Covid 19 i Bog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Boga karakterise sveznanje! Ali Bozanatvo te sposobnosti ne koristi neograniceno!

Mire, nije li ovo sada navlačenje na teoriju Božanstva Isusa Hrista? Božanstvo može da ne zna? Mire? Ovo je samo pokušaj opravdavanja bez biblijskog argumenta. Ljudski.

Znači, Božanstvo zna i uvek zna..ne postoji momenat kada ne zna i kada ne koristi svoje sposobnosti. Božanstvo je Božasntvo.

Jer kad bi to bio slucaj, zamisli da unapred znas sta ce ti se desiti kad izadjes na ulicu, sta ces doziveti.. Vecinu svog vremena bi odlucio da ostanes zatvoren u kuci, da bi izbegao neprijatnosti!

Božanstvu Njegovo sveznanje ne može da nanese neprijatlnosti. Bog zna sve i uvek ima rešenje za sve. To opet je projekcija samo čoveka kome neko znanje može da naškodi. Bogu ne može.

Bog je coveka stvorio na svoju sliku, i mi itekako mozemo razumeti kakav je on kao licnost!

Ako je to u svemu onda i Bog može da nestane i umre. I ako je Bog isti kao čovek onda je bilo vreme kada Boga nije bilo. Nema logike Mire, porediti Boga i čoveka jer ta sličnost je samo u karakternim crtama a ne u svemu. Ne u svemu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
On je pod uticajem muslimana i drugih sa foruma to zakljucio! Dakle, to je nametnuta ideja spolja i nije proizasla citanjem biblije..

Dovoljno si rekao i ja sam tako pomislila. Došlo je izvana, a ne iz nutrine koja je trebala biti "natopljena" Riječju Božjom.

Postoje duznosti Oca i postoje duznosti Sina, jer ne obavljaju isti posao, niti je potrebno da oboje znaju posao onog drugog.. U covekovom telu ruka ne obavlja posao noge i obrnuto, i svaki ud ima svoj posao. Nije potrebno da noga zna sta radi ruka, niti da ruka zna sta radi recimo zeludac!

Svi smo mi s vremenom i milošću Božjom učili i rasli u spoznaji Boga. Da ti ispričam nešto. Mislim da bi to odgovaralo ovome što si napisao.
Kad sam bila mala, možda nekih 6 godinica, išla sam s bakom na pobožnost Križnog puta. Ne znam jesi li čuo za tu pobožnost? To je kod katolika uobičajena korizmena pobožnost, razmatrati postaje/faze Isusovog križnog puta. I kad se počinjalo čitati o Isusovom razapinjaju, ja sam počinjala plakati k'o Magdalena.
Možda za malu djecu nisu primjerene takve pobožnosti, ali tako je bilo.
Kasnije, već sam bila velika još uvijek me je "mučilo" zašto je Otac predao svoga Sina?
Zašto nije nekog drugog ili zašto se On sam nije žrtvovao. Bilo mi žao Isusa.

Haha, mogla bih parafrazirati onu Pavlovu-kad sam bila dijete, shvaćala sam kao dijete...i nije moglo biti drugačije. Danas znam, jer vjerujem, da je Otac Ljubav jednako kao Sin i jednako kao Duh Sveti i svi su za nas.
Da je Bog Otac bio Spasitelj, ne bi bio Otac i da je Sin preuzeo ulogu Duha Svetoga, tko bi bio Sin?
Ljudska razmišljanja ne vrijede mnogo. Možemo samo prihvatiti i zahvaljivati, a onda će nam možda Bog darovati nove spoznaje.
Tko može spoznati otajstva Božja? Preduboke su to tajne, ali jednom će nam se sve otkriti i vidjet ćemo jasno da je sve bila Ljubav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Božanstvo može da ne zna? Mire? Ovo je samo pokušaj opravdavanja bez biblijskog argumenta. Ljudski
I tvoje objasnjenje je ljudsko! Po tebi je BOG OSUDJEN NA PREDZNANJE!

Ti si Boga osudio na PROKLETSTVO SVEZNANJA!

Na sta bi to licilo da se probudis ujutru i unapred znas sta ce ti se desiti? I ruzno i lose?

Garantujem da ne bi vise ustajao iz kreveta!

Isto je i kod Boga! I zato on tu svoju sposobnost ne koristi neprekidno, vec bira kada ce da je upotrebi a kada nece!

Isus u ovom konkretnom slucaju bira da ne koristi predznanje, vec prepusta Ocu taj posao!

To ne umanjuje njegovo Bozanstvo, i prestani vise da izmisljas!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Njegovo sveznanje ne može da nanese neprijatlnosti. Bog zna sve i uvek ima rešenje za sve.
Ma nemoj! Da se kladimo da predznanje moze da mu uzrokuje neprijatnosti i da ga zato ne koristi uvek?

Evo citat:

"I POKAJA SE GOSPOD STO JE SVORIO COVEKA I BI MU ZAO U SRCU"!

Ne bi se pokajao da je znao unapred!
A nije znao, jer nije koristio predznanje!

Zato ne filozofiraj! Sva takva filozofija je prazna i sotonska!

