BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Мире, немој да се замараш. Није узалуд речено да је Соломон најмудрији човек свога времена, чак видимо да је проблем и са данашњим "теолозима" да схвате на шта је мудрац хтео да укаже.

Читаво излагање му је као код људи од овога света којима је све компликовано, па само мисле да је све пролазно, таштина, "смор"", и онда кажу: "Дај да једем, пијем и веселим се, јер ћу сутра ионако умрети". Не траже мудрост Божију, нити са таквим умом могу да добаце макар до основног. Зато на крају мудри Соломон одговара на такве ставове људи којима је све таштина, који не мисле на вечно, већ на световно пролазно.

А суботари само извуку једну реченицу без даље анализе, а непрестано сами говоре да не треба вадити из контекста. Сами не раде оно што говоре.

Jevreji pre Hrista, Hristos i apostoli, ni prvi Hriscani - nisu u svojim crkvama imali nikakve slike, niti su odrzavali Bogosluzenje tako sto su palili svece, kadili i pevali pred slikama, klanjali se pred likovima starozavetnih velikanima vere, i slici Hrista, ili prikazima nebeskog carstva.

Ovo je pocelo da se uvlaci u crkvi sa pocetkom sredine drugog veka iz mnogobostva, i mnogobozackog obicaja umetnickog oslikavanja hramova posvecenih mnogobozackim bogovima, i njihovim slikovitim prikazima.

http://serbianforum.org/threads/borba-za-ikone-u-hriscanstvu.648766/page-9#post-1854880

Ја сам показао да то што ти пишеш нема никаквог смисла и да је обична глупост и лаж. Дао сам примере из Старог завета да су итекако постојале слике, свеће на свећњацима, да се кадило и свештенослужило; а сада могу и из Новог. Показује се да не познајеш историју Цркве, да знаш само оно што су суботари саставили и ван тога не желиш ни да размотриш.

Solomon's Temple_int.jpg

Свето Јеванђеље по Луки
Глава 1
5. У време Ирода цара јудејског беше неки свештеник од реда Авијиног, по имену Зарија, и жена његова од племена Ароновог, по имену Јелисавета.
6. А беху обоје праведни пред Богом, и живљаху у свему по заповестима и уредбама Господњим без мане.
7. И не имаху деце; јер Јелисавета беше нероткиња, и беху обоје већ стари.
8. И догоди се, кад он служаше по свом реду пред Богом,
9. Да по обичају свештенства дође на њега да изиђе у цркву Господњу да кади.
10. И све мноштво народа беше напољу и мољаше се Богу у време кађења.
11. А њему се показа анђео Господњи који стајаше с десне стране олтара кадионог.
12. И кад га виде Зарија уплаши се и страх нападе на њ.

liturgija-sl-svestenik.jpg

Видимо већ на почетку Јеванђеља да свештеник Зарија КАДИ пред Богом и да му се показује анђео пред ОЛТАРОМ КАДИОНИМ. То што Зарија, отац Јована Крститеља, чињаше, ми у Цркви зовемо Литургија. То у суботарској секти не постоји, јер по њиховој науци то је паганско и многобожачко.

Ја разумем да је ваша мисија да нападате и сатанизујете све што су вам неки назови теолози и пророци рекли, али ако се држите принципа "само Библија", онда бар тако чините као што говорите. Ви ни то не чините, на велику штету вашу.

Литургија (грч. λειτουργια, лат. ministerium, officiumслужба, служење или јавно дело, свештеничка служба у храму) у црквеном речнику означава чин евхаристијске службе или чин тајне причешћа.

У почетку појам је имао много обухватнији смисао и односио се на богослужење које је Црква вршила заједнички, јавно, у молитвеним местима, кроз одређени скуп обреда, речи, симбола и ритуалних покрета. У том општем смислу литургијски култ се изједначава са јавном молитвом, скупно организованом под надзором Цркве, а разликује се од приватног служења или личне молитве.

2. А кад они служаху Господу и пошћаху, рече Дух Свети: Одвојте ми Варнаву и Савла на дело на које их позвах. (Дела 13)

Liturgija.JPG
Strong's Concordance
leitourgeó
: to serve the state, i.e. by anal. to perform religious service
Original Word: λειτουργέω
Part of Speech: Verb
Transliteration: leitourgeó
Phonetic Spelling: (li-toorg-eh'-o)
Short Definition: I minister, serve publicly
Definition: I act in the public service, render service, minister, in the widest sense, of some special public religious service, but also of the service of priests and Levites.

