ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Prijatelju (čiji roditelju: ako jesi, bar detetu ne pravi štetu te sebi doprinesi kad' ti znanje vidi - a tek poštenje nižeš k'o kestenje - da se ne postidi!), AKO si, može biti (u tom slučaju, nisi u očaju - jer tad' Vrag sam će suze liti!) slep, ne budi nam svima crep (jer i stihove dobijaš te sad' šalu sa kim zbijaš!?)! A kad' si predator možda moderator bude imperator!?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Piramida, ono sto je bilo nezdravo za coveciju ishranu u starom zavetu - nezdravo je i u novom.
Bog je stvorio odredjene zivotinjske vrste koje stete ljudskom zdravlju, dok su druge pogodne za ishranu.

Da su sve zivotinjske vrste zdrave za coveciju ishranu, u tom slucaju zasto bi Bog odvojio u starom zavetu one koje su zdrave od nezdravih, koji je smisao toga? Molim odgovor.

Ako u novom zavetu ne postoji razlika cistih od necistih zivotinja, zasto je onda u otkrivenju navedeno da je Vavilon postao staniste PTICA NECISTIH I MRSKIH.

"I posle ovog videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku; i zemlja se zasvetli od slave njegove.
I povika jakim glasom govoreci, pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakom duhu nečistom, i tamnica svih PTICA NECISTIH I MRSKIH; jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode;
I carevi zemaljski s njom se kurvaše, i trgovci zemaljski obogatiše se od bogatstva slasti njene.
I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena" ( otkrivenje 18. 1 - 4 )

Ja sam vec objasnio, da UVEK kada apostoli govore da sme da se jedu zivotinje KOJE JE BOG STVORIO ZA HRANU, oni tu upucuju na one vrste koje je on stvorio ZA HRANU, a ne na one koje NIJE STVORIO ZA HRANU, a definisano je u zdravstvenom zakonu koji je dao za dobro coveka.

Apostoli tu razotkrivaju zablude onih ekstremnih struja u Judeizmu koji su zabranjivali i tu vrstu cistih zivotinja, i propagirali asketizam.

Da bi o necemu pisao moras biti upoznat sa biblijskim, literarnim i istorijskim kontekstom.

Pozdrav i svako dobro.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Stari Zavjet

1. u Edenu dozvoljeno bilje, sjemenje i sa stabla života

POSTANAK 1,29

I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!

2. po Potopu dozvoljeno sve bilje i životinje, osim krvi

POSTANAK 9,3

Sve što se kreće i živi neka vam bude za hranu: sve vam dajem, kao što vam dadoh zeleno bilje.

3. po prelasku Crvenog mora dozvoljene čiste, a zabrana na nečiste životinje, po Levitskim Zakonima.

4. dozvoljeno SVE.
------------------------------------------------------------------
Novi Zavjet

Dozvoljeno sve (osim krvi, leševa i žrtvovanog mesa);

---------------------------

Da li imaš NZ stihove koje kaže Isus - ili apostoli
da se i nadalje mora konzumirati ČISTA HRANA?

Jer - ONI stihovi koje sam ti dao - JASNO KAŽU -
NEMA VIŠE NEČISTOGA!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Otkud onda neciste ptice u Vavilonu.

Prijatelju, cim ti kazes da su apostoli navodili ljude da jedu i bube, i gmizavce, i divlje zveri, i sve ptice, i cim podrzavas smrt miliona ljudi koji su zbog konzumiranja svinjetine oboleli od slogova i mozdanih udara i nalaze se po bolnicama cekajuci smrt, onda je tu sve jasno.

Ti cini sto hoces, moja banana i hleb je meni sasvim dovoljna ( figurativno )...jer postoje i mnoge druge divne stvari osim mesa..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Stari Zavjet

1. u Edenu dozvoljeno bilje, sjemenje i sa stabla života

POSTANAK 1,29

I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!

2. po Potopu dozvoljeno sve bilje i životinje, osim krvi

POSTANAK 9,3

Sve što se kreće i živi neka vam bude za hranu: sve vam dajem, kao što vam dadoh zeleno bilje.

