Šta je novo?

Bolesti zavisnosti - narkomanija, alkoholizam, nikotinska zavisnost

Učlanjen(a)
26.06.2012
Poruka
110
Alkoholna pica - dobre i lose strane

"Grozdje je veoma zadravo i treba ga jesti u svezem stanju.
Za ono sto dobijamo jeduci 1 kg svezeg grozdja, potrebno je da popijemo 45 litara vina."


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
Limunadom protiv pušenja?

Limunadom protiv pušenja?

U procesu odvikavanja od pušenja značajno može da pomogne i mućkanje zaslađene vode u ustima, dokazali su američki naučnici na čelu sa profesorom Leonardom Martinom sa Univerziteta "Džordžija". Naime, glukoza podiže nivo energije u organizmu, a zajedno s njom i mogućnost samokontrole. Mislite da ćete se zbog toga ugojiti? Nećete, jer ne morate glukozu da unosite u organizam...

280999_reuters_f.jpg
Glukoza povećava mogućnost samokontrole. Ne morate da pijete slatku limunadu, ako baš ne volite ili brinete za liniju: Dovoljno je da je samo osetite na jeziku

Nova studija pokazuje da uopšte nije potrebno glukozu uneti u organizam, već da je dovoljno da je samo osetimo na jeziku. Na taj način postiže se isti efekat kad je reč o podizanju nivoa energije, a organizam ostaje pošteđen "trovanja" glukozom.

Testiranja su obavljena na preko 100 osoba, a rezultati su pokazali da su osobe koje su usta ispirale limunadom sa dodatkom šećera bolje reagovale nego one koje su usta ispirale limunadom sa dodatkom veštačkog zaslađivača, piše Dejli mejl.

Istovremeno, prva grupa ispitanika bolje je reagovala na vizuelne nego na glasovne stimulanse.
- Do sada smo mislili da je potrebno da se u organizam unese određena doza glukoze, kako bi podigli nivo energije, ali izgleda da je dovoljno samo da je čulni senzori na jeziku osete, rekao je profesor Leonard Martin.

On je istakao da glukoza daje energiju potrebnu za samokontrolu, ali i da stimuliše senzore za ugljene hidrate na jeziku, a zatim pokreće motivacioni centar u mozgu i budi našu pažnju.

Uslediće ispitivanje dugotrajnog uticaja glukoze na pušenje, jer ona, nesumnjivo, stimuliše energiju i ponašanje drži pod većom samokontrolom.

Izvor: RTS
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
ZABRANJENE U KANADI I NEKIM AMERIČKIM ZEMLJAMA: Elektronske cigaret

ZABRANJENE U KANADI I NEKIM AMERIČKIM ZEMLJAMA: Elektronske cigarete nisu bezopasne!

Stručnjaci tvrde da para obogaćena nikotinom iz e-cigareta, koja se udiše, a koju podstiče propilen glikol, može prouzrokovati akutnu iritaciju respiratornog sistema.

1.jpg

Proizvođači tvrde da su zdrave i da poništavaju delovanje nikotina, ali
stručnjaci ističu da e-cigarete mogu da naprave mnogo štete. Funkcionišu pomoću baterija koje zagrevaju tečnost obogaćenu nikotinom, koja se zatim udiše.

Dim koji se izdiše je zapravo para, koja se izgubi u vazduhu i nije štetna ni za okolinu ni za samog "pušača" tvrde proizvođači. Tako se stvara osećaj pušenja pravih cigareta, ali bez štetnog delovanja, dodaju. Da bi se stvorila para obogaćena nikotinom, dodat je propilen glikol, koji čini do 90 posto samog sadržaja e-cigarete.

"Upravo to može izazvati akutnu iritaciju respiratornog
sistema," tvrdi dr Elizabet Pot, direktorka Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje u Kelnu. Još 2009. američki FDA analizirao je punjenje e-cigareta i pronašao tragove karcenogenog nitrozamina i drugih potencijalno opasnih sastojaka kod nekoliko proizvođača. Sami proizvođači ističu da nitrozamina ima mnogo više u samim cigaretama.

Budući da su e-cigarete u slobodnoj prodaji i nisu klasifikovane kao medicinski
aparati
, ne podležu ni regulaciji duvanskih proizvoda, bar ne u Velikoj Britaniji. Čak i u toj razvijenoj zemlji uvoz mnogih brendova e-cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu da je nužno uvođenje regulacije e-cigareta da bi se osigurao garantovani standard.

E-cigarete su zabranjene u Kanadi, Australiji i nekim američkim zemljama. Nedavno je zabranjena i njihova upotreba u gradskim kancelarijama i prevoznim sredstvima u nemačkom Hanoveru. Proizvođači E-cigareta ističu da se one mogu pušiti i u nepušačkom prostorijama, ali očigledno je da mnogima kao takva ipak nije prihvatljiva.

(24sata)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
Šta se dešava kada ostavite alkohol

Šta se dešava kada ostavite alkohol

Ukoliko rešite da se na neko vreme odreknete alkohola to može transformisati vaše telo i um. Šteta načinjena alkoholom može se popraviti.

230695_alk_f.jpg

Za nekoliko dana

Ukoliko rešite da se odreknete alkohola vaša koža će biti znatno hidriranija. Sva grubost koju ste primetili na koži obraza i nosa (koju izazivaju popucali kapilari) izbledeće. Takođe, perut, ekcemi i rozacea će se smanjiti ili potpuno nestati.


Takođe, osetićete i promenu u snu koji će postati znatno kvalitetniji što znači da ćete ujutro i tokom dana imati znanto više energije.

Ukoliko imate problema sa varenjem ili nadutošću, i to će se popraviti.

Za nekoliko nedelja

S obzirom na to da alkohol po svojoj prirodi vodi ka depresiji, sada bi trebalo da osetite znatno bolje raspoloženje i lakše ćete razmišljati.

Mnogi piju kako bi se opustili, ali vremenom alkohol čini da srce radi znazno napornije. Bez dodatnog napora vaš puls će se smanjiti i omogućiće vam da lakše obavljate fizičke poslove.

Za mesec dana

Alkohol je uglavnom prepun šećera i praznih kalorija koji se mogu manifestovati kao salo na stomaku – što je ujedno i najopasnija vrsta sala. Vaši trbušni mišići počeće polako da se pojavljuju, ali ćete možda imati povećanu želju za slatkim.

S obzirom da vam se san dodatno poboljšao imaćete još više energije i dobrog raspoloženja za prijatelje.

Alkohol može blokirati čula – sva čula, i uprkos popularnom mišljenju, seks nije bolji kada ste pod uticajem alkohola.

A ukoliko želite da zatrudnite, sada ćete imati znatno veće šanse.

Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
Cigaretu gase posle pet dana

Cigaretu gase posle pet dana

Sve više pušača traži stručnu pomoć. Pre terapije rade se kompletni pregledi i procena zdravlja, a zatim se 48 dana uzimaju tablete

1.jpg
Prvih pet dana od otpočinjanja terapije dozvoljeno je pušenje, a šestog se prestaje

TREĆINA punoletnih građana Srbije su pušači, ali je sve više onih koji imaju želju da se oslobode ove ružne navike.

Razlozi zbog kojih sve češće razmišljaju o tome da ostave pušenje ili se javljaju u savetovališta za odvikavanje su ograničena mogućnost pušenja na javnim mestima, čemu je doprineo i Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, i sve češća poskupljenja cigareta.
Ovo su samo neki od zaključaka istraživanja koje je u decembru prošle godine uradio Institut za javno zdravlje Srbije, a objavljeni su na Nacionalni dan bez duvanskog dima.
Oni koji nisu prekinuli sa pušenjem, smanjili su broj popušenih cigareta na javnim mestima. Takvih je 2011. godine bilo 11 odsto, a prošle 16 odsto.
U 28 savetovališta za odvikavanje pomoć je lane potražilo 2.219 pušača. Među njima su i bračni par Dragana i Stanimir Lukić iz Beograda. Želja za zdravim potomstvom, između ostalog je motivisala dvoje mladih da ostave pušenje. Pet meseci je prošlo otkako nisu zapalili cigaretu, a bilo im je kako kažu, mnogo lakše da ostave pušenje nego što su mislili.

