- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Isus je poseban po svemu,pa i po tome sto je zajedno sa svojim Ocem kome je asistirao stvorio sve ostale "TVARI" ili kako god ko hoce da prevede,i tu se ja sa tobom potpuno slazem.
Ali to gde se razilazimo jeste da on nije Bozji brat nego Bozji sin
Ok, On nije Božiji brat..naravno da nije ali nije ni stvoren. To nam poslanica Kološanima 1,15-17 jasno kaže. Isus nije stvorenje..nije ono SVE, znači nije stvren.
A zar mi ljudi nikada nismo ponizili sami sebe???
Zar ja nikada nisam ponizio samoga sebe???Zar nema takvih slucajeva u ljudskoj istoriji kad neko ponizi samoga sebe???
Jesi, ali razlika između tebe(mene) i Isusa je u tome što Njegovo poniženje implicira nešto drugo u odnosu na naše. Hajde da vidimo još jednom šta imlicira i šta nam to govori o Isusu..ko je On ustvari?
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge
Dakle, Isusovo "poniženje" ili "uniženje" Njegovog ranijeg statusa je "obličje sluge". Dakle iz ovog teksta jasno proizilazi da Isus NIJE SLUGA.
Drugi segment "poniženja" je "postavši poslušan". Dakle iz ovog teksta vidimo da "poslušnost" ili "podložnost" Ocu nije Hristov prirodni status. Isus NIJE PODLOŽAN.
Ako rekapituliramo Kološane i Filibljane iz ovih stihova koje smo naveli vidimo za Isusa sledeće:
Isus=
Isus=
Isus=
Znači ako Isus nije sluga, podložan i stvorenje šta je onda? Tekstovi Pisma nas polako vode ka Isusu samo treba da otvorimo um i srce i da prihvatimo Božije otkrivenje.
U kontekstu se dalje vidi u 8 i 9 stihu da ga je Bog zbog toga uzvisio i dao polozaj i "IME" iznad svakog stvorenja na nebu i na zemlji.
8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
9 Zato i Bog Njega povisi, i darova Mu ime koje je veće od svakog imena.
10 Da se u ime Isusovo pokloni svako koleno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom;
11 I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hristos na slavu Boga Oca.
Najpre u onom "poniženom" obliku...jer pre poniženja ili podloženja Isusu svakako nije bilo potrebno da Mu se dariva ime i nije bilo potrebno da se svako koleno podloži Isusu...jer je On to već imao. Međutim, stihovi 8 i 9 idu nakon 6 i 7 kada je Isus "postao poslušan"...kada je "postao sluga".
E sada kada je to sve "postao" u takvom obliku On mora biti postepeno uzvišavan. To "obličje" koje je Isus uzeo je potrebno da su uzvisi...ne Isus sam po sebi. ..jer pre poniženja On nija sluga, nije podložan i nije stvoren. ..
Zato kada citiramo stihove 8 i 9 ne zaboravimo da pre njih postoje stihovi 6 i 7 koji ukazuju na obličje koje je Isus uzeo..u tom kontestu Isus je uzvišavan postepeno.