ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Sve tvoje emocije i dolaze iz mozga, ljudi kada osecaju emotivni bol, i to je hemijski proces, i za to mozes da popijes lek koji ce i to da umiri. Vezivati sve za duse i ostale nedokazane stvari je cisto bezanje iz stvarnosti.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
I emotivni bol dolazi iz mozga, i to je hemijski proces, i to moze da se umiri raznim lekovima. Vezivanje svega za duse i ostale nedokazane stvari je cisto bezanje iz stvarnosti. I da dodam, postoje ljudi koji se radjaju i bez te vrste bola, jel i oni nemaju dusu, i kako ce njih da kazne posle smrti ?

Izvinjavam se za dupli post, baguje mi sajt :)

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
И компјутер је мртав без софтвера, узалуд има хард диск за податке, процесор (мозак) који веома брзо ради и прерачунава, камеру да види итд. Без управљачког софтвера и напајања ничему не служи.

7. А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.

Ако убациш вирус, он може да прегрева процесор, плочу, хард диск, графику...а процесор (мозак) издаје ту команду осталом хардверу. Може да се поквари неки део компјутера (тело), а може да се инфицира софтвер, па да цео компјутер не ради како треба (цео систем). Ваљда си схватио, мада не верујем иако желим. Мада, нада је оно што нас покреће, можда ћеш и поверовати, ко зна сем Бога?

Проблем код вас безбожника и јеретика је што не признајете присуство софтвера. Ако и цео хардвер цркне и баци се на депонију, софтвер који је био у њему бива сачуван у јединственој бази код програмера. Сад сам већ почео да претерујем...

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ako ja uhvatim i razlupam svaki delic kompjutera ( sto se desi sa ljudskim telom nakon smrti, kad sve istruli ), taj kompjuter vise ne radi, isto kao i covek. Ti izmislis sad nekog programera da bi mogao da opravdas svoj primer. Opet to ne objasnjava kako moze biti patnje posle smrti, kada se radjaju ljudi koji ne osecaju patnju, znaci ili oni nemaju dusu, ili ne moze biti patnje nakon smrti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
STVARANJE:

"А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива"
( 1 knjiga Mojsijeva 12. 7 )

Drugi prevod kaze " Zivo bice"

UMIRANJE:

"I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao" ( knjiga propovednikova 12. 7 )

PITANJE: gde je dusa u ovom drugom tekstu?

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
STVARANJE:

"А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива"
( 1 knjiga Mojsijeva 12. 7 )

Drugi prevod kaze " Zivo bice"

UMIRANJE:

"I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao" ( knjiga propovednikova 12. 7 )

A sta je Bog?Duh jel tako?a sta se vraca Bogu?Duh jeli tako?

Sam ti stih kaze:"I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao"

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Опет изврћеш? Као када створи галеба и он поста жива душа (живо биће), јер пре тога није било такве живе душе (живог бића). Поста човек нови ентитет.

Стварно си неуморан. Лепо вас окарактериса једна ваша бивша чланица да ви и не читате шта ми пишемо да бисте нешто разумели, већ да служите да само "товарите" интернет без имало милости и разумевања. Ваш задатак је да попављате и понављате и понављате и понављате...

Ako ja uhvatim i razlupam svaki delic kompjutera ( sto se desi sa ljudskim telom nakon smrti, kad sve istruli ), taj kompjuter vise ne radi, isto kao i covek. Ti izmislis sad nekog programera da bi mogao da opravdas svoj primer. Opet to ne objasnjava kako moze biti patnje posle smrti, kada se radjaju ljudi koji ne osecaju patnju, znaci ili oni nemaju dusu, ili ne moze biti patnje nakon smrti.

ОК. Немам проблем више, веруј у шта хоћеш. Ја кажем: софтвер, он и даље говори: хардвер. Потпуно исто као када ја кажем: душа, а ви мислите и говорите: тело. Лепо рече:

27. Тада рече: Молим те дакле, оче, да га пошаљеш кући оца мог,
28. Јер имам пет браће: нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења.
29. Рече му Авраам: Они имају Мојсија и пророке, нека њих слушају.
30. А он рече: Не, оче Аврааме! Него ако им дође ко из мртвих покајаће се.
31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати.

