Da li je Bog dobar?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Eto, ja se ne slazem!:)ali daleko od toga da bih te ruzila!!!Imamo pravo, jasta!
Ali moje uverenje (vera,religija, sto bi izjednacio Joda u nekom od postova) veli da je Spasitelj VEC URADIO sve sto je potrebno za nase spasenje...:blum3:

Amin! Znači da se ne brinemo i ne poduzimamo ništa? Spasitelj je uradio što treba! Mi možemo sada sve četiri u nebo i gledati kuda sunce hoda!:-?

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Naravno, jer pokusavas da racionalno dokazes ono sto se ne dokazuje jer je nepojmivo.Ti ili si ateista ili Boga smatras svirepim bozanstvom, jel da?

Odustaješ? No problemo.

Pa da se onda vratimo na početak.
Kad pogledam ovaj svet u kojem je haosu, mislim da bi i neko manje inteligentan i milosrdan od Boga napravio nešto mnogo bolje. Odatle izvlačim zaključak da on ili nije toliko mudar i milosrdan ili ni ne postoji i sve se odigrava u skladu sa prirodnim zakonima akcije i reakcije.

To mi govori razum, na koji se i ti oslanjaš svakoga dana, sem kad je u pitanju Bog. On je nepojm(lj)iv. Hm, čudan neki odnos između tvorca i stvorenog. :dntknw:

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Odustaješ? No problemo.

Pa da se onda vratimo na početak.
Kad pogledam ovaj svet u kojem je haosu, mislim da bi i neko manje inteligentan i milosrdan od Boga napravio nešto mnogo bolje. Odatle izvlačim zaključak da on ili nije toliko mudar i milosrdan ili ni ne postoji i sve se odigrava u skladu sa prirodnim zakonima akcije i reakcije.

To mi govori razum, na koji se i ti oslanjaš svakoga dana, sem kad je u pitanju Bog. On je nepojm(lj)iv. Hm, čudan neki odnos između tvorca i stvorenog. :dntknw:

Odustajem?Eto ti sad! Pa otkud ti to?!:)
Ja te upravo i pozivam da se vratis na pocetak-stvaranja sveta, a ne da gledas ovaj pakao koji je covek od Raja napravio!Takodje, malo mi je...kako da kazem..."cudno" da neko moze da izjavi (i ostane ziv) recenicu koju sam boldovala u tvom postu. Ako to stvarno mislis, ja ne bih dalje da diskutujemo jer ti ne znas sta rec Bog znaci.Nekako mi dodje postenije i pametnije da kazes da si ateista.
Drugo, da li zaista mislis da se ne oslanjas na veru svakoga dana? Jedes hranu verujuci da nije otrovna, izlazis iz kuce verujuci da ces se ziv vratiti itd itd.

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193
Pozdrav!

Da li je Bog dobar?
Kad pogledam ovaj svet u kojem živimo, a koji je navodno tvorevina tog Boga, jasno mi je da nije dobar.
Poslednje u nizu sran*a koje je napravio - Haiti.

Odgovor:Krivis Boga za Haiti! E moj Milankovicu koliko se Gospod grijeha nagledao sa tog Haitija i jos se cudis!E vidis to ce se desiti i sa Beogradom i to vrlo brzo! A ako se pitas zasto evo ti odgovora:Zato sto se u Beogradu za jedan dan desi vise zla nego sto je u Sodomi i Gomori za godinu,zato sto dok siptari pale manastire po Kosovu Beogradjanin uziva izlazi i govori dajte bre to kosovo kome hoce te samo da dobijem vizu hocu da putujem,Boga ne postuju niti ga se Boje a zato ide kazna i to kakva po kazivanju sv.starca Tadeja i Gavrila oni su vidjeli kolone ljudi kako napustaju Beograd.I kao sto kaze nas sv.vladika Nikolaj Velimirovic citiram:Al se Srbi zivog Boga ne sjetise!Dugo je Gospod trpio i cekao da se narod vrati imali smo dosta vremena ali se nismo pokajali e zato ide zemljotres pa ce se valjda posle toga opametiti i pokajati!Kada vidim koliko su se ogrijesili o Gospoda ja bih to sravnao da kamen na kamenu ne ostane meni niko ne bi umakao ali Gospod je opet predobar pa ne ravna sve!

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Odustajem?Eto ti sad! Pa otkud ti to?!:)
Ja te upravo i pozivam da se vratis na pocetak-stvaranja sveta, a ne da gledas ovaj pakao koji je covek od Raja napravio!Takodje, malo mi je...kako da kazem..."cudno" da neko moze da izjavi (i ostane ziv) recenicu koju sam boldovala u tvom postu. Ako to stvarno mislis, ja ne bih dalje da diskutujemo jer ti ne znas sta rec Bog znaci.Nekako mi dodje postenije i pametnije da kazes da si ateista.
Drugo, da li zaista mislis da se ne oslanjas na veru svakoga dana? Jedes hranu verujuci da nije otrovna, izlazis iz kuce verujuci da ces se ziv vratiti itd itd.

Ja mogu da se vratim jedino na ovaj trenutak u kojem živim i vidim ono što mi je pred očima. Nit sam bio prisutan kad je stvaran svet, niti me je ko tamo zvao. Ako si ti prisustvoala, pričaj kako je bilo :D

Kao što si mogla da zaključiš, sklon sam mišljenju da Bog ne postoji, jer me sve što vidim oko sebe u to uverava. Sorry :dntknw:
A tvoje je pravo da veruješ da on postoji. Isključiš logiku i sve je OK.

Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
Ja mogu da se vratim jedino na ovaj trenutak u kojem živim i vidim ono što mi je pred očima. Nit sam bio prisutan kad je stvaran svet, niti me je ko tamo zvao. Ako si ti prisustvoala, pričaj kako je bilo :D

Kao što si mogla da zaključiš, sklon sam mišljenju da Bog ne postoji, jer me sve što vidim oko sebe u to uverava. Sorry :dntknw:

Po kojoj logici Gospod Bog ne postoji?

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Amin! Znači da se ne brinemo i ne poduzimamo ništa? Spasitelj je uradio što treba! Mi možemo sada sve četiri u nebo i gledati kuda sunce hoda!:-?

50% si u pravu!Jeste, ne treba da se brinemo, jer je Spasitelj uradio sve što treba.Ali treba da preduzimamo sve što treba.Pa, brale, ni u Raju, vrtu Edenskome, Adamu Gospod nije rekao da se izvali pod drvo i meditira, dok mu puževi ne počnu da mile po ćeli!Nego mu je zapoveđeno da vrt obradjuje i čuva...
Takodje, iako je spasenje čoveku dato kao mogućnost da ga prihvati, to opet ne znači da će čovek, ako ne bude radio, moći da jede (sećaš se čime je Adam proklet), a o "revnovanju za braću i Crkvu" da ne govorim.Pročitaj samo neku od Poslanica, sve će ti biti jasno, pa Žitija svetih...
Dakle, mi ne brinemo jer znamo cilj svojih napora, ali to ne isključuje naše napore da taj cilj dostignemo.Svako će dobiti po svojoj zasluzi.Znaš onu priču o talantima?to ti je to.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603

Milankovicu, Milankovicu...pa ne postoji svet samo pred tvojim ocima, on je postojao i pre nas!Jel, a da li ti verujes da je postojao Julije Cezar?Po cemu znas, kada nisi toliko drevan da si mu bio ispisnik?a jel te on zvao da mu posmatras zivot?Ili npr. da li ti znas da postoje atomi?Jesi ih vido*?Ja nisam!
Tako da sto jes-jes nisam prisustvovala stvaranju sveta, ni ekspolziji supernove niti tvome rodjenu, pa opet, sve nesto mislim da ti ipak postojis, da nisi mali coveculjak u kompjuteru...
Nemam nista protiv tvog uverenja o Bozijem postojanju, sto bih?Pa koji sam ja faktor da se meni izvinjavas zbog toga, to nam je pravo od Boga dato, da biramo hocemo li njega prihvatiti ili ne.A dat nam je i zdrav razum, da bismo o svemu rasudjivali.
Nego meni zao da se lomatas po svetu sam, bez igde ikoga svog...lakse je imati Boga za prijatelja i celo nebo kao pomocnike...pa zato kazem...:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
kalista, kalista! Milanković ti je u nekom od prethodnih postova postavio suvislo pitanje, koje se odnosi na Božiju dobrotu, odnosno pravednost. Čovjek je pitao, parafraziram: ako je moj otac nekoga ubio, da li je pravedno da ja robijam zbog toga? Što će reći, ako je prvi čovjek zgriješio, zar je pravedno da svi ljudi zbog toga ispaštaju? Nisam primjetio da si odgovrila na ovo pitanje, (ako sam previdio odgovor, izvinjavam se), samo nemoj da tvoj odgovor bude tipa Boga zna najbolje!:)

