BORBA ZA IKONE U HRIŠĆANSTVU

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mi onda mozemo sumnjati u sve, cak i bibliju, da bi sacuvali svoja misljenja.

Ono sto sam iznosio je u skladu sa biblijom, jer ako prihvatimo suprotno, onda moramo priznati da je Isus za zivota i kroz apostole govorio jedno, a polovinom 2 veka sve to dematovao i stvorio tradiciju suprotnu pismu, i ustanovio je u tradicionalnim crkvama.

Izvini, meni je pismo dovoljno, i istorija koju iznosim iz istorijskih dokumenata je u potpunom skladu sa otkrivenom istinom u Bozjoj reci.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Odgovor: Polako Mire, nemoj tako brzo da trcis ne mogu da te stignem.
Ne rerce li ti da su pravednici sada na Nebu? Zar nisi tvrdio ti ili mozdaneko drugi da im se mozemo moliti i da ce nas oni zastupati i pomagati nam?
A ti sada kazes da oni, posto su na nerbu bez tela, ne cuju, ne vide ne mogu da rade, samo jedino osecaju. Kako moze i da oseca ako nema tela?
Vidis moj brater Mire, sam si ponistio svoju sopstveniu tvrdnju. Medjutim u jednom si u pravu, pokojnici zaista ne vide, ne cuju ali i ne osevcaju i slazerm se sa tobom zato je potrebno vaskrsenje, jer samo posle njega movci ce da vide, cuju, deluju i osevcaju.

Sve najbolje

Marko oni nemaju telo ali covek koji ne cuje i ne vidi ima unutrasnji sluh i vid(to je u nauci dobro poznato), tako da ova tvoja tvrdnja nista ne vredi. Nemoj logikom pokusavati, bolje se drzi biblije.

Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da vi propovednika 9:5 ne mozete koristiti kao argumenat, jer samo u sledecem stihu taj isti pisac porice i vaskrsenje, pa da li to onda znaci da nema ni vaskrsenja?

Naravno da ne znaci!

Vidi sta kaze Propovednik: "I vise NIKADA nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem"(Tomislav Dretar) - to je negiranje vaskrsenja.

Tako njegove reci ne dokazuju ni da nema zagrobnog zivota. Njegove reci su cista filozofija coveka koji pokusava da dokuci tajne..

Zapravo on o stanju mrtvih nije znao, tj. niko pre Isaije o vaskrsenju i stanju mrtvih nije znao.
Isaija prvi uvodi nauku o vaskrsenju ono sto mu je Bog otkrio, i svaki naredni prorok i pisac sledi tu istu ideju, to bi upravo ti trebalo najbolje znati..

Da zanemarimo tu Jova, za koga se zapravo i ne zna kada je pisan, njegovo autorstvo i datum pisanja je samo pretpostavka koja se izvlaci iz same knjige...

Poznati su ti sadukeji koji u vaskrsenje takodje nisu verovali, a sta mislis zasto?

Biblija ne sadrzi konzistentnu nauku o vaskrsenju od pocetka do kraja, i zato su oni to odbacivali. Svako ko kaze da tu nauku imamo otkrivenu od pocetka biblije i da su proroci znali taj gresi.

Isto tako Biblija ne sadrzi ni konzistentnu nauku o zagrobnom zivotu, vec se ta nauka uvodi tek kasnije( i otkrivena je ) u NZ.

Sta adventisti rade, jeste da oni siluju one stihove u NZ koji uce zagrobni zivot da bi ih uskladili sa Starim a to je pogresno jer biblija nije konzistentna po ovom pitanju.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Marko oni nemaju telo ali covek koji ne cuje i ne vidi ima unutrasnji sluh i vid(to je u nauci dobro poznato), tako da ova tvoja tvrdnja nista ne vredi. Nemoj logikom pokusavati, bolje se drzi biblije.

Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da vi propovednika 9:5 ne mozete koristiti kao argumenat, jer samo u sledecem stihu taj isti pisac porice i vaskrsenje, pa da li to onda znaci da nema ni vaskrsenja?

Naravno da ne znaci!

Vidi sta kaze Propovednik: "I vise NIKADA nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem"(Tomislav Dretar) - to je negiranje vaskrsenja.

Tako njegove reci ne dokazuju ni da nema zagrobnog zivota. Njegove reci su cista filozofija coveka koji pokusava da dokuci tajne..
.

Postovanje brate Mire,
Evo mene iako malo kasnim. Veoma mi je drago da si se pozvao na Bibliju, to je upravo ono sto i ja cinim,

Prvo da pogledamo nekoliko prevoda Propovednik 9,5:

Engleski:"For the living know that they shall die; but the dead know not any thing."
Ovo je prevod sa originala.
"Jer zivi znaju da ce umretiti, ali MRTVI NE ZNAJU NISTA,"
Bible Comemmentaru Vol 3, p. 1093.

