Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jesu Mire jesu tako nazvani...oni verni po Bibliji. Naravno potpuno će to postati nakon vaskrsenja naravno...ali Bog ih već tako naziva i sada...pa imaš u Bibliji tekstove da ih ne citiram.
Jovane, tako su nazvani jer ti tako zelis! A ne zato sto stvarno jesu!

Kazes, to je "titula"? Kazi mi gde su se Jevreji ikada ikome u SZ obracali sa "Boze Isuse Navine" "Boze Mojsije" i slicno? Da li su sudije u Izraelu nazivali "bogovima"? Cemu onda ta "titula" ako nikog nisu tako zvali? Znaci da to nije titula i nije naziv!

Radi se o tome da su ljudi - "sami sebe proglasili bogovima" a ne Bog njih.. Jer covek kada je pao, on je nasilno sebe proglasio "bogom"! I to pise u postanju!

Sotona je rekao:

"Necete vi umreti, nego ce vam se otvoriti oci, pa cete postati kao bogovi"

A nakon toga, i sam Jahve potvrdjuje da je covek postao "bogom" govoreci:

"COVEK POSTA KAO JEDAN OD NAS" ---> dakle i sam Otac priznaje da je covek "postao bog"!

Medjutim odmah nakon toga on kaze:

"Ali sada da ne pruzi ruke svoje i ne jede sa drveta zivota, te da zauvek zivi"

---> Bog ga je dakle nacinio SMRTNIM - i "ogranicio mu tkz. bozanstvo"!

Zato je smisao psalma 82. Isti! U sihu 6 stoji napisano:

"Ja rekoh bogovi ste.. Ali cete kao sinovi ljudski pomreti svi"

*Zapazas li kontrast i paralelu ovih stihova sa onima na pocetku biblije koje sam gore citirao?

Prvo negira drugo! Jer ako su oni "stvarno postali bogovi" onda imaju oblicje Bozje i ne umiru, a posto umiru onda to ne mogu nikako ni biti! I Bog je njih zato namerno kaznio i ogranicio smrcu (da ne bi bili bogovi), jer su oni sagresili, i nisu stvarno postali nikakvi bogovi!

Zato je smisao psalma sledeci:

"Covek je svojim padom sebe nasilno proglasio bogom, a Bog mu ovde u psalmu priznaje da je on "nekakav" bog, ali ga je za to neverstvo kaznio smrcu jos na pocetku. I sada mu to ovde ponavlja, da se ne uznosi jer je smrtan i ogranicen i da ne zloupotrebljava svoju vlast! Zato im i govori -"ali cete kao sinovi ljudski pomreti svi"! Oni su znaci pali bogovi!"

Mislis li da se to odnosi na Isusa Hrista koji je BOG (velikim slovom) i da on sebe uporedjuje sa smrtnim palim ljudima i hvali se epitetom koji te tkz. pale "bogove" osudjuje na smrt???

Nece biti Jovane!

Interpretacija ti je totalno pogresna i nije u skladu sa psalmom 82. a nije u skladu ni sa kontekstom celе biblije, koja uopste ne priznaje postojanje drugih "bogova" (jer izraz "bogovi" ovde samo znaci da su ljudi stvoreni na "sliku Bozju" i nista vise), a to nije primenljivo na Hrista!

Ako hoces ti prihvati, ako neces ne moras..

Ali kazem da ti je teologija nonsens i apsurd u svemu sto si do sad ovde pisao i tvrdio!

Naravno potpuno će to postati nakon vaskrsenja naravno

A rekao si da nisam u pravu kada sam pomenuo "obozenje" odnosno da ce covek postati bog (malim) kad vaskrsne?

Vidis kako lutas u svojoj teologiji.. Kako zelis da nam nadjes nesto, a onda sam na kraju ne mozes pobeci od istine..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, tako su nazvani jer ti tako zelis! A ne zato sto stvarno jesu!

Kazes, to je "titula"? Kazi mi gde su se Jevreji ikada ikome u SZ obracali sa "Boze Isuse Navine" "Boze Mojsije" i slicno? Da li su sudije u Izraelu nazivali "bogovima"? Cemu onda ta "titula" ako nikog nisu tako zvali? Znaci da to nije titula i nije naziv!

Radi se o tome da su ljudi - "sami sebe proglasili bogovima" a ne Bog njih.. Jer covek kada je pao, on je nasilno sebe proglasio "bogom"! I to pise u postanju!

