Potreba za dokazom na nivou čuda, osjećanja, itd, jeste upravo dokaz nečiste savjesti zbog nedostatka vjere. Samo osobe koje su neizmirene sa Bogom imaju potrebu za dokazom da su sa Bogom i onda taj dokaz traže u osjećanjima, čudima, znacima, lažnim duhovnim darovima, itd.
Pravoslavcima je komplikovano što postoje uslovi koje ttreba da ispune, a negiraju zakon i smatraju vjeru dovoljnom, te da će svaki ko vjeruje biti spasen, iako jasno kaže Isus takvim bezakonicima:
"Idite od mene koji činite bezakonje." (Matej 7,23)
> Kod tebe je ovako: Veruj u Isusa i..i onda tvoje nabrajanje tvojih dela kao dodatak spasenju. Kod mene: veruj u Isusa i bices spasen.
-----------------------------------------------------
Moj odg.
Opet dokazuješ da ne znaš da Sveti Duh kroz uskustvo novorođenja mijenja ljudsko srce, upisuje Božje zapovjesti tako da je držanje zakona spontan plod vjere u Boga:
“I sići će na tebe Duh Gospodnji i postaćeš drugi čovek.” (1.Samuilova 10,6)
“Ja ću vas očistiti od svih nečistota vaših i od svih gadnih bogova vaših. I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašega, i daću vam srce mesno. I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete.” (Jezekilj 36,25-27)
Budući da oni i dalje krše zakon, jasno je da se sa Isusom nikada nisu ni sreli.
Njihova predstava o Hristu je na žalost iskrivljena, tako da i oni dolaze Isusu iz sebičnih motiva, i traže da ih On zadovolji, a kada bi Isusa poznavali kroz zakon, dolazili bi Isusu sa sebičnošću i vapili bi da ih oslobodi.
Evo pre 12 godina sam opisao simptome takvog duha upravo ovim riječima koje si ti danas potvrdio:
Иако нас је Христос опоменуо да наша левица не треба да зна шта чини наша десница (Матеј 6,3), он стално обраћа пажњу на своја пријатна осећања, добра дела, па чак и чуда која прате његово духовно искуство, не би ли у њима налазио доказе своје исправности пред Богом, и не би ли њима угушио нечисту савест која га опомиње против лажног духовног искуства. Он није задовољан једноставним Божјим обећањем о опроштењу греха покајницима, зато што сам није испунио услов Божјег праштања, није се заиста покајао за своје грехе, и зато од своје религије сада има потребу да направи позоришну представу којом ће да умири своју нечисту савест. Како има нечисту савест, он се плаши представе о Богу који је праведан, па има потребу да обезвређује Божју правду и да Богу придаје одлике сентименталне слабости коју сам показује према себи.