Da li je Isus propovedao u paklu?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja znaš ono tvoje poznato:VEĆ SAM ODGOVORIO.

Mire imaš na PP nešto pa virni.

,,2.

Gde u bibliji ili u tom tekstu pise da je Isus sisao u Ad ili pakao, ili u nekakav ponor u utobi zemlje,?,,

Lakiću,ta utroba se još zove TAMNICA i tamo je sišao DUH da govori DUHOVIMA.
I lepo ti kaže kako je umrlo TELO a da je Duhom to telo oživelo i nastavlja opis kako tim istim Duhom kojim je telo oživelo je sišao u tamnicu i duhovima propovedao nisu pre potopa zemljom šetali duhovi Lakiću već telesni ljudi a kad su tela stradala duhovi su bili zatvoreni i smrt je čuvala u tamnici duhove kako se nebi vratili u tela i Isusov Duh je razvalio Hades i oslobodio verujuće koji nekad nisu verovali i među njima izvadio verne a neverni su čuli jevanđelje i koji tad poverovaše uze im se za pravdu kao i razbojniku na krstu.

Jelena muko.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, lepo si rekao "DA JE TAMNICA DUHOVNO STANJE" i ja sam o tome sve vreme govorio.

Ne postoje biblijski dokazi da je Isus sisao u utobu zemlje bilo to opipljivo ili neopipljivo mesto da propoveda bestelesnim duhovima, to nigde u tom ili drugim tekstovima ne postoji, vec je to mnogobozacko ucenje koje pobornici ove ideje pridodaju bibliji.

Tamnica jeste duhovno stanje zivih ljudi koji zive u grehu, jer je Isus rekao "KO CINI GREH ON JE ROB GREHU, I AKO VAS SIN BOZJI IZBAVI ZAISTA CE TE BITI IZBAVLJENI"

Sto se tice suda Bozjeg, u bibliji postoji vise faza suda, i u otkrivenju jasno pise da ce verni suditi svetu na nebu gde su sudijske knjige pred kojim sedi Bog Otac.

Za vreme hiljadugodisnjice sud se odigrava na nebu, jer je Isus rekao apostolima da ce oni sesti na nebu na dvanaest prestola i suditi.

Onaj konacni sud ce se dogoditi nakon hiljadugodisnjice na zemlji kada gresni vaskrsnu u drugom vaskrsenju, i kada se Isus sa spasenima vrati sa neba u nebeskom Jerusalimu.

-----------------------------------------------

Taramana, nigde ne kaze da je prilikom smrti Isusovog tela njegov duh izasao iz tela da nastavi da zivi van tela.

Jednostavno kaze "DA JE ISUS UBIJEN U TELU, ALI DA JE OZIVEO DUHOM" sto znaci "da je ubijen na krstu, ali ga je Duh Sveti vaskrsao odnosno oziveo posle tri dana"

Potom apostol napominje "DA JE ISUS TIM DUHOM SVETIM SISAO U VREME NOJEVO I PROPOVEDAO LJUDIMA KOJI SU SE NALAZILI U STANJU GREHA KOJE BIBLIJA OPISUJE KAO DUHOVNA TAMNICA" sto je potvrdio i Mire, da je tamnica duhovno stanje oveka, a ne stvarne resetke.

Dakle, nema nicega od onoga sto se tvrdi, vec si ti - pa nazalost i Mire, dodali iz pravoslavne filozofije koju je ova crkva preuzela iz Grcke i Rimske filozofije koja uci o hadu i tartaru u kome prebivaju duse ili duhovi umrlih zatvoreni u tamnici koju cuvaju divovi ili Titani.

Preispitajte ovo iskljucivo na osnovu biblije, a mnogobozacke filozofije zanemarite, jer biblija nema nista s tim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Izgubio si se Laodikeja, ti si tvrdio da posto je Solomun rekao "Boga se boj i zapovesti njegove drzi, jer je to sve coveku.. Jer svako ce delo Bog izneti na sud i svaku tajnu bila dobra ili zla" - da je zato on "verovao u vaskrsenje"(jer veruje u sud Bozji) a to je netacno i nespojivo, prvenstveno sa suprotnim stihovima gde on kaze "i nece nikad vise ustati iz sna svoga".