Isus kao Bog ima sposobnost predznanja, ali bira da ga ponekad ne koristi!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ma nemoj! Da se kladimo da predznanje moze da mu uzrokuje neprijatnosti i da ga zato ne koristi uvek?
Sigurno je Bogu velika "neprijatnost" da zna kada će doći ponovo da uzme verne na zemlji. Velika neprijatnost je baš, baš...šta ti nećeš sve verovati.
Ma sve same filozofije ljudske, Mire. Ljudska filozofija o Božjoj prirodi i to sa namerom da opravdate neprijatne stihove koji ukazuju da Isus ne zna sve.

Tim argumentom na stihove za koje nemaš odgovor samo pokazuješ da želiš opravdati dogmu a ne da želiš čuti šta Biblija kaže. Na žalost.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Mire, nije li ovo sada navlačenje na teoriju Božanstva Isusa Hrista? Božanstvo može da ne zna? Mire? Ovo je samo pokušaj opravdavanja bez biblijskog argumenta. Ljudski.

Mislim da Mire lijepo objašnjava. Bog sve zna, ali ništa ne planira unaprijed. Čovjek je taj koji živi i odlučuje.
U Bibliji jasno piše da je Adam sagriješio, ali ne piše jasno da je Bog već onda imao plan kako spasiti palo čovječanstvo. To možemo zaključiti.
Jovane, reci što bi tebi značilo da je Isus odgovorio apostolima, npr.- Svršetak svijeta će biti 2020 ili 2222 ili bilo koji drugi broj? Što bi apostoli dobili s tim i sva druga pokoljenja do danas? Ili da nama danas kaže- ja ću doći 2060 g, kako je npr. Newton "prorekao". Ne, nema brojeva kod Boga, sve je jedan proces od početka do kraja.
I smisao ljudskog života nije da zna kad će biti smak svijeta, već da Boga na ovoj zemlji upoznamo, uzljubimo i da k Njemu dođemo.
Ali ti bi volio znati točnu godinu? :)

Jedan Francuz ozbiljno reče da će biti u mjesecu rujnome ove godine. :p

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mislim da Mire lijepo objašnjava. Bog sve zna, ali ništa ne planira unaprijed. Čovjek je taj koji živi i odlučuje.
Ma to nije vezano za znanje i neznanje Boga. Ovde govorimo o tome da je Božija odlika sveznanje. On kaže da od početka vidi kraj...kod Boga nema "rupa" u znanju. Dakle, pošto On zna od početka kraj, nemoguće je Bogu pripisati neznanje u bilo kom smislu.
Kada Isus kaže da "ne zna" jasno se pokazuje da tu svakako ne potvrđuje Božansku prirodu već naprotiv.

Da u rujnom(e) :)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
išla sam s bakom na pobožnost Križnog puta. Ne znam jesi li čuo za tu pobožnost? To je kod katolika uobičajena korizmena pobožnost, razmatrati postaje/faze Isusovog križnog puta. I kad se počinjalo čitati o Isusovom razapinjaju, ja sam počinjala plakati k'o Magdalena.
Znam, bio sam na kriznom putu prisustvovao sam, majka mi je katolkinja..

Da je Bog Otac bio Spasitelj, ne bi bio Otac i da je Sin preuzeo ulogu Duha Svetoga, tko bi bio Sin?
Ljudska razmišljanja ne vrijede mnogo.

Zato sam i rekao, Sveti Duh recimo ima cak i vecu ulogu u planu spasenja nego sto ima Otac ili Sin, zato se hula na Sveti Duh ne prasta, dok se na ostalu dvojicu prasta! A to je zato sto Sveti Duh osvedocava u greh i bez njega nije moguce spasenje! To ne znaci da je Sveti Duh "veci od Oca i Sina" kao sto ovi mogu protumaciti, vec je njegova uloga i posao koji on obavlja na zemlji vazniji!

Necija "priroda" dakle nije determinisana poslom koji on obavalja, ili "znanjem"!

Bog ne koristi predznanje neprestano, kao da je osudjen da unapred sve zna! Jer da je tako, bio bi onda ogranicen da ne moze da izabere hoce li nesto znati ili nece..

Zato Isus bira da ne zna, jer kao Bog moze to odabrati, i prepusta taj posao u ruke Ocu!

To nikakve veze nema sa velicinom, a pogotovo ne sa "prirodom"!

Sad govoriš kao naš prijatelj koji takođe kaže da Bog nije znao da će Adam sagrešiti
Znao je Bog da ce Adam sagresiti (to se iz teksta vidi) ali iz drugog prilozenog teksta se vidi da on nije znao sta ce se desiti.

Dakle, on je odabrao da ne zna, i to je njegovo pravo!

Tako i Isus bira da ne zna unapred i to ne dokazuje da on nije Bog, jer se te sposobnosti mozes odreci!

Ljudska filozofija o Božjoj prirodi i to sa namerom da opravdate neprijatne stihove koji ukazuju da Isus ne zna sve.
Petar kaze Hristu - "ti sve znas ti znas da te ja ljubim"!

