Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Šta se to tako strašno desilo posle 1. veka, gde se prekida kontinutitet sa apostolskom Crkvom, ko je pogrešio ?
Dajte konkretne ličnosti, događaje, prosvetlite nas neobrazovane, a ne tako uopšteno.
I kako to da ne priznajete učenje Crkve 19 vekova i odjednom se javlja Miler koji otkriva toplu vodu, iz samo njemu znanih razloga uspeva da dođe do izvornog hrišćanstva.
Šta je koristio vremensku kapsulu, ili je našao neke izvorne spise, Minjeovu Patrologiju, neobjavljeni deo.....

I nema potrebe da me dva puta citirate u jednom postu, tako samo hranite moju gordost.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Што се тиче твоје гордости (поноса), није лоше мало с љубављу приступити браћи којима ни очи ниси видео, а већ их сврставаш где ти тај понос у тренутку наложи. Веома темељно ишчитај и у Христу потражи мир да не опадаш јер тебе нико не осуђује, већ ти оптужујеш и унапред понижаваш. Овде се прилажу аргументи (цитати, историјске чињенице, снимци и слике и сл.).

Немој ни за тренутак да помислиш да браниш православље јер се оно брани изнутра, а не нападајући друге. Тај проблем су забележели апостоли јер се чак и у њихово време увлачио дух антихриста са својим учењима и својевољним тумачењима неких свештеника и "верника". Зар не видиш да управо наше владике прве попадаше под утицај мамона и продаше нам веру у бесцење? Све оно што је вековима стварало и одржавало овај народ. На нама је да се Христа не одрекнемо због световних договора и савеза и да наставимо да будемо православни, али једини пример је Христ и апостоли који су нам дали смернице како да препознамо време у коме живимо. Христ је Онај на кога треба да се угледамо, јер када се Њега држимо, ни ракете, касетне бомбе, ни осиромашени уранијум, па ни лажна учења нас не могу одвојити од Њега. Ево стихова:

17. Ако ли се неке од грана одломише, и ти, који си дивља маслина, прицепио си се на њих, и постао си заједничар у корену и у масти од маслине;
18. Не хвали се гранама; ако ли се, пак, хвалиш, не носиш ти корена него корен тебе.
19. А рећи ћеш: Одломише се гране да се ја прицепим.
20. Добро! Неверством одломише се, а ти вером стојиш; не поноси се, него се бој.
21. Јер кад Бог рођених грана не поштеде, да и тебе како не непоштеди.
22. Гледај, дакле, доброту и непоштеђење Божије: непоштеђење на онима што отпадоше, а на себи доброту Божију, ако останеш у доброти; ако ли пак не, и ти ћеш бити одсечен.

23. А и они, ако не остану у неверству, прицепиће се; јер их је Бог кадар опет прицепити.

24. Јер кад си ти одсечен од рођене маслине, и прицепио се на нерођену питому маслину; а камо ли ови који ће се прицепити на рођену своју маслину! (Римљанима 11)

Надам се да су ти ове речи јасне. Веома су битне за духовни мир и однос према онима који не припадају твојој (или било чијој) цркви (заједници).

10. Понизите се пред Господом, и подигнуће вас. 11. Не опадајте један другог, браћо; јер ко опада брата или осуђује брата свог опада закон и осуђује закон, а ако закон осуђујеш, ниси творац закона, него судија.

12. Један је законодавац и судија, који може спасти и погубити; а ти ко си што другог осуђујеш?
16. А сад се хвалите својим поносом. Свака је хвала таква зла. (Јаков 4)

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Не примећујеш иронију у мом одговору, па губиш време на трактат о гордости.
Бое види како је Милер прескочио вакум који по вама траје од 1.века до његових дана.
И ако већ хоћеш да пишеш на српском, онда треба Христос, а не Христ.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Управо што је примећујем и дајем ти те стихове како би се одвратио од таквог односа према људима. Прочитај неки наш (мој) пост, онда види како се "боримо" са унижавањем Господа.

А што се тиче твог савета и описмењавања моје маленкости, видим да понос разара твоје срце. Ако наставиш са понижавањем уместо са нормалним дописивањем, биће по твом (а пре апостолском савету):

губиш време на трактат о гордости

Šta se to tako strašno desilo posle 1. veka, gde se prekida kontinutitet sa apostolskom Crkvom, ko je pogrešio ?
Dajte konkretne ličnosti, događaje, prosvetlite nas neobrazovane, a ne tako uopšteno.

Ево и неких доказа да се са лажним учењима почело још у апостолско време:

12. А ако се Христос проповеда да устаде из мртвих, како говоре неки међу вама да нема васкрсења мртвих?

