”Religija je duboko ukorijenjena u ljudskoj prirodi i prisutna je među ljudima svih ekonomskih statusa i svih obrazovnih slojeva.“ Tako je glasio rezime istraživanja koje je profesor Alister Hardy opisao u djelu The Spiritual Nature of Man.
To potvrđuje ono što je i brojnim drugim studijama ustanovljeno — čovjek posjeduje urođenu svijest o Bogu.
Iako su pojedinci možda ateističkih nazora, to nije slučaj i s čitavim nacijama.
U knjizi Is God the Only Reality? navodi se zapažanje: ”Potraga za smislom putem religije (...) jest iskustvo zajedničko ljudima iz svih kultura i svih razdoblja još od pojavljivanja ljudske vrste.“
Kako je nastala ta, po svemu sudeći, urođena svijest o Bogu? (zabluda i fikcija)
Ako čovjek nije ništa više nego igrom slučaja formirana grupa molekula nukleinskih kiselina i proteina, iz kojeg bi razloga te molekule razvile ljubav prema umjetnosti i ljepoti, postale religiozne i razmišljale o vječnosti?
Sir John Eccles došao je do zaključka da je evolucijsko objašnjenje o čovjekovom postojanju ”manjkavo u jednom vrlo bitnom pogledu.
Ono ne pruža obrazloženje o postojanju svakoga od nas kao jedinstvenih samosvjesnih osoba.
“ Što više saznajemo o djelovanju našeg mozga i uma, to je jednostavnije shvatiti zašto su milijuni ljudi došli do zaključka da čovjekovo postojanje i njegova svijest o tome predstavljaju dokaz da postoji Stvoritelj
”Ljudski je mozak gotovo u potpunosti sačinjen od [moždane] kore. Naprimjer, i mozak čimpanze ima koru, ali ona je daleko manjih proporcija. Moždana kora omogućava nam da razmišljamo, da se sjećamo, da maštamo. U suštini govoreći, mi smo ljudska bića zahvaljujući svojoj moždanoj kori“ (Edoardo Boncinelli, upravitelj istraživanja na području molekularne biologije, Milano, Italija).
Profesor Paul Davies iznio je svoj zaključak s obzirom na sposobnost mozga da se snalazi na apstraktnom području matematike. On je naveo sljedeće: ”Matematika nije neka stvar koju možeš pronaći na svakom koraku. Ona je proizvod ljudskog uma. Štoviše, ako se pitamo gdje se matematika može najdjelotvornije primijeniti, to je na područjima kao što je fizika elementarnih čestica i astrofizika, na područjima temeljne znanosti koja su vrlo, vrlo daleko od našeg svakodnevnog života.“ Što to ustvari pokazuje? Profesor Davies kaže: ”Mene to navodi na zaključak da naš um i sposobnost bavljenja matematikom nisu stvar čiste slučajnosti, nisu banalan detalj, niti beznačajan nusproizvod evolucije“ (Are We Alone?).
Moždana kora površinski je sloj mozga koji je u najvećoj mjeri povezan s inteligencijom. Kad bi se izravnala čovjekova moždana kora, prekrila bi četiri stranice strojopisnog papira; čimpanzina bi prekrila samo jednu stranicu; a štakorova bi prekrila površinu veličine poštanske marke (Scientific American).
John Polkinghorne, sa Sveučilišta Cambridge u Engleskoj, naveo je sljedeće zapažanje:
”Teorijski fizičar Paul Dirac otkrio je ono što se naziva kvantnom teorijom polja i što predstavlja temelj za naše razumijevanje fizičkog svijeta.
Ne mogu vjerovati da je Diracova sposobnost da otkrije tu teoriju ili Einsteinova sposobnost da otkrije opću teoriju relativnosti izvjestan nusproizvod toga što su naši preci morali bježati pred tigrovima sabljastih zuba. Tu se događa nešto daleko dublje, daleko tajnovitije od toga. (...)
Kada promatramo racionalan red i uočljivu ljepotu fizičkog svijeta, otkrivenog uz pomoć nekih prirodnih znanosti kao što su fizika, kemija i astronomija, vidimo svijet sasvim prožet znakovima koji govore o prisutnosti uma. Za jednog religioznog vjernika to je um Stvoritelja koji se na taj način daje raspoznati“ (Commonweal).
Encyclopædia Britannica iznosi da je ljudski mozak „obdaren znatno većim potencijalom nego što čovjek može iskoristiti tokom svog života”.
Osim toga, navodi se da ljudski mozak može primiti bilo koju količinu znanja, pa i milijardu puta više od toga!
A zašto bi evolucija dovela do takve neumjerenosti?
„To je, ustvari, jedini postojeći primjer gdje je jedna vrsta opremljena organom za koji se još nije naučilo kako ga upotrijebiti”, priznaje jedan znanstvenik.
Zatim je upitao: „Kako se to može uskladiti s najtemeljnijom postavkom evolucije: Prirodno odabiranje napreduje malenim koracima, od kojih svaki mora svome nosiocu dati minimalnu, ali ipak izmjerivu prednost?” Nadodao je da razvoj ljudskog mozga „ostaje najnejasniji aspekt evolucije”.
Budući da evolucioni proces ne bi stvorio i propustio takav višak neiskorištenih sposobnosti mozga, nije li mnogo razumnije zaključiti da je čovjek, sa sposobnošću beskrajnog učenja, stvoren za vječni život?
Kada je moderni kompjuter nazvan Deep Blue porazio svjetskog prvaka u šahu, pojavilo se pitanje: ”Nismo li prisiljeni doći do zaključka da Deep Blue posjeduje um?“
Profesor David Gelernter, sa Sveučilišta Yale, odgovorio je: ”Nismo. Deep Blue je samo stroj. On ne posjeduje um jednako kao što ni tegla za cvijeće ne posjeduje um. (...) To prvenstveno znači sljedeće: da su ljudi prvaci u konstruiranju strojeva.“
Profesor Gelernter istaknuo je veliku razliku među njima, navodeći: ”Mozak je stroj koji je u stanju stvoriti svoj ’Ja‘. Mozak ima sposobnost stvaranja imaginarnih slika o mnogim stvarima, dok kompjuter nema.“
U zaključku je naveo: ”Jaz između čovjeka i [kompjutera] trajan je i nikada se neće premostiti. Strojevi će i dalje život činiti lakšim, zdravijim, sadržajno bogatijim i zagonetnijim. A ljudi će se, na koncu, i dalje zanimati za iste stvari za koje su se i oduvijek zanimali: za sebe, jedni za druge i, mnogi od njih, za Boga. U tom pogledu, strojevi nisu nikada unijeli neku bitnu promjenu. A nikada i neće.“
Zapanjujućom pronicavošću, drevni psalmist David pripisao je za to zaslugu onome koji je stvorio mozak i koji je odgovoran za čudo rođenja čovjeka.
Rekao je: „Slavit ću te, jer sam na strahopoštovanja vrijedan način divno stvoren. Tvoja su djela čudesna, i moja to duša jako dobro zna. Kosti moje nisu ti bile sakrivene kad sam u tajnosti stvoren, kad sam satkan u najdubljim dijelovima zemlje. Tvoje su oči čak i zametak moj vidjele i u tvojoj su knjizi svi njegovi dijelovi zapisani” (Psalam 139:14-16).