Covid 19 i Bog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

Haha, sad si i mene iznenadio s ovim pitanjem. Mora da je sv. Pavao negdje to rekao...
Bog sve zna i ljubi nas -meni je uvijek to u glavi. :) Gdje piše? Pa, ne mora pisat doslovno, ali se može zaključiti iz cjelokupnog Evanđelja. U tome jest smisao čitanja i razmatranja Evanđelja, ne da ga naučimo napamet, već da se u nama formira osobno uvjerenje i povjerenje u Isusa i Boga. I na eventualno pitanje: " A ti, što kažeš tko sam ja?"
da imamo iskustveni odgovor.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Haha, sad si i mene iznenadio s ovim pitanjem. Mora da je sv. Pavao negdje to rekao...

Nije Sv. Pavao.

Jovan kao po običaju sebi (svom kultu) pripisuje ono što oni nisu, tačnije da su od Boga.

Celo Sveto Pismo govori o Bogu kao o sveznajućem.

Dakle, on, Jovan, koristi Boga kao "opravdanje" za svoje reči.

Sorry, ali zaista Jovanu, niti jednom od njih ne mogu priznati ono što oni žele.

Ne zato što tako ja neću, nego zato što neko mnogo veći od mene ne da.

Njega sam Bogom priznao, te stoga svakoga ko u to sumnja, o tome da govori suprotno da i ne govorim, podržati ne mogu.

Napisao sam ranije da sam kao Njemački Ovčar, osjećam neprijatelja i onda i lajem i grizem.

Čuvam stado.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Shvati, tko veruje, ne proverava. Tko proverava, SUMNJA.

Da, sumnja je suprotnost vjeri, iako kažu da je u hebrejskom jeziku riječ strah stoji nasuprot vjeri. Kako god, mislim da je rast vjeri povezan sa traženjem, pa i sumnjom, ali ne izazivanjem Boga. Hoću reći da je važan duh koji čovjeka vodi. Duh Sveti nam otkriva nepoznanice, razbistruje pojmove, utiskuje u dušu istinu i pravu sliku Isusa. Uvijek kad smo u stavu poniznosti i poučljivosti.
Imamo primjer sv. Augustina o Trojstvu, a i drugih svetaca. Uglavnom, duhovni život je vrlo dinamičan.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
No, dosada nisam čula da bi se dogodilo obrnuto. Prvo vjeruješ u Isusa, Sina Božjega, a onda ti se u Evanđelju otkrije da Isus to nije.
On je pod uticajem muslimana i drugih sa foruma to zakljucio! Dakle, to je nametnuta ideja spolja i nije proizasla citanjem biblije..

Ništa ja tebe ne razumijem. Odoh malo prošetati
Niti on sam sebe razume!

To da Isus nesto "ne zna", nema veze sa Bozanskom prirodom..

Da slikovito objasnim - spremacica u nekoj firmi ne zna sta radi direktor, niti hoce da se time bavi, ali to ne umanjuje njeno covestvo, tako da ona nije manji covek od direktora samo zato sto nesto ne zna i ne zeli znati. Isto je u Trojstvu.. Isus jednostavno bira da ne zna!

Postoje duznosti Oca i postoje duznosti Sina, jer ne obavljaju isti posao, niti je potrebno da oboje znaju posao onog drugog.. U covekovom telu ruka ne obavlja posao noge i obrnuto, i svaki ud ima svoj posao. Nije potrebno da noga zna sta radi ruka, niti da ruka zna sta radi recimo zeludac!

Samo nekima to ne vredi objasnjavati.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Da, sumnja je suprotnost vjeri, iako kažu da je u hebrejskom jeziku riječ strah stoji nasuprot vjeri. Kako god, mislim da je rast vjeri povezan sa traženjem, pa i sumnjom, ali ne izazivanjem Boga.

Nismo se razumjeli. Sumnja koju sam spomenuo je nepovjerenje, ono što razjeda, strah da doslovno nismo spoznali istinu.

Uostalom, što Isus govori kakvi trebamo biti?

Kao djeca.

Kakva su djeca?

Puna povjerenja u roditelje.

Što je Bog?

Roditelj.

Ne djetinasti, nego kao deca. Otvorenih srdaca.

Što je dakle sumnja koju sam spomenuo, a koja ne da ne pomaže rastu u vjeri, nego nas vodi pravo na tamnu stranu?

Nepovjerenje u Boga.

Uostalom, šta je to što ruši odnose u braku? Šta je najčešći uzrok? Šta danas čine feministi i genderisti?

Seju nepoverenje između muškarca i žene.

Dakle, šta je to što je vodio Jovana?

Duh koji mu je govorio da gata preko Pisama (istraživanje proroštva je ništa drugo do divinacijska metoda, okultizam, crnomagijašenje) mu je dakle pojačavao nepovernje - sumnju u Isusa.

Da je Jovan zaista verovao Isusu, ne bi "tražio" odgovore gatanjem.