Ти и не верујеш да је Библија оно што јесте, тако да је узалудно да ти се обраћам. Чему све?
Нема никакве сврхе. Да би ти написао како сам ја глуп и да верујем у измишљотину, да је Бог у кога ти не верујеш и кога по теби нема тиранин и да си ти настао од примата? То је крајњи циљ, све остало је већ заморно. Ма,...

A sta je Bog?Duh jel tako?a sta se vraca Bogu?Duh jeli tako?

Sam ti stih kaze:"I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao"

Па, зар не знаш да Аријева јерес оспорава Духа Светог Божијег и тврди да је Дух само сила и ништа друго? Они не знају више ни шта говоре, час кажу да је душа склоп духа и тела, час да је душа личност (нема везе са телом), па овако, па онако и све тако...себе преклапају.

Они не виде да су душа и дух везани као заглавак и мозак, да је дух носилац душе, а не тело. Зато о њима душа "спава" или умире када тело умре, а не виде да душа иде где и дух (носилац).

12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца.

17. Јер ево пустићу потоп на земљу да истребим свако тело у коме има жива душа под небом; шта је год на земљи све ће изгинути. (1.Мојсијева 6)

Дакле, није душа склоп духа и тела, већ је душа у телу.

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Duša je ceo čovek - spoj praha i duha životnog.
Kada čovek umre prah se vraća u zemlju a duh se vraća Bogu, i tada čovek prestaje da postoji, jer on je duša a ne neka bestelesna materija koja izlazi iz njega nakon smrti.

Besmrtnost ljudske duše je Platonova nauka i unesena je u Hrišćanstvo putem jednog od crkvenih otaca koji ga je najviše voleo a to je Sveti Avgustin koji je čitao Platonova dela i pomešao ih sa Hrišćanskim učenjem.
Trebalo je da dođe 13 vek pa da Toma Akvinski konačno pomiri ova dva učenja - Platona, Aristotela i Svetog Avgustina.

Kao što sam napomenuo, sud Božji se održava na kraju istorije sveta nakon Hristovog drugog dolaska, kada će svi ljudi primiti po svojim delima.
Do tada oni se nalaze u svojim grobovima i čekaju dan vaskrsenja, štoo znači da se ne nalaze ni u raju ni u navodnom paklu, jer im se još nije sudilo i nije im izrečena presuda.
To će se dogoditi tek na sudu Božjem nakon Hristovog drugog dolaska.

"Не дивите се овоме, јер иде час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијег,И изићи ће који су чинили добро у васкрсење живота, а који су чинили зло у васкрсење суда" ( Jovan 5. 28 - 29 )

Druge nerazumljive pojave u bibliji su stvar različitih prevoda izraza kao što su DUH, DUŠA, GROB, PODZEMLJE, itd..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Да, ми смо глупи, па не схватамо. Зато сте ви ту да нам појасните. Срећа наша!

Duša je ceo čovek - spoj praha i duha životnog.

Ако Библија каже да је душа у човеку, онда не може бити склоп духа и тела. Погрешно тумачите Мојсија и Стварање, тј. тако су вас научили. Као што Јеховини сведоци криво тумаче да је душа крв, па им деца умиру јер не дозвољавају трансфузију. То су наизглед безначајне ствари, али када неко дозволи да деца умиру, онда се тек види озбиљност јереси у пракси. Онда још тврдите да је душа личност.

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

Јер ако убијају тело, а душу не могу, онда је Библија контрадикторна. Убијањем тела, душе више нема јер дух иде Богу (по вама). А ако дух иде Богу и дух је носилац душе, онда Библија није контрадикторна и Откривење има смисла:

9. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху.
10. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи?
11. И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они. (Откривење 6)

4. И видех престоле, и сеђаху на њима, и даде им се суд, и душе исечених за сведочанство Исусово и за реч Божију, који се не поклонише звери ни икони њеној, и не примише жиг на челима својим и руци својој; и оживеше и цароваше с Христом хиљаду година.
5. А остали мртваци не оживеше, докле се не сврши хиљада година. Ово је прво васкрсење. (Откривење 20)

duše pobijenih.jpg

2. Смеран сам и кротак душом својом, као дете крај матере; као дете душа је моја у мени. (Псалам 131)

15. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела, у коме има жива душа, (1.Мојсијева 7)

Кажем ја, ко је од тела - телесно мисли. Запад је изразито материјалистички настројен, отуда и таква наука у неким сектама. Када се све сведе на једноставно, веома лако се види одакле та тврдња да душа "спава" или да је нема након смрти тела:

Материјалисти пак тврде, да свијест није ништа друго до резултат сложених физичких процеса организма, одбацујући могућност било каквог дуализма или бесмртности.

