Da li je Bog prvo stvorio Zemlju,a tek posle Sunce?

Zemlja ili Sunce,sta je Bog pre stvorio?

• Zemlju

Votes: 1 33,3%
  • Sunce

• Svetlost

Votes: 0 0,0%
  • i Zemlju i Sunce

Votes: 0 0,0%
  • To u Bibliji ne pise

• Total voters
    3
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Los ti je prevod pa ti se zato cini da si u pravu.
U prvom se koristi rec svetlost u opstem smislu,a u cetvrtom izvor svetlosti.

U Psalmu 136 kao i u 1. Mojsijevoj 1 piše "stvori" Jahve. To ukazuje da to nije postojalo pre četvrtog dana a ne da je postojalo. Jer da je postojola drugačije bi pisalo. Bibija je jasna, to ne postoji do četvrtog dana. Ako gledaš nepristrasno, onako kako stoji u Bibliji bez mudrovanja ljudskog, onda možeš videti da se radi o stvaranju.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I naravno ako si tolko bukvalnog shvatanja sta sada mislis kolko je trajao jedan dan Bozjeg oblikovanja ???
Par sekundi "Rece Bog neka bude svetlost i bi vece i bi jutro dan prvi??? Klik varijanta na prekidac za sijalicu ili pak svecu.

Pa ne baš. Biblija govori o "danu i noći". Naših 24 sata. Bog je stvorio u trenutku a onda ide izveštaj bi veče i bi jutro kada Bog sagledava stvoreno i kaže se "dobro beše". Nije teško razumeti biblisjki izveštaj.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pa ne baš. Biblija govori o "danu i noći". Naših 24 sata. Bog je stvorio u trenutku a onda ide izveštaj bi veče i bi jutro kada Bog sagledava stvoreno i kaže se "dobro beše". Nije teško razumeti biblisjki izveštaj.
Ko ne pije krvi moje i ne jede telo moje nije mene dostojan?
Ove Isusove reci,shvatas li doslovno?Secas li se kad su ga svi ucenici napustili?
e pa nesto slicno je i ovde.
I Amerika je bila stvorena mnogo pre Kolumba ,ali ju je Kolombo otkrio,ljudi nisu znali za nju do Kolumbovog otkrica.
Tako je Jehova Bog otkrio Sunce i mesec da budu vidljivi ljudima i zato se kaze STVORIO.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne treba skretati sa teme. Ako u Bibliji stoji četvrti dan, i to po redosledu nabrojano šta je prvi, šta drugi, šta treći....ne vidim zašto bi se radilo tu o ičemu drugome. Nema mesta ovde simbolici ili nečem drugome. Naravno, imaš pravo svakako da ne prihvatiš taj Biblijski izveštaj kao tačan i precizan. Razumem, ali za mene lično, pošto nemam nikakav Biblijski razlog da verujem drugačije, ja ostajem pri ovom izveštaju Biblije da je sunce i meseci zvezde stvoreno baš četvrtog dana.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ne treba skretati sa teme. Ako u Bibliji stoji četvrti dan, i to po redosledu nabrojano šta je prvi, šta drugi, šta treći....ne vidim zašto bi se radilo tu o ičemu drugome. Nema mesta ovde simbolici ili nečem drugome. Naravno, imaš pravo svakako da ne prihvatiš taj Biblijski izveštaj kao tačan i precizan. Razumem, ali za mene lično, pošto nemam nikakav Biblijski razlog da verujem drugačije, ja ostajem pri ovom izveštaju Biblije da je sunce i meseci zvezde stvoreno baš četvrtog dana.
Da li je za tebe logicno da se prvo stvori svetlo,a tek posle stvori izvor tog svetla???
Poenta je u tome kako na sve te pojave gleda covek sa zemlje.