11. И сваки свештеник стоји сваки дан служећи и једне жртве много пута приносећи које никад не могу узети грехе. (Јеврејима 10)

Liturgija Jev 10.JPG

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> mi se ne klanjamo andjelima i svetiteljima. Samo ih poštujemo. Oni nisu posrednici

Time što su naši preci pagani i idolopoklonici samo zamenili nazive svojih paganskih bogova imenima hrišćanskih mučenika, i time što su pojam obožavanja zamenili pojmom poštovanja, oni nisu promenili motive svoga srca, jer motivi srca ne zavise od naziva i definicija, već od ispravnog poznanja Boga kroz zahteve Božjeg zakona. Ni osoba koja je proždrljia neće reći sebi da joj je trbuh bog, ali ona svojim delima pokazuje da je u pravu apostol Pavle kada za proždrljivce kaže da je trbuh njihov bog (Filibljanima 3,19).
Druga Božja zapovest ne ulazi u to da li mi obožavamo ili poštujemo onoga ko je na slici ili kipu, već kaže:

“Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti;” (2.Mojsijeva 20,4-5)

Evo odg. mog brata i prijatelja Miloša Bogdanovića na vaša objašnjenja da se ne klanjate idolima.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Poštujem Božje proroke i verujem svetoj reči ali do danas nisam našao opravdanje u NS (novisavez) da se u NS vršilo kađenje u zajednici Hrišćana niti da su imali likove niti kipove.
Citati koji se navode u NS a osvrću se na stari savez ne govore da je to služba NS već šta se činilo do tad i u Hramu sve do Judejskog rata.

Ni na jednom mestu izvan Jerusalimskog hrama se nije prinosilo niti kadilo molio bih da me ispravi neko ako grešim.
Ni Petar ni Jakov niti Pavle ni bilo koji učenik nije imao kadionicu niti igde u prvom veku pominju kađenje među Hrišćanima.
Ista stvar je i sa ikonama (ikonopisanjem )ljudi to je kasnije ušlo u crkvu i ne bez sukoba.
U SZ je Bog strogo zabranio kađenje naroda a crkva kadi ....o čemu se radi?
Gde u Bibliji nalazimo dozvolu za kađenje naroda i ikona osim onog kad Bog dozvoli zbog greha i zatiranja mislim do Ornanovog guvna.

Korej je glavom platio što je uzeo da kadi jer nije bio opunomoćen od Boga.
Zamoliću za pojašnjenje jer je ovo tema gde ne razumem po kom osnovu su kipovi i ikone uvedeni na Bogosluženje i kađenje istih i naravno ko dozvoli kađenje naroda,hvala.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Апостоли су били - апостоли. Ширили су јеванђеље свуда, нису били свештеници у храму. Литургија која се тада свакодневно вршила је ломљење хлеба и молитва. Тада они (апостоли) оснивајући цркве широм света одређују људе за свештеничку службу, епископе и ђаконе. Управо Петар говори у својим посланицама какви људи треба да буду свештеници.

У Библији се описују оснивања цркава, рукоположења свештеника, али се не описују свештеничке дужности у грађевини коју ми зовемо црква. То је записано у посланицама за свештенике које нису у Библији. Оне су искључиво писане за свештенство. То што секташи не признају апсолутно ништа сем Библије је лудост, али зато признају упутства својих пророка од пре стотинак година. Њихов проблем, не треба се замарати са тим. Свако сам бира у шта ће веровати, тако да нема ни смисла стално јеретицима понављати исте текстове. Они су у стању годинама да понављају своје како би некога преварили да се учлани у њихову секту.

Цртежи као приказ јеванђеља, тј. догађаја из јеванђеља настају у току ширења хришћанства и прогона. Да је тада било фото апарата, сигурно би многи сликали како апостоле, тако и догађаје који су се одигравали. Да ли бисмо и те фотографије звали паганском заоставштином?

Сигуран сам да би многи кречили цркве као што се већ радило, гонили стоку у цркве и друге поганштине чинили. Јер мржња према православљу неће престати, иако многи "православци" данас прате модерне токове.

