Citati književnih dela

que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276

"Znaš li šta je najljepše u životu?

Želja, prijatelju."


Meša Selimović (Tvrđava)
 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2011
Poruka
30
"Sad znam, ja sam samo jedan klovn koji zasmejava decu, a ispod šminke i crvenog okruglog nosa blistaju mu od suze tužne oči. Ja sam bez tebe samo još jedan lovac u žitu, onaj poslednji odsjaj zvezde pre nego što će je sakriti zora, i kad pada kiša ona kap koja ti upadne u oko, pa ti se čini da plačeš!"

Lazar Janić - Kuća obrasla bršljanom, roman


 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Dao sam joj sve što nisam našao u životu, a bez čega ne mogu. Čak se i umanjujem pred njom, da bi ona bila veća, i ja pomoću nje. Bogato je darujem, da bih mogao da uzmem. Ja sam osujećen, ona je ostvarena, i tako sam obeštećen. Ona mi namiruje izgubljeno, i dobijam više nego što sam želeo da imam. Moje želje su bile maglovite i rasute, sad su sakupljene u jednom imenu, u jednom liku, stvarnijem i ljepšem od mašte. Njoj priznajem sve što ja nisam, a opet ništa ne gubim, odričući se. Nemoćan pred ljudima i slab pred svijetom, značajna sam pred svojoj tvorevinom, vrednijom od njih. Nespokojan pred nesigurnošću svega, siguran sam pred ljubavlju, koja se stvara sama iz sebe, jer je potreba, pretvorena u osjećanje. Ljubav je žrtva i nasilje, nudi i zahtijeva, moli i grdi."

Meša Selimović
 
Član
Učlanjen(a)
21.01.2013
Poruka
2
"Igraj" rekao mi je covek-ovca. "Dok god muzika svira, igraj dok te noge nose. Razumes li sta ti govorim? Igraj dok te noge nose. Ne smes da razimsljas zasto igras. Ne smes da razmisljas o znacenju toga. Jer, u osnovi, znacenja nema. Pocnes li da razmisljas, noge ce ti se zaustaviti. Zaustave li ti se jednom noge, ja tu vise nista ne mogu. Tvoje veze ce nestati. Nestace zauvek! I vise neces moci da zivis nigde drugde osim u ovom svetu. Brzo ces biti uvucen u ovaj svet. Zato noge ne smeju da ti se zaustave. Koliko god ti se cinilo besmisleno, ne smes da mislis na to. Prati korake i igraj dok te noge nose. A ono otvrdlo razmeksaj, makar malo. Mora da je ostalo nesto za sta nije prekasno. Upotrebi sve sto se moze upotrebiti. Ucini sve sto mozes. Nema cega da se plasis. Svakako si umoran. Umoran si i uplasen. Svi imaju takve trenutke. Cini ti se da je sve pogresno. I noge ti se zaustave. Ali nema ti druge nego da igras. I to da igras najbolje! Da se svi zadive! Zato igraj, dok god muzika svira!" - Haruki Murakami ( "Igraj,igraj,igraj" )

Razočarenje možeš doživjeti samo ako imaš očekivanja. - Haruki Murakami
Ima mnogo djevojaka koje na privlačan način svlače odjeću, ali onih koje se na privlačan način oblače uopšte nema mnogo.
- Haruki Murakami
Kad bi svi vjerovali da će sve biti kako treba, na ovom svijetu ne bismo imali čega da se plašimo. - Haruki Murakami
Svijet bez ljubavi isto je što i vjetar koji duva napolju kroz prozor. Ne možeš ni da ga dodirneš ni da ga pomirišeš. Koliko god djevojaka platio, sa koliko god njih bi onako usput spavao, to nije prava stvar. Nijedna od njih te neće čvrsto stegnuti u zagrljaj.
-
Haruki Murakami
Misao ne poznaje vrijeme. U tome je razlika između mislí i snova. Misao sve može da vidi u sekundi. Može i da iskusi vječnost. Možeš i da postaviš zatvoreno kolo, a misli će se po njemu vrtjeti bez prestanka. Takve su ti misli. Nisu one ko san koji može da se prekine. To ti je kao enciklopedija na čačkalici. - Haruki Murakami
 
