Trudi se, trudi. Zaokret ima želju da stvarno raspravlja koliko vidim. Ne moramo se složiti ali ovo je verujem dobra rasprava. Dobri tekstovi.
Vidiš, opet se vraćamo na početak...prvorođeni od svega stvorenog. Rođen od srtvorenog...kako ti se čini? Ne ide..zar ne...Zato Pavle želi da ovom rečeninom konstrukcijom(ali i vođen Duhom...ne zaboravimo da Duh je uticao na ovakvu konstrukciju da bismo dublje istraživanjem shvatili neke velike istine..zato je potrebno malo truda) ukaže kako treba a kako ne treba shvatiti tekst.
Dakle, da je Pavle želeo istaći da je Issus stvoren upotrebio bi ovde izraz "prvostvoren"-"propanteo" pa bi rečenica glasila da je Isus prvostvoren od svega što je stvoreno. Ali, ne. Pavle vođen Duhom Svetim ne koristi izrza "propanteo" za Hrista da bi Ga tako povezao sa stvorenim načinom nastanka već koristi izraz "prototokos" da bi Isusa povezao sa stvorenim na drugi način. Pošto je jasno da Isus sa stvorenim nije povezan istin načinom nastanka jer za to treba izraz "propanteo" već vidimo da je sa stvorenim povezan drugim izrazom "prototokos" što ima u svom korenu termin "rođenje" jasno je da ovaj izraz ukazuje na koji način je Isus povezan sa stvorenim.
Ne, načinom nastanka već izrazom "prvenac". Sada korisimo jasnu logiku koja proizilazi iz samog Pisma i upotrebe reči "prvenac". Kada imamo izraz "prvenac" on u svom osnovnom značenju označava prvog rođenog. Da bi se ispunio ovaj kriterijum neko ko je označen izrazom "prototokos" ili "behove" mora imati i druge rođene posle njega. Pošto u Kolođanima 1,15 nepostoji takva poveznica o rođenju kada je u pitanju stvoreno jer ono je označeno izrazom "panteo" i samim tim Isus nema takvu poveznicu sa stvorenim ni ono sa njim onda u razumevanju izraz "prvenac" se koristi drugo značenje..ono koje ističe nadređenost, iznad nečega..neko ko je prioritet u odnsou na drugo a ne da je rođen bukvalno.
Pokazao sam ti Psalam 89,27..Solomon "prvenac nad carevima". Prostudiraj to. A usput evo još jedan stih za "prvenac", kada označava ne bukvalno rođenje već prioritet:
"A ti ćeš kazati faraonu: ovako veli Gospod:
Izrael je sin moj,
prvenac moj", 2. Mojsijeva 4,22.
U odnosu na koga je Izrael "prvenac"? U odnosu na Egipat, faraona. Izarel je određen, ima posebnu mislju, određen je za nešto..zato je prvenac. Slažeš se da se ni ovde ne radi o bukvanom rođenju? E vidiš o ovom Biblijskom principu govorim. On postoji i na još mesta tako da je on zaista Biblijski. Samo traba da ga primenimo tamo gde je on očigledan. U Kološanima 1,15 je više nego očigledan jer Isus nije povezan sa stvorenim po menstu nastanka..ni rođenjem ni stvaranjem. Jer stvari nisu rođene većstvorena a Isus je prvenac onome što nije rođeno..dakle u takvoj situaciji je ova primena adkevatna te je Isus ovde jasno "prvenac" stvorenog to jest nadređen, On je nad time..ne prvostvorenjem(jer ta reč se ne koristi za Isusa) već nadređenošću nad stvorenim.
Da, temeljno smo ga izučili. Pa mislim da se može iće nadrugo. Ali i naučili da stvorenje i rođejne nije isto. Jako bitno.
[/QUOTE]
Brate Jovane,
Oko Kolosana 1:15 se spore mnogo veci i od tebe i od mene i niko od njih nece da popusti...,hajde da budemo pametniji od njih?
Razloga za to ima mnogo. I ti razlozi su evidentni .Mnogi su zbunjeni kad se naprimer neke reci odnose i na Oca i na Sina.
Eto reci prvenac . Neki kazu da je to rec Prvi i da tu rec koriste i Otac i Sin pa dakle da se radi o istoj osobi.
Nadalje za samog Boga Oca ,bas isto kao i za sina se kaze da su Stena ,pa cak i Otkupitelji
CRO Psalm 19:15 Moje ti riječi omiljele i razmišljanje srca moga pred licem tvojim.
