BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kako je tuzno kada jedna crkva u svojoj licnoj mudrosti diskredituje samu sebe izjavama koje nemaju nikakvog smisla ni temelja u istini.
Takve izjave pokazuju koliko u crkvi moze da bude prisutna ljudska podlost, i necovecna iskljucivost ( govoreci o tradicionalnim ).
Takvih organizacija i ljudi se treba cuvati u svakom slucaju.

Izjava iz gornjeg teksta:

"Sve pravoslavno jeste bogočovekocentrično, jer ima Bogočoveka Hrista za svoje središte. Sve što nije pravoslavno - bilo da se radi o papizmu, protestantizmu, masonstvu, Jehovinim svedocima, ateizmu... - sve van Pravoslavlja ima zajednički imenilac: središte mu je čovek"

Ovo je u potpunosti tacno.
Sta ti tu vidiš pogresno?
Sve protestantske crkve "osniva covek" a ne "Isus Hristos".
Verovatno ti pogresno razumes tekst.
A inace svaka crkva veruje da ona jedina ima istinu i isključuje sve druge.
Iako ni jedna ne kaze da se ostali iskreni ljudi nece spasiti...

@Marko1932
Tamo kazes da se tu govori o simbolima. Ne mogu se sloziti iz prostog razloga sto je Mojsiju receno da napravi sve "tacno po slici" koja mu je pokazana. To znaci da je nebeska stvarnost ista, i da je sve opisano realnost na nebu.
A i da je nesto simbolicno opet nije sve u simbolima, andjeli, Bog, crkva na nebu jeste realna.
A ako su andjeli i Bog realni onda su i "DUHOVI SAVRSENIH PRAVEDNIKA" realni.
Sem toga ako su tebi "Duhovi Pravednika Simbol" nisi mi rekao sta oni simbolisu?

Zadnji citat iz biblije nista ne dokazuje.
"Prvosvestenik na zemlji", nakon sto predje u zagrobni zivot nije mogao da bude "prvoseštenik na nebu", jer bi to uzurpiralo Isusovu ulogu "nebeskog Prvosvestenika".
Sem toga po ucenju o zagrobnom zivotu, duse umrle pre Hrista, nisu ni imale pristup nebu, vec su boravile "u tami" i tamo su se nalazili svi. I pravednici i nepravednici, do dolaska Hristovog.
Dakle "nisu bili u blizini Bozjoj".
Stoga nijedan prvosvestenik nije ni mogao to "ostati" kako tekst kaze, iako postoji zagrobni zivot..
Dakle postoji dvostruki razlog zasto nisu mogli vrsiti tu sluzbu na nebu.
A tekst i ne govori o nebeskoj, vec o zemaljskoj sluzbi tih ljudi.
Nakon Hristove smrti svim umrlima je otvoren put u nebo na mesto "blizine Bozje", gde se oni mogu moliti Bogu za nas. Pre toga to je bilo nemoguce..
Ovo opet nista ne dokazuje.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Sve protestantske crkve "osniva covek" a ne "Isus Hristos".

I Taj Hristos reče da se ne klanjamo ljudima (primjer sa farisejima) a vi se klanjate, a protestanti ne. Bog kaže da se ne klanjamo idolima, a vi se klanjate. Petar kaže Kornliju da ustane, a vaši sveštenici to ne kažu. Anđeo kaže Jovanu da ustane, a vi odobravate klanjanje. I koga je sada osnovao čovjek, a koga Hristos?

iako postoji zagrobni zivot..

Samo u vašem učenju. Biblija negira zagrobni život. duhovi savršenih pravednika mogu biti vaskrsli koje je Isus odveo sa sobom na Nebo.

"Prvosvestenik na zemlji", nakon sto predje u zagrobni zivot nije mogao da bude "prvoseštenik na nebu", jer bi to uzurpiralo Isusovu ulogu "nebeskog Prvosvestenika".

A otkuda ti 24 starješine na nebu? Pa to ne uzurpira Isusovu ulogu. Imaš Hram na nebu. Pa Solomonov Hram je blijeda replika nebeskog.

Sem toga po ucenju o zagrobnom zivotu, duse umrle pre Hrista, nisu ni imale pristup nebu, vec su boravile "u tami" i tamo su se nalazili svi.

Mrtvi jedino idu u grob do vaskrsenja. Piše da ć mrtvi izaći iz grobova. Danilo, Isaija i Jovan. Lazar izašao iz groba, Isus izašao iz groba, Mojsije izašao iz groba. Niko ne izlazi iz vašeg paganskog pakla.

vec su boravile "u tami" i tamo su se nalazili svi.

Kakva besmislica. Kao čekaonica, a onda svako svojim vozom gdje treba. Pa za vjerovanje u ovo treba imati baš ogran.... um.
Dakle postoji dvostruki razlog zasto nisu mogli vrsiti tu sluzbu na nebu.

Pa kako u Otkrivenju starješine vrše službu?

A tekst i ne govori o nebeskoj, vec o zemaljskoj sluzbi tih ljudi.

U Otkrivenju je nebeska.

Nakon Hristove smrti svim umrlima je otvoren put u nebo na mesto "blizine Bozje",

Nije svim nego samo pravednim i to u tijelu. "Otvoriše se grobovi i mnogi se pokazaše u Jerusalimu".

Dakle niko nije otišao gore kao neki duh.

gde se oni mogu moliti Bogu za nas. Pre toga to je bilo nemoguce..

A gdje u Bibliji stoji da se mi molimo njima da se oni mole za nas. Opet to nije dokaz da vi trebate da prizivate mrtve.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I Taj Hristos reče da se ne klanjamo ljudima (primjer sa farisejima) a vi se klanjate, a protestanti ne. Bog kaže da se ne klanjamo idolima, a vi se klanjate. Petar kaže Kornliju da ustane, a vaši sveštenici to ne kažu. Anđeo kaže Jovanu da ustane, a vi odobravate klanjanje. I koga je sada osnovao čovjek, a koga Hristos?

I u starom zavetu se klanjaju Patrijarsi:

''Verom je Jakov umirući blagoslovio svakog Josifovog sina, »I pokloni se duboko preko vrha svoje palice''

''Tada se Abraham dignuo i poklonio stanovnicima te zemlje, sinovima Hetovim''

Prorok Natan se klanja pred Davidom:

''I odmah su javili kralju: “Prorok Natan je ovdje!” I on je došao pred kralja i poklonio se pred njim, licem do zemlje''

Da li su svi ovi ''vrsili obozavanje''?
Da li je kralj bio bog, da li je Josifov sin bio bog?
Da li su za Avrama stanovnici bili bogovi?
NE!

Klanjanje u Bibliji nije pogresno, ako se time misli ''odati postovanje''.
To je ono sto se radi prema mostima, slici ili bilo kojem drugom svetom predmetu, pa i ljudima koji zasluzuju nase postovanje. Nikom se mi ne klanjamo u svrhu obozavanja, samo Bogu Jedinome!

Samo u vašem učenju. Biblija negira zagrobni život. duhovi savršenih pravednika mogu biti vaskrsli koje je Isus odveo sa sobom na Nebo.

Mogu biti, ali mi verujemo da nisu.
Iz brojnih razloga..

A otkuda ti 24 starješine na nebu? Pa to ne uzurpira Isusovu ulogu. Imaš Hram na nebu. Pa Solomonov Hram je blijeda replika nebeskog.

24 staresine su verovatno deo ljudi od 144 000 i oni su na nebu nakon Hrista a ne pre toga.

Mrtvi jedino idu u grob do vaskrsenja. Piše da će mrtvi izaći iz grobova. Danilo, Isaija i Jovan. Lazar izašao iz groba, Isus izašao iz groba, Mojsije izašao iz groba. Niko ne izlazi iz vašeg paganskog pakla.

Pise da ce ih dovesti Isus sa sobom.
I svi ce tek onda izici iz gorba.

Kakva besmislica. Kao čekaonica, a onda svako svojim vozom gdje treba. Pa za vjerovanje u ovo treba imati baš ogran.... um.

Tebi besmislica a nama je istina.

Pa kako u Otkrivenju starješine vrše službu?

Staresine ce tek vrsiti sluzbu u buducnosti, ne vrse je sada.
Ne mislis valjda da su vaskrsli pa su vec na nebu?
A i da jesu to je nakon Hrista a ne pre njega.

U Otkrivenju je nebeska.

Postoji nebeska i postoji zemaljska sluzba a u datom tekstu se govori o zemaljskoj sluzbi svestenika a ne nebeskoj!

Nije svim nego samo pravednim i to u tijelu. "Otvoriše se grobovi i mnogi se pokazaše u Jerusalimu".
Dakle niko nije otišao gore kao neki duh.

To je samo predslika onoga sto ce se dogoditi u buducnosti.
To su prvine.

A gdje u Bibliji stoji da se mi molimo njima da se oni mole za nas. Opet to nije dokaz da vi trebate da prizivate mrtve.

Nije dokaz, a nije ni pogresno!
Ne radi se o ''prizivanju'', vec o molbi.
Nije to spiritizam, kako ti predstavljas u spiritizmu je ''dvosmerna komunikacija'' a ovde ''jednosmerna''.
Komunikacija sa mrtvima je zabranjena po pravoslavnoj teologiji.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
I u starom zavetu se klanjaju Patrijarsi:

''Verom je Jakov umirući blagoslovio svakog Josifovog sina, »I pokloni se duboko preko vrha svoje palice''

''Tada se Abraham dignuo i poklonio stanovnicima te zemlje, sinovima Hetovim''

Prorok Natan se klanja pred Davidom:

''I odmah su javili kralju: “Prorok Natan je ovdje!” I on je došao pred kralja i poklonio se pred njim, licem do zemlje''

Al se niko nikom nije poklonio iz religijskog razloga, nego su se ljudi ugl. poznavali.

Što je onda Isus korio klanjanje ljudima, Petar Kornlija, anđeo Jovana. Tako da tvoje pozivanje na ovo iz SZ (što sam već znao) je besmisleno.

Da li su svi ovi ''vrsili obozavanje''?
Da li je kralj bio bog, da li je Josifov sin bio bog?
Da li su za Avrama stanovnici bili bogovi?

To sam ti već odg. u prvom djelu posta.

24 staresine su verovatno deo ljudi od 144 000 i oni su na nebu nakon Hrista a ne pre toga.

Znači po tebi stoji laž da su ljudi ustali iz grobova i pokazali se u Jerusalimu.

Pise da ce ih dovesti Isus sa sobom.
I svi ce tek onda izici iz gorba.

A šta je sa onima što su već izašli iz groba? Piše da će po one koji su u grobovima doći. Sigurno će sa njim ići oni koji su već ustali. Ali oni su u tijelu.

Staresine ce tek vrsiti sluzbu u buducnosti, ne vrse je sada.
Ne mislis valjda da su vaskrsli pa su vec na nebu?
A i da jesu to je nakon Hrista a ne pre njega.

Oni je već sada vrše i vršiće, je to je prije drugog dolaska. Pa naravno da su vaskrsli. Pitam se kada čitaš Bibliju da li zapamtiš većinu događaja. Mislim posebno na NZ.

Postoji nebeska i postoji zemaljska sluzba a u datom tekstu se govori o zemaljskoj sluzbi svestenika a ne nebeskoj!

Pa je Jovan imao viziju zemaljske službe. Zemaljska služba hebr. sveštenstva je završena.

To je samo predslika onoga sto ce se dogoditi u buducnosti.
To su prvine.

Nije nego pravi događaj. Sam sebi skačeš u stomak, pa zato i jesu prvine jer ima i drugo vaskrsenje pravednih kada Isus drugi put dođe. Zato je napsiano u Psalmu da je Bog doveo roblje.

Nije dokaz, a nije ni pogresno!
Ne radi se o ''prizivanju'', vec o molbi.
Nije to spiritizam, kako ti predstavljas u spiritizmu je ''dvosmerna komunikacija'' a ovde ''jednosmerna''.
Komunikacija sa mrtvima je zabranjena po pravoslavnoj teologiji.

Dvosmjerna ili jednosmjrna to je gadost. zabranjeno je prizivanje mrtvih, dakle samo prizivanje. Pa davao sam ti i dvosmjernu komunikaciju. Kakva glupost dvosmjerna ili jednosmjerna, pa nigdje nemaš da se neko moli ili priziva mrtve. U stvari imaš Saula bezbožnika. A niko pravedan. Nije zabranjena, pa i sama molitva je komunikacija. Bog odgovara na molitve, na neke ne.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dvosmjerna ili jednosmjrna to je gadost.

Evo što piše Ellen White u pismu sinu:

"Prošlo je nekoliko dana nakon što sam molila Gospoda da mi otkrije koje su moje obveze." Primjetite, Ellen White se moli Bogu da joj otkrije njene obveze. Nakon toga, piše Ellen White sinu: "Tijekom noći sanjala sam da upravljam kočijama i sjedim s desne strane. Otac je bio u kočijama i sjedio je s moje lijeve strane. Bio je jako blijed, ali staložen i miran." Nakon toga Ellen White u pismu sinu prepričava razgovor koji vodi s umrlim suprugom. Između ostalog, umrli muž je savjetuje kako će se postaviti prema svojim obvezama, čujmo iz pisma Ellen White što joj savjetuje umrli suprug: "Postoji ozbiljno pitanje koje ljudima treba rasvijetliti. Neka to bude tvoj prvi posao. Morat ćeš se donekle obraćati ljudima, ali izbjegavaj obveze koje su nas nekada mučile." Na ovaj savjet umrlog supruga Ellen White kaže suprugu: "Dakle James, ti ćeš sada ostati sa mnom i radit ćemo zajedno zauvijek." Ellen White, rekli bismo, sklapa pakt s umrlim suprugom.

Pogledajmo sada prvu odluku Ellen White o svojim obvezama koju je donijela nakon sklapanja pakta s umrlim suprugom. U pismu dalje čitamo kako je savjetuje umrli suprug. Ellen White prenosi riječi umrlog supruga: "Ostao sam u
Battle Creek-u previše. Trebalo sam otići u Kaliforniju prije više od godinu dana. Ali sam želio pomoći rad organizacija u Battle Creek-u. Pogriješio sam. Tvoje srce je nježno, i bit ćeš sklona praviti iste greške koje sam i ja pravio. Tvoj život može biti koristan Božijem cilju. O, te dragocijene stvari koje mi je Gospod dao da iznesem pred ljude, dragocijeni dragulji svijetlosti! Tada sam se probudila, ali san je izgledao potpuno stvaran. Sada možeš vidjeti i razumijeti zašto ja ne osjećam obvezu ići u Battle Creek i preuzeti obveze na Generalnoj Konferenciji. Nemam obvezu biti na Generalnoj Konferenciji. Gospod mi ne dopušta. A to je dovoljno."

1. Adventističko objašnjenje, kako je ovdje riječ samo o "noćnoj simboličnoj prikazi njenog supruga", je smiješno i nebulozno. Pa sama Ellen White na temelju te "noćne simbolične prikaze" donosi odluku o vrlo važnoj stvari, ne odlazi u Battle Creek. Naravno, po običaju, na sve to lupa "Božji pečat" - "Bog mi ne dopušta!"

2. Adventisti sedmog dana sve druge koji spomenu nešto slično ovome nazivaju spiritistima. To je, kažu adventisti sedmog dana, upravo jedan od elemenata koji se iz poganstva uvukao u kršćanstvo, zbog čega je ta crkva i postala Babilon - Bludnica.

3. Najgora varijanta koja bi mogla biti objašnjenje ove epizode s Ellen White je slijedeća. Ellen White je naprosto izmislila čitavu ovu priču. Trebalo joj je opravdanje za neodlazak u Battle Creek. I "Božji pečat je tu" - "Bog mi ne dopušta!"

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"U toku IV veka u Crkvi desavaju se velike promene. Pod uticajem neznabostva, i u teznji da neznaboscima olaksaju prilaz u hriscansku crkvu, crkvene vodje pretvaraju neznabozacke hramove u hriscanske crkve, a neznabozacke bogove u hriscanske svece. Najpre se u hriuscanskim crkvama ovoiga razdoblja javljaju slike, i to u istoicnim crkvama samo slike, a u zapadnim pored slika i kipovi.
Narod je u slici, (ikoni) gledao neposredno bliziju Bozju, verovao je da slike imaju carobnu moc. Bilo je cak svestenika koji su strugali farbu sa ikona, pomesali je sa svetom pricesti i tako pricescivali one koji su to trazili. Biilo je majki koje su ikone uzimale za kumove.
Protiv obozavanja slika, relikvija i drugih zabluda koje su se pocxele uvlaciti u crkvu u 4. i 5. veku ustaju pojedini hiscani kao, na primer, Vigilantije iz Liona, Jovinijan iz Rima, Helvedije takodje iz Rima. OVOM PROTESTU U 9. veku prikljucuje se i Biskup Klaudije iz Torina... Sabor kojji je odrzan u Hijereji 754. godine u kom je ucestvovalo 333 episkopa, izjavio je: OBOZAVANJE SLIKA PROTIVI SE NAUCI SVETOG PISMA sto se jasno vidi iz stihova: Jovan 4,24; 1,15; 20,29; 5. Mojsijeva 5,8.9; Rimljanima 1,23; 10,17; 2. Konincanima 5,7 itd."
Istorija Crkve str.137.138

Vi koji se klanjate ikonama i kipovima, verujete li da su ovih 333 episkopa znali i izjavili istinu?