Učlanjen(a)
18.03.2013
Poruka
5
Nijedan covek nije ostrvo sam po sebi celina
Svaki je covek deo
kontinenta, deo zemlje.
Ako grudvu zemlje odnese more-Evrope je manje;
kao
da je neko odneo posed tvojih prijatelja ili tvoj.
Smrt svakog
coveka smanjuje mene,
jer ja sam okruzen covecanstvom,
zato nikad
ne pitaj za kim zvono zvoni-ono zvoni za tobom." Ernest Hemingway 'Za kim zvona zvone'



  • Imaj na umu da su veliki uspjesi i velike ljubavi spojeni sa velikim rizicima.
    Kad gubis nemoj izgubiti pouku koju iz toga mozes izvuci.
    Nemoj dozvoliti da zbog malog nesporazuma izgubis veliko prijateljstvo.
    Podijeli svoje znanje sa drugima.To je put da postanes besmrtan.
    Presudi svoj uspjeh po onome cega si se morao odreci da bi to postigao.
    Ne smej se snovima drugih ljudi.
    Zivi dobrim i casnim zivotom.
    Kada ostaris moci ces se osvrnuti i jos jednom uzivati u zivotu. Dalaj Lama


  • „Covek u svom zivotu mora jednom izaći u divljinu i iskusiti zdravu, čak i dosadnu samoću. Tako će otkriti da zavisi iskljucivo od sebe samog, pa spoznati svoje prave i skrivene moći.“ – Haruki Murakami - Sputnik ljubav
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Ništa čovjeku nije važnije od svog mira i od sreće koju sâm stvori. Zato je treba čuvati, tu svoju sreću, opkoliti je šančevima, i nikome ne dozvoliti da je ugrozi. Niko drugi neka me se ne tiče, život je surov, ljudi zli, i treba ih držati na odstojanju. Neka budu što dalje od svega što je tvoje i što ti je drago."


Tvrđava - Meša Selimović
 
Član
Učlanjen(a)
12.02.2011
Poruka
55
...Ne ruši sve mostove, možda
ćeš se vratiti. Ostavi bar jedan
most između srca i mene. U
samoći je lakše neshvaćeno
shvatiti, mogle bi te nazad
vratiti uspomene... Ivo Andrić
 
Učlanjen(a)
14.08.2014
Poruka
1
"Idiot neka zivi! To je najsolidnija mimikrija koju je zivot mogao pruziti svojoj kreaturi. Idiot gleda iz svoje osmatracnice kako se odvija historija, bez opasnosti da bi mogao biti uvucen u igru, kao sto mi gledamo kako se odvija film u kinematografu. Mi placemo zbog fiktivnih nesreca, idiot se smije zbiljskim smrtima. Ruga se zivotu iz svoje sigurnosti; osvecuje mu se sto ga je odbacio i uziva sto ga je postedio. Zivot je odabrao Inteligenciju za svoje igre, on ne pravi historiju s idiotima. On je genije odredio za velike rijeci na krizu, pod giljotinom, pod vjesalima, pred puscanim cijevima, pred narodima koji klicu i Brutu i Cezaru. Idiot je Sokratu prepustio vrc otrova, Idiot je Dantonu prepustio slavu da mu historija odrubi glavu. A idiot nosi svoju anonimnu glavu s cudnom grimasom gadjenja kao da je vec odavno sve shvatio, nasmijesio se podrugljivo i zaustavio vrijeme u ukocenim naborima svog bezumnog lica."

Ranko Marinković - Kiklop
 
Natrag
Top