Biciklizam - Bike sport

VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Vodič kroz 101 #TDF


Ludi biciklistički cirkus zvani “Tour De France” samo što nije počeo. BiciSvet za svoje čitaoce i ove sezone ima spreman vodič za 101. izdanje trke. VIDEO prezentaciju rute pogledajte OVDE



Etapa 1: Leeds- HarrogateDugačka etapa pre nego što trka stigne u otmeni spa grad Herogejt, koji je najpozntiji po čaju. Postoji veliki rizik od rasipanja grupe jer će se sprinteri boriti za etapni trijumf i retku priliku da ponesu žutu majicu.
PROFIL.png


Etapa 2: York- SheffieldEtapa preko peninskih planina i jorkširskih brda, sa serijom kratkih i strmih uspona sve do linije cilja. Vrlo je selektivna i mnogi sprinteri će se mučiti da zadrže ritam grupe. Žuta majica bi mogla da promeni vlasnika.
PROFIL.png


Etapa 3: Cambridge- LondresStart u poznatom univerzitetskom gradu i ravna i kratka etapa do Londona za najbolje sprintere današnjice. Vozači će proći pored objekata za Olimpijske igre 2012. pre završetka u širokoj ulici Mol, velikoj aveniji ispred Bakingemske palate.
PROFIL.png


Etapa 4: Le Touquet-Paris-Plage- Lille MetropoleTrka se vraća na francusko tlo, ali zaobilaznim putem kroz Belgiju. Ovo je još jedan dan za sprintere, ali uključuje i kratke strme uspone, koji su iskopirani sa trke Four days of Dunkerque (4 dana Dankerka).
PROFIL.png


Etapa 5: Ypres- Arenberg Porte du HainautPopločani start u Ypresu da bi se izvršila komemoracija za Prvi svetski rat ali i da nas podseti da je ova etapa puko sportsko nadmetanje i da je svaka borba na kocki puko zabavljanje. Tur je toliko bitan da su svi prve nedelje mnogo nervozni, ali ova etapa će nervozu odvesti do tačke klučanja zbog zastrašujućih sekcija pod kockom pozajmljenim sa Paris- Rubea na dan. Neke sekcije će biti vožene u suprotnom smeru od onog na prolećnom klasiku dok će neke najteže biti izbegnute. Ovo je skraćeni Rube.
PROFIL.png


Etapa 6: Arras- ReimsDan za sprintere sa finišom u glavnom gradu šampanjca. Ali umesto da prolaze pored vinograda, vozači će proći pored ogromnih polja žitarica, ravan teren gde ćemo morati da obratimo pažnju na bočni vetar.
PROFIL.png


Etapa 7: Epernay- NancyDugačka etapa na kojoj ćemo gledati vremensku prognozu jer može doći do bočnih vetrova. Kraj etape je taj gde će se desiti većina akcije, jer sadrži dva brdska cilja, adrugi od njih je samo 5km od linije cilja i ima prosek nagiba od 8%. Dovoljno da se uzdrmaju sprinteri? Ovo će svakako uneti neizvesnost i učiniti etapu mnogo zanimljivom.
PROFIL.png


Etapa 8: Tomblaine- Gerardmer-La MauselainePrvi planinski okršaj na ovogodišnjem Turu, finiš više liči na prolećni klasik u Ardenima. Usponi su vrlo strmi i uski. The Col de la Croix des Moinats je strm uspon, ali uspon Col de Grosse Pierre uključuje rampe i od 16%. Ovaj profil klackalice se nastavlja sve do finiša sa strmim usponom iznad Gerardmera.
PROFIL.png


Etapa 9: Gerardmer- MulhouseOva etapa podseća na neki od degustacionih menija u restoranu gde donesu nasleđe kuvarovih specijaliteta. Na ovoj etapi je serija uspona u Vogezima i loše varenje je zagarantovano. Finiš je daleko od poslednjeg uspona, ali to je i svrha jer su organizatori želeli planinsku etapu koja će biti otvorena svima, a ne samo favoritima za pobedu i GC vozačima. Nema velike nadmorske visine, ali mnogo uspona će napraviti mnogo štete. Ova etapa može biti potpuno nekontrolisana, ako nijedan od glavnih timova ne bude želeo da rizikuje.
PROFIL.png


Etapa 10: Mulhouse- La Planche des Belle FilesLa Planche des Belle Files je nazad nakon uspešnog pojavljivanja na Turu 2012. godine. Tada je to bio eksplozivni finiš posle ravne etape, a sada je poslednji uspon etape, čiji profil podseća na nož. Ovo je jedna od odlučujućih etapa posle koje sledi dan odmora.
PROFIL.png


Etapa 11: Besancon- OyonnaxPosle etapa u Vogezima trka će posetiti oblast Jure. Profil ima dosta etapa, ali nije težak kao što izgleda, jer su usponi od 4-5% nagiba i može se desiti da bude grupnog sprinta na cilju.
PROFIL.png


Etapa 12: Bourg-En-Bresse- Saint EtiennePrvi deo etape je kao degustacija vina maršua, a u drugom delu etape će se trka ubrzati do industrijskog grada Sent-Etijena. Ima par uspona, ali su konstantnog nagiba i verovatno će uslediti još jedan sprinterski finiš.
PROFIL.png


Etapa 13: Saint-Etienne- ChamroussePosle nekoliko zagonetnih polu-planinskih etapa, trebalo je 2 nedelje da dođemo do Alpa i prve velike brdske etape. The Col de Palaquit je kratak ali uspon sa svocifrenim brojem procenta nagiba i vrlo je teško za timove da se na njemu postavi tempo. Posle prolaska pored Grenobla, uslediće uspon do ski centra Chamrousse koji je jedan od najzagonetnijih na ovogodišnjoj trci.
PROFIL.png