"Zivi barem znaju da ce umreti, A MRTVI NE ZNAJU NISTA." Previd Stvarnost

"Jer zivi znaju da ce umreti, a mrtvi nista ne znaju." Prervod dr. Bakotic
Medjutim. ovo nije jedini tekst u Bibliji koji tvrdi da mrtvi ne znaju nista.

Da li si citao za Lazara koji je bio umtro sta je Isus rekao za njega?
"Lazar, nas prijatelj zaspa, nego idem da ga probudim... A On rece za smrt njegovu." Jovan 11,11-13.

Kad neko spava, koliko vredi da mu pricas, da ga pitas i moze li da ti pomogne? Ne moze dok se ne probudi.
Tek kad je Isus vaskrsao Lazsara, onda je bio svestan svoga postojanja i mogao je da razgoara a dotle nije mogao.

Kada je Adam pogresio, Bog mu nije obecao da ce posle smrti otivci na nebo, nego mu je rekao: "Prah si i u prah ces se vratiti." 1. Mojsijeva 3, 19.

"I vrati se u zemlju, TAJ DAN PTROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE." Propovednik 12,7.

"Izadje iz njega duh (dah) i vrati se u zemlju svoju; taj dan propadnu sve pomisli njegove." Psalam 146,4.

Mire, rakao si da do proroka Idsaije niko nista nije znao o vaskrsenju. Da li je tako?

Da li si citao izjavu Jovovu? "Kad umre covek, hoce li oziveti? SVE DANE VREMENA KOJE MI JE ODREDJENO CEKACU DOKLE MI DODJE PTROMENA. ZAZVACES I JA CU TI SE ODAZVATI, delo ruku Svojih pozeljeces." O Jovu 14,14,15,

"Ali znam da je ziv moj Iskupitelj, i na posledku da ce stati nad prahom. I ako se ova koza moja i rascini, OPET CU U TELU SVOME VIDETI BOGA." O Jovu 19,25.26.

Vidis Mire, da je Jov, koji je ziveo pre izlaska Izrailja iz Egtpta, verovao u vaskrsenje, Tako Nije Isaija prvi, nego prvi je Adam kome je bog rekao da ce vratiti u prah, a ne da ce posle smrti otici na nebo. A Jov je zaista vertovao u vaskrsenje, a to je bilo oko 700 godina pre proroka Isaije.

Sve njbolje

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Postovanje brate Mire,
Evo mene iako malo kasnim. Veoma mi je drago da si se pozvao na Bibliju, to je upravo ono sto i ja cinim,

Prvo da pogledamo nekoliko prevoda Propovednik 9,5:

Engleski:"For the living know that they shall die; but the dead know not any thing."
Ovo je prevod sa originala.
"Jer zivi znaju da ce umretiti, ali MRTVI NE ZNAJU NISTA,"
Bible Comemmentaru Vol 3, p. 1093.

"Zivi barem znaju da ce umreti, A MRTVI NE ZNAJU NISTA." Previd Stvarnost

"Jer zivi znaju da ce umreti, a mrtvi nista ne znaju." Prervod dr. Bakotic
Medjutim. ovo nije jedini tekst u Bibliji koji tvrdi da mrtvi ne znaju nista.

Da li si citao za Lazara koji je bio umtro sta je Isus rekao za njega?
"Lazar, nas prijatelj zaspa, nego idem da ga probudim... A On rece za smrt njegovu." Jovan 11,11-13.

Kad neko spava, koliko vredi da mu pricas, da ga pitas i moze li da ti pomogne? Ne moze dok se ne probudi.
Tek kad je Isus vaskrsao Lazsara, onda je bio svestan svoga postojanja i mogao je da razgoara a dotle nije mogao.

Kada je Adam pogresio, Bog mu nije obecao da ce posle smrti otivci na nebo, nego mu je rekao: "Prah si i u prah ces se vratiti." 1. Mojsijeva 3, 19.

"Izadje iz njega duh (dah) i vrati se u zemlju svoju; taj dan propadnu sve pomisli njegove." Psalam 146,4.

Mire, rakao si da do proroka Idsaije niko nista nije znao o vaskrsenju. Da li je tako?

Da li si citao izjavu Jovovu? "Kad umre covek, hoce li oziveti? SVE DANE VREMENA KOJE MI JE ODREDJENO CEKACU DOKLE MI DODJE PTROMENA. ZAZVACES I JA CU TI SE ODAZVATI, delo ruku Svojih pozeljeces." O Jovu 14,14,15,

"Ali znam da je ziv moj Iskupitelj, i na posledku da ce stati nad prahom. I ako se ova koza moja i rascini, OPET CU U TELU SVOME VIDETI BOGA." O Jovu 19,25.26.