3. po prelasku Crvenog mora dozvoljene čiste, a zabrana na nečiste životinje, po Levitskim Zakonima.

4. dozvoljeno SVE.
------------------------------------------------------------------
Novi Zavjet

Dozvoljeno sve (osim krvi, leševa i žrtvovanog mesa);

Da li imaš NZ stihove koje kaže Isus - ili apostoli
da se i nadalje mora konzumirati ČISTA HRANA?

Jer - ONI stihovi koje sam ti dao - JASNO KAŽU -
NEMA VIŠE NEČISTOGA!

Prijatelju, zakon o cistoj i necistoj hrani je postojao pre levitskog, Mojsijevog ili bilo kog drugog zakona. A buduci da je dat pre davanja zakona na Sinaju, stoga ne moze ni biti ukinut Hristovom zrtvom jer nije ni upucivao na njega. Na Isusa Hrista je ukazivao samo Mojsijev obredni zakon dat na Sinaju.
Procitaj sta Bog kaze Noju: ''Uzmi sa sobom od svih životinja čistih po sedmoro, sve mužjaka i ženku njegovu; a od životinja nečistih po dvoje, mužjaka i ženku njegovu''(1. moj glava 7).
Dakle Noje je jos pre davanja ''simbolicnog obrednog'' zakona koji ce ukazivati na Hrista, dobio ovaj nalog od Boga, a zasto ga je dobio?
Zato sto je Bog znao da ce doci do unistenja vegetacije, i da ce ljudi biti prinudjeni da jedu i zivotinjsko meso.
Stoga da ne bi jeli nezdravu hranu, receno mu je ''sacuvaj od životinja čistih po sedmoro'' u vecem broju, zato sto ce one sluziti za hranu. Nisu oni jeli nikakve gmizavce!
Da je sve ovo imalo veze sa Isusom Hristom i njegovom zrtvom na krstu, on ne bi to zapovedio Noju jos tada..
Shvati zasto mu je zapovedio, zbog njegovog zdravlja!

Pa je i ponovljena ova zapovest u Novom Zavetu kada se kaze: ''da se uzdrzavaju od krvi i od udavljenoga'' sto je isti taj zakon zdravlja, samo sto nije iznesen detaljno..
Nema ukidanja nigde u bibliji...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odlican tekst:

''Uzmi sa sobom od svih životinja čistih po sedmoro, sve mužjaka i ženku njegovu; a od životinja nečistih po dvoje, mužjaka i ženku njegovu'' (1. moj glava 7).

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Otkud onda neciste ptice u Vavilonu.

Prijatelju, cim ti kazes da su apostoli navodili ljude da jedu i bube, i gmizavce, i divlje zveri, i sve ptice, i cim podrzavas smrt miliona ljudi koji su zbog konzumiranja svinjetine oboleli od slogova i mozdanih udara i nalaze se po bolnicama cekajuci smrt, onda je tu sve jasno.

Ti cini sto hoces, moja banana i hleb je meni sasvim dovoljna ( figurativno )...jer postoje i mnoge druge divne stvari osim mesa..
Ti li si Vegetarijanac?

Ima ih među Adventistima!

Gdje piše u Bibliji da treba - ili -
da je netko konzumirao SAMO Biljno?

Ako ne piše - ideš kontra nauka?!
---------------------------------------

Zašto Advensti ne jedu skakavce - kako ih je i Ivan Krstitelj jeo?

Levitski zakonik 11,22
Od njih možete jesti: svaku vrstu skakavaca, cvrčaka i zrikavaca.

Zašto ne jedete ONO što vam je Bog Jedini Jahve dao da jedete ČISTO;
Skakavce, cvrčke i zrikavce?

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
"koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu" ( 1. Timoteju 4,3 )
Zahvaljujem piramidi sto je nesvesno potvrdio ono sto sam ja vec napisao, a to je - da se apostol Pavle obraca ekstremnim strujama unutar Judeizma koje su postojale u ono vreme, koje su propagirale asketizam ( uzdrzavanje od jela cak i onog koje je Bog stvorio za coveciju ishranu a definisani su starozavetnim zakonom o cistim i necistim zivotinjama, nezenstvo odnosno celibat ).

