ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odgovorio sam u prethodnom komentaru.

Apostol govori Jevrejima, i o onoj vrsti hrane koja se prodavala u Jevrejskim trznicama, koju su pojedine struje Jevreja odbijale.

On ovde ne govori o nevernicima i njihovim trznicama.

Ti nisi odgovorio, da li po tvom tumacenju ljudi trebaju da jedu sve bube, crve, gmizavce i divlje zveri i sve sto se mice?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prethodni odgovor:

Apostol Pavle se u svojim govorima o ishrani obraca onim Jevrejima koji su zabranjivali u ishrani i hranu koju je Bog propisao za jelo starozavetnim zakonom o cistim i necistim zivotinjama.

Apostoli nikada nisu izlazili iz okvira zakona o cistim i necistim zivotinjama i upucivali da ljudi trebaju da jedu Svinjetinu, ili toboze bube i gmizavce kako ti tvrdis.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Odgovorio sam u prethodnom komentaru.

Apostol govori Jevrejima, i o onoj vrsti hrane koja se prodavala u Jevrejskim trznicama, koju su pojedine struje Jevreja odbijale.

On ovde ne govori o nevernicima i njihovim trznicama.

Ti nisi odgovorio, da li po tvom tumacenju ljudi trebaju da jedu sve bube, crve, gmizavce i divlje zveri i sve sto se mice?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prethodni odgovor:

Apostol Pavle se u svojim govorima o ishrani obraca onim Jevrejima koji su zabranjivali u ishrani i hranu koju je Bog propisao za jelo starozavetnim zakonom o cistim i necistim zivotinjama.

Apostoli nikada nisu izlazili iz okvira zakona o cistim i necistim zivotinjama i upucivali da ljudi trebaju da jedu Svinjetinu, ili toboze bube i gmizavce kako ti tvrdis.

Za jesti sve - kako ti želiš.
Nitko te ne tjera da jedeš gliste,
ali - ako ih jedeš:

Rimljanima 14,3

Tko jede, neka ne prezire onoga tko ne jede; tko pak ne jede, neka ne sudi onoga tko jede. Ta Bog ga je prigrlio.

Rimljanima 14,6

Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i - zahvaljuje Bogu.

-------------------------------------------------------------------
Lijepo ti piše - NEVJERNIK - SVINJO CRVO JEDEC.

1. Korinćanima 10,27

Pozove li vas koji nevjernik i želite se odazvati,
jedite što vam se ponudi ništa ne ispitujući poradi savjesti
.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Da li je ljudetina čista ili nečista hrana?
U nekim delovima sveta, npr., na Borneu žive direktni potomci donedavnih ljudoždera. Ljudoždersvo je danas svugde zakonom zabranjeno i tretisano kao kriminalno delo, ali ni u jednom zakonu se ne spominje ništa o čistoći ili nečistoći ljudskog mesa. Zašto ljudetina nebi bila čista hrana, pod uvetom da se onaj ko bude poslužen dobro opere pre toga? Bivši šef je lično mene, ponekad, hteo "živog požderati" (a i nije da nekad nisam i zaslužio to), a ja sam uvek držao do lične higijene pa ni bivšem šefu nisam baš bio nečista hrana.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Da li je ljudetina čista ili nečista hrana?
U nekim delovima sveta, npr., na Borneu žive direktni potomci donedavnih ljudoždera. Ljudoždersvo je danas svugde zakonom zabranjeno i tretisano kao kriminalno delo, ali ni u jednom zakonu se ne spominje ništa o čistoći ili nečistoći ljudskog mesa. Zašto ljudetina nebi bila čista hrana, pod uvetom da se onaj ko bude poslužen dobro opere pre toga? Bivši šef je lično mene, ponekad, hteo "živog požderati" (a i nije da nekad nisam i zaslužio to), a ja sam uvek držao do lične higijene pa ni bivšem šefu nisam baš bio nečista hrana.

Pa čovječe jerse nisi zapitao da previše tošiš sapuna

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog je ljubav i nikada ne bi navodio coveka da jede nesto sto bi ugrozilo njegovo zdravlje.
Ako prihvatimo da je Bog dopustio coveku u novom zavetu da jede svinjetinu za koju je u starom zavetu objavio da je nezdrava za coveciju ishranu, onda je on u tom slucaju zlocinac koji je milione ljudi odveo u nasilnu smrt, jer je svinjetina najveci uzrocnik zacepljenja krvnik sudova pa time i slogova i infarkta koji dozivljavaju milioni ljudi hraneci se nezdravo.

Ovo govorim i iz svog licnog iskustva mojih bliznjih.

Treba samo obici bolnicu Sveti Sava u Beogradu a i mnoge druge i videti ljude koji se muce pod teretom sloga i oduzetosti zbog zacepljenja krvnih sudova zivotinjskim masnocama.