Колико овај безбожни народ непрестано тоне духовно и колико лута по разним јеретичким учењима која милују уши, умирују нечисту савест, показује шта некрсти раде у име напретка. Културна и историјска наслеђа која су старија од те распале Америке, одакле долазе те јереси и саблазни, бивају уништавана и истргнута из културе и свести народа. Тако бисмо лакше прихватили Нови поредак, где не само да нема места за фреске и иконе, већ нема места ни за једног искреног православца. Почев од светога Саве.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Adrijane bracika,slažem se ja da je Amerika zlo kao i masonske organizacije ja nisam pitao o tome mada jedobro što si pomenuo radi drugih da znaju pozadinu ja je znam u širokom pogledu.
Mene isključivo zanima kad je uvedeno među hrišćane da čine ikone koje će se kaditi i zašto se kade koja je svrha?
Drugo,od kad su kipovi ušli u zajednice verujućih i kojim povodom i šta predstavlja kađenje istih?
Molim te ne zameri mi na pitanjima jer su iskrena i možda ti znaš odgovor ali ja neznam zato i pitam.
Ako postoje zapisi apostola kako sveštenici trebaju da kade molim da mi se navede naziv knjige gde to mogu čitati,hvala unapred.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Svaki svetac mali bog,izaberi omiljenog svog,
sa oreolom na glavi na zid ga stavi,
koliko ih ima u kalendaru ko ce znati,ali im se jednako molitva može dati,
narod bira sveca, svaki mesec svi u vrstu a samo Hristos za grehe ljudske umre na krstu,
to je nasa ljudska stvarnost ljudima vazda davati popularnost,
a samo je Hristos vredan hvali jer Vaskrsnu zaista u Slavi...

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Мудраци са златом смирном и тамјаном.jpg
Мудраци доносе злато, тамјан и смирну

Кади се све у цркви, не зато што ми верујемо да кипови имају духа у себи или да су некакви богови (идоли) па им се ми клањамо и служимо као Богу. То секте банализују тако, видиш Трипа шта ради.

Свећа представља Светлост света, а то је Христос. Видимо на почетку Откривења да и седам свећњака представљају Цркву (седам цркава). Представљају и седам духова пред Богом (седам жижака). Такође, свећа представља и нашу веру и наду у Сина човечијег који ускоро долази.

35. Нека буду ваша бедра запрегнута и свеће запаљене;

36. И ви као људи који чекају господара свог кад се врати са свадбе да му одмах отворе како дође и куцне.
37. Благо оним слугама које нађе господар кад дође, а они страже. Заиста вам кажем да ће се запрегнути, и посадиће их, и приступиће, те ће им служити.

На олтару кадионом се ништа није приносило, сем једном годишње за очишћење. Али се кадило сваки дан. Коначна Жртва искупљења је принета, на нама је само да прихватимо, молимо се и захваљујемо. Као што је била жртва захвалница у СЗ. Никаква новина ту не постоји, сем што је Христос испунио све што су свештеници радили за очишћење. Када се каже: кипови и сл., човек може да стекне погрешан утисак да је ту неки многобожачки ритуал. Све у цркви мора бити окађено (освећено), како материјално, тако и људско.

У првим вековима за време прогона хришћана кадило се лажним боговима, и свако ко је то одбио био је мучен и убијен. Црква у тим временима привремено искључује кађење док није опасност прошла. Не само што би били убијани, већ што би самим кађењем идолима то било јасно одрицање од Христа. Где је постојао већински део пагана, ту се избегавао тамјан. Кађење представља и нашу молитву Богу, ничег ту пагаског нема. Пагани каде (моле се) својим идолима, ми кадимо (молимо се) свом Богу.

2. И видех седам анђела који стајаху пред Богом, и даде им се седам труба.
3. И други анђео дође и стаде пред олтаром, и имаше кадионицу златну; и беше му дано много тамјана да да молитвама свих светих на олтар златни пред престолом.
4. И дим од кађења у молитвама светих изиђе од руке анђелове пред Бога

Не наседај на приче да су се идоли и многобоштво увукли у Цркву, све су то саблазни које треба да дођу како би превариле чак и верне, ако је могуће. Увукла се идолатрија у површно верне, у материјалисте и лажне хришћане. А права Црква ће увек остати света и верна. Такави правоверници ће сметати помодарима и материјалистима, лажним верницима и отвореним антихристима.

Спомињем Америку јер оданде долазе те сектурине које саблажњавају народ, док се историјско и верско и културно православно наслеђе уништава уз аминовање вођа и назови православаца.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
DRUGA ZAPOVEST - ` Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene; ( 2 knjiga Mojsijeva 20. 4 )

OPOMENA PROTIV SLIKA I KIPOVA -
`Nemojte graditi sebi idola ni likova rezanijeh, niti stupova podižite, ni kamena sa slikama mećite u svojoj zemlji da mu se klanjate; jer sam ja Gospod Bog vaš. ( 3 knjiga Mojsijeva 26. 1)