Napomenom da ti ljudi "nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio" on upucuje na stvaranje zemlje I zivotinja na njoj kao i na zakon o cistim i necistim zivotinjama koji je dao da bi covek bio upoznat sa time koje su to zivotinje koje je Bog stvorio za coveciju ishranu a koje ne.

Ovaj zakon je dole opisan.

"Ne jedi ništa gadno.

Ovo su životinje koje ćete jesti: goveče, ovcu, kozu,
Jelena, srnu, bivola, divokozu, jednoroga i kozu kamenjaču;
I sve životinje koje imaju papke rascepljene na dvoje, i koje preživaju između životinja, njih jedite.
Ali ne jedite one koje samo preživaju ili koje samo imaju papke rascepljene na dvoje, kao: kamilu, zeca, pitomog zeca, jer preživaju, a nemaju papke razdvojene; da vam je nečisto;
Ni svinjče, jer ima razdvojene papke, ali ne preživa; da vam je nečisto; meso od njega ne jedite, i strva se njegovog ne dohvatajte.
A između onih što su u vodi, jedite ove: šta god ima pera i ljuske, jedite;
A što nema pera i ljuske, ne jedite; da vam je nečisto.
Sve ptice čiste jedite;
A ove ne jedite: orla, ni jastreba, ni morskog orla,
Ni sokola, ni eju, ni kraguja po vrstama njihovim,
Ni gavrana po vrstama njegovim,
Ni ćuka, ni sovuljagu, ni lisku, ni kopca po vrstama njegovim,
Ni buljinu, ni ražnja, ni labuda,
Ni gema, ni svraku, ni gnjurca,
Ni rodu, ni čaplju po vrstama njenim, ni pupavca, ni ljiljka.
I sve bubine krilate da su vam nečiste; ne jedite ih.
I sve ptice čiste jedite" ( 5 Mojsijeva 14. 3 - 20 )

"I reče Gospod Mojsiju i Aronu govoreći im:

Kažite sinovima Izrailjevim i recite: Ovo su životinje koje ćete jesti između svih životinja na zemlji:
Šta god ima papke i papci su mu razdvojeni i preživa između životinja, to jedite.
Ali onih što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite, kao što je kamila, jer preživa ali nema papke razdvojene; da vam je nečista;
I pitomi zec, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.
I zec divlji, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.
I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;
Mesa od njih ne jedite niti se strva njihovog dodevajte; jer vam je nečisto.
A između svega što je u vodi ovo jedite: Šta god ima pera i ljusku u vodi, po moru i po rekama, jedite.
A šta nema pera i ljusku u moru i u rekama između svega što se miče po vodi i živi u vodi, da vam je gadno.
Gadno da vam je, mesa da im ne jedete, i na strv njihov da se gadite.
Šta god nema pera i ljuske u vodi, to da vam je gadno.
A između ptica ove da su vam gadne i da ih ne jedete: orao i jastreb i morski orao,
Eja i kraguj po svojim vrstama,
I svaki gavran po svojim vrstama,
I sovuljaga i ćuk i liska i kobac po svojim vrstama,
I buljina i gnjurac i ušara,
I labud i gem i svraka,
I roda i čaplja po svim vrstama, i pupavac i ljiljak.
Šta god gamiže, a ima krila i ide na četiri noge, da vam je gadno.
Ali između svega što gamiže a ima krila i ide na četiri noge jedite šta ima stegna na nogama svojim, kojima skače po zemlji.
Između njih jedite ove: arba po vrstama njegovim, salema po vrstama njegovim, argola po vrstama njegovim i agava po vrstama njegovim.
A što gamiže, a ima krila i četiri noge, da vam je gadno.
I o njih ćete se oskvrniti; ko se god dotakne mrtvog tela njihovog, da je nečist do večera.
I ko bi god nosio mrtvo telo njihovo, neka opere haljine svoje, i da je nečist do večera.
Svaka životinja koja ima papke ali nerazdvojene i ne preživa, da vam je nečista; ko ih se god dotakne, da je nečist.
I šta god ide na šapama između svih životinja četvoronožnih, da vam je nečisto; ko bi se dotakao strva njihovog, da je nečist do večera.
I ko bi nosio strv njihov, neka opere haljine svoje, i da je nečist do večera; to da vam je nečisto.
I između životinja koje pužu po zemlji da su vam nečiste: lasica i miš i kornjača po vrstama svojim,
I jež i gušter i tvor i puž i krtica" ( 3 Mojsijeva 11. 1 30 )

