Ko kaze da ja ne mogu da shvatim?
Ja posmatram smisao koji se krije "iza slova i reci" a koji ti ne vidis!
To može svako reći npr. homosek. kažu "Da u Biblji stoji osuda, ali u NZ je to ukinuto Isus nas sve voli neće on nas osuditi".
To je tvoje viđenje svinjetine isto kao i homosek. za ono što oni rade.
Ne moze se zakon posmatrati "jednosmerno" tj. samo "neformalno", vec se mora uzeti i "formalni nivo"!
Zakon se uzima u srcu.
Fariseji su posmatrali "samo u jednom pravcu'' - "formalno" i to > "slovom"!
Tako i vi shvatate zakon. Ipak nisu držali Zakon Isus im kaže "Ne dade li vama Mojsije zakon i nijedan od vas ne živi po zakonu".
Ti ocekujes da ja bukvalno sve shvatim "neformalno" a da zanemarim "formalni" deo?
Zakon se shvata po smislu i po ukoravanju za grijehe. Ako ne shvataš zakon kao ukor za grijehe, onda shvataš kao fariseji po slovu, a ne po duhu.
A očigledno da ne shvataš, ne ukorava te za grijeh.
To bi bilo razvodnjavanje!
I to se ne zove tim recima - "neformalno" vec "duhovno shvatanje smisla zakona" ( znacenje reci iza slova! ) > cak ne zoves to ni pravim imenom!
Kada sam drugačije opisivao zakon nego da je duhovan.
upravo ti shvataš zakon kao fariseji i držao bi ga i držao si ga formalno.
Fariseji su bili "formalisti", jer su gledali samo "slovo", i drzali su bukvalno samo slovo, a ne duh!
Takvo je i vaše shvatanje zakona zato i napadate zakon.
Ja kazem suprotno, da taj zakon koji vi nazivate "zdravstveni" ima i "simbolicno znacenje" , koje se krije iza pozadine reci slova, i da ima i "duhovni smisao".
Ne nazivamo ga mi nego Bog. Zato ga je i dao i zdravlje utiče na duhovno stanje čovjeka.
To što se krije iza slova to isto govore i homoseksualci. I tako sebe zavaravaju da ipak nije grijeh to što rade.
Ti kazes da "nema duhovni smisao", i zato si ti "formalista"!
To lažeš. Nađi dio gdje sam to spomenuo tako.
A ti dokazao da je tvoje shvatanje tako. Možeš mi eći i da sam belzebul.
Ti "ne vidis nikakvo pozadinsko znacenje" i duhovni smisao tog napisanog teksta tj. zakona!
Dokaži.
Ja ga vidim, i insistiram na tome , da taj zakon ima i svoj duhovni aspekt , a ti tvrdis da on nema, jer si farisej!
Pa da ga vidiš držao bi ga. Samo onaj ko drži on ga i vidi uglavnom. A ko uglavnom ne drži taj ga i ne vidi.
Zato trazim dokaz, da se on naziva iskljucivo "zdravstveni zakon"!
Opet formalni nivo razmišljanja, nije Biblija pisana za taj nivo razmišljanja.
Ne naziva se tako! Jer nije dat samo radi zdravlja, vec ima i duhovni aspekt koji se krije iza doslovnih reci...
Pa vidiš da sada upadaš u kontradikciju, kažeš gdje dokaz da je zdravstveni zakon, a sada kažeš da nije dat samo radi toga, znači da jeste, priznaješ da je ipak i zdravstveni.
Nađi gdje sam rekao da nije duhovni. Pa naravno da ti shvataš formalno moje komentare, to je baš dječiji nivo razmišljanja. Ako sam rekao da je zdravstveni nisam rekao da je SAMO zdravstveni.
Npr. ja kažem djeci da ćemo ići napolje, oni misle odmah nakon prvog časa, a to može biti i nakon 2. ili 3. Taman i ti isto shvataš.
Vidiš da ne možeš ni da uzmeš moje komentare i da odg. na njih. I ne smiješ da navedeš gdje sam ja to tako rekao. Ja ću tvoje da rastavim na dijelove.
Ne naziva se tako! Jer nije dat samo radi zdravlja, vec ima i duhovni aspekt koji se krije iza doslovnih reci...
Koja glupost, ne naziva se tako, a ima takvu svrhu. Pa tvoje shvatanje ovoga je gore od dječijeg formalnog razmišljanja, oni sui bar djeca.
Farisej koji je "formalista" optuzuje za formalizam onog "duhovnog", to je apsurd apsurda!
Pa tvoje shvatanje je takvo. Možeš ti pričati koliko hoćeš da shvataš da je duhovan ako ga ne držiš onda znači da ga ne shvataš.