NE GRADITI SLIKU BOGA U LIKU ZENE ILI COVEKA -
`Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: saberi mi narod da im kažem riječi svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samoga neba i bješe na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od riječi čuste, ali osim glasa lika ne vidjeste;
I objavi vam zavjet svoj, koji vam zapovjedi da držite, deset riječi, koje napisa na dvije ploče kamene.
I meni zapovjedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je naslijedite.
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne vidjeste nikakoga lika u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kaku god sliku od čovjeka ili od žene,
Sliku od kakoga živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kake ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kake ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i vidjevši sunce i mjesec i zvijezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se. i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svijem narodima pod cijelijem nebom; ( 5 Mojsijeva 4. 10-19 )

PROKLETSTVO GRADITELJIMA SLIKA - `Proklet da je čovjek koji bi načinio lik rezan ili liven, stvar gadnu pred Gospodom, djelo ruku umjetničkih, ako bi i na skrivenu mjestu metnuo. A sav narod odgovarajući neka reče: amin. ( 5 Mojsijeva 27. 15 ).

SLIKE NISU NI NA KAKVU KORIST - `Koji grade rezane likove, svi su ništa, i mile stvari njihove ne pomažu ništa, i one su im svjedoci da ne vide i ne razumiju, da bi se posramili.
Ko gradi boga i lije lik, nije ni na kaku korist.
Gle, svi će se drugovi njegovi posramiti, i umjetnici više od drugih ljudi; neka se skupe svi i stanu, biće ih strah i posramiće se svi.
Kovač kliještima radi na živom ugljevlju, i kuje čekićem, i radi snagom svoje ruke, gladuje, te iznemogne, i ne pije vode, te sustane. I
Drvodjelja rasteže vrvcu i bilježi crvenilom, teše i zaokružuje, i načinja kao lik čovječji, kao lijepa čovjeka, da stoji u kući. I
Siječe sebi kedre, i uzima česvinu i hrast ili što je najčvršće među drvljem šumskim; sadi jasen, i od dažda raste.
I biva čovjeku za oganj, i uzme ga, te se grije; upali ga, te peče hljeb; i još gradi od njega boga i klanja mu se; gradi od njega lik rezan, i pada na koljena pred njim.
Polovinu loži na oganj, uz polovinu jede meso ispekavši pečenje, i biva sit, i grije se i govori: aha, ogrijah se, vidjeh oganj.
A od ostatka gradi boga, rezan lik svoj, pada pred njim na koljena i klanja se, i moli mu se i govori: izbavi me, jer si ti bog moj.
Ne znaju, niti razumiju, jer su im oči zaslijepljene da ne vide, i srca, da ne razumiju.
Niti uzimaju na um, nema znanja ni razuma da bi koji rekao: polovinu ovoga spalih na oganj, i na uglju od njega ispekoh hljeb, ispekoh meso i jedoh; i od ostatka eda li ću načiniti gad, i panju drvenom hoću li se klanjati?
Taki se hrani pepelom, prevareno srce zavodi ga da ne može izbaviti duše svoje, niti reći: nije li laž što mi je u desnici?
( knjiga proroka Isaije 44. 9-20 ).

KOJI GRADE LIKOVE POSRAMICE SE -
`Oni će se svi postidjeti i posramiti, otići će sa sramotom svikoliki koji grade likove.
A Izrailja će spasti Gospod spasenjem vječnijem, nećete se postidjeti niti ćete se osramotiti dovijeka. ( knjiga proroka Isaije 45. 16-20 ).

NE IZJEDNACITI BOGA SA SLIKOM - `S kim ćete dakle izjednačiti Boga? i kaku ćete mu priliku naći?
Umjetnik lije lik, i zlatar ga pozlaćuje, i verižice srebrne lije.
A ko je siromah, te nema šta prinijeti, bira drvo koje ne trune, i traži vješta umjetnika da načini rezan lik, koji se ne pomiče.
Ne znate li? ne čujete li? ne kazuje li vam se od iskona? ne razumijete li od temelja zemaljskih?
On sjedi nad krugom zemaljskim, i njezini su mu stanovnici kao skakavci; on je razastro nebesa kao platno i razapeo ih kao šator za stan.
On obraća knezove u ništa, sudije zemaljske čini da su kao taština.
Kao da nijesu posađeni ni posijani, i kao da im se stablo nije ukorijenilo u zemlji, čim dune na njih, posahnu, i vihor kao pljevu raznese ih.
S kim ćete me dakle izjednačiti da bih bio kao on? veli sveti.
Podignite gore oči svoje i vidite; ko je to stvorio? ko izvodi vojsku svega toga na broj i zove svako po imenu, i velike radi sile njegove i jake moći ne izostaje nijedno? ( knjiga proroka Isaije 40. 18-26 ).