Nakon petogodišnjeg pušačkog staža, tokom kojeg je pušila paklu dnevno, prva se u Službu za odvikavanje od pušenja u Kliničkom centru Srbije javila Dragana:

- Prvih pet dana od otpočinjanja terapije dozvoljeno je pušenje, a šestog se prestaje.
U odvikavanju im je u tim prvim, najkritičnijim danima, pomogao preparat na bazi citizina koji se pije 48 dana. Stanimir, koji je pušio 16 godina, kaže da je prvih sedam dana najteže:
- Petog dana od terapije, zapalio sam samo jednu cigaretu. Jednostavno, kad se krene u taj proces, u čoveku se probudi motivacija.
Jedan od lekara sa kojim su bili u svakodnevnom kontaktu je dr Ika Pešić, šef Službe za odvikavanje od pušenja u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije:

2.jpg

- Prve dve nedelje se svakodnevno čujemo sa pacijentima, pitamo ih kako se osećaju, da li im nešto treba, kako se bore sa krizama, a ako se oni nama ne jave, mi ih obavezno zovemo.
Pre početka terapije rade se pregledi, koji traju oko tri sata.
- Za to vreme se urade spirometrija, ekg, kožne probe i ustanove se posledice pušenja. Često se tokom tog pregleda prvi put otkrije hronična opstruktivna bolest pluća, kod petnaest odsto i astma, kod jedan odsto rak pluća.
Zatim se ustanovljava pušački status, da bi se odredio program koji bi bio najefektniji. Terapija nije univerzalna, već se određuje prema pacijentu, jer je vrlo važno da pušač može da se pridržava programa koji mu damo. Dan kada će početi da se pridržava programa određuje pacijent. Terapija odvikavanja od pušenja traje godinu dana. U tretmanu se koriste i tri ključna preparata, ali program podrazumeva i promenu navika, ishrane, fizičke aktivnosti.

ELEKTRONSKE CIGARETE

Doktor Ika Pešić upozorava da elektronske cigarete nisu sredstva za odvikavanje od pušenja: - To je duvanski proizvod, koji sadrži visok nivo nikotina i kancerogenih materija.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
Uzroci nikotinske zavisnosti i tipologija pušača

Uzroci nikotinske zavisnosti i tipologija pušača

Postoje dva karakteristična profila budućeg pušača, prvi izrasta iz nesigurnog, bojažljivog i povučenog tipa ličnosti, a drugi je "zvezda" velikog društva i puši da bi izbegao dosadu

1.jpg
U ostavljanju cigareta presudnu ulogu ima raspoloženje

NEDAVNO, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, na videlo je izašla jedna činjenica koja nimalo ne ide u prilog ženama.

Dokazano je, naime, da one teže od muškaraca ostavljaju cigarete, jer strahuju od apstinencijalnih simptoma i emocionalno su vezane za cigarete.
Osim toga, zbog toga što im koncentracija nikotina u krvi varira više nego kod muškaraca, osetljivije su na ovaj toksin i imaju jaču potrebu za njim.
Ovoga puta nećemo analizirati štetnost nikotina po zdravlje, jer to je postao aksiom kojeg svakodnevno u medijima, s pravom naravno, potežu najrazličitiji stručnjaci, a najpre lekari.
Umesto toga, konstruktivistički psihoterapeut Leonora Mihailović za "Život plus" govori o tome kakve osobe imaju predispozicije da postanu robovi nikotina, kako na stvaranje ove navike utiče okruženje, šta je presudno u odvikavanju od pušenja, vrstama nikotinskih zavisnika, ukratko - o psihi pušača.

Po čemu se može naslutiti da neko ima predispozicije da postane pušač?

- Psihološke studije o nikotinskoj zavisnosti uglavnom su usmerene na to da se otkriju ključne razlike između pušača i nepušača, kako bi se napravio profil tipičnog pušača. U njima, dakle, učestvuju odrasli pojedinci. Postoji svega nekoliko istraživanja na ovu temu u kojima su učestvovali adolescenti i čiji je glavni cilj bio otkrivanje faktora rizika za nastanak nikotinske zavisnosti. Među njima najobimnije je istraživanje Svetske organizacije za javno zdravlje, u koje je bilo uključeno gotovo sedam hiljada adolescenata uzrasta od 12 do 14 godina. Na taj način došlo se do osobina ličnosti koje u najvećoj meri predisponiraju osobu da postane zavisnik od nikotina. Najpre su adolescenti bili podeljeni na pušače i nepušače, a u kasnijoj fazi istraživanja otkrivena su četiri profila pušača: oni sa niskim porivom za cigaretama, oni sa izraženim porivom za cigaretama i snažnim apstinencijalnim simptomima, oni sa visokim porivom koji su ujedno i bihejvioralno zavisni, i oni koji su najsnažnije zavisni od cigareta. Međutim, nezavisno od intenziteta zavisnosti pronađeno je da su sve navedene kategorije slične u pogledu dve osobine ličnosti, i upravo one ih razlikuju od nepušača. Reč je o povišenom neuroticizmu, odnosno emocionalno nestabilnim osobama, koje teško prevladavaju stresne situacije, lako se uznemire, razdražljive su, intenzivno doživljavaju negativne emocije kao što su strah, tuga, krivica, sklone su iracionalnom reagovanju i slabo kontrolišu impulse. Druga ključna osobina je povišena ekstraverzija, koja čini osobu naglašeno aktivnom, energičnom i optimističnom. Ovakva osoba konstantno teži za uzbuđenjem i dodatnom stimulacijom, voli druženje i izuzetno je pričljiva.

