ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
--------------------------------------------------------

HEBREJIMA 13,9

Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!

Jer bolje je srce utvrđivati milošću nego jelima,

koja nisu koristila onima što su ih obdržavali.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Šta ćeš sada reč?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

HEBREJIMA 13,9

Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima!

Jer bolje je srce utvrđivati milošću nego jelima,

koja nisu koristila onima što su ih obdržavali.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Šta ćeš sada reč?

.

Kada se tekst izvadi iz konteksta, to moze tako izgledati da Pavle ovde govori o jelu kao da napominje da je dopusteno da se sve jede, odnosno da on ovde govori o zakonu o cistim i necistim zivotinjama, i da je on ukinut.
ALI kada se uzme ceo kontekst, vidi se da se tu govori o mesu koje su Jevreji jeli tokom odredjenih praznika, kao i ono koje su jeli sami svestenici koji sluze u svetinji, kao sto je pashalno jagnje koje je u svojoj simbolici pretstavljalo Isusa Hrista i njegovu zrtvu na krstu.

Apostol Pavle upravo ovde napominje - da nije vise potrebno da se jede to meso i jela koja su ukazivala na dolazece duhovne stvarnosti, vec da je Hristos umro i da njegova krv danas spasava coveka, a ne jedenje simbola u vidu zrtvenog mesa i prinosenje krvi u zemaljskoj svetinji koji su ukazivali na Hrista.

"У науке туђе и различне не пристајте; јер је добро благодаћу утврђивати срца, а не јелима, од којих не имаше користи они који живљаше у њима.
Имамо, пак, олтар од ког они не смеју јести који служе скинији.
Јер којих животиња крв уноси поглавар свештенички у светињу за грехе, оних се телеса спаљују изван логора
Зато Исус, да освети народ крвљу својом, изван града пострада" ( Jevrejima 13. 9 - 12 )

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Za pogane, u Novom Zavjetu, Bog Otac je odredio da ne jedu krv.

Dozvolio je da se jede sve meso – i ono što je u Starom Zavjetu nečisto,

osim ono koje je žrtvovano.

DJELA APOSTOLSKA 21,25

A što se tiče pogana koji povjerovaše - poslali smo što odlučismo:
da se klone mesa žrtvovana idolima, krvi, udavljenoga i bludništva.

Mi nismo Židovi. Mi spadamo u pogane koji povjerovaše!

Što piše gore!?

Kloniti se samo žrtvovanog mesa!

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Što piše gore!? Kloniti se samo žrtvovanog mesa!
Dakle (al' bez špakle - ne tupe za takve mangupe te kada ih opametiš nećeš njima da se svetiš no Đavolu ćeš da štetiš!), i ubistva sad' su materinstva (i lopovluk tek ti je nestašluk - jer ti si amater te ne znaš da izostavljeno NIJE I "UDAVLJENO")!

A prethodno, ta baš bejasmo pohodno:

[url]http://serbianforum.org/threads/cis...-vazi-za-hriscane.361078/page-46#post-1350643[/URL]

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Dakle (al' bez špakle - ne tupe za takve mangupe te kada ih opametiš nećeš njima da se svetiš no Đavolu ćeš da štetiš!), i ubistva sad' su materinstva (i lopovluk tek ti je nestašluk - jer ti si amater te ne znaš da izostavljeno NIJE I "UDAVLJENO")!

A prethodno, ta baš bejasmo pohodno:

http://serbianforum.org/threads/cis...-vazi-za-hriscane.361078/page-46#post-1350643
Malo sam star i spor,
pa tvoj post nisam ništa razumio.
Može malo - zdravo seljački, polako?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, mi nismo pagani, ali smo isto tako podlozni bolestima i trovanju hranom, a zdravstveni zakon je upravo dat iz razloga da odvoji nezdravo od zdravog.

Bog nijedao ovaj zakon iz nekoh svog hira i radi toga da bi covek prosto ispunjavao njegovu volju zadovoljavajuci njegovu sujetu.
Ne, Bog je znao da ce konzumiranje ovih nezdravih mesa coveku doneti bolesti, sto danasnja medicina i otkriva, jer on je ljubav i zeli coveku istinsko dobro - kako duhovno tako i fizicko.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Tacno, mi nismo pagani, ali smo isto tako podlozni bolestima i trovanju hranom, a zdravstveni zakon je upravo dat iz razloga da odvoji nezdravo od zdravog.

