ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Nikako mi nije "potaman", nisam ni gledao to šta si tuđi neki filmić stavio u nedostatku vlastitog stava i mišljenja. Iskreno, od tebe lično se nisam ni nadao da napišeš nešto vlastito-smisleno o svinjskoj guzici, jer te i takve i svakakve druge video-klipove mogu i sam naći na internetu, ... ti si meni dokazao nedostatak vlastitog mišljenja. ... Kad nekad ne znaš šta bi napisao, bolje ništa nego nešto iz tuđe glave ili guzice.

Taman nikad se u životo nisam tako slatko nasmijala. Nisi ti sebi uzalud uzeo ime Taman, kad god se pojaviš bilo na kojoj temi uvjek ti se moram nasmijati, uvijek imas odgovor za sve. Ovo sa svinjskom guzicom i pršutam svaka ti čast.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Matej 15,11

Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi - to čovjeka onečišćuje.

Matej 15,17

Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kontekst ovog teksta govori o Jevrejskom tradicionalnom obicaju ritualnog pranja, i optuzbi fariseja da ucenici Isusovi jedu ne umivenijem rukama, a ne o ishrani.

Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći:
15:2 Zašto učenici tvoji prestupaju običaje starih? Jer ne umivaju ruke svoje kad hleb jedu.
15:3 A On odgovarajući reče im: Zašto i vi prestupate zapovest Božju za običaje svoje?
15:4 Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre.
15:5 A vi kažete: Ako koji reče ocu ili materi: Prilog je čim bi ti ja mogao pomoći;
15:6 Može i da ne poštuje oca svog ili matere. I ukidoste zapovest Božju za običaje svoje.
15:7 Licemeri! Dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
15:8 Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene.
15:9 No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim.
15:10 I dozvavši ljude, reče im: Slušajte i razumite.
15:11 Ne pogani čoveka šta ulazi u usta; nego šta izlazi iz usta ono pogani čoveka.
15:12 Tada pristupiše učenici Njegovi i rekoše Mu: Znaš li da fariseji čuvši tu reč sablazniše se?
15:13 A On odgovarajući reče: Svako drvo koje nije usadio Otac moj nebeski, iskoreniće se.
15:14 Ostavite ih: oni su slepe vođe slepcima; a slepac slepca ako vodi, oba će u jamu pasti.
15:15 A Petar odgovarajući reče Mu: Kaži nam priču ovu.
15:16 A Isus reče: Eda li ste i vi još nerazumni?
15:17 Zar još ne znate da sve što ulazi u usta u trbuh ide, i izbacuje se napolje?
15:18 A šta izlazi iz usta iz srca izlazi, i ono pogani čoveka.
15:19 Jer od srca izlaze zle misli, ubistva, preljube, kurvarstva, krađe, lažna svedočanstva, hule na Boga.
15:20 I ovo je što pogani čoveka, a neumivenim rukama jesti ne pogani čoveka. ( Jevandjelje po Mateju 15 1 - 20 ).

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Kontekst ovog teksta govori o Jevrejskom tradicionalnom obicaju ritualnog pranja, i optuzbi fariseja da ucenici Isusovi jedu ne umivenijem rukama, a ne o ishrani.

Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći:
15:2 Zašto učenici tvoji prestupaju običaje starih? Jer ne umivaju ruke svoje kad hleb jedu.
15:3 A On odgovarajući reče im: Zašto i vi prestupate zapovest Božju za običaje svoje?
15:4 Jer Bog zapoveda govoreći: Poštuj oca i mater; i koji opsuje oca ili mater smrću da umre.
15:5 A vi kažete: Ako koji reče ocu ili materi: Prilog je čim bi ti ja mogao pomoći;
15:6 Može i da ne poštuje oca svog ili matere. I ukidoste zapovest Božju za običaje svoje.
15:7 Licemeri! Dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
15:8 Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene.
15:9 No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim.
15:10 I dozvavši ljude, reče im: Slušajte i razumite.
15:11 Ne pogani čoveka šta ulazi u usta; nego šta izlazi iz usta ono pogani čoveka.
15:12 Tada pristupiše učenici Njegovi i rekoše Mu: Znaš li da fariseji čuvši tu reč sablazniše se?
15:13 A On odgovarajući reče: Svako drvo koje nije usadio Otac moj nebeski, iskoreniće se.
15:14 Ostavite ih: oni su slepe vođe slepcima; a slepac slepca ako vodi, oba će u jamu pasti.
15:15 A Petar odgovarajući reče Mu: Kaži nam priču ovu.
15:16 A Isus reče: Eda li ste i vi još nerazumni?
15:17 Zar još ne znate da sve što ulazi u usta u trbuh ide, i izbacuje se napolje?
15:18 A šta izlazi iz usta iz srca izlazi, i ono pogani čoveka.
15:19 Jer od srca izlaze zle misli, ubistva, preljube, kurvarstva, krađe, lažna svedočanstva, hule na Boga.
15:20 I ovo je što pogani čoveka, a neumivenim rukama jesti ne pogani čoveka. ( Jevandjelje po Mateju 15 1 - 20 ).

Jesi siguran?
----------------------

Marko 7,15

Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.

Marko 7,18

I reče im: "Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi

Marko 7,19

jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.

Marko 7,20

Još dometnu: "Što iz čovjeka izlazi, te onečišćuje čovjeka.

---------------
JELA!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Po tom tumacenju izgleda kao da covekov izmet cisti sva jela.

"Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела"

Pogledajmo druge prevode:

Daničić-Karadžić (RDK):

19 Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

19 Jer mu to ne dolazi u srce, nego u želudac i ide svojim naravnim putem, koji izlučuje sve ostatke.

Lujo Bakotić (LB):

19 Jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh, i ide u skrivena mesta koja čiste sva jela.

Dakle, Isus na optuzbu Fariseja da njegovi ucenici jedu ne umivenijem rukama odgovara, da sve sto covek pojede takvim neumivenijem rukama, izbacuje se u izmetu - sva prljavstina, odnosno sam covekov stomak izbacuje u izmetu ono sto je prljavo.

Ovde Isus uopste ne govori o tome koja hrana sme ili ne sme da se jede, vec o prljavstini koja bi se nasla u hrani a proizvod je jedenja necistim rukama.
Isus kaze da takva prljavstina ne moze uprljati coveka jer ne ulazi u srce, vec se izbacuje kroz stomak u izmetu.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Što onda znače ovi stihovi:

Djela apostolska 10,12

U njoj bijahu svakovrsni četveronošci, gmazovi zemaljski i ptice nebeske.

Djela apostolska 10,13

I glas će mu neki: "Ustaj, Petre! Kolji i jedi!

Djela apostolska 10,14

Petar odvrati: "Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto".

Djela apostolska 10,15

A glas će mu opet, po drugi put:
"Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!

Djela apostolska 10,16

To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taj tekst govori o viziji koju je Bog dao Petru pred sluzbu koju je Petar imao da obavi, a to je da objavi Jevandjelje Korneliju koji je bio neznabozac, i u ocima Jevreja necist, jer su Jevreji sve neznabosce smatrali necistim, nisu se s njima druzili niti razgovarali.
Da bi skinuo ovu nacionalnu predrasudu, Bog Petru daje ovu viziju da bi mu pokazao da ni jednog coveka ne naziva necistim ili poganim.

BOG SE JAVLJA KORNELIJU I UPUCUJE GA NA PETRA DA OD NJEGA CUJE JEVANDJELJE.

A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.

BOG SE JAVLJA PETRU I DAJE MU VIZIJU O CISTIM I NECISTIM ZIVOTINJAMA, I UPUCUJE GA DA SLOBNO KRENE SA POSLATIM LJUDIMA KORNELIJU:

10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.

PETAR OBJASNJAVA VIZIJU I KAZE DA MU JE NJOM BOG POKAZAO DA NI JEDNOG COVEKA NE NAZIVA POGANIM I NECISTIM:

10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;
10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Nisi u pravu - ali - ajmo dalje:

Rimljanima 14,2

Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće.

Rimljanima 14,3

Tko jede, neka ne prezire onoga tko ne jede; tko pak ne jede, neka ne sudi onoga tko jede. Ta Bog ga je prigrlio.

Rimljanima 14,6

Tko na dan misli, poradi Gospodina misli; i tko jede, poradi Gospodina jede: zahvaljuje Bogu. I tko ne jede, poradi Gospodina ne jede i - zahvaljuje Bogu.

Rimljanima 14,14

Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto. Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim.

Rimljanima 14,17

Ta kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego pravednost, mir i radost u Duhu Svetome.

Rimljanima 14,20

Ne razaraj djela Božjega poradi hrane! Sve je, istina, čisto, ali je zlo za onoga tko na sablazan jede.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apostol Pavle se u svojim govorima o ishrani obraca onim Jevrejima koji su zabranjivali u ishrani i hranu koju je Bog propisao za jelo starozavetnim zakonom o cistim i necistim zivotinjama.

Dakle, u to vreme su postojale ove struje unutar Judeizma koje su zabranjivale u ishranu i ciste namirnice i mesa koja je Bog dopustio za ishranu.
I danas postoje Jevreji koji se striktno pridrzavaju ovih pravila, a ona se nazivaju KOSHER.

Apostoli nikada nisu izlazili iz okvira zakona o cistim i necistim zivotinjama i upucivali da ljudi trebaju da jedu Svinjetinu, ili toboze bube i gmizavce kako ti tvrdis.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Nisi mi kometirao date ti stihove.
Preskočio si ih!
U stihovima se jasno kaže - nema čisto nečisto!

Jasno se kaže:
Samo je onomu nečisto tko to smatra nečistim.
-------------------------------------------------------

Odgovor na tvoj gornji komentar o uputstvima apostolima je dole:

-------------------------------------------------------

Ali - ajmo dalje:

1. Korinćanima 10,23

"Sve je slobodno!" Ali - sve ne koristi. "Sve je dopušteno!" Ali - sve ne saziđuje.

1. Korinćanima 10,25

Sve što se prodaje na tržnici,
jedite
ništa ne ispitujući poradi savjesti.

1. Korinćanima 10,26

Ta Gospodnja je zemlja i sve na njoj!

1. Korinćanima 10,27

Pozove li vas koji nevjernik
i želite se odazvati,
jedite što vam se ponudi
ništa ne ispitujući poradi savjesti
.

1. Korinćanima 10,28

Ako vam tko reče: "To je žrtvovano", ne jedite poradi onoga koji vas je upozorio, i savjesti.

1. Korinćanima 10,29

Savjesti mislim, ne svoje, nego onoga drugoga. Ta zašto da moju slobodu druga savjest sudi?

--------------------------------------------------------

Na tržnici pogani prodaju svinje - jedi sve sa tržnice.

Nevjernici kod svoje kuće jedu svinjetinu - jedi sve kod nevjernika.

Natrag