Slape, u gornjem komentaru izneo si svoje besmislice.
Da li ti uvek kad sanjas, sanjas realne stvari?
Svakome u snu se moze pokazati bilo sta.

Prorok Jezeklj je video polje puno mrtvackih kojstiju i kako su svi vaskrsli i postala vojska velika. Slape, da li je to bila stvarnost. Nije!

Svako u snu moze da vidi i ono sto ne postoji.

Ja kao dete spavao sam sa bratom i sanjao sam kako padam u neki ponor i nikd da stignem do dna. Kad sam u snu pao na dno ponora trgao sam se i udario brata po nosu. On je podceo da place, a mati je ustala vidi sta se desava, a brat kaze ubime moj brat.

Prema trome svojim komentarom samo si pokazao svoj prostakluk i neprosvecenost, a iznad svega pakost i mrznju prema drugima sto ne prilici nijednom hriscaninu.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je ono sto se radi prema mostima, slici ili bilo kojem drugom svetom predmetu, pa i ljudima koji zasluzuju nase postovanje. Nikom se mi ne klanjamo u svrhu obozavanja, samo Bogu Jedinome!

Klanjaje bilo cemu materijalnom sto je nacinila ljudska ruka - pa makar to predstavljalo i autenticnu predstavu Boga, andzela, ili Gospoda Isua - je u bibliji greh, i predstavlja idolopoklonstvo.

Secanje na nekog umrlog je sasvim nesto drugo, i ne mora biti praceno kilanjanjem pred slikom ili kipom te osobe, ljubljenjem, skidanjem farbe sa te slike ili kipa i njeno stavljanje u sadrzaj pricesti, smatranjem da su one cudotvorne, ostavljanje novca ili darova..itd..

Ovo sve je mnogobozackog porekla, i to su sve cinili i u sve to verovali mnogobosci.

Da je ovo bilo potrebno za spasenje - sam Bog, Hristos, ili apostoli bi to napomenuli u bibliji, ali toga nema, vecje to cisto ljudska inicijativa proistekla iz ideje koju je sam sotona posejao u ljudskium umovima, da spoje mnogobozacku filozofiju sa Hricanskim elementima, i mnogobozacku praksu pretoce u Hriscansku.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, u gornjem komentaru izneo si svoje besmislice.

Citirao sam Jelenu i iznio njenu priču, a to su uvijek besmislice.

Da li ti uvek kad sanjas, sanjas realne stvari?
Svakome u snu se moze pokazati bilo sta.

Ali Jelena postupa po savjetu mrtvog muza, kužiš?

Prema trome svojim komentarom samo si pokazao svoj prostakluk i neprosvecenost, a iznad svega pakost i mrznju prema drugima sto ne prilici nijednom hriscaninu.

Braniš bogohulnicu i još pri tome druge ljude nazivaš prostacima!? Nevjerojatno je koliko fiksacija na lažne proroke može čovjeka u blato baciti i oduzeti mu svaku mogućnost rasuđivanja.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Čim neko nema istinu onda mora da daje gomilu besmislenih tekstova. Biblija je jasna. Zapazite da je Petar opomenuo KOrnelija, anđeo Jovana a ovi se klanjaju ikonama tačnije demonima pošto iza tih predmeta su u stvari demoni.
ovaj tekst sve govori, nije besmislen, a ako vec se hvalis da bilo sta pravoslavno citas citaj ovo, ane neke druge zilotske gluposti.
"Sve pravoslavno jeste bogočovekocentrično, jer ima Bogočoveka Hrista za svoje središte. Sve što nije pravoslavno - bilo da se radi o papizmu, protestantizmu, masonstvu, Jehovinim svedocima, ateizmu... - sve van Pravoslavlja ima zajednički imenilac: središte mu je čovek"
Amin.

Natrag