(1.Коринћанима 15)

16. А поганих празних разговора клони се; јер највише помажу у безбожности,1 Тим. 4:7, Титу 1:14
17. И реч њихова као живина точи: међу којима је Именеј и Филит,
18. Који у истини погрешише говорећи да је васкрсење већ било; и сметају веру неких.
19. Тврдо дакле стоји темељ Божји имајући овај печат: Позна Господ своје; и: Да одступи од неправде сваки који спомиње име Господње. (2.Тимотију 2)

4. Нити да гледају на лажи и на тефтере од племена којима нема краја, и који пре чине препирања неголи Божји напредак у вери.
5. А намера је заповести љубав од чистог срца и добре савести и вере нелицемерне;
6. У којима неки погрешивши сврнуше у празне говоре,
7. И хтели би да буду законици, а не разумеју ни шта говоре, ни шта утврђују. (1.Тимотију 1)

Ако само гледаш свој народ (племе), тешко ће бити напретка у Христу. Пред Њим нема разлике ко је одакле и ком народу припада. Сви бејасмо незнобошци, али у Христу смо народ Божији који другог поглавара сем Христа нема. Ако се тако не гледа на ствари, нема Христа у срцу човека који тако сагледава ствари. Јевреји у Христово време су најбољи пример, али се тај избор ставља пред сваког човека на планети.

10. Молим вас пак, браћо, именом Господа нашег Исуса Христа да сви једно говорите, и да не буду међу вама распре, него да будете утврђени у једном разуму и у једној мисли.
11. Јер сам чуо за вас, браћо моја, од Хлојиних домашњих да су свађе међу вама,
12. А то кажем да један од вас говори: Ја сам Павлов; а други: Ја сам Аполов; а трећи: Ја сам Кифин; а четврти: Ја сам Христов.(1.Коринћанима 1)

16. Поздравите један другог целивом светим. Поздрављају вас све цркве Христове. (све заједнице хришћанске)
17. Молим вас, пак, браћо, чувајте се од оних који чине распре и раздоре на штету науке коју ви научисте, и уклоните се од њих;
18. Јер такви не служе Господу нашем Исусу Христу него свом трбуху, и благим речима и благословима прелашћују срца безазлених.
19. Јер ваше слушање разгласи се свуда. И радујем се за вас; али хоћу да сте ви мудри на добро а прости на зло. (Римљанима 16)

19. Јер треба и јереси да буду међу вама, да се покажу поштени који су међу вама.
20. А кад се скупите на једно место, не једе се вечера Господња.
21. Јер сваки своју вечеру узме најпре и једе, и тако један гладује а други се опија. (1.Коринћанима 11)

1. Врло се гласи да је курварство међу вама, и такво курварство какво се ни међу незнабошцима не чује, да некакав има жену очеву.
2. И ви се још надимате, место да плачете, да се извади између вас онај који је учинио то дело.(1.Коринћанима 5)

Има још много примера где су људи покушавали да изврну науку и да живе телесно поганећи цркву (заједницу) у своме месту где је основана. Тада су апостоли још и могли да утичу на понашање неких, по свом сопственом убеђењу, мудрих и паметних који саблажњавају цркву. Након апостола и њихових ученика, цркве све више слабе и одаљавају се једна од друге, философија и мудровање световно преузимају водећу улогу, али и уплив паганизма који поред апостола није могао да се приближи Цркви Христовој.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
И онда је Милер све то исправио у 19. веку..
Иди бегај, ударио си цитат и онда га тумачиш како ти воа. Ту је било највише Јевреја, а многобожци долазе касније.
И пусти сад коринтског блудника.....

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
О ком Милеру причаш? Оснивачу Сведока? Па, ти немаш представу да се са његовим унижавањима Господа мачујемо месецима овде. Уосталом, немам ја шта да тумачим својевољно јер се јасно види из самих цитата. А правило форума је да се нешто и напише сем што се убацују цитати. С обзиром да видим куда води дописивање са тобом, не очекујем неке цитате са твоје стране, већ само неко етикетирање и понижавајуће речи. Те стреле се могу само одбити јер говоре о ономе ко их распаљује. Као што си сам рекао:

Иди бегај

Ту је било највише Јевреја, а многобожци долазе касније.

Ово је потпуно нетачно, што говори да мораш мало више да читаш посланице и видиш где се шта дешава. Пре свега, у Христу нема разлике - то је основа хришћанства. То што приписујеш све Јеврејима говори и да си антисемита, а то је још већи проблем.

24. Онима пак који су позвани, и Јеврејима и Грцима, Христа, Божију силу и Божију премудрост. (1.Коринћанима 1)

13. Али вам нећу затајити, браћо, да сам много пута хтео да вам дођем, па бих задржан досле, да и међу вама имам какав плод, као и међу осталим незнабошцима.
14. Дужан сам и Грцима и дивљацима, и мудрима и неразумнима.
15. Зато, од моје стране, готов сам и вама у Риму проповедати јеванђеље.
16. Јер се не стидим јеванђеља Христовог; јер је сила Божија на спасење свакоме који верује, а најпре Јеврејину и Грку. (Римљанима 1)

Мало доказа дајеш (ни један), а веома олако доносиш суд и говориш нешто што нема везе са истином. Само предрасуде, сад и Јевреји су они лоши хришћани, а после долазе добри многобошци који су већи Јевреји од Јевреја. Па, први страдалници за Христа су управо Јевреји били. Немам воље да се препуцавам са тобом јер немаш аргумената.

