- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Ne vredi, vidim da gubim vreme..
Samo razmena mišljenja. Ništa obavezujuće. Laku noć ..odoh spavati.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ne vredi, vidim da gubim vreme..
Nisi procitao:
Kad kaze - "Jer ko će biti izabran? U živih svih ima nadanja" - zar ne vidis da ti je porucio da "umrlima nema nade"? Nece vaskrsnuti po njegovim recima nikada! Ali ti kazes da on nije ucio protiv vaskrsenja!
Laku noc brate, odmori se i nek te Bog cuva..
No, da te ne bune izrazi koje mudri Solomon koristi u smislu "doveka neće ustati itd.." zato što je to specifičan termin nekih Biblijskih pisaca jer razmatraju ovaj poredak stvari. Ti znaš da Jov veruje u vaskrsenje. No, ovaj citat od Jova je sličan nekim Solomonovim:"Tako čovek kad legne, ne ustaje više; dokle je nebesa neće se probuditi niti se prenuti iz sna svojega", Jov 14,12
Jesi li primetio da pominje san "dokle je nebesa". Dakle, u kontekstu Pisma znamo da se odnosi na nebesa ova ali ne i ona druga. Doveka podrazumeva baš ovo, nema ustajanja dogod postoji ovo nebo i ova Zemlja.
Pozdrav.
Znaci, Jov jeste ovde rekao ono sto i Solomun o stanju umrlih, nema nista posle smrti i nema vaskrsa i to su jevreji verovali u to vreme "NIKADA VISE MRTVI NECE OZIVETI" ali je ipak Jov video iza zavese, izrazio je nadu, verujuci da je Bog pravedniji i ukorio je svoje "tesioce" tj. materijaliste! Zato je i rekao "Hoce li mrtvi ustati?..." Pa sam odgovara na to pitanje - ".. svo vreme koje mi je odredjeno cekacu, pozeleces delo ruku svojih i ja cu ti se odazvati". Verovao je da Bog ne moze da pusti coveka da umre tek tako.
Ne mogu se dakle sloziti sa tobom nikako, vi ne posmatrate bibliju celovito niti Solomuna shvatate...
No, voleo bih da se vratimo temi..da li postavljač teme ima neko mišljenje o ovim stvarima? Kako zamišlja ovaj proces koji se zbiva sa čovekom i šta misli o različitim stavovima u hrišćanstvu po pitanju zagrobnog života..koja se njemu čini realnija?
Pozdrav.
Veoma interesantno pitanje. Nije naime o ovome, tj o poslednjim stvarima, i samoj eshatologiji dovoljno postaviti samo nešto interesantno sa youtube-a, a nakon toga ništa.
Kad sam već kod youtube-a, prepručujem kanal Inspiring philosophy, veoma interesantnog sadržaja.
Sama činjeica, kako već kažeš postojanja razlitičith tumačenja, mada bi se dogma o čistilištu i ruska teološka škola o mitarstvima mogla tumačiti kao različti opisi iste stvari, poziva na raspravu, ali postavlja se pitanje da li je rasprava moguća ako jedan deo hrišćana negira postojanje pakla i za to nažalost traži potvrdu u pismu. Ujedno, niko se osim jednog, a on je Bog, nije vratio sa one strane da ispriča kako je tamo.
E kada si pomenuo mitarstva ili čistiliše to je takođe zanimljivo. Koliko ja znam mitarstva nisu deo učenja Pravoslavlja ali su omiljena među nekim teolozima. Bukvalno neki ih smatraju delom pravoslavlja mada zvanično Pravoslavlje nigde ne dogmatizuje to pitanje. Mislim da je i čistilište u RKC ne kao dogma već više kao opcija, ispravi me ako grešim..jer uopšteno pitanja zagrobnog života u Rimokatoličkom ili Grko-Pravoslavnom svetu nije dogmatksi određeno. Slušao sam i jednog sveštinika SPC koji kaže da je duša možda besmrtna a možda i nije i da to nije od presudne važnosti.