Vidis Mire, da je Jov, koji je ziveo pre izlaska Izrailja iz Egtpta, verovao u vaskrsenje, Tako Nije Isaija prvi, nego prvi je Adam kome je bog rekao da ce vratiti u prah, a ne da ce posle smrti otici na nebo. A Jov je zaista vertovao u vaskrsenje, a to je bilo oko 700 godina pre proroka Isaije.

Sve njbolje

Marko ti kao da nisi pazljivo procitao moj post, rekao sam za Jova da nije sigurno kada je pisan.
Datiranje se zasniva na istorijskim detaljima iz same knjige, i na osnovu tih detalja se ''pretpostavlja'' kada je pisan, ali autor i starost knjige se ne zna.. Jov nam ne moze posluziti kao dokaz.

Ipak, ja sam siguran da ti Marko nisi razumeo sta ja tvrdim, jer mi opet citiras Psalme i Propovednika.

Ponovicu:

1. Niko pre Isaije nije znao ucenje o vaskrsenju i stanju mrtvih(pisci se bave nagadjanjima).
2. Isaija prvi uvodi nauku o vaskrsenju.
3. Tek u Novom Zavetu imamo stihove o stanju mrtvih.

Citaj sad pazljivo sta ti pisem:

Ako pisci negiraju vaskrsenje(i grese) istovremeno negiraju i zagrobni zivot, trebamo li njihove reci uzeti kao dogmu???

Vidi sta kaze propovednik: "I vise NIKADA nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem"(Tomislav Dretar; Propovednik 9:6) .
Ja nisam neozbiljan pa da manipulisem prevodima, ja sam pogledao izvorni tekst i tamo stoji rec ''NIKADA''.
Znaci Marko, Propovednik eksplicitno negira vaskrsenje!

Ako je Propovednik negirao vaskrsenje i pogresio, mislis li da je istinu rekao po pitanju stanja mrtvih?

Razmisli malo Marko, ista je situacija sa svim piscima pre Isaije, svi negiraju vaskrsenje, i to se moze dokazati stihovima...

*Oprosti mi sto ti necu odgovarati na citate, ja bi da idemo jedan po jedan, ako je ikako moguce?
A ovaj iz Propovednika je najvazniji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303

To nije negiranje vaskrsenja. Nemaju udjela do vaskrsenja.

Kao što ga i nemaju. Jasno je da je Solomon mislio na prvi život do vaskrsenja.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To nije negiranje vaskrsenja. Nemaju udjela do vaskrsenja.

Kao što ga i nemaju. Jasno je da je Solomon mislio na prvi život do vaskrsenja.

Netacno!

"VISE NIKADA NECE IMATI UDELA NI U CEMU STO BIVA POD SUNCEM" -za njega je ovaj zivot sve.. To je ocigledno iz svega sto je on rekao, da su zaista suvisni vasi komentari...

Post nije upucen tebi vec Marku, koji je ozbiljan covek, a s tobom vise necu da razgovaram.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Netacno!

"VISE NIKADA NECE IMATI UDELA NI U CEMU STO BIVA POD SUNCEM" -za njega je ovaj zivot sve.. To je ocigledno iz svega sto je on rekao, da su zaista suvisni vasi komentari...

Kakve to ima veze ovo je forum. Pa i nemaju do vaskrsenja. Samo nemoj da govoriš kako je Solomon bio depresivan. Jel možda slagao, pa mrtvi nemaju udjela pod Suncem. Do uskrsa naravno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kakve to ima veze ovo je forum. Pa i nemaju do vaskrsenja. Samo nemoj da govoriš kako je Solomon bio depresivan. Jel možda slagao, pa mrtvi nemaju udjela pod Suncem. Do uskrsa naravno.

Ti ne znas ni ko je pisao knjigu Propovednika a ubacujes se? Knjigu nije pisao Solomun vec vise pisaca...

Ko govori da je bio depresivan?

Ne ismejavaj se i no podruguj na ono sto ne razumes. Od tebe sam uvek dobijao samo ruganje i potcenjivanje, nikad nista ozbiljno iz tvojih usta nije izaslo..

Kada se budes ponizio i postao iskren covek onda mi se javi.. Dotle, zavrsio sam s tobom razgovor.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ti ne znas ni ko je pisao knjigu Propovednika a ubacujes se? Knjigu nije pisao Solomun vec vise pisaca...

Veće gluposti nisam čuo. Ajd idi na početak Propovednika pa vidi šta piše.

Ko govori da je bio depresivan?

Tvoji pravoslavci su govorili.

Ne ismejavaj se i no podruguj na ono sto ne razumes.

Ovo je žalosno. Nije za smijanje.

Propovjednik 1,1 Razmišljanja propovjednika, sina Davidova, kralja u Jerusalemu.