2.jpg

Kako izgleda prototip budućeg ovisnika o nikotinu?
- Iz prethodnog se može zaključiti da postoje dva karakteristična profila budućeg pušača. Prvi izrasta iz stidljivog, nesigurnog, bojažljivog i povučenog tipa ličnosti, i ovde pušenje ima funkciju sredstva za umirenje. Cigareta u ovom slučaju smanjuje tenziju i anksioznost koju ovakav pojedinac oseća, odnosno podiže samopouzdanje i uliva sigurnost. Drugi tip budućeg pušača je potpuno suprotan. Njemu ne nedostaje sigurnost, naprotiv, on je uglavnom "zvezda" velikog društva. Ipak, njegovo konzumiranje cigareta prouzrokovano je težnjom da se izbegne dosada u koju lako može zapasti i činjenicom da konstantno traga za novim izazovima i uzbuđenjima. Cigareta se u ovom slučaju doživljava kao dodatna stimulacija.


Ko je onda skloniji poroku, stidljivi ili društveni tip?

- Oba imaju podjednake šanse da postanu konzumenti cigareta, ali im je motivacija drugačija. "Stidljivi" pokušava da unutrašnju napetost i nelagodu eksternalizuje kroz duvanski dim. U tom smislu cigareta mu nudi osećaj spokoja i sigurnosti. Sa druge strane, "društveni tip" pribegava ovom porivu upravo zato što mu je svojstveno daleko ekspresivnije ponašanje. Takav tip biće sklon i drugim vidovima zavisnosti (alkoholizmu, narkomaniji), jer je u stalnoj potrazi za novim iskustvima. Ovaj profil voli promenu, nestalnog je duha i ne može da miruje. Njegova gestikulacija je izražena, pa mu je cigareta čak sredstvo kojim okupira ruke. Međutim, iako ova dva sklopa ličnosti sugerišu da osoba ima predispoziciju da postane pušač, ne može se sa sigurnošću tvrditi da će se ova predispozicija aktuelizovati. Treba u obzir uzeti i faktore okruženja.

Šta više utiče na formiranje pušača, njegova ličnost ili sredina?

- Ustanovljeno je da mnogo veći uticaj od personalnih faktora imaju faktori okruženja, tačnije socijalna sredina u kojoj pojedinac živi. Među njima najznačajniji efekat ima izloženost duvanskom dimu od strane "važnih drugih". Dakle, ukoliko neposredno okruženje adolescenta (kao što su njegovi roditelji i vršnjaci, kao najveći uzor za identifikaciju) konzumiraju cigarete, to će povećati izglede da se i sam adolescent upusti u ovaj porok. Ako adolescent uz to ima i takve lične karakteristike koje pogoduju razvoju pušačkog profila, povećava se verovatnoća da će se razviti ozbiljnija forma nikotinske zavisnosti. To znači da je ipak presudniji uticaj sredine, jer ukoliko niko u okolini adolescenta ne puši, njegove prirodne sklonosti ka cigaretama ne moraju nikada da budu aktuelizovane.

3.jpg

Kakvu ulogu u svemu tome igraju temperament i karakter?
- Postoje pokušaji da se nikotinska zavisnost poveže sa još bazičnijim odrednicama ljudske prirode, tačnije sa temperamentom i karakterom. Ovi pokušaji su naročito interesantni jer implicitno sugerišu da postoji genetska predispozicija za uspostavljanje nikotinske zavisnosti. To bi značilo da pojedinac nije odgovoran za to što je postao pušač budući da nije imao slobodu izbora, pa tako nije u stanju ni da se odupre ovom porivu jer je on ukorenjen u njegovoj biologiji. Najznačajniji podaci o ovoj povezanosti mogu se naći u jednoj opsežnoj francuskoj internet studiji, u kojoj su ispitanici bili podeljeni u grupe aktuelnih pušača, bivših pušača i nepušača. Otkriveno je da aktuelni pušači imaju specifičan temperament – često su zabrinuti, strahuju od neizvesnosti, teže da izbegnu neprijatne događaje, stidljivi su i nisu istrajni. Takođe, lako ih obuzme dosada i često eksperimentišu u potrazi za dodatnim uzbuđenjima. Pored toga, i karakter aktuelnih pušača veoma se razlikuje u odnosu na bivše pušače i nepušače – oni nisu u stanju da kontrolišu i prilagođavaju svoje ponašanje situaciji, ponašaju se neodgovorno, nedovoljno su snalažljivi.