Bog nijedao ovaj zakon iz nekoh svog hira i radi toga da bi covek prosto ispunjavao njegovu volju zadovoljavajuci njegovu sujetu.
Ne, Bog je znao da ce konzumiranje ovih nezdravih mesa coveku doneti bolesti, sto danasnja medicina i otkriva, jer on je ljubav i zeli coveku istinsko dobro - kako duhovno tako i fizicko.

Da li imaš neki NZ stih koji i nadalje uvjetuje konzumaciju SAMO ČISTE hrane?

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226

A u Novom zavetu zar smo u vilajetu, te sad' Vavilonci sebi su PITONCI (no da su PITOMCI bili bi DIPLOMCI :)):

I posle ovog videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku; i zemlja se zasvetli od slave njegove.
18:2 I povika jakim glasom govoreći:Pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakom duhu nečistom, i tamnica svih ptica nečistih i mrskih; jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode;
18:3 I carevi zemaljski s njom se kurvaše, i trgovci zemaljski obogatiše se od bogatstva slasti njene.
18:4 I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.

A i Petar, ta jeste PAMETAR!:

10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14A Petar reče: NIPOŠTO, Gospode! Jer NIKAD ne jedoh šta pogano ili nečisto.

A PRAVO pitanje ta TEK je za ČITANJE:

Da li imaš neki NZ stih koji uvjetuje konzumaciju SAMO NEČISTE hrane?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
A i Petar, ta jeste PAMETAR!:

10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14A Petar reče: NIPOŠTO, Gospode! Jer NIKAD ne jedoh šta pogano ili nečisto.

Namjerno - ili - iz neznanja - izbacuješ nastavak?

Djela apostolska 10,15
A glas će mu opet, po drugi put:
"Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!

A PRAVO pitanje ta TEK je za ČITANJE:
Da li imaš neki NZ stih koji uvjetuje konzumaciju SAMO NEČISTE hrane?

ONI koji nemaju Biblijski nauk - koriste gornje fore!
Ili imaš stih - ili - nemaš!
Bježiš i skrivaš se!

TI imaš tvrdnju da se smije i danas samo ČISTO jesti!
Stihovi kažu kontra tebe.

TO ti govori tvoj Bog Isus - a Ti svome Bogu ne vjeruješ!
Zašto ne vjeruješ Isusu?

Marko 7,15
Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.
Marko 7,18
I reče im: "Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi
Marko 7,19
jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.

---------------------------------
Djela apostolska 10,15
A glas će mu opet, po drugi put: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!

.........................................

Djela apostolska 11,9
A glas će s neba po drugi put: `Što Bog očisti, ti ne zovi nečistim.`

----------------------------

Rimljanima 14,14
Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim.

------------------------------

1. Korinćanima 10,25
Sve što se prodaje na tržnici, jedite ništa ne ispitujući poradi savjesti.

--------------------------------

1. Korinćanima 10,27
Pozove li vas koji nevjernik i želite se odazvati, jedite što vam se ponudi ništa ne ispitujući poradi savjesti.

--------------------------------------
1. Timoteju 4,1
Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima.
1. Timoteju 4,2
A sve to pod utjecajem himbe lažljivaca otupjele savjesti
1. Timoteju 4,3
koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu.
1. Timoteju 4,4
Doista, svako je Božje stvorenje dobro i ne valja odbaciti ništa što se uzima sa zahvalnošću

--------------------------------
Titu 1,14
da ne prianjaju uza židovske bajke i propise ljudi koji se odvraćaju od istine.
Titu 1,15
Sve je čisto čistima; okaljanima pak i nevjernima ništa čisto, nego su im okaljani i razum i savjest.

---------------------------------

Meni je jasno da ti dogma ne dozvoljava da prihvatiš
istinu gornjih stihova,
ali - TO ne radiš meni - nego sebi.
------------------------------------

TI tvrdiš da i danas moramo konzumirati SAMO ČISTU hranu.
Daj mi NZ stihove da TO potvrdiš!

Natrag