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Marko ti kao da nisi pazljivo procitao moj post, rekao sam za Jova da nije sigurno kada je pisan.
Datiranje se zasniva na istorijskim detaljima iz same knjige, i na osnovu tih detalja se ''pretpostavlja'' kada je pisan, ali autor i starost knjige se ne zna.. Jov nam ne moze posluziti kao dokaz.

Odgovor: Mire je napisao(la):
Odgovor: Mire, Slazem se da ne znamo tacan datum pisanja Jovovove Knjige, ali zna se period u kom je nastala. O tome postoje mnoge teoloske rasprave, jer neki misle da je Mojsije pisac Knjige o Jovu i da ju je pisao pre izlaska Izrailja iz Egita.

Na osnovu analize teksta mislim da je knjiga nastala u to vreme, ali da je nije pisao Mojsije, jer Jov nesvesno okrivljuje Boga za zlo koje ga je snaslo, istina blaze od njegovih prijatelja.
U svakom slucaju, Jovova knjiga je nastala oko 700 godina pre Isaije. Jov je nedvosmisleno verovao u vaskrsenje i on za mene jeste jedan od prvih autoriteta koji je u to verovao.
Ali znam da je ziv moj Iskupitelj, i na posledku da ce stati nad prahom. I ako se ova koza moja i rascini, OPET CU U TELU SVOME VIDETI BOGA."O Jovu 19,25.26.To je najjaci dokaz u Starom zavetu za vaskrsenje.

Citaj sad pazljivo sta ti pisem:[/COLOR je napisao(la):
Ako pisci negiraju vaskrsenje(i grese) istovremeno negiraju i zagrobni zivot, trebamo li njihove reci uzeti kao dogmu???
Vidi sta kaze propovednik:"I vise nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem"(Tomislav Dretar; Propovednik 9:6) .

Mire, pogledao sam original i u njemu nisam nasao izraz NIKAD, nego pise U ostalom naveo sam ti i druge prevode i nigde ne pise

*Oprosti mi sto ti necu odgovarati na citate, ja bi da idemo jedan po jedan, ako je ikako moguce?

Pa u navedenim citatima sam ti izneo biblijsko ucenje o stanju mrtvih."I vrati se u zemlju,TAJ DAN PTROPADNU SVE POMISLI NJEGOVE."Propovednik 12,7.

"Kad umre covek, hoce li oziveti? SVE DANE VREMENA KOJE MI JE ODREDJENO CEKACU DOKLE MI DODJE PTROMENA. ZAZVACES I JA CU TI SE ODAZVATI, delo ruku Svojih pozeljeces." O Jovu 14,14,15.

Nemoguce je negirati da Jov nije verovao u vaskrsenje.

Mire, Slazem se da ne znamo tacan datum pisanja Jovovove Knjige, ali zna se period u kom je nastala. To je najstarija knjiga Starog zaveta, nastala pre Mojsijevih knjiga., O tome postoje mnoge teoloske rasprave, jer neki misle da je Mojsije pisac Knjige o Jovu i da ju je pisao pre izlaska Izrailja iz Egita.
Na osnovu analize teksta mislim da je knjiga nastala u to vreme, ali da je nije pisao Mojsije, jer Jov nesvesno okrivljuje Boga za zlo koje ga je snaslo, istina blaze od njegovih prijatelja.
U svakom slucaju, Jovova knjiga je nastala oko 700 godina pre Isaije.

Jov je nedvosmisleno verovao u vaskrsenje i on za mene jeste jedan od prvih autoriteta koji je u to verovao[/COLOR je napisao(la):
Dokaz:

Citaj sad pazljivo sta ti pisem:[/COLOR je napisao(la):

Vidi sta kaze propovednik: "I vise NIKADA nece imati udela ni u cemu sto biva pod suncem"(Tomislav Dretar; Propovednik 9:6) .

Mire, pogledao sam original i u njemu nisam nasao izraz NIKAD, nego pise: NE ZNAJU NISTA. Nemaju dela ni u cedmu.

Pa u navedenim citatima sam ti izneo biblijsko ucenje o stanju mrtvih.[/COLOR je napisao(la):

"Kad umre covek, hoce li oziveti? SVE DANE VREMENA KOJE MI JE ODREDJENO CEKACU DOKLE MI DODJE PTROMENA. ZAZVACES I JA CU TI SE ODAZVATI, delo ruku Svojih pozeljeces." O Jovu 14,14,15.

"Ali znam da je ziv moj Iskupitelj, i na posledku da ce stati nad prahom. I ako se ova koza moja i rascini,OPET CU U TELU SVOME VIDETI BOGA." O Jovu 19,25.26.

Nemoguce je negirati da Jov nije verovao u vaskrsenje.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Natrag