Na osnovu čega pušače svrstavamo u određene grupe?

- Osim "stidljivog" i "društvenog" tipa pušača koji se razlikuju u pogledu određenih osobina ličnosti, identifikovano je pet različitih profila pušača na osnovu uzrasta na kojem započinju sa konzumacijom cigareta, trajanja pušačkog staža i intenziteta ovog poroka. Postojanje 5 profila bazirano je na do sada najpretencioznijem američkom istraživanju koje je trajalo pune 32 godine, a kojim su obuhvaćeni ispitanici oba pola i različitog uzrasta. Razvojne putanje u konzumiranju cigareta su: nepušači, povremeni pušači, oni koji kasno propuše, oni koji prestanu sa pušenjem, i teški/kontinuirani pušači. Razlike među pomenutim kategorijama očitavaju se u emocionalnoj, ponašajnoj i obrazovnoj sferi. Nepušači i povremeni pušači su slični i ne pokazuju probleme ni u jednoj od pomenutih oblasti. Oni koji kasno propuše imaju najviše problema sa obrazovnom sferom, odnosno pokazuju nešto niže obrazovne aspiracije od nepušača i povremenih pušača. To znači da im akademsko postignuće nije najznačajnije u životu i da se radije posvećuju drugim stvarima. Ni oni koji prestanu sa pušenjem nisu naročito motivisani da se visoko obrazuju, imaju problematično ponašanje, odnosno pokazuju znake neposlušnosti, otpora autoritetu, kršenja društvenih normi, agresivnosti i delinkventnog ponašanja. Teški/hronični pušači imaju sve navedene probleme, ali i dodatne - njima je i sfera emocionalnosti ozbiljno ugrožena. Oni imaju emocionalne teškoće, slabo kontrolišu impulse, reaguju burno i često menjaju raspoloženje.

Od čega najviše zavisi sam intenzitet zavisnosti?

- Nijedan od navedenih faktora sam po sebi ne uzrokuje nikotinsku zavisnost. Pre bi se moglo reći da je nikotinska zavisnost veoma kompleksan fenomen koji je uzrokovan spletom faktora – naslednim predispozicijama, okruženjem, preovlađujućim raspoloženjem osobe i tako dalje. Stoga će i intenzitet zavisnosti biti direktno proporcionalan broju faktora koji su u igri. Tako će, teški hronični zavisnici čiji je intenzitet zavisnosti na najvišem nivou, biti osobe koje su ili preterano nesigurne ili pak one koje su sklone avanturama i eksperimentisanju, one će imati svojevrstan karakter i temperament, biće od detinjstva izložene duvanskom dimu od najuticajnih figura koje su detetu model i uzor (majka, otac), pokazivaće značajne probleme u sferi obrazovanja, emocija i ponašanja, u odraslom dobu će manifestovati preteranu zabrinutost, a dominantno će im biti depresivno raspoloženje.

4.jpg

Zašto neki ljudi kasno podležu ovoj ovisnosti? Pregrmeli su bez cigareta adolescentsko doba, školovanje, dobili decu i onda, uprkos zrelosti i predznanju u šta se upuštaju, propušili...
- One osobe koje do odraslog doba nisu propušile očigledno su imale takvo okruženje u kome pušenje nije bilo dominantan model kako za prevazilaženje problema, tako i za socijalizaciju. Pretpostavlja se da nisu imale ni izražene crte ličnosti koje vode razvoju ove sklonosti. To su emocionalno stabilne, sigurne i uravnotežene osobe koje su dugo vremena bile u stanju da konstruktivno izlaze na kraj sa većinom svojih problema. Iako svaki pojedinačan stresan događaj (kao što su školovanje, potomstvo, zaposlenje) nisu bili "okidači" za razvoj nikotinske zavisnosti, akumulacija ovih događaja može se razmatrati kao uzrok otpočinjanja pušenja. Naime, dešava se da mehanizmi za prevladavanje problema, takozvani koping mehanizmi, vremenom, usled prolongiranog stresa oslabe. U tim situacijama, osoba koja je ranije efikasno rešavala i aktivno se suočavala sa svojim problemima tada počinje da u većoj meri koristi neproduktivne strategije – krivi sebe, izbegava problem, mašta i sanjari, ne može da se fokusira i odlaže rešenje problema, predviđa negativan ishod događaja, ne traži podršku... Problemi se na ovaj način odlažu i gomilaju, a paljenje cigarete još jedno je od sredstava za bekstvo od problema. Cigareta nudi privremen osećaj sigurnosti koji je osobi u ovoj situaciji preko potreban.