Sotona je rekao:

"Necete vi umreti, nego ce vam se otvoriti oci, pa cete postati kao bogovi"

A nakon toga, i sam Jahve potvrdjuje da je covek postao "bogom" govoreci:

"COVEK POSTA KAO JEDAN OD NAS" ---> dakle i sam Otac priznaje da je covek "postao bog"!

Medjutim odmah nakon toga on kaze:

"Ali sada da ne pruzi ruke svoje i ne jede sa drveta zivota, te da zauvek zivi"

---> Bog ga je dakle nacinio SMRTNIM - i "ogranicio mu tkz. bozanstvo"!

Zato je smisao psalma 82. Isti! U sihu 6 stoji napisano:

"Ja rekoh bogovi ste.. Ali cete kao sinovi ljudski pomreti svi"

*Zapazas li kontrast i paralelu ovih stihova sa onima na pocetku biblije koje sam gore citirao?

Prvo negira drugo! Jer ako su oni "stvarno postali bogovi" onda imaju oblicje Bozje i ne umiru, a posto umiru onda to ne mogu nikako ni biti! I Bog je njih zato namerno kaznio i ogranicio smrcu (da ne bi bili bogovi), jer su oni sagresili, i nisu stvarno postali nikakvi bogovi!

Zato je smisao psalma sledeci:

"Covek je svojim padom sebe nasilno proglasio bogom, a Bog mu ovde u psalmu priznaje da je on nekakav bog, ali ga je za to neverstvo kaznio smrcu jos na pocetku. I sada im to ovde ponavlja, da se ne uznosi i da zna, da su oni smrtni i ograniceni. Zato im govori -"ali cete kao sinovi ljudski pomreti svi"! Oni su znaci pali bogovi!"

Mislis li da se to odnosi na Isusa Hrista koji je BOG (velikim slovom) i da on sebe uporedjuje sa smrtnim ljudima koji su pali i hvali se epitetom koji te tkz. " bogove" osudjuje na smrt???

Nece biti Jovane!

Interpretacija ti je totalno pogresna i nije u skladu sa psalmom 82. a nije u skladu ni sa kontektom celе biblije, koja uopste ne priznaje postojanje drugih "bogova" (jer izraz "bogovi" ovde samo znaci da su ljudi stvoreni na "sliku Bozju" i nista vise), a to nije primenljivo na Hrista!

Ako hoces ti prihvati, ako nesces ne moras..

Ali kazem ti da ti je teologija nonsens i apsurd u svemu sto si do sad ovde pisao i navodio!

Ok Mire, nema problema. Ja ništa više ne bih dodao na ono što sam rekao. Imaš stihove Pisma gde se ljudi nazivaju sinovi Božiji..recimo Izrael je kolektivno tako nazvan 2.Mojsijeva 4,22..pa onda sam Jahve naziva Izrael "sinovima" a On je Otac.

Mislim da ti je ostalo malo od JS da smatraš da su samo anđeli sinovi Božiji. Možda grešim..oprosti, ne zameri.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ok Mire, nema problema. Ja ništa više ne bih dodao na ono što sam rekao. Imaš stihove Pisma gde se ljudi nazivaju sinovi Božiji..recimo Izrael je kolektivno tako nazvan 2.Mojsijeva 4,22..pa onda sam Jahve naziva Izrael "sinovima" a On je Otac.

Mislim da ti je ostalo malo od JS da smatraš da su samo anđeli sinovi Božiji. Možda grešim..oprosti, ne zameri.
Ko smatra da su samo andjeli "sinovi Bozji"?

Ali ne mozes ti izraz "Sin Bozji" primeniti na Hrista kao sto ga primenjujes na ljude niti izraz "bog" primeniti kao sto ga primenjujes na ljude! To ne moze na Hrista da se primenjuje isto!

Za Hrista ti govori:

"Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin."

On cak ni andjele tako ne zove, kako onda mozes to porediti sa ljudima? Drugaciji je to odnos! Nije ti isto rodjenje ljudi i rodjenje Hrista!

Jovan u jevrejima kaze za Hrista: "kome od andjela rece kad POMAZA TE BOZE BOG TVOJ"! ---> nijednog od andjela ne naziva BOGOM! Ovde je veliko slovo u pitanju, a ne malo! Isto i kad govori "TI SI GOSPODE (JEHOVA) U POCETKU OSNOVAO NEBO I ZEMLJU"! ---> kojeg od andjela je nazvao JEHOVOM?