Osim toga, i zivotinje su emotivna bica, osecaju ljubav, radost, tugu, bol, ili stres, tako da je vegetarijanstvo najidealnije, ali ako neko nije spreman na taj korak, onda postoje mesa zivotinja koje je Bog odvojio kao pogodne za coveciju ishranu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
1. Timoteju 4,1

Duh izričito govori da će u posljednja vremena
neki otpasti od vjere
i prikloniti se prijevarnim duhovima
i zloduhovskim naucima.

1. Timoteju 4,2

A sve to
pod utjecajem himbe lažljivaca otupjele savjesti

1. Timoteju 4,3

koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela
što ih je Bog stvorio
da ih sa zahvalnošću uzimaju
oni koji vjeruju i znaju istinu.

1. Timoteju 4,4

Doista, svako je Božje stvorenje dobro
i ne valja odbaciti ništa što se uzima sa zahvalnošću

SVE je čisto - ČISTIMA.

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Božja Reč je jasna TE DOVOLJNO GLASNA (drugo razumevanje nije li podsmevanje?):

10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: NIPOŠTO, Gospode! Jer NIKAD ne jedoh šta pogano ili nečisto.

Zbog vađenja (radi gađenja zbog čistote - te strahote, jer hrana nečista razumnom je ista kao glista, koju nek' si spremi svako kome naopako jeste kada sred sijeste Adventisti nisu u nečisti!) iz konteksta, evo celog (belog i veselog, čilog te i milog :)) teksta da NEČISTO - od sve hrane, ta nečisto i ostane jerbo glas razuma nije i ujdurma te da - 'EJ - kavurma, bude kaj i burma! :):

10:15
I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog Očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17
A kad se Petar u sebi divljaše ŠTA bi bila utvara koju vide, i gle LJUDI poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28
I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni Pokaza da nijednog ČOVEKA ne zovem poganim ili nečistim;

A ko voli NEČISTO, sam Vavilon - divno mu je misto (nisam Dalmatinac al' ni šarplaninac - da jedem nečisto, O, Božija Bisto! "Ili ne znate da su telesa vaša Crkva SVETOGA Duha Koji Živi u vama..." 1. Korinćanima 6,19):

I posle ovog videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku; i zemlja se zasvetli od slave njegove.
18:2 I povika jakim glasom govoreći: Pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakom duhu nečistom, i tamnica svih ptica nečistih i mrskih; jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode;
18:3 I carevi zemaljski s njom se kurvaše, i trgovci zemaljski obogatiše se od bogatstva slasti njene.
18:4 I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.

Otkrivenje, 18. poglavlje

A ko voli resto (sve mimo nečistih jela spremimo za čista tela!) sedne, bome, i na Božji Presto (te ti vidi gde si - odluku donesi: Nečisto istresi, sebi doprinesi!):

3:21 Koji pobedi Daću mu da sedne sa Mnom na Prestolu Mojemu, kao i Ja što Pobedih i Sedoh s Ocem Svojim na Prestolu Njegovom.

3:22 Ko ima uho neka čuje šta Govori Duh Crkvama.

Otkrivenje, 3. poglavlje

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Titu 1,14

da ne prianjaju uza židovske bajke
i propise ljudi koji se odvraćaju od istine.

Titu 1,15

Sve je čisto čistima;
okaljanima pak
i nevjernima
ništa čisto,
nego su im okaljani
i razum
i savjest.

--------------------------------------------------------

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu" ( 1. Timoteju 4,3 )

Zahvaljujem piramidi sto je nesvesno potvrdio ono sto sam ja vec napisao, a to je - da se apostol Pavle obraca ekstremnim strujama unutar Judeizma koje su postojale u ono vreme, koje su propagirale asketizam ( uzdrzavanje od jela cak i onog koje je Bog stvorio za coveciju ishranu a definisani su starozavetnim zakonom o cistim i necistim zivotinjama, nezenstvo odnosno celibat ).

Napomenom da ti ljudi "nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio" on upucuje na stvaranje zemlje I zivotinja na njoj kao i na zakon o cistim i necistim zivotinjama koji je dao da bi covek bio upoznat sa time koje su to zivotinje koje je Bog stvorio za coveciju ishranu a koje ne.

Ovaj zakon je dole opisan.

"Ne jedi ništa gadno.
Ovo su životinje koje ćete jesti:
goveče, ovcu, kozu,
Jelena, srnu, bivola, divokozu, jednoroga i kozu kamenjaču;
I sve životinje koje imaju papke rascepljene na dvoje, i koje preživaju između životinja, njih jedite.

Ali ne jedite one koje samo preživaju ili koje samo imaju papke rascepljene na dvoje, kao: kamilu, zeca, pitomog zeca, jer preživaju, a nemaju papke razdvojene; da vam je nečisto;
Ni svinjče, jer ima razdvojene papke, ali ne preživa; da vam je nečisto; meso od njega ne jedite, i strva se njegovog ne dohvatajte.