Šta najviše utiče na to da li će neko ostaviti cigarete?

- Najnovija istraživanja navode da u ostavljanju cigareta presudnu ulogu ima raspoloženje, a ne lične karakteristike i faktori okruženja. Evropski centri za odvikavanje od pušenja svojim korisnicima obavezno tokom programa zadaju i testove za merenje trenutnog raspoloženja. Najčešće se koristi Bekov inventar depresivnosti – BDI. Ustanovljeno je da kakav god bio profil ličnosti korisnika programa, on će uspeti da ostavi cigarete ako na ovom testu ne pokazuje naglašene karakteristike depresivnog raspoloženja. Dakle, da bi neko prestao sa pušenjem neizmerno je važno da je smiren, dobro raspoložen, da misli pozitivno i da nije preterano zabrinut. Ovaj podatak mogao bi da bude veoma koristan ne samo u sferi lečenja aktuelnih pušača, već i u sferi prevencije. On sugeriše da je spona između tela i duha neraskidiva, i da je pozitivno stanje duha moćno oružje u borbi protiv nikotinske i drugih zavisnosti.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
Šta vam radi prva jutarnja cigareta?

Šta vam radi prva jutarnja cigareta?

Osobe koje zapale cigaretu čim se probude, a da pre toga ništa nisu pojeli, imaju najveći rizik od nastanka raka pluća i usne duplje.

1.jpg

Američki naučnici su sproveli istraživanje u kom je učestvovalo 2000 odraslih osoba, pušača. Istraživači su uzeli uzorke njihove krvi, a ispitanici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o njihovim životnim navikama, ali i navikama pušenja.

Rezultati su pokazali da čak 32% ispitanika prvu cigaretu zapale u prvih 5 minuta od buđenja. Njih 31% je prvu cigaretu zapalilo unutar 6 do 30 minuta, 18% njih je zapalilo u periodu od 31 do 60 minuta posle buđenja. Samo 19% njih je sačekalo bar 1 sat da zapale prvu cigaretu.

Učesnici, koji su zapalili cigaretu odmah nakon buđenja, su imali najviši nivo nusprodukata otrovnih materija iz cigareta, u odnosu na one koji nisu pušili u prvih 30 minuta. Naučnici su ustanovili da je ovo naročito štetno za starije osobe.

"Najviše štetnih materija je bilo u krvi učesnika koji prvu cigaretu pale odmah nakon buđenja", EverydayHealth prenosi izjavu vođe istraživanja profesora Stivena Branstetera.

Naučnici objašnjavaju da osobe koje prvu cigaretu zapale tako rano, uvlače dim cigarete dublje i duže ga zadržavaju, što može izazvati rak usne duplje i pluća.
Ujutru bi pre pušenja trebalo bar nešto pojesti i dopustiti organizmu da se razbudi.

Vašem telu je energija u jutarnjim satima najvažnija, zato mu omogućite zdraviji i zadovoljavajući početak dana, piše Centar Zdravlja.

Izvor: S media

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.725
Homeopatija, biorezonancija i akupunktura mogu pomoći u odvikavanju od cigareta

Tri metode za odvikavanje od pušenja


1_zpsb88377ad.jpg


Na početku nove godine, često donosimo odluke o tome kako ćemo se u novoj godini riješiti nezdravih navika.
Jedna od njih je odvikavanje od pušenja.


Nije lako riješiti se nezdravih navika. U njihovo stvaranje ulažemo puno vremena i truda, gradimo ih dan po dan.


U početku smo zadovoljni sami sa sobom, drugačiji smo sebi, uvjereni da smo zanimljivo drugačiji i drugima.


Stoga prigrljujemo te navike, vjerujući da se uz njih nećemo samo osjećati bolje u svojoj koži, već da ćemo o sebi imati i ljepše mišljenje, da ćemo time postati ona osoba koja želimo biti.


