Antonija, Bibliji ne treba tumač, ona samu sebe tumači.
U Adventizmu ne postoje tumači biblije, već oni koji su pisali na osnovu tumačenja koje postoji U bibliji.
To znači, da u samoj bibliji postoji jedno zacrtano učenje, koje je za marljivog istraživača koji istražuje bez predrasuda dostupno, i vrlo lako shvatljivo.
Mnogi pristupaju bibliji sa već unapred ljudski stvorenim tumačenjima koja su usvojili u svojim matičnim crkvama, ili su ona proizvod njihovih ličnih pogleda, i tada oni ne dopuštaju bibliji i Bogu da im otkriju šta je istina, već oni bibliji nameću svoje poglede i mišljenja na ono što su u bibliji pročitali.
Dakle, Adventizam ne tumači Bibliju, on iznosi istinu onakvu kakva je zapisana u Bibliji.
Za razliku od toga - u Rimokatolicizmu su doktrinu kreirali takozvani crkveni Oci, koji su svoja učenja ustanovljavali ne iz biblije - već iz mnogobožačko Vavilonskog misticizma, i ono je tokom istorije doživljavalo transformacije ili dodavanja sa svakom generacijom, a jedan od najznačajnijih tumača Rimokatoličke doktrine je bio Toma Akvinski, koji je svoja tumačenja usvajao iz dela mnogobožačkih pisaca, na prvom mestu Platona i Aristotela.
Antonija, ako već čitaš bibliju - onda joj pristupi prazne glave, bez predhodno ustaljenih mišljenja, i pokušaj iz nje da saznaš istinu.
Naravno, moramo se osvrnuti i na sledeće, da u bibliji postoje određena teško shvatljiva mesta, ali i ona se tumače u kontekstu, upoređenjem pisma s pismom, sagledavanjem tekstova najbližih originalu, i čak i takva tumačenja dolaze iz biblije - a ne ljudskom mudrošću, već iz konteksta i Božanskim nadahnućem onoga ko tumači.
U Bogu je sve, bez njega smo prepušteni sami sebi, a mi često imamo običaj da kažemo "ja sam sa Bogom, i mene vodi Bog, i osvedočava" a nije tako već govorimo neistine da pojačamo efekat kako bi nam ljudi verovali.
Ja taj problem nemam, jer da sam Bog nije usadio istinu u moje biće i u nju me osvedočio, i šta više - lično me pozvao u službu, ja ne bih ni bio ovde gde sam sada, i ne bih radio ono što sada radim - žrtvujući sve, već bi uživao u životu i materijalnim dobrima, lenčario na nekoj plaži, i provodio dane u zabavama i dokolici.
Svako nek se moli Bogu pa neka vidi gde je, i da li je "istina" koju ima od Boga, ili neke druge strane.