Nije mi jasno o cemu onda da pisem?
O ničemu. Najbolje će biti da svi koji nisu čekaoci počinka, odmora (prevod reči advent je iščekivanje), prosto ćute na ovom delu foruma.
Problem sa likovnim prikazima u Hrišćanstvu nije ni nov (ikonoklastička hereza, Kalvinističko "mudrovanje"..) ni tako lako razrešiv. A svemu kumuje nakaradno tumačenje zapovesti o likovima rezanim. Tumačenje Crkve, ortodoksno Hrišćansko tumačenje se na veliku žalost neo judaista i "pismoznanaca" bazira na tumačenju koje je jedino ispravno, na originalnom hebrejskom tekstu, a to je da je zapoivest o likovima logičan (a Bog je savršeno logičan) nastavak Prve zapovesti, tačnije i zapovesti i izjave. Da ne govorim o tome da bi tumačenje prve zapovesti, koja ovde nije predmet rasprave (koje rasprave kada ti se post briše) na način na koji to čine čekaoci, bilo negirana multi pesonalnost Boga, to jest negiran sam osnov Hrišćanstva i na mala vrata uvedena Arijansko Doketistička hereza.
Prva zapovest kaže: Ja Sam Gospod (Gospodin) Bog tvoj nemaj drugih bogova osim mene. Nakon ovoga sledi ona zapovest zbog koje se ovde vodi rasprava jer "pismoznanci" (u pokušaju, obrezanje nemaju) pokušavaju da dokažu kako je Crkva krši dozvoljavanjem likovnih prikaza. U njoj se kaže Ne gradi likova rezanih onoga što je na zemlji, pod zemljom, u vodi i nad zemljom, Ne klanjaj im se i ne služi im. Sada se postavlja pitanje na šta se ovo konkretno odnosi. Jer niko ne služi ikonama ili kipovima. I na to se može odgovoriti time da se nastavak prve zapovesti ne odnosi na ikone, kipove nego na idole. Na praksu politeističkih naroda i njihovih vera da veruju da u tim likovima obitavaju bogovi. A to je suprotno Hrišćanskom tumačenju ikona i kipova. Niko od poštovaoca ikona, ili kipova ne smatra, ne veruje da u njima boravi bog, niti da su sveci i svetice Božije bogovi.
Svesni da im je tumačenje u najmanju ruku nategnuto, heretici onda prelaze na drugi talas napada, tj optužuju Hrišćane da samo "formalno" poštuju likovne prikaze, dok u stvari vrše obožavanje istih.
Kao ni za sve ostalo što tvrde, ni za ovo nemaju dokaza.
Da ne govorim da bi oni samo kada bi mogli razrušili i šator od sastanka, uništili kovčeg zaveta, heruvime, sve, i na njihovo mesto stavili Bibliju, koja o gle čuda u to vreme, vreme Mojsija nije ni postojala.
Posebno ne ona "nakićena" tumačenjima udarene u glavu, ćaće Milera i ostalih "fanatika" nesposobnih da čitaju i razumeju koine, o aramejskom i staro hebrejskom da ne i govorim.
Tako da, Mire, badava ti iznosio dokaze, oni u svojoj sektaškoj nedokazanost neće prestati sa napadima.