Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Mire, razmem da zelis da opravdas Pravoslavni nacin Bogosluzenja, i sve sto se u toj crkvi cini, ali to nema veze sa izvornim Hriscanstvom, gde su se Hriscani okupljali u prostoriji oko stola, citali biblijske tekstove sa biblijskom porukom, pevali pesme, i upucivali molitve Bogu.
Oko kakvog stola Laodikeja?
Ti ko da ne znas istoriju, oni su bili progonjeni u strahu od smrti, po planinama, po gorama, po rupama, po grobljima, to na pocetku 'period mira' je trajalo kratko..
To se danas ( sa minimalnim razlikama ) uglavnom sacuvalo u protestantskim crkvama, koje vekovima od prve crkve nisu menjale nacin Bogosluzenja.
Koja je ovo fantazija
Cuj ''sacuvalo se'' u portestantskim crkvama i imamo ''kontinuitet'' , a protestantske crkve nastale u 15 veku..
Upravo je suprono Laodikeja, sacuvalo se u tradicionalnim i to je ono izvorno Bogosluzenje neprekinutog kontinuiteta..
Zato i rekoh da sve ono sto su praktikovali rani Hriscani imamo i mi danas a tako i slike koje su bile oslikavane od samih hriscanskih mucenika koji su bacani lavovima, pa imamo i svece kojima su osvetljavali hodnike, imamo i pojanje i molitvu koja je nastala kao produkt neprestanog straha od smrti..
Pravoslavni i Rimokatolicki nacin Bogosluzenja, kao i sve elemente u tom Bogosluzenju i samom enterijeru i eksterijeru crkve - je uvela lokalna Rimska crkva iz mnogobostva svojim otpadom od Hristove crkve sredinom 2 veka, i moze se sa pravom reci da je to autenticno preslikano mnogobostvo i mnogobozacko Bogosluzenje.
Pricas gluposti Laodikeja, ''Rimska crkva uvodi elemente iz mnogobostva sredinom drugog veka'', ovo moze izjaviti samo neko ko ne poznaje istoriju..
U tom periodu koji ti spominjes Hriscani nikako nisu mogli prihvatiti nikakav ''kompromis'' jer su ceo period bili ''proganjani'' i ''radije bi umrli nego da prihvate lazne bogove''. Opet tvoja fikcija i Den Braun...
Ovo nije fikcija, vec cista istorija koju poznaju i akademici, i istoricari.
De mi molim te tog akademika i istoricara koji ce mi ispricati ovakve gluposti?
Te koje spominjes su americki kvazi-strucnjaci koji nemaju pojma o istoriji evrope ili su to neki ''pouzdani'' adventisticki strucnjaci..
Niko ozbiljan ovde nece doci i tvrditi da je ''sredinom 2. veka u jeku progonstva'' doslo do uvodjenja ''stranih elemenata iz mnogobostva u hriscanstvo'' jer oni koji su u to vreme bacani lavovima zarad vere nisu pristajali ni na kakve kompromise..
Nije problem ne pisati o tome ako to nekoga povredjuje, ali se iz ljubavi prema istini i spasenju drugih mora ukazati na istinu, jer precutati znaci podrzavati laz i biti ravnodusan prema spasenju drugih.
Nikoga ne povredjuje ono sto ti pises, povredjuje tvoj nacin razmisljanja i zatvoren um, koji nije spreman da razmisli o onome sto iznosi, ovo je van razuma sto pises..
Moje pobude ne sadrze nista sebicno, vec iskljucivo bratsko zalaganje za spasenje drugih, ali onavljam - nije problem o necemu ne pisati, vec samo ukazati na istinu da bi se covek podstakao da istrazuje, prvenstveno - sta rec Bozja govori o tome.
Pozdrav i mir u Gospodu!
Biblija opisuje Bogosluzenje, a istorija svedoci o razvitku tog istog Bogosluzenja, koje je pod uticajem progonstva dozivelo odredjene promene..
Hriscani koji su vrsili takvo Bogosluzenje i slikali slike, su isti oni koji su bacani lavovima i koje mi danas slavimo kao prve Hriscanske mucenike..
A vi umesto da ucite od njih, vi pljujete na njihove slike..
Evo ti ikone:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Najstarije napuljske drevne katakombe Catacombe di San Gennaro datiraju iz 2. veka.
Ukrašene su ranim hrišćanskim freskama i ispresecane grobnicama, hodnicima i dvoranama.
Prisilina katakomba 2. vek:
St. Callixtus katakomba 2. vek:
Katakomba OF ST. SEBASTIAN 2. vek:
300-350 rimske katakombe: