Da li je Isus propovedao u paklu?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
a koji je bezlicna sila koja prozima svu tvorevinu i daje zivot svemu stvorenom.

Mirko...pa ti si NEVERNIK.

Nije Isusov Duh govorio nakon smrti bestelesnim duhovima u paklu, vec je apostol Pavle govoreci o simbolici potopa sa krstenjem - rekao "da je Isus vaskrsao Duhom Svetimm, odnosno - da ga je Duh Sveti podigao iz groba" a potom napomenuo "da je on Isus kao vecni Bog - u swtarom zavetu preko Duha Svetoga propovedao proku prepotopnim ljudima da ce doci potop, i da ga niko nije poslusao osim osmoro ljudi Nojevih kceri, sinova, i rodvbine.

Ti ljudi su se tada nalazili u ropstvu greha koje apostol naziva duhovnom tamnicom, isto kao i Isus kada kaze "DA JE SVAKI KOJI CINI GREH - ROB GREHU, I AKO VAS SIN BOZJI IZBAVI - ZAISTA CE TE BITI IZBAVLJENI"

Ti nemaš limit u žongliranju Božje reči...
Toliko neverstvo nemaš ni u jednoj crkvi koliko u Orionovoj školici.

Apostol kaže DUHOM SIŠAO U TAMNICU iU TAMNICI propovedao DUHOVIMA nije prepotopni svet duhovi SLAVIŠA.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je tvoja slabost - sto sve vadis iz biblijskog konteksta i prikazujes u projekciji koju vec posedujes u svom umu - a to je mnogobozacko nju age ucenje o zagrobnom zivotu.

Kada bi bibliji pristupio prazne glave - tada bi u kontekstu biblije razumeo o cemu ona govori.

U tom smislu - nigde se ne kaze da se ta tamica nalazi negde u nutrasnjosti zemlje u paklu gde su zatoceni navodni bestelesni duhovi.

Ako mi to dokazes da tako pise - razmotricu valjanost takvog dokaza.

Ovako - tvoja teorija je samo "tvoja" a ne biblijska.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prazne glave u smislu ideoloskih ideja koje bi covek prihvatio sa strane kao konacne istine i njima tumacio sve ostalo pa cak i bibliju.

U bibliji je istina i njoj se ne pristupa sa vec necim naucenim, vec bibliji kao takvoj - sa ciljem da se iz nje spozna istina.

Zato je najbolje za coveka da u pocetku ne pripada ni jednoj crkvi, vec da u bibliji i trazenjem licno od Boga tezi ka spoznaji koja je crkva prava i sta je istina, pa da potom pruhvati ono u sta ga Bog osvedoci, i da ide tamo gde ga on povede.

Subjektivnost je najveci cpovekov neprijatelj, jer mi uvek imamo nesto da kazemo Bogu, i nasa je uvek poslednja, umesto da pustimo Boga da on govori nama - a mi da poslusamo i idemo tamo gde on zeli, bez obzira na cenu..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Pagansko učenje da se ljudi nakon smrti mogu još spasiti. priča o Lazaru i bogatašu upravpo govori suprotno. Takođe stoji da je svima jednom umrijeti a potom SUD. Ali otpale crkve uče, nije tako može još molitvama za mrtve, eto isus je sišao mrtvima da propovijeda Jevanđelje. To vam dođe ovako radite u ovom životu šta hoćete imat još šansi kada umrete. Biblija kaže drugačije, jedna šansa ovdje i nema više. carstvo nebesko na zemlji s stiče, a ne u zemlji.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pagansko učenje da se ljudi nakon smrti mogu još spasiti. priča o Lazaru i bogatašu upravpo govori suprotno. Takođe stoji da je svima jednom umrijeti a potom SUD. Ali otpale crkve uče, nije tako može još molitvama za mrtve, eto isus je sišao mrtvima da propovijeda Jevanđelje. To vam dođe ovako radite u ovom životu šta hoćete imat još šansi kada umrete. Biblija kaže drugačije, jedna šansa ovdje i nema više. carstvo nebesko na zemlji s stiče, a ne u zemlji.

Pre Hrista duse nisu mogle da prelaze, niti da budu spasene. Postojalo je mesto gde su "svi bili zajedno, i pravednici i nepravednici", i tako je bilo do Hrista. Nakon sto je on pobedio smrt, oni u hadesu, mogu izaci i biti spaseni. Ova prica jasno oslikava to stanje nakon smrti, i u njoj nema niceg netacnog. To crkva tako uci da je bilo pre Hrista. Druga stvar je sto vi to izvrcete..

Kazes, " umres i potom sud", kao prvo "sud se ne odigrava odmah nakon smrti" vec se ceka kraj ovoga sveta i planete, pa se tek onda sudi ljudima, a dotle ides na mesto koje odredi Bog, gde si ti procitao da je "sud odmah"?
Mozda se stice takav utisak ali nije..
Ni ovde u ovoj prici Hristovoj nisu sudjeni ova dvojica..