Audi, Robert.
The Cambridge Dictionary of Philosophy - одредница materialism.
Cambridge University Press 1995.

...што нас опет враћа на Луку, 16. главу:

28. Јер имам пет браће: нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења.
31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

"Ono što vam ja kažem u sjeni, kazujte po bijelu danu; ono što čujete na ušnu školjku, kazujte po terasama . Ne bojte se on ih koji ubijaju tijelo, oni ne mogu ubiti dušu; bojte se radije onog koji može uništiti i dušu i tijelo u
geheni"( Matej 10. 28 prevod Tomislav Dretar )

Ovde se govori o tome da covek ne treba da se boji ljudi koji mogu ubiti telo a potom ne mogu nista drugo uciniti, vec da se treba Bojati Boga koji moze celog coveka kao spoj praha i duha u kome je zivot pogubiti u GEHENI.
Dusa je izraz zivota, i ovde se govori da ljudi nemaju vlast nad samim zivotom, a da ga Bog moze zauvek prekinuti.
Izraz Gehena oznacava vatru koja ce prilikom poslednjeg suda pasti na bezbozne, a nije mesto u kome ce se bezbozni vecno muciti.

9. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху.
10. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи?
11. И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они. (Откривење 6)

U ovom tekstu su simbolicno prikazani ljudi koji pocivaju - spavaju u grobovima cekajuci vaskrsenje, da cak i oni vicu vapijuci za pravdom.
Njima je receno da pocinu u GROBOVIMA jos malo vremena dok i drugi budu pobijeni kao oni.

4. И видех престоле, и сеђаху на њима, и даде им се суд, и душе исечених за сведочанство Исусово и за реч Божију, који се не поклонише звери ни икони њеној, и не примише жиг на челима својим и руци својој; и оживеше и цароваше с Христом хиљаду година.
5. А остали мртваци не оживеше, докле се не сврши хиљада година. Ово је прво васкрсење. (Откривење 20)

Ovde jasno govori da su duse OZIVELE i carovale s Hristom hiljadu godina, sto znaci da se radi o vaskrsenju u poslednji dan, dok drugi mrtvaci nisu oziveli.

Ako je dusa besmrtna, kako moze da ozivi, zar ona vec nije ziva.

Dakle, ovde je ocigledno da se radi o ljudima koji su duse zive, kao sto kontekst biblije to i kaze, da su zivi ljudi kao spoj praha zemaljskog i duha zivotnog duse zive - ziva bica.

2. Смеран сам и кротак душом својом, као дете крај матере; као дете душа је моја у мени. (Псалам 131)

Ovaj tekst koji si naveo u tom obliku postoji u prevodu Danicic - Karadjic, u drugim prevodima ne postoji.

TOMISLAV DRETAR

Naprotiv, moje žudnje su se smirile, i ušutale se, kao jedno dijete na svojoj majci. Moje su žudnje jednake onima u tog djeteta"
[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

15. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела, у коме има жива душа, (1.Мојсијева 7)

Ovo je slucaj i sa tekstom koji si prilozio.
On u tom obliku postoji samo u prevodu Danicic - Karadjic.

A evo drugih prevoda:

IVAN SARIC:

"Uđoše k Noi u kovčeg, po dvoje od svih živih bića"

JERUSALIMSKA BIBLIJA:

"uđu u korablju s Noom, po dvoje od svih bića što u sebi imaju dah života:

TOMISLAV DRETAR:

One dođoše k Noi u lađu, par po par, svaki stvors udahnutim životom.

Vec je objasnjeno da je ovo samo parabola koju su Jevreji doneli iz Vavilona, i Isus se njome posluzio da bi iz nje izvukao odredjene duhovne pouke.

Poslednja izmena:
Natrag