"Вас дан пружах руке своје народу непокорном, који иде за својим мислима путем који није добар,

Народу, који ме једнако гневи у очи, који приноси жртве у вртовима и кади на опекама;
Који седе код гробова и ноће у пећинама, једу месо свињско и супа им је нечиста у судовима;
Који говоре: Одлази, не дохватај ме се, јер сам светији од тебе, ти су дим у ноздрвама мојим, дим који гори вас дан.
Ето, написано је преда мном: нећу ћутати, него ћу платити, платићу им у недра" ( Isaija 65. 2 - 6 )

-----------------------------------------------------------------------
Аскеза
Из Википедије, слободне енциклопедије

Аскеза (гр. ασκισις аскезис - вежба, подвиг) је начин живота који се састоји у одрицању од страсти и телесних прохтева, како би се стицањем врлина постигло духовно прочишћење, односно стање бестрашћа.
У ширем смислу, аскетизам или подвижништво представља филозофију која налаже добровољно и свесно самоодрицање од материјалних, телесних и других потреба и угодности зарад виших, духовних вредности.[1] Аскетизам је начин живота који одбацује „изопачење људске личности, безобзирно искориштавање природе и физичке средине и превазилази себичну тежњу да се троши све за себе, а не за заједницу“.[2]

Целибат
Из Википедије, слободне енциклопедије

Целибат (од латинског caelibatus, сам, неожењен) означава стање неженства, поглавито у религијском смислу говорећи. У ужем смислу реч целибат се користи да би означила безбрачно стање католичког свештенства.
Као појава се целибат, тј. неженство појављује у различитим религијама света, како
монотеистичким, тако и политеистичким. У већини тих религија неженство се високо цени као духовно постигнуће које је у некима од тих религија чак и неопходно за спровођење религијских обреда (као у неким врстама шаманизма, рецимо).

E, sreća da nisam tvoje vere, jer po tvojem poimanju vere, mene ni tvoj đavo nebi hteo da učlani u svoj pakao. (evo, danas ujutro sam jeo i strasno uživao u "svinjskoj guzici" ... mi to zovemo pršut, ... kozji sir u maslinovom ulju i domaći hleb ...
Vredi svakog paklenoga ognja ... ako zbog ničeg drugog, u paklu ću goreti zbog svinjske guzice, bar mi neće biti hladno a grijanje- zabadava ...)

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Ko se svinjom hrani s' dinjom je na grani (jerbo svinjski gen Vragu je degen te čak i majmuni banana su puni)...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja nisam propagirao vegetarijanstvo, vec sam pisao biblijski stav po pitanju zivotinja koje je Bog odredio coveku za ishranu i odvojio je od one koja je nezdrava.

Jesam napomenuo da je vegetarijanstvo najbolji izbor, ali ako neko ne zeli da se odluci na takav korak - onda neka konzumira mesa onih zivotinja koja koje su zdrave za coveciju ishranu.

Bog zeli da se covek vrati prvobitnoj ishrani prvih ljudi pre pada u greh, jer zeli da nas pripremi za zivot u njegovom carstvu, gde nece biti mesa u ishrani.
On zeli da i nas ukus dovede u to stanje savrsenstva kroz promenu koju cini u nama svojim Duhom.

Sto se tice Jovana krstitelja za koga se kaze da je jeo skakavce, u bibliji skakavci je drugi naziv za biljku rogac.

"I visokog mesta kad će se bojati i strašiti se na putu, kad će badem ucvetati i skakavac otežati i želja proći, jer čovek ide u kuću svoju večnu, i pokajnice će hoditi po ulicama" ( propovednik 12. 5 )

Poslednja izmena:
Natrag