"I što će bezakonje umnožiti ohladneće ljubav mnogih", Matej 24,12
Dok sam razmišljao o poslednjim događjima, proučavajući Reč Božiju, shvatio sam zapravo zašto ljudi danas, pa i hrišćani jednostavno ne prepoznaju znake i ne govore o tome. Uzrok je upravo ovo. Naime, mi nismo ni svesni da Božiji sudovi se pojavaljuju i deluju odavno a mi ne vidimo. Zašto? Pa ovo što Hristos kaže da će ljubav ohladneti jer je bezakonje veliko..tako će ljudi postati neosetljivi na znake i sudove Božije jer je bezakonje umnoženo. Mi se suočavamo isto tako sa umnoženim nevoljama i nedaćama..zemljotresi, poplave, ubijstva su postale svakodnevica..nemogu se više ni nabrojati sve nedaće na koje smo navikli. I tako mi to vidimo sve a to nam postalo "normalno". I mi ne vidmo sudove Božije. Nama je danas postalo normalno da neko siluje, ubija, skrnavi, nama je normalno da se pojave cunamiji..sve to objašnjavamo na kraju krajeva "prirodnim" stvarima i mislimo uopšte da je to posledica greha.
Na kraju krajeva evo i ova pošast..pokušavamo da je izbacimo iz svesti..kao da ne postoji, nećemo da mislimo o njoj a još manje da se radi o znacima i sudovima Božijim. Nije nikakvo čudo..jer kada bi počeli da razmišljamo o tome videli bismo da treba nešto da menajmo..da ovaj svet mora da menja navike..da to nisu očekivane i "pridodne" stvari već da se radi o sudovima zbog greha. Bog je danas i juče i sutra isti. On i dalje aktivno opominje ovaj svet da odbaci loše navike i da se okrene Njemu...
Bog i dalje radi isto kao i u prošlosti..zato se strada:
"Jer ću mahnuti rukom svojom na Judu i na stanovnike Jerusalimske, i istrebiću iz mesta ovoga ostatak Valov i ime sveštenika idolskih sa sveštenicima. I one koji se klanjaju na krovovima vojsci nebeskoj i koji se klanjaju i kunu se Jahveom i koji se kunu Melhomom", Sofonija 1,4.5
Dogod je ovo bolesti, zemljotresi, ubijstva, ratovi, mržnja itd..će pratiti ovaj svet.
A pored svega ovoga umesto da težimo pokajanju..mi to preziremo i svađamo se međusobno, negiramo sudove Božije jer mislimo da se to ne dešava zbog naših greha.