Храна је у сваком случају мање битна од вере у Господа. Неки наглашавају телесну побожност радије од чистоће срца, тј. набацују јарам (терет) људима да би разним јеловницима деловало како су они вернији и побожнији јер једу зеље. То је погрешан приступ и одаљавање од слободе у Христосу, јер Он Својом крвљу очисти све под капом небеском. Тако да је нечисто само зло срце, а храна на уста уђе и очишћава се. Хришћани су могли и отров да попију, а да им ништа не буде. Змије отровнице да их уједају и даље да стоје као да им ништа није било. То су чуда Божија над верним следбеницима Господа нашег Исуса Христоса.
Римљанима, глава 14
1. А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест.
2. Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље.
3. Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими.
4. Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.
5. Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.
6. Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.
7. Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи.
8. Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо.
9. Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима.
10. А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа.
11. Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога.
Матеј, глава 15
7. Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:
8. Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.
9. Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.
10. И дозвавши људе, рече им: Слушајте и разумите.
11. Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани човека.
12. Тада приступише ученици Његови и рекоше Му: Знаш ли да фарисеји чувши ту реч саблазнише се?
13. А Он одговарајући рече: Свако дрво које није усадио Отац мој небески, искорениће се.
14. Оставите их: они су слепе вође слепцима; а слепац слепца ако води, оба ће у јаму пасти.
15. А Петар одговарајући рече Му: Кажи нам причу ову.
16. А Исус рече: Еда ли сте и ви још неразумни?
17. Зар још не знате да све што улази у уста у трбух иде, и избацује се напоље?
18. А шта излази из уста из срца излази, и оно погани човека.
19. Јер од срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, курварства, крађе, лажна сведочанства, хуле на Бога.
20. И ово је што погани човека, а неумивеним рукама јести не погани човека.
1. Коринћанима, глава 10
25. Све што се продаје на месарници, једите, и ништа не испитујте савести ради;
26. Јер је Господња земља и шта је на њој.
27. Ако ли вас ко од неверника позове, и хоћете ићи, једите све што се пред вас донесе, и не премишљајте ништа савести ради.
28. Ако ли вам пак ко рече: Ово је идолска жртва, не једите ради оног који вам каже, и ради савести; јер је Господња земља и шта је на њој.
29. Али не говорим за савест твоју, него другог; јер зашто да моју слободу суди савест другог?
30. Ако ја с благодаћу уживам, зашто да се хули на мене за оно за шта ја захваљујем?
31. Ако дакле једете, ако ли пијете, ако ли шта друго чините, све на славу Божију чините.
32. Не будите на саблазан ни Јеврејима, ни Грцима, ни цркви Божијој,
1. Тимотију, глава 4
4. Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.
5. Јер се освећује речју Божијом и молитвом.
6. Ово све казујући браћи бићеш добар слуга Исуса Христа, одгајен речима вере и добром науком коју си примио.
7. А поганих и бапских гаталица клони се; а обучавај се у побожности.
8. Јер телесно обучавање мало је корисно, а побожност је корисна за свашта, имајући обећање живота садашњег и оног који иде.
Поента је да погани излазе из човека, а не улазе у човека. Храна не погани, већ зле мисли у срцу. Чистимо срце своје, а не трбухе. Јер сав закон Господ Исус Христос сведе на закон срца, тј. на духовног човека, не на телесног.