Za ovo mislim da nam ne bi trebao biti problem razumeti šta znači da je Isus "početak". Već sam dotakao to u razmatranju Otkrivenja 3,14. Izraz "početak" označava vremenski početak uglavnom ali označava i "uzrok" nečega a ne da je on početak tog istoga koje opisuje.
Zapazi da je i Otac nazvan "početak"(arhe):" I reče mi onaj što seđaše na prestolu....I reče mi: svrši se. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak. Ja ću žednom dati iz izvora vode žive" Otkrivenje 21,5.6
Dakle, ovde je On "začetnik" ili "početak". Izraz arhe dakle se koristi i za Oca i to znači da je Otac zečetnik našeg spasenja. Kada se za Hrista kaže da je arhe ustajanja iz mrtvih jasno je da je time rečeno da je On "začetnik" našeg ustajanja iz mrtvih, da je On uzrok našeg ustajanja iz mrtvih ili našeg spasenja. Veoma moćno svedočasntvo o delu Isusovom ali vidiš ovo može biti skriveno ako su tumačenja pogrešna. Ali pogledaj kako je moćno kada pravilno shvatimo da je Isus "uzrok" našeg ustajanja iz mrtvih što je i logično jer nas je spasao.
Alelujah.
Dragi moj Jovane,
Dokazati da je Isus druga po hijerarhiji moci i vlasti, mozemo iz cele Biblije,a ne samo iz otkrivenja.
Da Isus nije RODJEN ili pak stvoren,da je Isus oduvek postojao,zvao bi se BRAT Bozji,a ne Sin Bozji.
Nadalje u Kolosanima 1:15 bi pisalo "Koji je Lik Boga koji se Vidi,koji oduvek postoji... Zar takvo pisanje ne bi bilo mnogo bolje i razumnije???
Ali
kad pise za Isusa da je "oblicje Boga koji se ne vidi,i da je rodjen(prvenac ili prvorodjeni) pre bilo koje tvari.
To kad spominje oblicje zar te ne asocija na
1.Moj 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom,
po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
Ovo za savalijance ili modaliste ,njihovo verovanje jeste njihovo verovanje,i svako treba i to da preispita isto kao i Platonovu filozofiju o besmrtnosti ljudke duse i mnogo sto sta...
Isus ne spada u SVE(PANTEO) ,tu se slazemo,jer je bas isus asistirao svome Bogu i Ocu na stvaranju SVEGA(PANTEO),i zar tu ima nesto lose???
Zar nije cak i logicno da Bog Otac prvo stvori Sina pa sa njime da stvori sve ostalo???
Zar to nije logicnije nego reci Sin nikada nije rodjen niti stvoren???
Zasto bezati od cuinjenice da je Isus i rodjen i stvoren???
Prvorodjeni ili prvenac je jedno te isto i uvek govori da je ta osoba mladja i da iznad nje ima neka druga starija osoba,zar ne?Da li mozda i Bog Otac prvorodjen,ili prvenac??? Da li postoji nesto ili neko da je prvenac a da nije stvoreno???,ja ne znam,
Kolko razumeh,tebi nije problem sto je Isus prvorodjen ili prvenac vec te buni rec "Stvoren"???
Za Isusa pise da je stvoren i u Jevrejima 3:1 Zato, braćo sveta, zajedničari zvanja nebeskog, poznajte poslanika i vladiku, kog mi priznajemo, Isusa Hrista,
2
Koji je veran Onome koji ga stvori, kao i Mojsije u svemu domu njegovom DK prevod.,ali za mene nije nista strasno ako bi se reklo da me je moj tata stvorio. stvoriti ,roditi,napraviti dodje mu jedno te isto.To uvek govori o tome da je neko stariji,a drugi mladji.
"Prvi u drugom smislu" hajde ovim da se pozabavimo.
Slazemo se da je Isus nad svim stvorenim,da im je sef.,ali i on je sam stvoren,on se naziva i prvorodjen i JEDINORODJEN. Zasto bi se na mnogo mesta u Bibliji reklo za isusa i da je prvorodjen i da je jedinorodjen???Zar ga samo to ne istice kao drugu osobu u svemiru ,a ne kao prvu ili jednaku Bogu OCU
Pocetak ,otkrivenje 3;14
Otkrivenje 3:14
KJV Revelation 3:14 And unto the angel of the church of the Laodiceans write; These things saith the Amen, the faithful and true witness, the beginning of
the creation of God;
NAS Revelation 3:14 "And to the angel of the church in Laodicea write: The Amen, the faithful and true Witness, the Beginning of the creation of God, says this:
BGT Revelation 3:14 Καὶ τῷ ἀγγέλῳ τῆς ἐν Λαοδικείᾳ ἐκκλησίας γράψον· Τάδε λέγει ὁ ἀμήν, ὁ μάρτυς ὁ πιστὸς καὶ ἀληθινός, ἡ ἀρχὴ τῆς κτίσεως τοῦ θεοῦ·
BYZ Revelation 3:14 Καὶ τῷ ἀγγέλῳ τῆς ἐν Λαοδικείᾳ ἐκκλησίας γράψον, Τάδε λέγει ὁ Ἀμήν, ὁ μάρτυς ὁ πιστὸς καὶ ἀληθινός, ἡ ἀρχὴ τῆς κτίσεως τοῦ θεοῦ·
VUC Revelation 3:14 Et angelo Laodiciae ecclesiae scribe: Haec dicit: Amen, testis fidelis et verus, qui est principium creaturae Dei.
CRO Revelation 3:14 I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: »Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti,
Početak Božjeg stvorenja:
DK 14 I anđelu laodikijske crkve napiši: Tako govori Amin, Svedok Verni i Istiniti, Početak stvorenja Božijeg:
Sto se ovoga tice bitno je uzeti konteks u razmatranje reci "pocetak"
Ovde je jasno da pise za Isusa da je Pocetak Bozjeg Stvaranja.
Ali eto ti si naveo otkrivenje 21:5,6 da dokazes da to nije istina i da je Bog Otac takodje Pocetak.
5 I reče
Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne.
6 I reče mi: Svrši se.
Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava.
Eto ako Biblija kaze za Oca da je Pocetak ,a kaze i za Isusa da je pocetak onda su Otac i Sin jednaki???
Poslovice 8:22 govore o "Pocetku" gde je isus personifikovan kao mudrost.
KJV Proverbs 8:22 The LORD possessed me in the beginning of his way, before his works of old.
NAS Proverbs 8:22 "The LORD possessed me at the beginning of His way, Before His works of old.
BGT Proverbs 8:22 κύριος ἔκτισέν με ἀρχὴν ὁδῶν αὐτοῦ εἰς ἔργα αὐτοῦ
WTT Proverbs 8:22 יְֽהוָ֗ה קָ֭נָנִי רֵאשִׁ֣ית דַּרְכּ֑וֹ קֶ֖דֶם מִפְעָלָ֣יו מֵאָֽז׃
VUC Proverbs 8:22 Dominus possedit me in initio viarum suarum antequam quidquam faceret a principio.
CRO Proverbs 8:22
Jahve me stvori kao počelo svoga djela, kao najraniji od svojih čina, u pradoba;
takodje moze da se nadoveze na jovan 1:2,3,14,18.