Moje objasnjenje je dakle, da kad kaze " sud" ne misli na "nebeski sud Bozji" vec "zemaljski sud Bozji", jer su jevreji pre izricanja presude sudili i to se nazivao "sud Bozji" i Isus Hristos ga tako zove( ne ubij jer ces odgovarati na sudu, i sl..) , a tu se takodje po promislu Bozjem i po pravilu "otkrivaju tajne" bilo dobre ili zle
Sam Bog je bio svedok na tom sudu i to je odlika teokratske drzave..
Dakle gresis..

Za tamnicu.. stvarno pricas svasta, tekst ima odredjene opisne elemente, ali kao sto rekoh govori o duhovima, propovedanju mrtvima, sudu, duhu i Isusu koji "silazi" da im propoveda, a ne ni o kakvom Noju u kom je "preruseni Isus", u tom tekstu se pravi razlika i jasno odvaja "osoba Noje" i "osoba Isus" takodje se jasno pravi razlika izmedju reci "duh" i "dusa", tako je sasvim jasno da su vase teorije kako je to jedno isto, gde Isus postaje Noje a duse duhovi - pogresne..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, nema greske.

Solomun je verovao u vaskrsenje, ali nije nigde napisao da ce se sud odrzati prilikom vaskrsenja, vec je jednostavno mislio na sud Bozji, ne preudicirajuci vreme samog suda, a on ce se po otkrivenju odigrati nakon drugog vaskrsenja gresnika.

Ovo je i po kontinuitetu dogadjaja iz otkrivenja.

1. ISUS DOLAZI NA OBLACIMA NEBESKIM

2. VERNI VASKRSAVAJU I SA ZIVIM VERNIM ODLAZE NA NEBO, A ZIVI GRESNICI UMIRU U CASU HRISTOVOG DOLASKA.

3. HILJADUGODISNJI SUD SE ODRZAVA NA NEBU, U KOME SE ISPITUJU NEBESKE KNJIGE.

4. NAKON HILJADU GODINA HRISTOS SE SA SPASENIMA VRCA NA ZEMLJU, I TADA U DRUGOM VASKRSENJU VASKRSAVAJU MRTVI GRESNICI NA SUD BOZJI.

Sto se tice drugog, vec sam objasnio - biblija nema nista sa tim mnogobozackim filozofijama.

Odbaci ih, pridji bibliji prazne glave, i videces razliku, ali se predhodno moli Bogu da ti on da Bozansko prosvetljenje da razumes.

Ja sam ovo prosao, i imam osvedocenj od Boga da je ovo istina..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, nema greske.

Solomun je verovao u vaskrsenje, ali nije nigde napisao da ce se sud odrzati prilikom vaskrsenja, vec je jednostavno mislio na sud Bozji, ne preudicirajuci vreme samog suda, a on ce se po otkrivenju odigrati nakon drugog vaskrsenja gresnika.

Ovo je i po kontinuitetu dogadjaja iz otkrivenja.

1. ISUS DOLAZI NA OBLACIMA NEBESKIM

2. VERNI VASKRSAVAJU I SA ZIVIM VERNIM ODLAZE NA NEBO, A ZIVI GRESNICI UMIRU U CASU HRISTOVOG DOLASKA.

3. HILJADUGODISNJI SUD SE ODRZAVA NA NEBU, U KOME SE ISPITUJU NEBESKE KNJIGE.

4. NAKON HILJADU GODINA HRISTOS SE SA SPASENIMA VRCA NA ZEMLJU, I TADA U DRUGOM VASKRSENJU VASKRSAVAJU MRTVI GRESNICI NA SUD BOZJI.

Sto se tice drugog, vec sam objasnio - biblija nema nista sa tim mnogobozackim filozofijama.

Odbaci ih, pridji bibliji prazne glave, i videces razliku, ali se predhodno moli Bogu da ti on da Bozansko prosvetljenje da razumes.

Ja sam ovo prosao, i imam osvedocenj od Boga da je ovo istina..

