Борба за Библију

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Antonija, onda spali svoju bibliju na lomači, jer tvojom izjavom - onda ispada da su i biblijski pisci čarobnjaci, jer sve što oni uče to ima Adventizam u celosti.

Zašto bije spalila ? Kako veli Mire citiram
ljudi ne slusaju Boga, ne citaju bibliju, vec "knjige koje je objasnjavaju", ne slusaju Isusa vec ljude .. onda takvi indoktrinirani dodju i misle da sve znaju, pa udaraju postove trostruko u krug, i nemogu se osloboditi ludosti i umisljenosti...
Zar nije ljepo rekao , neki ljubi ne čitaju Binliju nego tumače Biblije pa im Biblija i netreba , ja bi svoju zadržala , a knjige tumača Biblije spaliti

Pozdrav

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Antonija, Bibliji ne treba tumač, ona samu sebe tumači.

U Adventizmu ne postoje tumači biblije, već oni koji su pisali na osnovu tumačenja koje postoji U bibliji.
To znači, da u samoj bibliji postoji jedno zacrtano učenje, koje je za marljivog istraživača koji istražuje bez predrasuda dostupno, i vrlo lako shvatljivo.

Mnogi pristupaju bibliji sa već unapred ljudski stvorenim tumačenjima koja su usvojili u svojim matičnim crkvama, ili su ona proizvod njihovih ličnih pogleda, i tada oni ne dopuštaju bibliji i Bogu da im otkriju šta je istina, već oni bibliji nameću svoje poglede i mišljenja na ono što su u bibliji pročitali.

Dakle, Adventizam ne tumači Bibliju, on iznosi istinu onakvu kakva je zapisana u Bibliji.

Za razliku od toga - u Rimokatolicizmu su doktrinu kreirali takozvani crkveni Oci, koji su svoja učenja ustanovljavali ne iz biblije - već iz mnogobožačko Vavilonskog misticizma, i ono je tokom istorije doživljavalo transformacije ili dodavanja sa svakom generacijom, a jedan od najznačajnijih tumača Rimokatoličke doktrine je bio Toma Akvinski, koji je svoja tumačenja usvajao iz dela mnogobožačkih pisaca, na prvom mestu Platona i Aristotela.

Antonija, ako već čitaš bibliju - onda joj pristupi prazne glave, bez predhodno ustaljenih mišljenja, i pokušaj iz nje da saznaš istinu.

Naravno, moramo se osvrnuti i na sledeće, da u bibliji postoje određena teško shvatljiva mesta, ali i ona se tumače u kontekstu, upoređenjem pisma s pismom, sagledavanjem tekstova najbližih originalu, i čak i takva tumačenja dolaze iz biblije - a ne ljudskom mudrošću, već iz konteksta i Božanskim nadahnućem onoga ko tumači.

U Bogu je sve, bez njega smo prepušteni sami sebi, a mi često imamo običaj da kažemo "ja sam sa Bogom, i mene vodi Bog, i osvedočava" a nije tako već govorimo neistine da pojačamo efekat kako bi nam ljudi verovali.

Ja taj problem nemam, jer da sam Bog nije usadio istinu u moje biće i u nju me osvedočio, i šta više - lično me pozvao u službu, ja ne bih ni bio ovde gde sam sada, i ne bih radio ono što sada radim - žrtvujući sve, već bi uživao u životu i materijalnim dobrima, lenčario na nekoj plaži, i provodio dane u zabavama i dokolici.

Svako nek se moli Bogu pa neka vidi gde je, i da li je "istina" koju ima od Boga, ili neke druge strane.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Antonija, Bibliji ne treba tumač, ona samu sebe tumači.

Stvarno? Sama sebe?

A zamisli cuti ko mutava, reko mozda je gladna!? :)
Pa joj ja dao i krusku i jabuku, al ona nece..
Reko, aj da joj dam malo mesa, mozda je Biblija mesozder, a zamisli nece ni to..
Cuti pa cuti.. :)

Laodikeja, Biblija ima svog tumaca, samo zavisi koji izvor slusas!

onda ispada da su i biblijski pisci čarobnjaci, jer sve što oni uče to ima Adventizam u celosti.