Ne, nego je ovo tvoja filozofija!

Ti se koristis ljudskom filozofijom da dokazes kako je Isus obicno ljudsko bice koje ne zna (poredis ga sa ljudima) , a kada ja uporedim njegovu sposobnost predznanja sa uticajem na ljudsku psihu i primenim to na slucaj sa Bogom, ti se onda zalis kako je to "uporedjenje sa ljudima"!

Izvini, ali ako ti Hrista poredis sa ljudima i koristis ljudski reper da ga diskreditujes, ja moram da ga ljudskim primerom i odbranim!

Nemoj dakle da me diskreditujes tvrdeci kako su to "ljudske filozofije" jer i ti Hrista umanjujes iz poredjenja sa ljudima!

želiš opravdati dogmu a ne da želiš čuti šta Biblija kaže.
Dogma je tvom u umu! Ovo si iz predubedjnja zakljucio (zbog onog sto su te nabedili), a ja nisam!

Ja sam ti naveo tekst gde pise da se Bog "kaje", jer nije znao sta ce biti! A sigurno da potrazim u bibliji naci cu jos drugih tekstova gde pise da Otac "nije znao unapred"!

I sta je onda problem kada Hristos nesto ne zna unapred?

Nije sposobmost predznanja ta koja opseda Boga i upravlja njime, ogranicavajuci ga, vec je on koristi po potrebi!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znam, bio sam na kriznom putu prisustvovao sam, majka mi je katolkinja..

Zato sam i rekao, Sveti Duh recimo ima cak i vecu ulogu u planu spasenja nego sto ima Otac ili Sin, zato se hula na Sveti Duh ne prasta, dok se na ostalu dvojicu prasta! A to je zato sto Sveti Duh osvedocava u greh i bez njega nije moguce spasenje! To ne znaci da je Sveti Duh "veci od Oca i Sina" kao sto ovi mogu protumaciti, vec je njegova uloga i posao koji on obavlja na zemlji vazniji!

Necija "priroda" dakle nije determinisana poslom koji on obavalja, ili "znanjem"!

Bog ne koristi predznanje neprestano, kao da je osudjen da unapred sve zna! Jer da je tako, bio bi onda ogranicen da ne moze da izabere hoce li nesto znati ili nece..

Zato Isus bira da ne zna, jer kao Bog moze to odabrati, i prepusta taj posao u ruke Ocu!

To nikakve veze nema sa velicinom, a pogotovo ne sa "prirodom"!

Znao je Bog da ce Adam sagresiti (to se vidi iz teksta) ali iz drugog prilozenog teksta se vidi da on nije znao sta ce se desiti, jer se ne bi kajao za nesto sto je vec unapred znao da ce se dogoditi!

Dakle, on je mogao znati unapred i ovo drugo, ali je odabrao da ne zna, i to je njegovo pravo!

Tako i Isus bira da ne zna nesto unapred i to ne dokazuje da on nije Bog ili da ne poseduje tu sposobnost!

Petar kaze Hristu - "ti sve znas ti znas da te ja ljubim"!

Ne, nego je tvoja filozofija ocigledna!

Ti se koristis ljudskom filozofijom da dokazes kako je Isus obicno ljudsko bice koje ne zna (poredis ga sa ljudima) , a kada ja uporedim njegovu sposobnost predznanja sa uticajem na ljudsku psihu i primenim to na situacije, ti se onda zalis kako je to "poredjenje ljudsko"!

Izvini, ali ako ti Hrista poredis sa ljudima i koristis ljudski reper da ga diskreditujes, ja moram da ga ljudskim primerom odbranim!

Nemoj dakle da me diskreditujes tvrdeci da su to "ljudske filozofije" jer i ovo sto ti Hrista umanjujes kao Boga je poredjenje sa ljudima!

Dogma je tvom u umu! Ovo si iz predubedjnja zakljucio (zbog onog sto su te nabedjivali), ja nisam!

Ja sam ti naveo tekst gde pise da se Bog "kaje", jer nije znao sta ce biti! A sigurno da potrazim j u bibliji naci cu jos tekstova gde Otac "nije unapred znao"!

I sta je onda problem kada Hristos nesto ne zna?

Nije to sposobmost koja opseda Boga i upravlja njime, ogranicavajuci ga, vec je on koristi po potrebi!
U tom tekstu se ne kaže da Bog nije znao kako ti tvrdiš već da se "pokajao" jer Mu je žao što je čovek izabrao zlo. Pa On se mogao pokajati i Adam kada je sagrešio. To je veće "iznenađenje" zar ne? Savršen čovek a pogrešio. A kod već grešnih ljudi izvesno je da će ići ka zlu. Božije "ožalošćenje" za zla nije zbog iznenađenja, niti neznanja već ukazuje na žalost Božiju što je čovek odabrao zlo.

Nigde u tom tekstu ne kaže da Bog nije znao pa se zato pokajao. I tom tekstu daješ pogrešno objašnjenje.

Mire, Bog sve zna...On vidi od početka kraj. I to mu ne može nauditi. Sve ostalo je ljudska predstava nasuprot Božanskom otkrivenju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag