Gospoda našeg Isusa Hrista
kad se saberete vi i moj duh, sa silom Gospoda našeg Isusa Hrista" ( 1 Korincanima 5. 3 - 4 )

Po teroriji da je duh nesto sto postoji kao neka covekova svesnost nezavisno od tela - apostol Pavle je ovde rekao da ce njegov duh navodno izaci iztela i otici kilometrima daleko da bi bio sa drugim vernim ljudima i sa njima se sastao.
To znaci da on ovde navodno govori - da je on imao vantelesna iskustva, odnsno - da je povremeno umirao ili imao klinicku smrt kako bi se njegov duh preselio na mesto gde su verni ljudi, i sa njima se sastao i imao sa zajednicu.

Zato sam napomenuo - da ova teorija o nezavisnoj covekovoj svesnosti van tela - nije biblijska, a potvrda su upravo dati tekstovi, i ova dva poslednja koji svedoce - da apostol ovde ne goori o stvarnom preseljenju duha, vec - da ce on u mislima, svojim emocijama, u razmisljanju, u ljubavi i posrednistvu u molitvama, biti sa vernima koji su negde tamo daleko udaljeni kilometrima.

Ponavljam, sve drugo je proizvod mnogobozacke filozofije ciji je tvorac Grcki filozof platon, koji je u mnogome uticao na Hriscanske mislioce i rane crkvene oce, koji su stvorili mesavinu Platonske filozofije, i Hriscanskih elemenata.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
U bibliji ne postoji izraz "istrazni sud" ali u kontekstu biblije postoji vise faza suda.

U Danilu recimo govori o sudu koji nije onaj konacni sud, vec ce mu predhoditi, a podrazumeva ispitivanje nebeskih knjiga, sto znaci da je to istrazna faza suda - pre Hristovog drugog dolaska.
Kada Hristos dodze po drugiput u slavi - to ce biti izvrsna faza suda, odnosno - tada ce se ono sto je doneseno u istraznoj fazi suda sprovesti u delo.

Oni koji su zapisani u knjizi zivota uci ce u vecnost, a drugi umreti od slave Hristovog dolaska.

"Gledah dokle se postaviše prestoli, i starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg, i kosa na glavi kao čista vuna, presto Mu beše kao plamen ognjeni, točkovi Mu kao oganj razgoreo.
Reka ognjena izlažaše i tečaše ispred Njega, hiljada hiljada služaše Mu, i deset hiljada po deset hiljada stajahu pred Njim;
sud sede, i knjige se otvoriše" ( otkrivenje 7. 9 - 10 )

Znam ja da ne postoji i nisi odgovorio od kad počinje taj sud po čemu to iz Biblije znamo?
Ko je izbacio taj izraz ,,istražni sud,,?
Lako ćemo mi o tome kad se deli plata i sve ostalo samo prvo da čujem ova dva odgovora jer si ih prošli put prekoračio.

A ono o duhu što pišeš je šala jer vernik tako nebi smeo reći osim u šali.
Tebi je duh osećanja i Bog osećanjem oživljava i Bogu odlaze naša osećanja....ti imaš toliko iznenađenja za verujuće da si neiscrpan u tome poput jedne bogate gospe koja pozajmila gomilu novca i saopštila poveriocima da im je najbolje da dug zaborave i ona je puna iznenađenja za verujuće.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odgovorio sam i lepo sve pise u tom mom odgovoru.

sud sede, i knjige se otvoriše"( otkrivenje 7. 9 - 10 )

Taj sud jeodpoceo kada je Isus osao do Boga oca i knjige se otvorile, i kada je odpocela nova faza Isusove posrednicke sluzbe u Svetinji nad Svetinjama na Jon Kipur 22 oktobra 1844 godine, na praznik koji je Bog uspostavio kao "dan suda" a koji je bio simbol suda koji je odpoceo 1844 godine.

Sto se tice vezano za duha - neko je ovde ranije i tvrdio "da duh nije licnost - vec da je u njemu zapisana nasa licnost, vera, osecanja, itd.

Ja to nisam napisao, vec da duh ozivljuje u nama sve to, i da ce on to sve ponovo oziveti o vaskrsenju, a daje sam duh bezlicna Bozja sila koja daje zivot svemu stvorenom, a koju poseduju i Bog Otac, i Gospod Isus Hristos, i Sveti Duh.

Sve ostalo je dato kao dokaz.

To mozes prihvatiti ili odbaciti.

Sto se tice plate - nemoj govoriti unapred - jer ce jos mnogo pre toga Bog sam objaviti istinu, i mnogi koji sada tako cvrsto zastupaju odredzene ideje - tada ce se razocarati, i zato sam jednom napomenuo- da ce takvi da na sudu raspravljaju i sa samim Bogom sta je istina, i njega ce pokusati da uvere da nije u pravu, vec da su oni u pravu i ono sto su zastupali za zivota.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dao sam odgovor.

Duh i dusa nisu isto.

Dusa je ceo ziv covek kao spoj praha zemaljskog i duha zivotnog

Laodikeja. Ne kaze propovedao je "duhu" vec "duhovima". Treba li sad da konsultujemo grcki da bi ti poverovao i video da to nije isto?

Sutra postavljam grcki ne mogu preko tel.

I kakav god bio tvoj odgovor Petar NE BI PRAVIO RAZLIKU IZMEDJU DUHOVA I DUSA u istom kontekstu bez razloga. Jer po tvom objašnjenju to je isto, nema razloga koristiti dva razlicita termina i praviti razliku, kad u sustini po tebi znace isto.
Kad propovedas "umu" propovedas i "coveku". Zasto praviti razliku?

Po tebi ispada da je Petar izjavio:

"i sisavsi propovedi "UMOVIMA" u tamnici... od kojih je nekoliko to jest "OSAM LJUDI" bilo spaseno od vode"

Stvarno svasta!

Natrag