Vrijeme prolazi. Budući da brzo učimo, navike se brzo usvajaju, razvijaju i učvršćuju.


Postajemo robovi navike koja nas truje i veseli istovremeno.


Prije ili kasnije dođemo do stanja u kojem se prestanemo sviđati sami sebi i želimo se promijeniti, vratiti na početak, a ne znamo gdje je gumb za „reset“.


Što kada smo premašili jednu kutiju cigareta dnevno i otvaramo drugu?


Kada nam pluća počinju svirati neku čudnu melodiju, penjanje po stepenicama predstavlja napor, a o usponu na brdo više niti ne pomišljamo?


Upali smo u vlastitu zamku, a samo smo htjeli biti „cool“. Možemo kriviti duhanske kompanije ili društvo.


Ali ipak glavni krivac smo mi sami.

Prihvatite promjenuAko se želite riješiti navike, potreban je odgovarajući period da biste se je oslobodili.


Naviku ste stvorili tijekom dugih godina, pa tako će trebati i duže vremena da se je kompletno riješite.


Jedna od najvažnijih stvari u životu je da budete osoba koja je zadovoljna sama sa sobom i živi upravo na način na koji želi živjeti.


Svi se mijenjamo, sva naša uvjerenja, želje i misli više nisu isti kao prije nekoliko godina. Mijenjaju nas okolnosti, ljudi, spoznaje, iskustvo.


Umjesto da dopustite da nam misli budu zaokupljene neuspjelim rješenjima i onime što više ne želite, počnite razmišljati o tome što doista želite.


Bez obzira na to jeste li toga svjesni, doista možete krenuti kojim god smjerom izaberete.


Da biste promijenili neku naviku, trebate doslovce «re-programirati» vaš mozak.


Želite li se baš do kraja života oslanjati na cigarete? Umjesto toga morate ugraditi nove neurološke puteve u mozgu koji će nas upućivati na stvaranje novih, zdravih navika zbog kojih ćete se trajno osjećati bolje.


Novo ponašanje treba ponavljati sve dok stari način razmišljanja ne izblijedi i bude zaboravljen.


Budite strpljivi i dajte si vremena za promjenu.

Potražite pomoć i raspitajte se o prirodnim metodama koje vam mogu pomoći, poput akupunkture, homeopatije i biorezonance.

Uz podršku ovih alternativnih metoda ćete lakše prebroditi prve dane nepušačkog načina života.

Prirodne metode za odvikavanje od pušenja
1. AKUPUNKTURA

Akupunktura je dio tradicionalne kineske medicine u kojoj se ubadanjem igala na točno određena mjesta na tijelu uspostavlja ravnoteža poremećene energije.

Uz klasične akupunkturne tretmane, sve se češće primjenjuje i elektroakupunktura.

Akupunktura na uhu se koristi za tretiranje širokog spektra kliničkih poremećaja koji uključuju glavobolje, kroničnu bol u leđima, povišeni krvni tlak, alergije, stresna stanja, nesanicu, mršavljenje. Uvelike pomaže i u odvikavanju od ovisnosti.

1972 godine H.L.Wen, homeopat iz Hong Konga, je primijetio da stimulirajući određene točke može osloboditi svoje pacijente simptoma odvikavanja od ovisnosti.
Kasnije su provedena istraživanja na 40 ovisnika o heroinu i opijumu, gdje su pacijentima pokušavali pomoći uz pomoć akupunkture i elektro-stimulacije. Rezultati istraživanja su potvrdili da akupunktura može zaista olakšati simptome odvikavanja od ovisnosti.

2. HOMEOPATIJA

Homeopatija je djelotvoran sustav liječenja koji na osnovi cjelovitog i individualnog pristupa pacijentu propisuje homeopatski pripravak, točno određen za tu osobu.

Homeopatu je cilj otkriti uzrok problema - traumu ili emociju koja je uzrok ovisničkog ponašanja kod određene osobe.

Uporabom homeopatskih pripravaka uspostavlja se poremećena ravnoteža i organizam se dovodi u balans.

Ovim putem osoba koja se želi riješiti ovisnosti dobije podršku „iznutra“ i tako ustraje u apstinenciji.

3. BIOREZONANTNA MEDICINA

Biorezonantna terapija pronalazi nepravilnosti u radu organa i koristi elektromagnetske frekvencije za liječenje organizma.

