Nemogu
će je u
životu ne biti slab. Nemogu
će se uvijek odr
žati na nogama, ne proplakati, ne osjetiti samosa
žaljenje i muku, ne upasti u depresiju, nemogu
će je ne naljutiti se, ponekad ne baciti koplje u trnje, ne do
živjeti mra
čne trenutke, kad ti se
čini da su ti svi ljudi neprijatelji i da
život nema smisla.
Borhes
Stalno sam vi
đao ljude kako prolaze ovuda, na putu za Tir i Sidon. Neki su se
žalili da ništa nisu postigli u Akbaru, i krenuli su u potragu za novom sudbinom. Jednoga dana, isti ti ljudi su se vra
ćali. Nisu postigli ono što su tra
žili, jer su ponijeli sa sobom – zajedno sa prtljagom – breme svojih pre
đašnjih neuspjeha. Poneki od njih vra
ćali su se kao namještenici u vladi, ili s radoš
ću što su svojoj djeci pru
žili bolje vaspitanje – ali ništa više od toga. Jer im je prošlost u Akbaru utjerala strah u kosti, i nisu imali dovoljno povjerenja u sebe da bi previše rizikovali. S druge strane, ispred mojih vrata prolazile su i
osobe pune poleta i oduševljenja. Iskoristile su svaki trenutak
života u Akbaru i prikupile – uz mnogo truda – novac neophodan za putovanje koje su oduvek
željele da preduzmu. Tim osobama,
život je bio neprestana pobjeda – nastavljale su da pobje
đuju. I te osobe su se vra
ćale, ali s
čudesnim pri
čama. Dobile su sve što su
željele, jer nisu bile sputane neuspjelim pokušajima iz prošlosti. Nije teško obnoviti jedan
život, kao što nije nemogu
će ni podi
ći Akbar iz ruševina. Dovoljno je samo imati na umu da nastavljamo istom snagom koju smo imali i ranije. I da to upotrijebimo u svoju korist.
Koeljo
Cijeli sam svoj
život pro
živio poput ranjene
životinje – odba
čen, sam i izgubljen. Da se kojim slu
čajem nisam toliko vezao za tebe, mo
žda te ne bih bio povrijedio, i mo
žda ne bih srušio sve ono što sam s mukom gradio proteklih dvanaest godina; mo
žda se ne bih našao na istom onom mjestu s kojega sam dvanaest godina prije krenuo”, pisao je Ka. „Ali, tu sam gdje sam: odba
čen i izgubljen, u o
žiljcima koji ponovo krvare. Ponekad mi se
čini da ono što sam izgubio nisi samo ti, nego
čitav svijet.”
Orhan Pamuk
Život je stvoren od naših stavova. A postoje izvjesne stvari koje nas bogovi primoravaju da pro
živimo. Nije va
žno koji je njihov razlog, i ništa nam ne vrijedi da se upinjemo svim silama ne bi li nas mimoišle.
Koeljo
Ako imaš prošlost kojom nisi zadovoljan, sad je trenutak da je zaboraviš. Zamisli neku novu pri
ču o svom
životu, i povjeruj u nju. Usredsredi se samo na trenutke u kojima si uspijevao ono što si
želio – i ta snaga
će ti pomo
ći da postigneš sve što ho
ćeš.
Koeljo
ne znam da li sam se ponovila...nisam sve ispratila...volim Koelja...ima i Momo kapor divnih misli...dodaću još koji citat..
Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
T r a ž i s e . . . . .
Traži se ona reč što mi je već danima navrh jezika, a nikako da je izgovorim,i, možda, napišem. Tražim već godinama tu strašno važnu reč koja bi me spasila,
a ne mogu nikako da je nađem, pa izlazim da je tražim po ulicama. Pre toga, otvaram sanduče za pisma (možda mi je neko poslao poštom?), ali tamo su samo neplaćeni računi i opomene.
Odlazim da je tražim po Terazijama; možda sedi pred Moskvom i pije pivo, a možda je u kiosku s novinama.
"Šta radiš?" - pitaju me poznanici.
Šta da im kažem? Da tražim neku reč, a ne mogu da je nađem?
Sve što su tražili, to su i našli, zato što i nisu hteli ništa naročito. Lepo se vidi: umrle su u njima prave reči, a ostali samo brojevi i opšta mesta....
Traži se jedan svet, prekjuče iščezao...
Traži se nada...ona davna nada polagana u sebe same i u vreme koje dolazi.
Traže se svi oni što su nas raznosili komad po komad, deo po deo: delove našeg vremena, naše ljubavi, traže se da vrate ljubav...
Traži se onaj ulični časovnik na banderi pod kojim smo čekali, onaj sat što još uvek otkucava u našem pamćenju. On se traži...