Kazes Biblija nema nikakve veze sa "mnogobozackom filozofijom" i opet gresis jer oni koriste grcke termine, sam Petar koristi rec "Tartar" koje je bilo mesto kako demona(palih andjela) tako i mesto gde su odlazili duhovi ljudi nakon smrti, a crkva uci isto da su na tom mestu bili svi zajedno i demoni i duhovi umrlih, sve je isto i to mesto se naziva "tamnica" ili "tartar", pogledaj drugu njegovu poslanicu tamo to mesto naziva "Tartar" a ti kazes nema ništa sa filozofijom.. Upravo suprotno, on koristi njima poznate termine da opise svoje verovanje..

Sto se tice suda, postoji nekoliko instanci, a takodje postoji i "zemaljski Bozji sud" o kom govori Solomun i ja sam lepo pokazao da je on na to mislio, i sam znas da ga Isus tako naziva, dakle nema greske, vi grešite..
On se nije izjasnio o kom sudu tamo govori, ali po svemu sudeci govori o "zemaljskom sudu Bozjem" inace bi njegove izjave bile protivrečne, sto ovde nije slucaj.. Jevreji su verovali da je "smrt kraj svega" i da nema nista iza nje, a tek kasnije im Bog otkriva da ce biti zivota i vaskrsenja..
Dakle uzimajuci ove izjave o "stanju mrtvih" moramo onda uzeti i izjave o "vaskrsenju mrtvih" kao validne, a po tim izjavama "niti ima vaskrsenja, niti ima zagrobnog zivota"...
Dakle gresite, i to mnogo..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nema greske.

Solomun ne govori o kom sudu je rec, ali taj sud o kome govori ce se odrzti nakon milenijuma, jer otkrivenje govori da su gresnici za vreme milenijuma u grobovima, a sotona svezan.
Dakle, za vreme milenijuma se ista ne desava.

Tek nakon milenijuma gresni vakrsavaju i odrzava se sud na zemlji.

Biblija je pisana na Grckom iu tom smislu logicno je da apostoli pominju Grcke izraze HADES i TARTAR.

HADES na Grckom je u bibliji isto ono sto je i SHEOL na Jevrejskom u starom zavetu, ma to je GROB ili JAMA/

Tartar je u novom zavetu izraz kojim se opisuje ova zemlja u toku Milenijuma, gde su svezani sotona i demoni.

Apostoli nikada nisu pravili kompromis sa mnogobozackim filozofijama i mnogoboscima koji su ove izraze primenjivali da bi objasnila izmisljene pojmove koji ne postoje, vec su apostoli ove izraze koristili imajuci na umu starozavetno ucenje o zagrobnom zivotu, i u tom smislu za njih je HADES bio samo grob ili jama gde tela mrtvih bivaju polozeni nakon smrti.

Tartar je za njih predstavljalo zemlju na kojoj ce biti svezani sotona i demoni u milenijumu..

Jedno pitanje za tebe.

Sta mislis, o kom sudu govori prorok Danilo kada kaze da je video otvorene knjige na nebu pred Bogom Ocem, i da su seli na prestolima i da je sud zaseo?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja verujem kako sam i rekao, da Solomun tamo govori o "zemaljskom sudu Bozjem" iako nije precizno rekao na sta misli, ali zbog konteksta ja verujem da je tako. Inace i Jov kaze da nema vaskrsenja ali je ipak izrazio nadu da ce ga Bog vaskrsnuti jer bese pravedan, pa je rekao "o da me hoces"[vaskrsnuti], verovao je u pravdu Bozju.. To pokazuje da to nije bilo uobičajeno verovanje, ali je on ipak mislio da ima nade. To ne dokazuje njihovu veru u vaskrsenje, vec ukazuje na "nesigurnost" i njihovu "sumnju" da ce se to desiti.. Po svemu se pokazuje ispravan moj zakljucak, "oni u vaskrsenje nisu verovali" u "zagrobni život nisu verovali", i to moramo uzeti u obzir..