A između onih što su u vodi, jedite ove: šta god ima pera i ljuske, jedite;
A što nema pera i ljuske, ne jedite; da vam je nečisto.
Sve ptice čiste jedite;
A ove ne jedite: orla, ni jastreba, ni morskog orla,
Ni sokola, ni eju, ni kraguja po vrstama njihovim,
Ni gavrana po vrstama njegovim,
Ni ćuka, ni sovuljagu, ni lisku, ni kopca po vrstama njegovim,
Ni buljinu, ni ražnja, ni labuda,
Ni gema, ni svraku, ni gnjurca,
Ni rodu, ni čaplju po vrstama njenim, ni pupavca, ni ljiljka.
I sve bubine krilate da su vam nečiste; ne jedite ih.
I sve ptice čiste jedite"
( 5 Mojsijeva 14. 3 - 20 )

"I reče Gospod Mojsiju i Aronu govoreći im:
Kažite sinovima Izrailjevim i recite: Ovo su životinje koje ćete jesti između svih životinja na zemlji:

Šta god ima papke i papci su mu razdvojeni i preživa između životinja, to jedite.
Ali onih što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite, kao što je kamila, jer preživa ali nema papke razdvojene; da vam je nečista;
I pitomi zec, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.
I zec divlji, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.

I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;
Mesa od njih ne jedite niti se strva njihovog dodevajte; jer vam je nečisto.
A između svega što je u vodi ovo jedite: Šta god ima pera i ljusku u vodi, po moru i po rekama, jedite.
A šta nema pera i ljusku u moru i u rekama između svega što se miče po vodi i živi u vodi, da vam je gadno.
Gadno da vam je, mesa da im ne jedete, i na strv njihov da se gadite.
Šta god nema pera i ljuske u vodi, to da vam je gadno.
A između ptica ove da su vam gadne i da ih ne jedete: orao i jastreb i morski orao,
Eja i kraguj po svojim vrstama,
I svaki gavran po svojim vrstama,
I sovuljaga i ćuk i liska i kobac po svojim vrstama,
I buljina i gnjurac i ušara,
I labud i gem i svraka,
I roda i čaplja po svim vrstama, i pupavac i ljiljak.
Šta god gamiže, a ima krila i ide na četiri noge, da vam je gadno.
Ali između svega što gamiže a ima krila i ide na četiri noge jedite šta ima stegna na nogama svojim, kojima skače po zemlji.
Između njih jedite ove: arba po vrstama njegovim, salema po vrstama njegovim, argola po vrstama njegovim i agava po vrstama njegovim.
A što gamiže, a ima krila i četiri noge, da vam je gadno.
I o njih ćete se oskvrniti; ko se god dotakne mrtvog tela njihovog, da je nečist do večera.
I ko bi god nosio mrtvo telo njihovo, neka opere haljine svoje, i da je nečist do večera.
Svaka životinja koja ima papke ali nerazdvojene i ne preživa, da vam je nečista; ko ih se god dotakne, da je nečist.
I šta god ide na šapama između svih životinja četvoronožnih, da vam je nečisto; ko bi se dotakao strva njihovog, da je nečist do večera.
I ko bi nosio strv njihov, neka opere haljine svoje, i da je nečist do večera; to da vam je nečisto.
I između životinja koje pužu po zemlji da su vam nečiste: lasica i miš i kornjača po vrstama svojim,
I jež i gušter i tvor i puž i krtica"
( 3 Mojsijeva 11. 1 30 )

"Вас дан пружах руке своје народу непокорном, који иде за својим мислима путем који није добар,
Народу, који ме једнако гневи у очи, који приноси жртве у вртовима и кади на опекама;
Који седе код гробова и ноће у пећинама, једу месо свињско и супа им је нечиста у судовима;

Који говоре: Одлази, не дохватај ме се, јер сам светији од тебе, ти су дим у ноздрвама мојим, дим који гори вас дан.
Ето, написано је преда мном: нећу ћутати, него ћу платити, платићу им у недра"
( Isaija 65. 2 - 6 )

-----------------------------------------------------------------------

Аскеза
Из Википедије, слободне енциклопедије

Аскеза (гр. ασκισις аскезис - вежба, подвиг) је начин живота који се састоји у одрицању од страсти и телесних прохтева, како би се стицањем врлина постигло духовно прочишћење, односно стање бестрашћа.
У ширем смислу, аскетизам или подвижништво представља филозофију која налаже добровољно и свесно самоодрицање од материјалних, телесних и других потреба и угодности зарад виших, духовних вредности.[1] Аскетизам је начин живота који одбацује „изопачење људске личности, безобзирно искориштавање природе и физичке средине и превазилази себичну тежњу да се троши све за себе, а не за заједницу“.[2]

Целибат
Из Википедије, слободне енциклопедије

Целибат (од латинског caelibatus, сам, неожењен) означава стање неженства, поглавито у религијском смислу говорећи. У ужем смислу реч целибат се користи да би означила безбрачно стање католичког свештенства.
Као појава се целибат, тј. неженство појављује у различитим религијама света, како
монотеистичким, тако и политеистичким. У већини тих религија неженство се високо цени као духовно постигнуће које је у некима од тих религија чак и неопходно за спровођење религијских обреда (као у неким врстама шаманизма, рецимо).

Natrag