Jedanput bismo primetili da mala kazaljka stoji na šest a velika na dvanaest, i ne bismo se čestito ni okrenuli, a kazaljke su ponovo stajale na šest i na dvanaest, samo bi između ta dva pogleda protekao ceo život. I on se traži - taj život što promiče od danas do sutra, onaj život što je kolao, ključao, puzio, preklinjao, voleo, cmizdrio, čekao, bogoradio, zaustavljao se, podizao i ponovo padao i opet se dizao ispod onog uličnog časovnika koji se traži, a koji je ko zna kuda odnesen.....
Momo Kapor
Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla.
Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo ono što daje vrijednost i i ljepotu našem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija.
Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Ljepota nije ništa, vidio sam lijepe muškarce i lijepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.
Ali sreća je uvijek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi.
Herman Hese
Dodato posle 3 minuta:
Jedina naša duboka i iskrena
želja jeste da se pribli
žimo nekome. Od tog trenutka po
činju da se sklapaju veze, muškarac i
žena ulaze u igru, ali ono što se desi prije toga – privla
čnost koja ih je spojila – to je nešto što je nemogu
će objasniti. To je nepatvorena
želja, u naj
čistijem obliku. I dok je ta
želja još u
čistom obliku, muškarac i
žena se zaljubljuju u
život, pro
življavaju svaki trenutak, s punom predanoš
ću i sviješ
ću, iš
čekuju
ći neprestano pravi
čas za objavu posve
ćenja. Osobe u tom stanju ne osje
ćaju nikakvu
žurbu, ne ubrzavaju doga
đaje nepromišljenim postupcima. Znaju da
će se dogoditi ono što je neizbje
žno, da istina uvijek na
đe na
čin da se ispolji. A kad kucne
čas, ne oklijevaju, ne propuštaju priliku, ne gube nijedan
čarobni trenutak, jer poštuju vrijednost svake sekunde.
Onaj ko je sposoban da osje
ća, zna da je mogu
će u
živati
čak i prije nego što dotakne drugu osobu. Rije
či, pogledi, sve to sadr
ži tajnu plesa. Onaj ko posmatra i otkrije osobu o kojoj je oduvijek sanjao, zna da se seksualna energija ispoljava prije samog seksualnog odnosa. Najve
će zadovoljstvo nije u seksu, ve
ć u strasti. Kada je strast velika, seks dolazi da bi dovršio ples, ali on nikada nije bitan.
Onaj ko je zaljubljen, uvijek vodi ljubav,
čak i kada to ne radi. Kada se tijela susretnu, to je samo prelivanje
čaše. Mogu ostati zajedno satima,
čak i danima. Mogu zapo
četi ples jednog dana, a završiti drugog, ili
čak i ne završiti, od tolikog zadovoljstva. To nema nikakve veze sa 11 minuta. I najja
ča odlu
čnost i volja ovog svijeta ne mogu sprije
čiti da ljubav izmijeni pravila igre u jednoj sekundi.
Paulo Koeljo(11 minuta)
Dodato posle 8 minuta:
v “Do kraja mog života dva me dana nikada više neće brinuti: Prvi dan je juče, sa svim svojim greškama i suzama, lažima i porazima. Juče je prošlo i zauvijek izmaklo mojoj kontroli. Drugi dan je sutra, sa svojim zamkama i prijetnjama, opasnostima i tajnama. Dok sunce opet ne bude izašlo, nemam udjela u sutrašnjem danu, jer nije se još ni rodio.
Uz Božju pomoć, ovaj današnji dan mogu da savladam ako na to koncentrišem sav svoj trud i energiju! Samo ukoliko mu dodam teret ove dvije zastrašujuće vječnosti, juče i sutra, postoji mogućnost da pokleknem pod njihovim opterećenjem. Nikada više! Ovo je moj dan! Moj jedini dan! Samo on postoji! Ostatak mog života teče danas i ja sam riješen da svaki sat ovoga dana provedem na sljedeći način…
Do kraja mog života ovog tako izuzetnog dana, pomozi mi, Gospode…
v Da obratim pažnju na mudre savjete Isusove, Konfučijeve i Zaratustrine i da se prema svakome koga sretnem, prijatelju ili neprijatelju, strancu ili članu porodice, ponašam onako kako bih želio da se on prema meni ponaša;
v Da vodim računa o svojim riječima i svojoj ćudi, da se čuvam nerazboritih trenutaka u kojima bih da zakeram ili vrijeđam;
v Da sve koje susrećem pozdravljam nasmijan, a ne namršten, uz tople riječi ohrabrenja umjesto oholosti ili, još gore, ćutnje;
v Da budem saosjećajan i pažljiv prema tugama i borbama drugih, shvatajući da postoje skriveni jadi u svačijem životu, ma koliko uzvišen ili ponizan bio;
v Da što prije budem dobar sa svima, imajući uvijek na umu da je život prekratak da bismo ga trošili na osvetoljubivost ili zlobu, da se prebrzo završava da bismo imali vremena da budemo sitničavi ili neljubazni.