Nije ona rekla da su pisci biblije ''carobnjaci'' vec pisci adventisticke literature a to nije isto.
Prestani to da izjednacavas, to je nerazumno..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, biblija samu sebe tumaci u smislu konteksta, jer sagledavajuci celinu istina postaje vidljiva.
Ti znas o cemu govorim - nego se ( kako nas narod kaze ) "pravis Tosa"

Antonija nije rekla da su biblijski pisci carobnjaci, ali ako neko ima u potpunosti ucenje biblije, a neko tog osudi da je carobnjak - tada to jedino moze da znaci - da biblijsko ucenje koje on ima, je ucenje carobnjaka.

Ja nista ne izjednacavam, vec jednostavno tvrdim da su Adventisticki pisci ( a mi znamo o kome se ovde radi, a to je Ellen White ), pisali potpuno istinu iz pisma.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, biblija samu sebe tumaci u smislu konteksta, jer sagledavajuci celinu istina postaje vidljiva.
Ti znas o cemu govorim - nego se ( kako nas narod kaze ) "pravis Tosa"

Naravno, malo se salim :)

Ipak u tome ima istine, jer Biblija ne moze sama sebe da tumaci, vec coveku treba pomoc Svetog Duha da bi je razumeo..

Antonija nije rekla da su biblijski pisci carobnjaci, ali ako neko ima u potpunosti ucenje biblije, a neko tog osudi da je carobnjak - tada to jedino moze da znaci - da biblijsko ucenje koje on ima, je ucenje carobnjaka.

Pa nije vase ucenje i Biblijsko ucenje znak ''jednakosti''.
A to sto ti verujes da je tako, to je samo tvoje ''licno misljenje'' :)

Ja nista ne izjednacavam, vec jednostavno tvrdim da su Adventisticki pisci ( a mi znamo o kome se ovde radi, a to je Ellen White ), pisali potpuno istinu iz pisma.

Ja ne verujem da je tako, postoje greske..
To sto ih ti ne vidis, to je problem kod tebe..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Jedino su se protestanti i borili za Bibliju da je po ovima sa istoka i zapada nikada ona ne bi došla u naše ruke.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Kako se ovdje borite za Bibliju, a tamo ste protiv nje i nije vam dovoljna.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Stvarno je zagonetno kako crkva brani bibliju i jos je,

Vidimo da su je branili zabranjivanjem.

zamisli molim te, kanonizuje, a protiv je nje.

Šta ste vi kanonizovali? SZ je već postojao, a čovjek nije zaslužan ni za jedno slovo Biblije, a kamoli za kanonizaciju.

Pa stvarno da se covek zamisli jesmo li mi normalni ili vi?

Ovo je jedini vrijedan komentar kod tebe, ako je iskren.

Samo protestanti su branili Bibliju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vidimo da su je branili zabranjivanjem.
Uh da, nepismenima su branili da citaju :).
A sta ce im biblija na narodnom jeziku kad ne znaju da citaju???

Pa ne rece li ti da su protestanti "opismenili narod" , pa kako im onda crkva branila da citaju bibliju kad nisu ni umeli da citaju?:beee:

Nego, Biblija je bila na latinskom, a samo su obrazovani umeli da citaju u to vreme, zato svako ko je umeo da cita u to vreme je to i mogao! Crkva nije branila nista!

Šta ste vi kanonizovali? SZ je već postojao, a čovjek nije zaslužan ni za jedno slovo Biblije, a kamoli za kanonizaciju.

Buduci da je Novi Zavet nastavak Starog Zaveta, crkva onda "dodaje tekstove Starom Zavetu". Tako je dodala Novi Zavet Starom, ali ga je i prosirila za one jevrejske knjige koje su do tog momenta Jevreji propustili da dodaju, jer su bile nove!

I to je ucinila sa punim pravom, jer buduci da je crkva naslednik Starog Zaveta, ne mogu onda jevreji odredjivati kanon nasoj crkvi!

S druge strane, vi protestsnti nemate "svoj kanon", nego ste prihvatili kanon "nase crkve"!

Mi nismo uzeli tudj kanon (jevrejski) - "jer Pismo nama pripada"! Zato mi imamo svoj kanon. A vi ste uzeli nas kanon (Sveto Pismo) i njime mlatarate!

Ovo je jedini vrijedan komentar kod tebe, ako je iskren. Samo protestanti su branili Bibliju.

Tvoj ne vredi ni jedan.

Natrag