išla sam s bakom na pobožnost Križnog puta. Ne znam jesi li čuo za tu pobožnost? To je kod katolika uobičajena korizmena pobožnost, razmatrati postaje/faze Isusovog križnog puta. I kad se počinjalo čitati o Isusovom razapinjaju, ja sam počinjala plakati k'o Magdalena.
Znam, bio sam na kriznom putu prisustvovao sam, majka mi je katolkinja..
Da je Bog Otac bio Spasitelj, ne bi bio Otac i da je Sin preuzeo ulogu Duha Svetoga, tko bi bio Sin?
Ljudska razmišljanja ne vrijede mnogo.
Zato sam i rekao, Sveti Duh recimo ima cak i vecu ulogu u planu spasenja nego sto ima Otac ili Sin, zato se hula na Sveti Duh ne prasta, dok se na ostalu dvojicu prasta! A to je zato sto Sveti Duh osvedocava u greh i bez njega nije moguce spasenje! To ne znaci da je Sveti Duh "veci od Oca i Sina" kao sto ovi mogu protumaciti, vec je njegova uloga i posao koji on obavlja na zemlji vazniji!
Necija "priroda" dakle nije determinisana poslom koji on obavalja, ili "znanjem"!
Bog ne koristi predznanje neprestano, kao da je osudjen da unapred sve zna! Jer da je tako, bio bi onda ogranicen da ne moze da izabere hoce li nesto znati ili nece..
Zato Isus bira da ne zna, jer kao Bog moze to odabrati, i prepusta taj posao u ruke Ocu!
To nikakve veze nema sa velicinom, a pogotovo ne sa "prirodom"!
Sad govoriš kao naš prijatelj koji takođe kaže da Bog nije znao da će Adam sagrešiti
Znao je Bog da ce Adam sagresiti (to se iz teksta vidi) ali iz drugog prilozenog teksta se vidi da on nije znao sta ce se desiti.
Dakle, on je odabrao da ne zna, i to je njegovo pravo!
Tako i Isus bira da ne zna unapred i to ne dokazuje da on nije Bog, jer se te sposobnosti mozes odreci!
Ljudska filozofija o Božjoj prirodi i to sa namerom da opravdate neprijatne stihove koji ukazuju da Isus ne zna sve.
Petar kaze Hristu
- "ti sve znas ti znas da te ja ljubim"!
Ne, nego je ovo tvoja filozofija!
Ti se koristis ljudskom filozofijom da dokazes kako je Isus obicno ljudsko bice koje ne zna (poredis ga sa ljudima) , a kada ja uporedim njegovu sposobnost predznanja sa uticajem na ljudsku psihu i primenim to na slucaj sa Bogom, ti se onda zalis kako je to "uporedjenje sa ljudima"!
Izvini, ali ako ti Hrista poredis sa ljudima i koristis ljudski reper da ga diskreditujes, ja moram da ga ljudskim primerom i odbranim!
Nemoj dakle da me diskreditujes tvrdeci kako su to "ljudske filozofije" jer i ti Hrista umanjujes iz poredjenja sa ljudima!
želiš opravdati dogmu a ne da želiš čuti šta Biblija kaže.
Dogma je tvom u umu! Ovo si iz predubedjnja zakljucio (zbog onog sto su te nabedili), a ja nisam!
Ja sam ti naveo tekst gde pise da se Bog "kaje", jer nije znao sta ce biti! A sigurno da potrazim u bibliji naci cu jos drugih tekstova gde pise da Otac "nije znao unapred"!
I sta je onda problem kada Hristos nesto ne zna unapred?
Nije sposobmost predznanja ta koja opseda Boga i upravlja njime, ogranicavajuci ga, vec je on koristi po potrebi!