Da li Božić ima svoje poreklo u paganskim običajima

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hah..da su biseri pa hajde. Ali nemaš ih.

Ja samo činjenice. Dakle, kad ih budeš imao, korigovaću se i reći da nisam bio upravu. Ti dobro znaš da meni to nije problem, da kažem da nešto nisam znao ili da nisam bio upravu.

Dakle, priloži gde se kaže da su u III veku proslavljali bilo koji datum, ne samo 25.decembar, bilo koji u aprilu ili maju pošto su i to bili datumi u opticaju. Bilo koji.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja samo činjenice. Dakle, kad ih budeš imao, korigovaću se i reći da nisam bio upravu.

Ti ćeš reći da nisi bio u pravu!?!?!? Pa onda će Sudnji dan nastupiti ako bi ti priznao da nisi u pravu.

P.S. Zašto na primjer nisi priznao da si bio u krivu, tvrdeći da se Mitru slavilo i slavi 25.12. nakon što sam ti ovo citirao i predočio:

Perzijanci imaju jednu od najsvečanijih proslava 21. prosinca, uoči zimskog solsticija, najduže noći i najkraćeg dana u godini. U Iranu se ova noć zove Shab-e Yaldaa, također poznata kao Shab-e Chelleh, što se odnosi na rođendan ili ponovno rođenje sunca. Yaldaa je uglavnom povezana s Mehr Yazatom; to je noć rođenja nepobjedivog sunca, Mehra ili Mitre, što znači ljubav i sunce, a slavili su je sljedbenici mitraizma još 5000-te godine prije Krista. (Ramona Shashaani, Iranska komora za tradicionalnu 'perzijsku' kulturu i povijest)

Ti dobro znaš da meni to nije problem, da kažem da nešto nisam znao ili da nisam bio upravu.

Evo ti gore činjenice koja pokazuje da si lagao, pa daj sada reci i priznaj: Lagao sam.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo navedi gde se kaže da su proslavljali. Budi pošten i nemoj graditi na pretpostavkama već na činjenicama.

Dakle, pokaži gde se navodi proslava datuma bilo u aprilu bilo maju bilo u decembru u III veku.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo navedi gde se kaže da su proslavljali. Budi pošten i nemoj graditi na pretpostavkama već na činjenicama.

Samo priznaj da si lagao ovo što sam ti dokazao da si lagao za Mitru i 25.12. dakle dokaži da si čovjek, čovjek koji drži do riječi i istine, pa ćeš tek tada dobiti ono što tražiš.

Dakle, pokaži gde se navodi proslava datuma bilo u aprilu bilo maju bilo u decembru u III veku.

Dakle, dokaži da si čovjek. Možda si ti i pravi bot.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, nije to bila tema. Već ovo što treba da navedeš za to da se slavilo. Nemoj skretari temu. Navedi gde se slavilo u III veku.

Za Mitru ne znam, istražiću. Ono što sam naveo jeste sa izvora koji o tome pišu pa ako je izvor slagao(a i ti si navodio da je Mitrovdan padao na 25.decembar kada ti si navodio za Aurelijana) onda sam i ja kriv. Ali to nije tema.

Ja te pozivam da pokažeš, ako pokažeš da su slavili, ja ću priznati da nisam imao pravu informaciju.

Možeš li priložiti izvor koji tvrdi da su slavili Božić na bilo koji od datuma u opticaju navedenih u III veku

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, nije to bila tema. Već ovo što treba da navedeš za to da se slavilo. Nemoj skretari temu. Navedi gde se slavilo u III veku.

Kada dokažeš da si čovjek.

Za Mitru ne znam, istražiću.

Kad istražiš za Mitru, i uvjeriš se da si patološki lagao i to priznaš, dobit ćeš odgovor na ono što tražiš.

Ono što sam naveo jeste sa izvora koji o tome pišu pa ako je izvor slagao

Je, tvoji izvori sotonski lažu. A ja sam te upozorio dvadeset puta da se prestaneš napajati iz septičke jame trovatrlja istine i neprijatelja Krista i Kristove Crkve.