Dakle, NIJE VEROVAO, nije imao POVJERENJA U ISUSA.

On je pod uticajem muslimana i drugih sa foruma to zakljucio! Dakle, to je nametnuta ideja i nije proizasla citanjem biblije..

Žao mi je, ali nisi u pravu.

Čitanjem Biblije je on došao do takvog zaključka.

Na pitanje kako, odgovor je jasan da jasniji ne može biti.

Isto onako kako je Miller dobio "ideju" da gata, i Jovan je hteo da gata.

Sumnjao je.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Da slikovito objasnim - spremacica u nekoj firmi ne zna sta radi direktor, niti hoce da se time bavi, ali to ne umanjuje njeno covestvo, tako da ona nije manji covek od direktora samo zato sto nesto ne zna i ne zeli znati. Isto je u Trojstvu.. Isus jednostavno bira da ne zna!

Božanstvo upravo karakteriše sveznanje. To je Bog. Kakvo svojstvo može biti priroda Boga osim sveznanje. Ne može se Bog upoređivati sa čovekom jer kod čoveka postoje razlike između ljudi..jači, slabiji, murdiji, nemudar, itd..kod Boga toga nema. Zato nije dobar reper. Bog i kaže da Ga ne upoređujemo sa čovekom ili stvorenim jer je to nemoguće.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Žao mi je, ali nisi u pravu.

Čitanjem Biblije je on došao do takvog zaključka
Nije brate citanjem, sam je rekao da ga je mucilo to sto Jehovini Svedoci, muslimani i slicni prigovaraju o Hristovom Bozanstvu, to mu se cinilo logicnim, bili su superiorniji, pa je pokusao da nadje univerzalan odgovor na ta pitanja i tu se zapetaljao.. To je razlog..

Naravno da je sumnjao..

Da nije sumnjao u Hrista Boga, ne bi ni pao.. I Petar je zbog sumnje hodajuci po moru ka Hristu poceo da tone, tako i Jovan! A ako mu Hristo sne pruzi ruku, nastavice da se davi..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Da nije sumnjao u Hrista Boga, ne bi ni pao.. I Petar je zbog sumnje hodajuci po moru ka Hristu poceo da tone, tako i Jovan! A ako mu Hristo sne pruzi ruku, nastavice da se davi..

Hristos bi mu i pružio ruku, no pitanje je želi li Jovan to.

Nije brate citanjem, sam je rekao da ga je mucilo to sto Jehovini Svedoci, muslimani i slicni prigovaraju o Hristovom Bozanstvu, to mu se cinilo logicnim, bili su superiorniji, pa je pokusao da nadje univerzalan odgovor na ta pitanja i tu se zapetaljao.. To je razlog..

Da li je ili nije čitanjem došao do toga, skoro da i nije bitno. Bitnija je pokazana sumnja, nepoverenje.

Ujedno, svako ko je pokušao da racionalizuje, logički, ljudskim umom opiše ili shvati Boga, završio je u nepoverenju i sumnji.

Svako.

A Bog nam lepo za sebe reče: "Moje misli nisu vaše misli"...

Svojim Ga umom racionalizovati ne možemo.

Čitavo Pismo to govori.

Čitaj Jova - Joba, čitaj njegov razgovor s Bogom, i videćeš.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Božanstvo upravo karakteriše sveznanje. To je Bog.
Boga karakterise sveznanje! Ali Bozanatvo ove sposobnosti ne koristi neograniceno! Jer kad bi to bio slucaj, zamisli da unapred znas sta ce ti se desiti kad izadjes na ulicu, sta ces doziveti.. Vecinu svog vremena bi odlucio da ostanes zatvoren u kuci, da bi izbegao neprijatnosti!

To bi donelo vise zla nego koristi!
Zato Bog ne upotrebljava svoje predznanje u neogranicenoj meri, vec samo onda kada postoji potreba!

Isus znaci bira da ne zna, jer to i nije njegov posao vec Ocev!

Sta tu ima nejasno?

To nikakve veze nema sa Bozanstvom i Hristovom prirodom!

Zato nije dobar reper. Bog i kaže da Ga ne upoređujemo sa čovekom ili stvorenim jer je to nemoguće.
Bog je coveka stvorio na svoju sliku, i mi itekako mozemo razumeti kakav je on kao licnost!

A ako ga ne trebamo uporedjivati sa covekom, i pokusavati da razumemo njegove postupke u svetlosti ljudskih, zasto onda Hristos Boga uporedjuje u pricama sa ljudskim Ocem? I zasto ti sa cisto ljudskog stanovista prosudjujes da je Hristos stvorenje ako "nesto ne zna"?

Buduci da ti polazis obde uporedjujuci sa ljudskim reperom i ja ti dajem odgovor uporedjujuci sa ljudskim primerom!

Ali ti to neces prihvatiti, ne zato sto je moj odgovor nelogican i pogresan, vec zato sto ne zelis, jer ti mislis da si "doziveo neko prosvetljenje", to je tvoj problem!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag