Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Da ne govorim da bi oni samo kada bi mogli razrušili i šator od sastanka, uništili kovčeg zaveta, heruvime, sve, i na njihovo mesto stavili Bibliju, koja o gle čuda u to vreme, vreme Mojsija nije ni postojala.
Brate, ajde da krenemo prostom logikom... Ja stvarno ne razumem kako osoba koja je citala Bibliju ne shvata da je covek (svestenik) koji je ulazio u Svetinju nad Svetinjama, ispred likova andjela vrsio svetu sluzbu (za sta nas optuzuju da i mi vrsimo - jer kadimo ispred).
Pa to je normalno da se vrsi sluzba ispred likova i svetih predmeta.. To ne znaci da ti obozavas te predmete!!!
Skropio je poklopac krvlju, klanjao se ispred kovcega ispred likova, a iznad njega se javljao Bog i govorio.
A oni kazu - "nigde ne pise da se klanjao"?
Pa zar stvarno misle da svestenik nije ulazio pun strahopostovanja i padao nicice ispred kovcega i likova odakle se javljao Bog i govorio!
Svestenik cak nije smeo ni da dotakne kovceg, bojeci se da ga ne oskvrni ili da ga Bog ne ubije zbog toga! A kamo li nesto drugo!
I kako onda mi ne treba da budemo puni strahopostovanja za svete predmete? Mojsije se izuva, jer je mesto na kojem je stajao sveto. Zar ne postaju tako i ovi predmeti u crkvi sveti???
Skrnaviti ih, pa to je najveci greh!
A sve lepo pise.. Samo ne vide, ili ne zele videti..
A sto rece za prvu zapovest u pravu si. Ta zapovest nema smisla ako se ne sagleda u svetlu druge zapovesti. A da je nase razumevanje ispravno vidimo po tome sto je i sam Bog napravio predstavu Hrista u obliku zmije, u obliku rezanog lika, i to ie bilo u svrhu posrednog obozavanja! Znaci nisu zabranjene slike u svrhu posrednog obozavanja! Nisu likovi bili problem Bogu, vec shvatanje i odnos prema tim likovima..
A ovi tumace zapovest cisto formalno po slovu, i gledaju spoljasnjost, ne razumevajici duh..
Sto rece, kad bi oni ziveli u vereme Mojsija usli bi u hram, oskrnavili ga, razbili posudje, svecnjake... bacili bi kovceg i kadionicu jer ih podseca na paganizamz sve bi unistili a posebno likove andjela.. Jer su doslovni tumaci zapovesti i formalisti!