A onda ga ti unizavas na zemlji, i tvrdis da je on na zemlji bio nesto drugo od onoga na nebu! On ne moze biti nista drugo, jer to je ista osoba!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ko smatra da su samo andjeli "sinovi Bozji"?

Ali ne mozes ti izraz "Sin Bozji" primeniti na Hrista kao sto ga primenjujes na ljude niti izraz "bog" primeniti kao sto ga primenjujes na ljude! To ne moze na Hrista da se primenjuje isto!

Za Hrista ti govori:

"Jer kome od anđela reče kad: Sin moj ti si, ja te danas rodih? I opet: Ja ću Mu biti Otac, i On će mi biti Sin."

On cak ni andjele tako ne zove, kako onda mozes to porediti sa ljudima? Drugaciji je to odnos! Nije ti isto rodjenje ljudi i rodjenje Hrista!

Jovan u jevrejima kaze za Hrista: "kome od andjela rece kad POMAZA TE BOZE BOG TVOJ"! ---> nijednog od andjela ne naziva BOGOM! Ovde je veliko slovo u pitanju, a ne malo! Isto i kad govori "TI SI GOSPODE (JEHOVA) U POCETKU OSNOVAO NEBO I ZEMLJU"! ---> kojeg od andjela je nazvao JEHOVOM?

A onda ga ti unizavas na zemlji, i tvrdis da je on na zemlji bio nesto drugo od onoga na nebu! On ne moze biti nista drugo, jer to je ista osoba!

Ja smatram da se to kaže zbog uzvišenog dela koje je Hristos učinio. To je razlog, Mire. Isus, kao Sin Božiji, je drugačiji u tom smislu od ostalih "sinova Božijih", koji jesu i anđeli naravno ali i ljudi, i baš zato kaže tekst kom sinu Božijem je tako nešto dato..(parafraziram tekst). Isus ima najuzvišeniji položaj kroz delo koje je učinio.

A što se tiče Jevrejima 1,10-BRAVO!...hvala Gospodu da konačno neko navede pravi stih...ja nisam hteo...čekao sam da to neko konačno nađe. Mire, zaista tako mislim. Da, Jevrejima 1,10 govori o onome pre utelovljenja...delo stvaranja koje je Jahve učinio...a to je onaj koji je nakon utelovljenja Isus.
No, to se svakako ne odnosi na Isusa u telu...već na ono što je učinjeno pre utelovljenja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Svega ovoga (ove diskusije) ne bi bilo da oni koji blasfemije iznose ne traže doslovnosti u tekstovima napisanim na jezicima koje isti ne poznaju (čini se da ne poznaju ni svoje maternje jezike). Da nije tako ne bi se mučili sa razumevanjem Psalma 82, niti sa knjigom o Jobu, niti bi blasfemije iznosili.

Ali kada je već tako. Kada već nemaju pojma o bilo čemu, a kako se radi o duhovnoj napasti, onda se mora na sve načine dokazivati da nisu u pravu i da greše. Jer u protivnom biće onih koji će im poverovati, i time pogubiti duše.

Elohim, množina, čija bi jednina mogla da glasi eloh (im na kraju imenice uvek označava množinu) nikada nije korišćena kao titula, niti je ikada korištena da signira bilo kog čoveka. Dakle ni one koji su za sebe bespravno uzimali Božije prerogative (pre svega prosuđivanje).

Ujedno, ni "fantomska" jednina nikada nije korištena. Ne postoji Herejski tekst u kome se Bog signira kao eloh.

Z.j.b.v. te. I mene i sve druge kršćane ovdje.

Šta drugo Mileriti i mogu da rade nego upravo to.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja smatram da se to kaže zbog uzvišenog dela koje je Hristos učinio. To je razlog, Mire. Isus, kao Sin Božiji, je drugačiji u tom smislu od ostalih "sinova Božijih", koji jesu i anđeli naravno ali i ljudi, i baš zato kaže tekst kom sinu Božijem je tako nešto dato..(parafraziram tekst). Isus ima najuzvišeniji položaj kroz delo koje je učinio.

To je tvoja zelja Jovane!