(a i ti si navodio da je Mitrovdan padao na 25.decembar kada ti si navodio za Aurelijana) onda sam i ja kriv. Ali to nije tema.

Zašto opet sotonski lažeš na mene. Citiraj gdje sam ja napisao da je Mitra slavljen 25.12. Aurelijanov bog nije Mitra, nego Sol Invictus - i slavili su ga 25.12. prvi put 274. godine.

Ja te pozivam da pokažeš, ako pokažeš da su slavili, ja ću priznati da nisam imao pravu informaciju.

Možeš li priložiti izvor koji tvrdi da su slavili Božić na bilo koji od datuma u opticaju navedenih u III veku

Gore su ti uvjeti koje moraš ispuniti, pa ćeš onda dobiti ono što tražiš.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kad istražiš za Mitru, i uvjeriš se da si patološki lagao i to priznaš, dobit ćeš odgovor na ono što tražiš.

Pitao sam te, ako već braniš stav, da su slavili evo pokaži. Ne zanima te sada Mitra, već vidi šta ćeš kasti o slavljenjima.

Zašto opet sotonski lažeš na mene. Citiraj gdje sam ja napisao da je Mitra slavljen 25.12. Aurelijanov bog nije Mitra, nego Sol Invictus - i slavili su ga 25.12. prvi put 274. godine.

Pod uticijem Mitre. Tako to tvrdi i tvoj Bek. Cela vaša priča ide u pravcu da pokažete kako je 25.decembar nepoznat Rimljanima, nego navodno je došao preko Mitraizma prvi put u III veku u vreme Aurelijana. Pa zar si zaboravio šta ste pričali? No, ako priznaješ da je Mitrin dan 21.decembar, onda Sol Invitus slavljen na 25.decembar samo pokazuje da sam upravu i da je 25.decembar došao iz praznika Sol Invictus koga su slavili i Severi te tako naš Ipolit je zaista imao uzor u Sol Invictus i 25.decembar. Hvala ti što si priznao da 25.decembar nije došao preko Mitraizma:)

No, da li je to tako ili ne..videćemo..to nas ne zanima sada. Otom potpom...

Zanima nas gde stoji da su slavili praznike u čast Hristovog rođendana u III veku. Bilo koji datum, evo navedi slobodno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
No, ako priznaješ da je Mitrin dan 21.decembar, onda Sol Invitus slavljen na 25.decembar samo pokazuje da sam upravu i da je 25.decembar došao iz praznika Sol Invictus koga su slavili i Severi te tako naš Ipolit je zaista imao uzor u Sol Invictus i 25.decembar.

Kako će Božić 25.12., kojeg kršćani spominju početkom 3. stoljeća, biti preuzet od Aurelijanova Sola Invictusa koji nastaje 70 godina kasnije - 274. godine. :ludd/: 205. je prije 274. :ludd/::ludd/:

Hvala ti što si priznao da 25.decembar nije došao preko Mitraizma:)

Hvala ti još jednom što svjedočiš iz kakve septičke jame "piješ argumente".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znači 25.decembar nije došao iz Mitraizma. To jeste autentičan praznik za Sol Invictus. A Sol Invictus je poznat pod tim nazivom iz III veka p.n.e.

Takođe nema zapisa da su hrišćani proslavljali dan Hristovog rođenja do IV veka. U III nema jer da ima naveo bi to.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znači 25.decembar nije došao iz Mitraizma. To jeste autentičan praznik za Sol Invictus. A Sol Invictus je poznat pod tim nazivom iz III veka p.n.e.

"Uistinu, jedini dokaz za proslavu rođendana 'boga Invictusa' na dan 25.12. je onaj u Filokalusovom kalendaru - proslava Sol Invictusa, Aurelijanova bog sunca." (Roger Beck, "Merkelbach's Mithras")

Ljubitelju septičkih jama, prestani se opijati i bljuvati ovdje.

Natrag