Inace, mnogi motivi opisani u ovoj prici su "istiniti" a mnogi "nisu". Kao sto je Slap jednom rekao, i prica o crvenkapici je "bajka", ali postoje i lovac i baka i crvenkapa i realno mesto - "suma", gde se sve odigrava. Iako je sama radnja izmisljena, postoje dakle elementi realnosti.. Tako je i u ovoj prici, hades tj. (pakao) postoji, ali je sama radnja opisana u toj prici, izmisljena..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uci crkva, ali ne uci biblija..

Pitanje je kome dajemo svoje poverenje..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Uci crkva, ali ne uci biblija..

Pitanje je kome dajemo svoje poverenje..

Da nisi Jelenin đak jasno bi to čuo i verovao ovako ti prvo treba odbaciti zlo (Jelenu)a onda početi verovati.
Tebe kad bi Bog stavio dole ti opet nebi poverovao sve dok Jelenin duh prevare ne oteraš.

Tako jasno je rečeno kako Isus duhom sišavši u tamnicu propoveda duhovima i to je jasno svim VERUJUĆIM zato tebe ne obavezuje da prihvatiš to važi samo za Isusove sledbenike a ne za Jelenu i njene sledbenike.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sad samo to trebas dokazati biblijom, i takodje dokazi da sam ja igde citirao ono sto je pisala Ellen White.

Na pitanja koja sam postavio u vezi ovoga nisi dao odgovor, a ona glase:

1.

U navodnom Adu ili paklu se po verovanju tradicionalnih crkava nalaze DUSE svih ljudi koje su umrli u toku cele starozavetne istorije.
Zar to nije kontradiktorno sa verovanjem da je Isus propovedao samo prepotopnim DUHOVIMA, i zasto bi ti duhovi bili privilegovani u odnosu na duhove drugih ljudi koji se navodno takodje nalaze u tom drustvu u Adu.

( Gore sam namerno velikim slovima naglasio izraze DUSE i DUHOVIMA, jer tradicionalne crkve ne mogu da se odluce da li u Ad ili raj odlazi navodna covecija dusa ili duh,i mesaju ova dva pojma ).

2.

Gde u bibliji ili u tom tekstu pise da je Isus sisao u Ad ili pakao, ili u nekakav ponor u utobi zemlje,?

( Molio bih da se podkrepi biblijskim tekstovima ).

3.

Ako se u biblijskom tekstu govori o stvarnoj tamnici sa zidovima i resetkama, a o duhovima kao navodnim bestelesnim bicima, zar ti duhovi ne mogu da prodju kroz zidove i resetke i da izadju iz navodne tamnice ili Ada?

---------------------------------------------------

Zato sam dobri moj Taramana napomenuo da ti iznsis ne istine, jer Ellen White o nekim pojedinostima zapisanim u bibliji nije drektno pisala, a ti kazes da je to ucenje Ellen White.

Kako moze nesto da bude njeno ucenje ako ona o tome u opste nije pisala niti pominje?

Dakle, sve sto iznosis i tvrdis u vezi Ellen White - sam izmisljas iz svoje glave.

Ja Ellen White nisam nikada citirao, vec su svi moji dokazi iskljucivo iz biblije i njenog konteksta.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
1) Sve duse su se nalazile u adu i svima je Isus propovedao, ali Petar posebno govori o predpotopnim ljudima, poredeci ondasnje i sadasnje vreme, s obzirom na nemoral.. i ukazujuci time na poslednje dane. To je svrha njegovog pisanja, a i razlog zasto je on ovo spomenuo..

2)Ne pise nigde, jer ad nije u utrobi zemlje niti je to fizicko opipljivo mesto, to je duhovno stanje.

3)Opet ti poredis izraz "tamnica" sa fizickim, a ona predstavlja duhovno stanje. Ne mozes ti duhovnu kategoriju opisati ako ne koristis fizicka poredjenja, a dotle to ne znaci da je tamnica "fizicko mesto" i da ti "mozes da prodjes kroz zidove".
Za djavola se takodje kaze da ce biti "vezan", a sta onda njega kao duha sprecava da "prodje kroz lance"?

Pricas svasta Laodikeja, vec sam odgovorio na sve ove primedbe.

A ono o Solomunu, nakon sto sam malo bolje razmislio(uzimajuci u obzir sve sto si rekao, jer to zaista radim) - moram ti reci da nisi u pravu, sud koji se tamo pominje je verovatno "Bozji sud na zemlji", a ne nebeski kako si ti to predstavio..
I Isus kada govori o "sudu Bozjem" misli na "zemaljski sud", tamo u priči na gori.
Dakle pisac "jeste tvrdio da posle smrti nema vaskrsenja, ali cini dobro i Boj se Boga, da ne bi zavrsio na sudu, a tamo ce on sve otkriti", to je "zemaljski sud".

Natrag