Tretmani koji se izvode naprednom metodom biorezonance individualno su prilagođeni trenutnom stanju i potrebama svakog pojedinca.

Detoksifikacija organizma koja je uključena u terapiju pomaže u oslobađanju od nakupljenih toksina iz nikotinskog dima, katrana i ostalih komponenti koje cigarete sadrže, a jednako je važna za dugogodišnje pušače, kao i za one koji puše kraće vrijeme, ali su stekli ovisnost.

Biorezonantna terapija djeluje na otklanjane uzroka ovisnosti i želje za cigaretom, što je iznimno bitno za ustrajanje u nepušenju i u periodu nakon završetka tretmana.

Terapijama se otklanja želja i potreba za cigaretama te se smanjuje popratna apstinencijska kriza, nemir i nervoza koji ju prate.

Od biljnih lijekova u odvikavanju od ovisnosti mogu pomoći Noni, ječmena trava, kava kava, ashwagandha i aloe vera.

Autor: Zdravka Svetličić, homeopatski centar Valera - Homeopatija-zdravlje.com
Izvor: Alternativa za Vas
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.324
Da li cigarete treba zabraniti zauvek?
| B92
Doktori u Britaniji razmišljaju da li da podrže „kampanju da se zauvek zabrani prodaja cigareta svakoj osobi rođenoj nakon 2000. godine“, piše "Businessweek".


52046633753b66f001c54b342724272_orig.jpg

U pitanju je interesantno razmišljanje i mentalna vežba za sve tipove javnog zdravlja: Broj pušača je bio u opadanju u kasnom 20. veku kako su ljudi počeli da shvataju sve zdravstvene posledice.

Dakle, šta bi se desilo sa decom koja su rođena nakon 2000. godine? U pitanju su osobe koje danas dolaze u godine kada počinje eksperimentisanje sa duvanom, ali, šta bi se desilo kada bi im bilo zabranjeno da kupuju cigarete – zauvek?

Mane ove „generacijske prohibicije“ nije tako teško uočiti. Primera radi, deca starosti ispod 16 godina nisu mogla da kupuju cigarete u Engleskoj i Velsu sve do 2007. godine, kada je starosna granica podignuta na 18 godina, kao što je slučaj u najvećem delu SAD.

Uprkos sveprisutnim zabranama prodaje cigareta deci, ona i dalje imaju priliku da dođu do njih, a neka se i navuku.

„Pušenje cigareta je izbor koji čine deca i koji se pretvara u zavisnost u poznijim godinama. Osamdeset odsto ljudi koji puše svoj prvu cigaretu zapalili su kao tinejdžeri. Ideja ovog predloga jeste da se deca koja ne puše spreče da počnu da puše“, izjavio je specijalista za javno zdravlje Tim Kroker.

Prohibicija u SAD - prema alkoholu 20-ih godina prošlog veka i prema drogama danas takođe ima svojih problema. Ona stvara crno tržište koje sa sobom nosi posebne društvene cene. Zabrana za osobe koje su rođene posle određenog datuma isto tako poseduje svoja ograničenja i mane: Zamislite dva brata, jedan je rođen 1999. godine i može da kupi koliko god paklica cigareta želi, dok je drugi rođen svega godinu dana kasnije i ne može da kupi cigarete. Ovo je očigledan problem sa kojim bi mnogi mogli da budu suočeni, problem koji bi smao odlagao efikasnost ove zabrane.

U SAD je broj tinejdžera koji puše znatno opao od 90-ih godina prošlog veka bez promena godina koje su dozvoljene za kupovinu cigareta.

To ukazuje i na delovanje drugih sila, uključujući i porast cene cigareta, smanjenog reklamiranja i restrikcije mesta na kojima je moguće pušiti.

Singapur i Tasmanija su takođe razmišljali o sličnim zabranama prodaje cigareta osobama koje su rođene nakon 2000. godine, tvrdi Tom Glin, direktor Nauke o rauku pri Američkom udruženju za borbu protiv raka.

„To pokazuje da je potrebno da sprovedemo smele mere kako bismo smanjili broj pušača“, izjavio je Glin.

Finska i Novi Zeland planiraju da do 2025. godine smanje broj pušača na ispod 5 odsto sa razmišljanjem da će se nakon toga pušenje iskoreniti samo od sebe.

Međutim, skoro svaka zemlja na svetu ispred sebe i dalje ima dug put i borbu sa cigaretama i nije sigurno da je generalna zabrana prava taktika, smatra on.
 
Top