Jahve, hridi moja, otkupitelju moj!
Prvi i poslednji, pa zatim alfa i omega ,i valjda bi to bilo to...,ali pustimo to za temu o trojstvu ili slicno...
Tamo na tim temama cemo lako videti da trebamo pratiti i kontekst i biti bukvalisti.evo samo dva primera
Jevrejima 3:1 Isus Apostol CRO Hebrews 3:1 Stoga, braćo sveta, sudionici nebeskoga poziva, promotrite
Apostola i
Velikoga svećenika naše vjere – Isusa: Zar je Isus jedan od apostola???
2.Svetlo sveta se primenjuje i na isusa i na njegove ucenike.
Odnosi se na Davida. Jer on govori o sebi. To je primarno. Možda se ne može sve doslovno primeniti na Davida ali se svakako odnosi prevashodno na njega. Kada je "knjiga" u pitanju može biti da David misli na nebseske knjige gde je "već viđeno" kako je on veran Bogu. Znaš, David kaže da ga Bog poznaje i pre njegovog rođenja. Jedino u Božijem predznanju o nekom..zna sve o njemu. Tako da je ovo primarno značenje teksta.
Naravno, ovo se odnosi i na Isusa kao i mnogi drugi tekstovi koji su "paraleni" tj. opisuju i nekog proroka-vernog slugu Božijieg ali i Mesiju. Tako je i ovde. S tim što moramo imati u vidu da je ovo "proroštvo" koje se ispunjava u budućnosti kada se odnosi na Isusa. Jako je važno ovo razumeti i zbog toga što ove igovorene reči su "u budućnosti". Nisu izgovorene tada već retorički opisuju taj odnos između Mesije i Jahve. Pa kada Mesija izgovara ove reči on ih izgovara kada? Ne, dok je na nebu ili u svom nebeskom zvanju već kao podeđeni sluga..on kaže "hoću činiti volju tvoju". To je glavni motiv, faktor povezivanja između Mesije i Jahve to što Mesija čini volju Božiju. Isus ovo nije izgovorio na nebu, to je važno razumeti. On nije na nebu "odlučio da čini volju Božiju"..nije u knjizi napisano ono što će On činiti na nebu..u "knjizi" je upisano ono što će On činiti gde? Na zemlji. Dakle, celina ovog retoričkog izlaganja je u opisu odnosa između Mesije tj. sluge Božijeg i Boga ali na zemlji. Kada su realnnosti promenjne i kad je Hristos "uzeo obličje sluge"-Filibljanima 2
Sve se slažem. Idemo svakako na dijalog sa pravim argumentima. I ja verujem dasi ti upavo u tom pravcu i nastrojen.
Takođe i ja tebi svako dobro i Gospodnji blagoslov!
U pocetku knjige pisano je za mene....odnosi se cak i na proroka isaiju,ali glavno ispunjenje je na samom isusu Hristu.
Jevrejima 10:4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.5 Zato,
ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
6 Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.7 Tada rekoh:
Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
8 I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava,
i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
9 Tada reče:
Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.10 Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
Ako se reci "Evo mene ,posalji mene,u pocetku knjige je o meni pisano...? prema psalmu 40:8 ispunilo na Davidu,zasto bi Pavle dao da se zapise da se ispunilo na Isusu?
A te prorocke reci su se zapisale ,nogo pre nego je Isus dosao na zemlju.
taj dogadjaj se desio na nebu kad se isus jos tada spremno odazvao svome Bogu i Ocu.
Sam Isus Hrist nam je rekao da je poslan od Oca.Logicno je da se taj dogadjaj desio na nebu.
Da se taj dogadjaj nije desio na nebu bilo bi besmisleno..
Jovan 5:36 Ali ja imam svedočanstvo veće od Jovanova;
jer poslovi koje mi dade Otac da ih svršim, ovi poslovi koje ja radim svedoče za mene da me Otac posla.
37 I Otac koji me posla sam svedoči za mene. Ni glas Njegov kad čuste ni lice Njegovo videste.38 I reč Njegovu nemate u sebi da stoji; jer
vi ne verujete Onome koga On posla.39
Pregledajte pisma, jer vi mislite da imate u njima život večni;
i ona svedoče za mene.
Dakle psalam 40 se ispunio na Isusu. "(u pocetku knjige,pisano je za mene,da ucinim volju tvoju ,Boze)"
Dakle i tada doj je bio na nebu Isus je imao svog Boga .