"Kom od andjela rece kad TI SI MOJ SIN JA TE DANAS RODIH"?

Znaci nikad nikome tako nesto nije ni izgovorio! A oni se opet nazivaju "Sinovi" kao i covek, ali coveku takodje takvo nesto nije izgovorio! Znaci nikome!

To ukazuje na poseban odnos koji imaju Isus i Bog, i taj odnos nema niko drugi!

Zato je pogresno da izraz "SIN BOZJI" u Hristovom slucaju poredis sa odnosom koji poatoji izmedju Boga i drugih stvorenja! I sam si priznao da smatras da je to tako receno "zbog dela koje je Hristos ucinio" , ali ne, nije zbog dela koje je ucinio na zemlji, vec je takav odnos on vec ranije imao! I zato ne mozes to da poredis sa svojim odnosom ili donosom koji andjeli imaju sa Bogom! U slucaju Isusa je to potpuno drugacije!

Znaci izraz "SIN BOZJI" nije kod Hrista isti kao kod nas!

I opet se i ovde tvoja teologija pokazuje manjkavom! Ne znam sta vise da ti dokazujem..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da li Hricani izgovaraju tako gnusne i prljave psovacke reci? Ti nisi Hriscanin, jer Hriscani su oni koje je Bog promenio svojim Duhom, da su njihove reci, misli, i dela - u potpunom skladu sa Bozjom voljom, i pod upravom Svetog Duha.

Ponekad pametnije stvari mozes cuti od onoga koji uopste nije Hriscanin nego od onoga koji jeste. A ovaj izraz nije psovka, cak i da jeste, ja bih te zamolio da mi navedes koja to zapovest od deset, brani "psovanje"? Apsolutno nijedna!

Umesto sto se hvalis "poznavanjem zakona" i smatras sebe cistim a sve druge prljavim, bolje sledi ovu zapovest - "ne sudi da ne budes sudjen.. jer kojim sudom sudis, sudice ti se i kojom merom meris merice ti se.."

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To je tvoja zelja Jovane!

"Kom od andjela rece kad TI SI MOJ SIN JA TE DANAS RODIH"?

Znaci nikad nikome tako nesto nije ni izgovorio! A oni se opet nazivaju "Sinovi" kao i covek(TAKO JE), ali coveku takodje takvo nesto nije izgovorio! Znaci nikome!

To ukazuje na poseban odnos koji imaju Isus i Bog, i taj odnos nema niko drugi!

Slažem se sa ovim, već pomenuh. Da, poseban odnos je to. Zato Isus ima poseban status..i zato će Mu pokoriti sve. Znaš da će Hristu Bog sve pokoriti.

Zato je pogresno da izraz "SIN BOZJI" u Hristovom slucaju poredis sa odnosom koji poatoji izmedju Boga i drugih stvorenja! I sam si priznao da smatras da je to tako receno "zbog dela koje je Hristos ucinio" , ali ne, nije zbog dela koje je ucinio na zemlji, vec je takav odnos on vec ranije imao!

I Isus je nazvan Sin Božiji kao i ostali. Naravno. U tome i jeste izjednačen sa onima koji se tako nazivaju. Sam pojam Sin Božiji ima konotaciju u vremenu..

TI SI MOJ SIN JA TE DANAS RODIH"?

Dakle, ne implicira odnose u večnosti pa da odatle izraz Sin Božiji u slučaju Hrista ima mnogo značajniju konotaciju. Odnosi se upravo na život Hristov tj. dolazak u TELU. Ne za večnost. Zato smatram da je Isusovo uzvišeno Sinovstvo u odnosu na ostale ne vezano za konotaciju večnosti već za delo koje je učinio.

To i kaže Pismo:

"Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove. Zato i Bog njega povisi, i darova nu ime(POLOŽAJ) koje je veće od svakog imena", Filibljanima 2,8.9

Dakle, po Pismu ime iznad svakoga je dobio od Oca jer "se ponizio do same smrti"..za delo kojeje učinio.

Evo to i Isaija kaže malo drugačijim rečima:

"Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova. Zato će mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt.." Isaija 53,11.12

Vidiš, to uzvišenje je zbog dela koje je učinio...."smrti krstove"..."sam će nositi bezakonja njihova"..ZATO..kaže Pismo. Zato je uzvišen iznad svakog imena.

Laku noć! Nastavićemo...

Natrag