v Do kraja mog života ovog tako izuzetnog dana, pomozi mi, Gospode…
v Da neprestano podsjećam sebe da ću više klipova kukuruza požnjeti u jesen, što više zrna budem posijao u proljeće;
v Da shvatim da me život uvijek nagrađuje pod uslovima koje sam postavljam, i ako nikada ne uradim ili ne isporučim više od onoga za šta sam plaćen, nikada neću ni imati razloga da očekujem nešto preko toga;
v Da uvijek dam od sebe više nego što se od mene očekuje, na poslu, u igri ili kod kuće;
v Da radim sa poletom i ljubavlju, ma o kakvom zadatku da je riječ, shvatajući da nikada neću moći da spoznam pravu sreću ukoliko je ne budem pronašao i u svom poslu;
v Da istrajem u onome što radim, čak i onda kada drugi prestanu da se trude, jer sada znam da me anđeo sreće i ćup zlata čekaju tek na kraju one dodatne milje koja još uvijek leži preda mnom.
v Da postavim sebi ciljeve koje treba da po stignem do kraja današnjeg dana, jer sada znam da me besciljno lutanje od časa do časa vodi samo jednom odredištu, luci nesreće;
v Da shvatim da nijedan put do uspjeha nije previše dug ako napredujem hrabro i bez nepotrebne žurbe, kao i da nijedna počast nije tako udaljena ako se za nju strpljivo i na vrijeme pripremim;
v Da nikada ne gubim vjeru u svjetlije sutra, jer znam da će me neko sigurno čuti ako budem na kapiju kucao dovoljno dugo i dovoljno jako;
v Da uvijek iznova podsjećam sebe da uspjeh uvijek ima svoju cijenu, i da uvijek moram dobro da odmjerim da li su radost i nagrade koje mi on donosi vrijedni dragocjenog dijela mog života koji moram da uložim da bih ga
v Da se grčevito držim svojih snova i planova za ljepšu budućnost, jer ako ih se odreknem, možda ću i dalje postojati, ali to više neće biti život.
Do kraja moga života ovog tako
v Da stremim ispunjenju onog najboljeg u sebi, znajući da nemam nikakvu obavezu da se obogatim ili postanem veoma uspješan, već samo obavezu da dam ono najviše i najbolje od sebe;
v Da ne podliježem strahu od neuspjeha, jer ću tada gledati ka ciljevima koje još nisam postigao, a ne dolje, na zamke koje mi stalno prijete;
v Da prigrlim zlu kob kao prijatelja od koga ću da naučim znatno više nego od niza stalnih uspjeha i srećne sudbine;
v Da se podsjetim da su promašaji, čak i kada mi se dese, samo putokazi prema uspjehu, jer sve što je lažno odvešće me u potragu za istinitim, a svako iskustvo ukazaće mi na neku grešku, koju ću kasnije pažljivo izbjegavati;
v Da se radujem onome što imam, ma kako malo to bilo, uvijek se prisjećajući one priče koju sam često slušao, o čovjeku koji je bio nesrećan zato što nije imao cipele, sve dok nije sreo čovjeka koji nije imao noge.
v Da prihvatim sebe onakvog kakav jesam, ne dozvolivši nikada svojoj savjesti ili osjećanju dužnosti da me primora da živim po kalupu koji su drugi napravili za svoju dobrobit;
v Da shvatim da nikada ne smijem sopstvenu vrijednost da mjerim nečijim pohvalama ili ljubavlju, jer moja istinska vrijednost najviše zavisi od toga šta sam prema sebi osjećam i koliko sam uključen u svijet oko sebe;
v Da odolim iskušenju da nadmašim tuđa dostignuća, jer ta patetična, pa ipak uobičajena težnja nije ništa više do znak nesigurnosti i slabosti, a ja nikada neću biti svoj ako dopustim drugima da određuju moje standarde;
v Da u sve svoje postupke, u radu i igri, neprestano unosim varnice entuzijazma, tako da moje uzbuđenje i revnost pri bilo čemu što radim, savladaju svaku teškoću, koja bi u protivnom usporila moje napredovanje;
v Da se uvijek podsjećam da moram da uložim vrijeme i energiju u povećanje sopstvene vrijednosti, jer samo budale stoje zaludne, čekajući da im uspjeh sam dođe, a ja sada znam da jedina šansa da se dođe do vrha leži u tome da se prvo iskopa rupa.
Do kraja mog života, ovog tako izuzetnog dana, molim Te, pomozi mi, Gospode…
v Da drugima činim ono što bih želio da oni čine meni, da u svakom času od sebe dajem više nego što se očekuje, da postavim sebi ciljeve i da se držim svojih snova, da tražim dobro u svakom zlu koje me snađe, da sve svoje dužnosti izvršavam s poletom i ljubavlju i da, više od svega, budem svoj.
Pomozi mi, molim te, da postignem ove ciljeve, moj izuzetni prijatelju, da bih mogao da postanem dobar staretinar, da u tvoje ime radim sa obnovljenom snagom i mudrošću, spasavajući druge kao što si ti spasio mene. I, iznad svega, molim te, ostani uz mene cijelog ovog dana… ”
Og Magdino – Povratak staretinara
++