BOG NECE DATI SLAVU LIKOVIMA REZANIM - `Ja sam Gospod, to je ime moje, i slave svoje neću dati drugome ni hvale svoje likovima rezanijem. ( knjiga proroka Isaije 42. 8 ).

LIKOVI TASTINA - `Ovako veli Gospod: ne učite se putu kojim idu narodi, i od znaka nebeskih ne plašite se, jer se od njih plaše narodi.
Jer su uredbe u naroda taština, jer sijeku drvo u šumi, djelo ruku umjetničkih sjekirom;
Srebrom i zlatom ukrašuju ga, klinima i čekićima utvrđuju ga da se ne pomiče;
Stoje pravo kao palme, ne govore; treba ih nositi, jer ne mogu ići; ne boj ih se, jer ne mogu zla učiniti, a ne mogu ni dobra učiniti.
Niko nije kao ti, Gospode; velik si i veliko je ime tvoje u sili. ( knjiga proroka Jeremije 10. 2-6 ).

LIK NISTA NE POMAZE - `Šta pomaže rezan lik što ga izreza umjetnik njegov? šta liven lik i učitelj laži, te se umjetnik uzda u djelo svoje gradeći nijeme idole?
Teško onome koji govori drvetu: preni se! i nijemu kamenu: probudi se! Hoće li on učiti? Eto, obložen je zlatom i srebrom, a nema duha u njemu.
A Gospod je u svetoj crkvi svojoj; muči pred njim, sva zemljo! ( Avakum 2. 18-20 )

BOG MRZI NA LIKOVE KRAJ OLTARA -
`Ne sadi luga ni od kakvijeh drveta kod oltara Gospoda Boga svojega, koji načiniš;
I ne podiži nikakoga lika; na to mrzi Gospod Bog tvoj. ( 5 Mojsijeva 16. 21-22 ).

IDOLI DELO RUKU COVECIJIH - `Ne nama, Gospode, ne nama, nego imenu svojemu daj slavu, po milosti svojoj, po istini svojoj.
Zašto da govore narodi: gdje li je Bog njihov?
Bog je naš na nebesima, tvori sve što hoće.
Idoli su njihovi srebro i zlato, djelo ruku čovječijih.
Usta imaju, a ne govore; oči imaju, a ne vide;
Uši imaju, a ne čuju; nozdrve imaju, a ne mirišu;
Ruke imaju, a ne hvataju; noge imaju, a ne hode, i ne puštaju glasa iz grla svojega.
Taki su i oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih.
Dome Izrailjev, uzdaj se u Gospoda; on im je pomoć i štit. ( psalam 115. 1-9 ).

BOG NIJE IKONA - `A Pavle stavši nasred Areopaga reče: ljudi Atinjani! po svemu vas vidim da ste vrlo pobožni;
Jer prolazeći i motreći vaše svetinje nađoh oltar na kome bješe napisano: Bogu nepoznatome. Kojega dakle ne znajući poštujete onoga vam ja propovijedam.
Bog koji je stvorio svijet i sve što je u njemu, on budući gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenijem crkvama,
Niti prima ugađanja od ruku čovječijeh, kao da bi onome trebalo što koji sam daje svima život i dihanje i sve.
I učinio je da od jedne krvi sav rod čovječij živi po svemu licu zemaljskome, i postavio je naprijed određena vremena i međe njihovoga življenja:
Da traže Gospoda, ne bi li ga barem opipali i našli, premda nije daleko ni od jednoga nas;
Jer kroz njega živimo, i mičemo se, i jesmo; kao što i neki od vašijeh pjevača rekoše: jer smo i rod njegov.
Kad smo dakle rod Božij, ne treba da mislimo da je Božanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski načinili po smišljanju svome. Isa.
Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad zapovijeda svima ljudima svuda da se pokaju;
Jer je postavio dan u koji će suditi vasionome svijetu po pravdi preko čovjeka koga odredi, i dade svima vjeru vaskrsnuvši ga iz mrtvijeh. ( dela Apostola 17. 22-31 ).

PROKLETSTVO IDOLOPOKLONICIMA -
`Blago onome koji tvori zapovijesti njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.
A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž. ( Otkrivenje 22. 14-15 ).

( napomena: Lik rezan-Grcki `Ikonos ).

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Спомињем Америку јер оданде долазе те сектурине које саблажњавају народ, док се историјско и верско и културно православно наслеђе уништава уз аминовање вођа и назови православаца.

Indeks rodova je pokazao gdje su pravos. države a gdje su protestantske. Pravosl. su na samom dnu.

Natrag