- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Kako ti je lakše veruj. Moj stav je onoga što piše u Pismu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Kako ti je lakše veruj. Moj stav je onoga što piše u Pismu.
Pa posto je ovo tema o stvaranju ,napisi jel tvoji jos uvek veruju da je zemlja ravna ploca koju nose 4 Ogromna slona na ogromnoj kornjaci?Bio bi red da se i ti "Jelenaš" i pajdo ti "Raselaš" prestanete pozivati na Bibliju. Jer oni koji odbacuju Pavlove riječi u Pismu o Spasitelju i Bogu Isusu Kristu, ne bi smjeli Bibliji "prismrditi" niti na kilometar.
Ja se trudim bratski svima da pomognem iznosenjem dokaza,a on je dovoljno pametan da ih procita. Ako razmislja o njima doci ce do istine,a ako ne razmislja onda radi i govori za cast ili pak platu medju svojima.On nema na te stvari odgovor. Ti i ja iako se razlikujemo u mišljenjima i tumačenju ipak imamo neke argumente i viđenja stari. Jednostavno to mu nije bitno jer ne želi verovati Biblijskom tekstu i biti "kreacionista" ali takođe ne želi biti ne "evolucionista" pa pokušava nešto treće..a to je da nema stav.
Iz svega ovoga vidi se da je ovo bio ogroman ,ogroman i ozbiljan posao,a ne samo "Rece Bog i bi tako"-klik varijanta.
U svakom slucaju u 7 stihu se jasno vidi da su zvezde vec postojale kad se pravila zvezda,a i Sunce je takodje Zvezda.,
tako da je odgovor lak,
U Bibliji pise da su Zvezde bile pre Zemlje.
Pa lepo razmisljanje i dosta tacno....Misli se na anđele u simboličnom smislu nazvane "zvezde". U stihu 7 kada stoji:" pevahu zvezde jutarnje" sa nastavkom "i svinov Božiji klikovahu", jeste tzv. paralelzam u rečenici, karakterističan stil pisanja u Torah..kada se isti pojam u jednom delu rečenice naziva drugačije u odnosu na onaj drugi pa su kao što se da videti "zvezde jutarnje" i "sinovi Božiji-anđeli" jedno isto. Tipičan semitski paralelizam u rečenici. Inače, "zvezde jutarnje" jasno je da ako bi bile doslovne zvezde otkuda "jutarnje" kada jutra nije bilo tada...kao drugo doslovnost bi bila nemoguća jer kako to "zvezde pevahu" kada nisu živo biće. Dakle, povahu samo anđeli i sva druga stvorenja koja je Bog stvorio ranije. Ne doslovne "zvezde".
Ali cudi me da ne razumes hebrejski glagol koji se ovde koristi u 1.Mojsijevoj nekih 40 puta i u hebrejskom podrazumeva "postepeno nastajanje",a ne klik varijantu. Sta mislis o tome?
Zna se dobro sta je redni broj,dana i slicno,ali ovde je bitniji glagol koji stoji ispred i koji govori o POSTEPENOSTI ,a ne o klik varijanti koja je neozbiljna. Veoma je bitan tacan prevod,i povezivanje sa celom Biblijom,kao i sa hebrejskim pisanim jezikom.Evo rećiću i to, propustih reći da u hebrejskom jeziku kada postoji izraz "dan" i zatim redni broj ispred, govori o doslovnom danu. Meni nije problem da prihvatim da je u trenutku nastalo ono što je Bog stvrio jer prvo Bog je svemoćan i zar je Njemu to teško? Verujem u tačan izveštaj Pisma. Ima još mnogih razloga kao i naučnih..ako te bude zanimalo možemo i o tome. Pozdrav.
Zna se dobro sta je redni broj,dana i slicno,ali ovde je bitniji glagol koji stoji ispred i koji govori o POSTEPENOSTI ,a ne o klik varijanti koja je neozbiljna.
Ali velika je umetnost sve preokrenuti naopacke ..Seti se samo da je crkva u srednjem veku govorila da je zemlja ravna ploca i pozivala se ne Bibliju....,u kojoj lepo pise da je kruznog oblika.
Kolko je bilo biljaka i zivotinja na zemlji?Da li je iko umirao?,dal je Adam znao sta je smrt i umiranje?,da je sam?Razmisli pa napisi.