Kroz tamu mu prvo dopire svetlost,ali ne vidi izvor te svetlosti.
Taj izvor svetlost mu biva potpuno vidljiv tek cetvrtoga dana kada je nestala sva tama i nebo bilo vedro.
Videvsi tada ,tog cetvrtog dana Sunce i Mesec covek je mogao slobodno da kaze da je Bog cetvrtog dana stvorio izvore svetla i da je tek tada bilo moguce meriti vreme.
Inace,odkuda iko sem Jehove Boga,zna kolko je tacno trajalo vreme stvaranja,ustvari pravilnije je reci vreme oblikovanja Zemlje za zivot.
Ovo je tek samo jedan od vise dokaza da Bozji dani oblikovanja Zemlje nisu trajali doslovnih 24 sata.
Po ovom izvestaju ispada da su dani trajali par sekundi.Cim pise "I rece Bog,i bi jutro i bi vece dan prvi itd" ispade da je trajao par skendi ,sto je KLIK varijanta ,jos gora od 24 zemaljska sata koje je bilo moguce meriti tek od takozvanog cetvrtog dana stvaranja.
Mozes li da zamislis kako se odvijao zivot kad je stvoren Adam sestog dana?
Mozes li sebi da predstavis jata ptica,stada raznoraznih zivotinja ,sume pune raznoraznog drveca itd...,biljke koje nicu brzinom svetlosti ,kao i mladunce raznoraznih zivotinja koje se radjaju brzinom svetlosti, sve obiluje zivotom,niko ne umire....???
Da li je Adam znao sta znaci smrt,sta znaci umiranje ?
Kolko mu je vremena trebalo da svakoj zivotinji da ime,
kolko vremena da oseti da mu treba zena??? ,kad je Bog stvorio Evu?,jel istog dana???

Zato je ova tema i posvecena glavnoj temi da uvidite da je Bozji dan oblikovanja trajao mnogo mnogo duze,barem hiljadu godina ,ako ne i vise hiljada godina....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Baš interesantna diskusija sektaša. Za one koji neznaju, Zaokret je 'Raselaš' Jovan 'Jelenaš', a Raselaši su inače 'duhovno-vjerska kopilad' Jelenaša - otpali su od njih.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Da li sam ja bitan? Da li je bitna moja logika ili ono što kaže Pismo?
Dakle kao prvo pozivas se i na svoju logiku,jel vidis da ne moze da se stvori svetlo bez izvora svetla.,to je dobro.
A i ovo drugo hajde ponovo da ti pojasnim.
Kako bi ti na Mojsijevom mestu objasnio nesto ljudima koji su se do juce radjali i ziveli u egipatskom ropstvu???
Jel bilo lakse da se prica ceo postupak stvaranja neba i zemlje i zivota na zemlji?,da li bi ga oni onda razumeli???
Bilo bi to kao da sada nama neko objasnjava visu matematiku nanotehnologije No.2
Najjednostavnije je ono sto im je Mojsije rekao
"I rece Bog i bi tako"
A da bi opet nesto i razumeli govorio im je o redosledu desavanja sa pogleda coveka na zemlji.
Oni su tako mogli najbolje da razumeju da je u pocetku bila tama i da se kroz tamu probila svetlost,a tek cetvrtog "dana" su mogli da vide izvore svetlosti u potpunosti i sa pravom bi i ja sam rekao "I rece Bog da budu na nebu izvori svetlosti".
Dakle i Sunce i Mesec i Zemlja su postojali neodredjen broj godina,dok Bog nije resio da oblikuje zemlju,a cetvrtog dana omogucio da se sa zemlje mogu videti i Sunce i Mesec i ostale zvezde.
Omogucivsi da se sa Zemlje mogu videti i Sunce i Mesec i sve ostale zvezde jeste isto kao da ih je tada stvorio.
Eto naprimer za samu svetlost.
Hiljadama godina postoje ultra ljubicasti,pa infracrveni zraci itd,a kad su ih tek ljudi otkrili i poceli da ih koriste???
Zato Biblija i pocinje da je Bog u pocetku stvorio nebo i zemlju.
Jov 38
4 Gde si ti bio kad ja osnivah zemlju? Kaži, ako si razuman.
5 Ko joj je odredio mere? Znaš li? Ili ko je rastegao uže preko nje?
6 Na čem su podnožja njena uglavljena? Ili ko joj je metnuo kamen ugaoni?
7 Kad pevahu zajedno zvezde jutarnje i svi sinovi Božji klikovahu.