Kazes Danilo, jeste ali njemu Bog "direktno otkriva u viziji da ce biti vaskrsenje", ovima pre toga nije otkrio i oni tamo "iskazuju svoju neveru i sumnju", "postavljaju pitanja i pokusavaju dati razumne odgovore"(to je toliko jasno), tako je po pitanju "vaskrsenja" ali i po pitanju "zagrobnog zivota"..
Oni nista o tome nisu znali, dakle nisu imali kompletno znanje o tome pa "nagadjaju" sta moze biti.. Zato njihove izjave moramo i uzeti tako, kao nesigurne, jer to nije kazao Bog.
Tek kasnije rekao sam Bog otkriva istinu po prorocima kao sto je bio Isaija i Danilo, a jos kasnije po Isusu Hristu u NZ ukazuje i na stanje duha odnosno duse..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je i osnovni problem tvog i mog spora, sto si ti uveren da ljudi u starom zavetu nisu verovali u vaskrsenje, nisu znali sta se dogadja posle smrti, itd.

Ja u kontekstu biblije verujem da se u starom zavetu sve znalo, i da su verni Bozji ljudi znali, a to je - da covek umire, prebiva u grobu do casa vaskrsenja, i potom izlazi na sud.
Za vreme smrti nema nicega, dusa i duh koji nadzivljavaju telo ne postoji, jer dusa je ceo covek kao spoj praha i duha zivotnog, a duh zivotni je bezlicna sila koja ozivljava svu tvorevinu, a koja dolazi iz Bozje nutrine.

To je ucenje i starog i novog zaveta, i Bog to ucenje nije promenio, jer je i konstitucija coveka od stvaranja do danas ista.

Sto se tice suda, on se odrzava na zemlji nakon milenijuma, i to onaj konacnni sud.

Nakon Hristovog dolaska i u vreme milenijuma verni odlaze sa Hristom na nebu, i tamo se odrzava sud u kome ce verni ispitivati nebeske knjige.

Recimo - neko od bliznjih nekog coveka se nece naci na nebu, i on ce ispitujuci nebeske knjige sam moci da se uveri da je Bozja odluka bila pravedna, i to je smisao suda, ispitivanje knjiga u kojima su zapisani izvestaji o svakom pojedincu.

Kada zasedne onaj konacni sud nakon drugog vaskrsenja, tada ce se sve znati i samo ce se procitati presuda nad svakim pojedincem.

Bitno je da znamo, da su nakon hristovog dolaska verni na nebu, a gresnici u grobovima, i nikakav sud na zemlji se ne odrzava, vec sud na nebu koji sam pomenuo, a tek nakon milenijuma i vaskrsenja gresnika u drugom vaskrsenju odrzace se sud na zemlji, kada se Isus i spaseni vrate na zemlju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Znaci po tebi, Bog nije sudio prestupnicima zakona sudom na zemlji u teokratskoj drzavi Izrael?
Nego su kamenovali kako su koga hteli?

Sud je itekako postojao zemaljski u vreme kada je ovo pisano i on je bio "Bozji sud", tako pise u bibliji, a bice i sud nebeski, to niko ne spori.

Ne slazem se sa tobom, jer nemas argumenata, da imas ja bi odavno prihvatio to, ali ne vidim istinu u onome sto pises..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sud se uvek odrzavao na nebu u odnosu na zemlju i ljude, jer postoji vise faza suda, i u starom i u novom zavetu.

Sud se i danas odrzava, sud u propovedanju jevandjelja.
Svako ko prihvati ili odbaci Isusa Hrista i krene putem istine ili suprotnim putem - njegovo ime se upisuje u knjigu zivota ili pak smrti.

Konacni sud je na kraju, ali i tada ce se odrzati istrazna faza u toku mienijuma, a izvrsna faza suda nakon milenuma, sto je konacni sud.

Ne moramo o ovome diskutovati, jer ovo i nisu presudne stvari sto se tice spasenja, jer ima i bitnijih, i ne moramo insistirati na tome.

Postujem da zadrzis svoj stav, ali te pozivam d se molis Bogu da te povede putem spoznaje.
A ja cu svj stav zadrzati, jer mi Bog svedoci da ne gresim, i da moj odnos sa njim nije poremecen, vec ga odrzavam i vidim Bozje odobravanje.

Pozdrav i laku noc..

Natrag