Prilozi

• 280px-Greece_location_map.svg.jpg
    280px-Greece_location_map.svg.jpg
    7,9 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Који антисемитизам, пишем да су први хришћани, као и апостоли били Јевреји, па је после на првом апостолском сабору донета одлука да се у Цркву примају и незнабожци........
Ти си сигурно адвентиста и не волиш да те мешају са ЈС ?

Ти полемишеш сам са собом или са замишеним саговорником.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ако не читаш целу Библију, бар погледај шта сам издвојио из посланица. Можда и видиш коме је Павле све говорио, да не буде да ја измишљам. Где су твоји докази? Нема! Јер свако ко је макар једном читао Дела апостолска и посланице зна да су се и незнобошци обраћали у хришћане паралелно са Јеврејима. Уосталом, погледај горе где имаш јасан цитат.

Ти си сигурно адвентиста и не волиш да те мешају са ЈС ?

Ко год да сам и шта сам, Христов сам. А ти настави да нагађаш и етикетираш наслепо, то ти не ваља. Само се Богу правдам, а овде не кријем ко сам. Читај моје постове и упознај ме (ако ти је толико битно).

Član
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
303
Први незнабожац који се обратио је капетан Корнилије и онда се почињу примати и остали.

А чуше апостоли и браћа који бијаху у Јудеји да и незнабошци примише ријеч Божију.

1 Мој:49:10 Зах.:2:11 Мал.:1:11 Мар.:16:15 Лука:2:32 Дела:15:3

2
И кад узиђе Петар у Јерусалим, препираху се с њим они из обрезања,

Лука:15:28 Гал.:2:12

3
Говорећи: Ушао си необрезаним људима и јео си с њима.

Дела:10:28

4
А Петар им отпоче излагати по реду говорећи:

А кад чуше ово заћуташе, и слављаху Бога говорећи: Заиста и незнабошцима даде Бог покајање за живот.

Језек.:47:22 Рим.:10:12

19
Они, међутим, који се расијаше од невоље, која наста због Стефана, прођоше све до Финикије и Кипра и Антиохије не проповиједајући ријеч никоме до само Јудејцима.

Дела:8:1

20
А неки од њих бијаху Кипрани и Киринејци, који ушавши у Антиохију говораху јелинистима проповиједајући јеванђеље о Господу Исусу.

Дела:6:1 Дела:8:5 Дела:8:35 Ефес:3:8

21
И рука Господња бијаше с њима; и велики број их повјерова и обрати се Господу.

Лука:1:66 Дела:9:35

22
А дође ријеч о њима до ушију Цркве у Јерусалиму; и послаше Варнаву да прође све до Антиохије.

Дела:9:27

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Након тога имамо:

42. А кад излажаху из зборнице јеврејске, мољаху незнабошци да им се ове речи у другу суботу говоре. 43. А кад се сабор разиђе, пођоше за Павлом и за Варнавом многи од Јевреја и побожних дошљака; а они говорећи им световаху их да остану у благодати Божјој.
44. А у другу суботу сабра се готово сав град да чују речи Божје.
45. А кад видеше Јевреји народ, напунише се зависти, и говораху противно речима Павловим насупрот говорећи и хулећи.
46. А Павле и Варнава ослободивши се рекоше: Вама је најпре требало да се говори реч Божја; али кад је одбацујете, и сами се показујете да нисте достојни вечног живота, ево се обрћемо к незнабошцима.
47. Јер нам тако заповеди Господ: Поставих те за видело незнабошцима, да будеш спасење до самог краја земље.
48. А кад чуше незнабошци, радоваху се и слављаху реч Божју, и вероваху колико их беше приправљено за живот вечни.
49. И реч се Божја разношаше по свој околини. (Дела 13)

Шта је поента овога? Ја кажем да се и у време апостола и првих хришћана појављивао талас лажних учења и лоших понашања и да се све преокренуло након апостола и првих хришћана. Наравно, било је и верних, али је почело са компромисима и савезима са световним властима и кнезовима. То је очигледно, а Истина нема савез са овим светом који прогони саму Истину.

7. Јер се већ ради тајна безакоња, само док се уклони онај који сад задржава. (2.Солуњанима 2)

3. А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога: и овај је антихристов, за ког чусте да ће доћи, и сад је већ на свету. (1.Јованова 4)

28. Пазите дакле на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави владикама да пасете цркву Господа и Бога коју стече крвљу својом;
29. Јер ја ово знам да ће по одласку мом ући међу вас тешки вуци који неће штедети стада;
30. И између вас самих постаће људи који ће говорити изврнуту науку да одвраћају ученике за собом. (Дела 20)

То је поента целе приче, све остало су ситне прозивке и покушаји унижавања личности без потребе. Мир ти желим и лаку ноћ до сутра, Господ ти помогао.

Natrag