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Milankovicu, Milankovicu...pa ne postoji svet samo pred tvojim ocima, on je postojao i pre nas!Jel, a da li ti verujes da je postojao Julije Cezar?Po cemu znas, kada nisi toliko drevan da si mu bio ispisnik?a jel te on zvao da mu posmatras zivot?Ili npr. da li ti znas da postoje atomi?Jesi ih vido*?Ja nisam!
Tako da sto jes-jes nisam prisustvovala stvaranju sveta, ni ekspolziji supernove niti tvome rodjenu, pa opet, sve nesto mislim da ti ipak postojis, da nisi mali coveculjak u kompjuteru...
Nemam nista protiv tvog uverenja o Bozijem postojanju, sto bih?Pa koji sam ja faktor da se meni izvinjavas zbog toga, to nam je pravo od Boga dato, da biramo hocemo li njega prihvatiti ili ne.A dat nam je i zdrav razum, da bismo o svemu rasudjivali.
Nego meni zao da se lomatas po svetu sam, bez igde ikoga svog...lakse je imati Boga za prijatelja i celo nebo kao pomocnike...pa zato kazem...:)

Ne, varaš se. Postoji samo ovaj svet pred tvojim očima. Ono što je bilo, bilo je i više ga nema. Zauvek. A to šta je bilo mogu samo da zaključujem posredno sa više ili manje sigurnosti. Tako i o događajima iz prošlosti. Neki ljudi su ih videli i o tome pisali. Što je više tih svedočanstava sa različitih strana koja su međusobno podudarna, to je veća verovatnoća da su se zaista i dogodili. A kako da zaključuješ o nečemu čemo po prirodi stvari niko nije prisustvovao. E pošto nema svedoka, tu se otvara neograničeno polje za maštanje. I onda ti kažeš: Svet je stvorio Bog. Moj bog, a ne neki drugi. Jedino je problem što to tvrde i svi ostali koji imaju nekog drugog boga. I tako, pošto su vaša svedočenja poptpuno nepodudarna, mogu da zaključim jedino da ne koristiš to što nam je "dat zdrav razum, da bismo o svemu rasudjivali", već samo nagađaš ili vođena sujetom priželjkuješ. Moj je bog najbolji!

I onda s pravom mogu i ja da objavim svoju verziju događaja koji niko nije video: Ovaj svet nije uopšte stvoren, već postoji oduvek. Kao i prostor, i vreme je bezgranično. Pa kako bi mogao da postoji onda početak sveta, kad uvek ima i nešto pre tog zamišljenog početka.

Nego meni zao da se lomatas po svetu sam, bez igde ikoga svog...lakse je imati Boga za prijatelja i celo nebo kao pomocnike...pa zato kazem
E tu je glavni (psihološki) problem: osećam se usamljena, "bez igde ikoga svog", hajde da izmislim nekog svog prijatelja, pa još moćnog koji će me štititi. Nisam ga nikad videla, ali "znam" da je tu. Pada kiša, to je on. SIja sunce, to je on. To deca često rade kad se osete usamljeni. Poznata stvar u dečijoj psihologiji. I to je u redu kao tehnika samopomoći. Ali nije u redu kad odrastu, pa nastave da veruju i dalje u tog nevidljivog prijatelja. I onda dođe Haiti, a oni bez teksta. Šta bi sa prijateljem zaštitnikom? I onda naravno spasonosno rešenje: Ma nije moj "prijatelj" loš, nego su ovi nesrećnici što su poginuli "grešni". Oni su to i zaslužili. (Koja monstruozna logika. Otprilike na nivou onog lika u postu gore što bi ceo Beograd da sravni do temelja, sve sa porodilištima, obdaništima i školama, jer su to sve legla "greha"). E tako, kad sebe uljuljkaš "prijateljem", onda možeš da se opustiš. Sve je dobro u ovom najboljem od svih svetova. Sem što nije. :acute:

Natrag