Kaze Hrist da su on i otac jedno, ali i kaze i ovo u Jovanu 17:21...
"Da svi jedno budu, kao ti, oče, što si u meni i ja u tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svijet vjeruje da si me ti poslao."
Da malo popravimo ovaj stih, u originalnom grckom pise:
"
Da svi budu jedno, kao ti, Oče, što si u meni i ja u tebi;
da svi oni budu savrseno ujedinjeni, i da svijet vjeruje da si me ti poslao."
Ne kaze se da ''budu u Bogu ujedinjeni'' kao da mogu biti sastavni deo Bozjeg bica, vec ''
da budu medju sobom ujedinjeni'' kao sto su ujedinjeni ''Hristos i Bog u istom pravcu misli delovanja i cilja''. Ovde se samo poredi, ali NE ZNACI DA JE PRINCIP ISTI.
Hristos i Bog su ujedinjeni na mnogo uzvisenijem nivou, ali ovde se Hristos koncentrise na ''duhovno jedinstvo koje on i Otac imaju'', pa moli da i ucenici imaju ''isto takvo duhovno jedinstvo''.
Znaci ovim recima se ne moze osporiti ''Hristovo jedinstvo sa Bogom u visem smislu''..
Jedno je sigurno da ovo mesto ne predstavlja Bozansku jednakost u svakom smislu te reci, vec jednakost izmedju Jehove i Hrista u nekom drugom pogledu!
To si zakljucio poredjenjem sa tekstom koji upucuje na ''duhovno jedinstvo medju ljudima'' , ali to ne znaci da ''da on i Bog nisu ujedinjeni na mnogo visem nivou'' - on se ovde samo koncentrise na ''duhovno jedinstvo izmedju njega i Oca'' - i to uporedjuje sa ''duhovnim jedinstvom medju ljudima''.
Ja sam posten pa kazem: ''OVO NE DOKAZUJE TROJSTVO, ALI GA NITI NE OSPORAVA".
Svi Mi mozemo biti "jedno" sa Jehovom i Hristom!
Ne, ne. To se ovim stihom ne tvrdi, pogledaj grcki..
Nije Hriscanstvo budizam i hinduizam pa da naucava ''utapanje u bozanstvo''.
Ovo ne obara Trojstvo, bar ne na nacin kako vi zelite da uradite, vec pre upucuje na njega..
Druga stvar, stih... "ko vide mene vide Oca"..
U Potpunosti je jasno sta je Hrist mislio kada se ima u vidu:
Da Hrist ne moze ciniti nista sam od sebe, da Otac (Jehova) pokazuje Hristu sta sam cini, Otac daje Hristu zivot da ima u sebi, Otac daje vlast Hristu, Hrist ne trazi volju svoju nego volju Oca, Hrist ne svedoci za sebe vec za Oca, Hrist ne dolazi zato sto on tako hoce vec ga salje Otac, Hrist ne cini po volji svojoj vec po volji Oca, Hristova nauka nije njegova vec Oceva, Hrist nam ne govori ono sto on hoce vec ono sto ga je naucio Otac i govori ono sto mu je zapovedio Otac, itd...
Sve ovo sto si naveo da bi oborio ovaj stih, se odnosi na njegovu ljudsku prirodu, , jer on kao covek u telu nije mogao drugacije da govori.
Sad necu da obaram jednu po jednu stavku i da oduzimam sebi vreme..
Sta vise oni stihovi koji pokazuju da je Hristos i nakon vaskrsenja podredjen Ocu, samo pokazuju kako Bozanske osobe jedna drugu cine vecom: npr. kada Isus kaze ''Moj Bog'' , Ali onda i Jehova kaze: ''pomaza te Boze Bog Tvoj'' -sto pokazuje da i Otac smatra sina ''Svojim Bogom''. Tako osobe Trojstva uzdizu jedna drugu u medjusobnoj ljubavi i postovanju, oni cine jedna drugom vecom od sebe, sto ne znaci da je ijedna veca!
1. Jovanova 4:12 Boga niko ne vidje nikad: ako imamo ljubav među sobom, Bog u nama stoji, i ljubav je njegova savršena u nama. 14. I mi vidjesmo i svjedočimo da otac posla sina da se spase svijet.
Vec smo oborili ovaj stih, i pokazali da se i za Hrista Isusa kaze da ga niko od ljudi nije video nikad. Sto pokazuje da je i on Bog, ako vec dokazujete to ovim stihom onda to dokazuje i da je Isus Bog.
Tvoja izjava da je Hrist krio da je Bog je u potpunosti besmislena buduci da nema ni najmanju potvrdu od strane Biblije i kada se ima u vidu da je Hrist sve govorio javno pogotovo svojim ucenicima i da nista nije izostavio da im kaze.
Moja tvrdnja je u potpunosti biblijska..
Hristos je narodu ''govorio u pricama'' -''da usima slusaju, i ocima gledaju i ne razumeju''.
On nije smeo javno da govori da je Bog, da ga ne bi ubili.
A vidimo sta su fariseji hteli da mu urade kada su razumeli tvrdnju da je Bog..
Hristos jeste govorio ucenicima sve nasamo, ali nije smeo sve da im otkriva odmah..
Npr. na ''goru preobrazenja'' je poveo samo odredjene Apostole(nije se svima otkrio) , a upravo ovaj dogadjaj otkriva njegovo jedinstvo sa Bogom i pravu prirodu(Pravoslavni uce da je ovaj dogadjaj otkrivenje Trojstva).
Dakle on je svoju pravu prirodu krio od ucenika i nije im govorio bas sve, jer bilo je onih koji su to mogli da prime(duhovno jaci) i oni koji nisu mogli(duhovno slabiji).
Zato kao najblizi Hristu samo Apostol Jovan(razumevajuci istinu) u svom jevandjelju pise da je Hristos Bog. I kada im se kao Bog otkriva? Tek na kraju nakon vaskrsenja, svim ucenicima, ne pre..
Ja bih voleo kada bi mi nasao samo jedno mesto gde to apostoli druge poucavaju da je Hrist Jehova! Za uzvrat cu ti ponuditi na stotine stihova gde prave jasnu razliku po autoritetu izmedju Jehove i Hrista!
Gomile stihova smo mi ovde izneli gde Apostoli kazu za njega da je Bog.
A tog imena Jehova , nemas u tekstu(zaista cudno da Bog cuvajuci svoju rec nije sacuvao i ono najvaznije ''svoje ime'')..
A te stotine stihova koje ti nudis se odnose na njegovo bivstvovanje dok je bio covek na zemlji, dakle na njegovu ljudsku prirodu i tome slicno.
Zato sada lepo otvori Bibliju pa mi pokazi gde to apostoli uce i govore da je Hrist Jehova!
Eto iznece ti drugi, ja iznesoh to isto na drugoj temi pre par dana..
Necu da se ponavljam..
A mislim da nece vredeti, vec smo ovde ja i ti razovarali na forumu, pa nisi nista uvazio..
*Sta mislis o 1. mojsijevoj 18. i 19. poglavlju, citao li si to?
Nikada mi nece biti jasno kako ne sagledavate citav kontekst biblije, vec vadite citate iz konteksta celokupnog otkrivenja..