Kad se Zemlja stvarala na nebu je bila ogromna radost.
A kako je to moguce ako je Bog prvo napravio Zemlju,pa tek onda cetvrtog dana Sunce,Mesec i sve ostale zvezde?
Jel to mozda Jehova Bog laze???,ili lazu sektasi ??? ko laze?

Pa sad opet dobro razmisli pa kazi sta je pre Bog stvorio?,Zemlju ili Zvezde?,a Sunce je zvezda.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle kao prvo pozivas se i na svoju logiku

Ne, apsolutno moju logiku sam ostavio po strani, već samo Biblija. Ja da se pitam, mojom logikom bi isto verovao kao i ti i pokušavao da namaknem na svoju logiku. Pismo kaže "četvrti dan":sunce, mesec i zvezde.
Pa sad opet dobro razmisli pa kazi sta je pre Bog stvorio?,Zemlju ili Zvezde?,a Sunce je zvezda.

"Potom reče Bog: neka budu videla na svodu nebeskom, da dele dan i noć, da budu znaci vremenima, danima i godinama....I STVORI Bog dva videla velika, videlo veće da upravlja danom, i videlo manje da upravlja noću, i zvezde..i bi veče i bi jutro dan četvrti", 1. Mojsijeva 1,14.16.19

Sve što bih imao reći je ovo.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ne, apsolutno moju logiku sam ostavio po strani, već samo Biblija. Ja da se pitam, mojom logikom bi isto verovao kao i ti i pokušavao da namaknem na svoju logiku. Pismo kaže "četvrti dan":sunce, mesec i zvezde.

"Potom reče Bog: neka budu videla na svodu nebeskom, da dele dan i noć, da budu znaci vremenima, danima i godinama....I STVORI Bog dva videla velika, videlo veće da upravlja danom, i videlo manje da upravlja noću, i zvezde..i bi veče i bi jutro dan četvrti", 1. Mojsijeva 1,14.16.19

Sve što bih imao reći je ovo.
Za ljude koji bi tada bili na Zemlji to bi bukvalno bilo to.Bilo bi da je Bog cetvrtog dana stvorio Suce i Mesec i zvezde zato jer su mogli da ih vide. Ranije Nisu mogli da ih vide od oblaka.
Videvsi ih cetvrog dana jeste bukvalno da ih je Bog stvorio cetvrtog dana.
ALI,
Biblija kasnije daje pojasnjenja koje je sve teklo da nije sve bilo samo rece Bog,vec se vidi da ju je on osnivao,odredio joj je mere,rastezao uze preko nje itd itd.....dakle nije samo klik varijanta...
U svakom slucaju sve zvezde su se radovale kad je Zemlja stvorena,pa kako je to moguce ako bi ih Bog stvorio tek cetvrtog dana???
Jov 38
4 Gde si ti bio kad ja osnivah zemlju? Kaži, ako si razuman.
5 Ko joj je odredio mere? Znaš li? Ili ko je rastegao uže preko nje?
6 Na čem su podnožja njena uglavljena? Ili ko joj je metnuo kamen ugaoni?
7 Kad pevahu zajedno zvezde jutarnje i svi sinovi Božji klikovahu.
Kad se Zemlja stvarala na nebu je bila ogromna radost.
A kako je to moguce ako je Bog prvo napravio Zemlju,pa tek onda cetvrtog dana Sunce,Mesec i sve ostale zvezde?
Jel to mozda Jehova Bog laze???,ili lazu sektasi ??? ko laze?

Natrag