Etapa 14: Grenoble- RisoulNemoguće je reći da je ovo odlučujuća etapa Tura, ali je sigurno jedna od najtežih. Prolazi će se pored Bourg d’ Oisansa i uslediće uspon Col du Lauterat i posle njega dugačak spust. Putevi će biti naporni ali ne i zastrašujući. Međutim, Col d’Izoard, jedna od najviših tačaka trke imaće procente od 8-9% nagiba. Uslediće spust u dva dela, prvi izuzetno tehnički zahtevan, i drugi više razuman, pre poslednjeg uspona na Risoul, koji ima stabilan nagib i široke drumove.
PROFIL.png


Etapa 15: Tallard- NimesDan odmora za vozače za generalni plasman? Da ako bude mirno vreme, međutim regija je pogodna jakim vetrovima kada su topli dani. Ali pošto trka skreće ka zapadu, to znači i strah od jakih vetrova na putu za Nimes, koji će biti startna lokacija za Vueltu.
PROFIL.png


Etapa 16: Carcassonne- Bagneres de LuchonVeliki test posle dana odmora i sa 237km ovo će biti maratonska etapa za 3. nedelju grand tur tkre. Postepeno postaje sve teža, pre uspona Port de Bales i njegovih dvocifrenih nagiba koji će testirati nerve, i na kraju dugački spust koji će biti lakši samo u poslednjih par kilometara.
PROFIL.png


Etapa 17: Saint- Gaudens- Saint LarrySamo 124km, ovo će biti kratak I brz prolazak kroz Pirineje i završava se na usponu Pla d’Adet. Ovaj uspon ima bogatu biciklističku istorije- etapne pobede Džordža Hinkapija i Lensa Armstronga, ali i legendarni dani kao onaj 1974. kada je Raymond Poulidor bio bolji od Edija Merksa.
PROFIL.png


Etapa 18: Pau- HautacamPoslednja planinska etapa i posledna šansa za brdaše da distanciraju bolje hronometraše. Čisti brdaši nemaju bolji teren nego mitski uspon Turmale da pripreme pozicije za lansiranje poslednjih napada na usponu Hautacam, jedan od najtežih u Pirinejima.
PROFIL.png


Etapa 19: Mauborguet- BergeracTranziciona etapa ka severu koja prolazi pored teritorija vinograda i to je idealan teren za fotografe da uslikaju bicikliste pored polja suncokreta.
PROFIL.png


Etapa 20: Bergerac- PerigueuxJedini hronometar ovogodišnjeg Tura. Ignorišite profil, jer se sve svodi na to ko može da okreće veći prenos sat vremena.
PROFIL.png


Etapa 21: Evry- Paris-Champs ElyseesAh, Pariz. Kao i uvek poslednja etapa Tura je bizaran događaj, parada koja mutira u kriterijum. Kao i prošle godine trka će koristiti celu dužinu Jelisejkih polja. Kružeći oko Jardin des Tuileries na jednom kraju i Trijumfalne kapije na drugom kraju za potpun krug. Neće se voziti u suton kao prošle godine.
PROFIL.png


(izvor: bicisvet.com)
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
2014 Tour De France 5 ključnih etapa


Kratak vodič za 101. #TDF sa svim etapama Tour-a 2014 smo objavili OVDE. Na tom linku svakog dana apdejtujem (u okviru naslova etapa) LINK ka videu sa te etape, sada za sve NAS
icon_smile.gif
koji ne stižemo da gledamo etapu preko dana.

Sada vam predstavljamo 5 ključnih etapa koje mogu biti odlučujuće, ali i ne moraju, jer tu je mnogo zamki duž 3500km dugačke rute. Ima naravno još brdskih etapa na kojima može svašta da se desi

Sreda, 9. jul; 5. etapa : Ypres- Arenberg Porte du Hainaut, 155,5 kmNeće biti ni nalik na Pariz-Rube, nije dovoljno duga i ima premalo sekcija pod kockom- izjavio je Sep Vanmarke o ovoj etapi

Na Pari-Rubeu su vozači podeljeni u dve grupe: Oni koji vole trku i znaju šta rade, i one koju su došli po kazni ili da samo popune sastav tima i neće se ni usuditi da se probijaju ka vrhu grupe. Međutim, na ovoj etapi Tura, mnogi favoriti za generalni plasman nisu nikada vozili, ili imaju mnogo malo iskustva na kocki i jedina opcija im je da se bore do kraja i daju sve od sebe u scenariju koji je za njih vanzemaljski, a rezultati su obično haotični.

Bernard Ino je 1980. godine pobedio u Lilu na etapi koja je rakođe sardžala sekcije pod kockom, ali uprkos tome morao je da odustane sa Tura jer je obnovio povredu kolena zašta je krivio upravo vožnju pod kockom. Iban Mayo je izgubio sve nade da će slomiti Armstronga na Turu 2004. u samo dve sekcije dok je Frenk Šlek polomio ključni kost.

Mnogi će misliti da je Nibali u prednosti u odnosu na ostale zbog svoje veštine na biciklu ili da je Frum u prednosti zbog svoje prošlosti u mauntinbajku, međutim oni će biti srećni da stignu na cilj nepovređeni i da im se zaostatak meri u sekundama, a ne u minutima. Poslednji sektor pod kockom je samo 6km udaljen od linije cilja i savršeno je mesto za napad na etapni trijumf.



Ponedeljak, 14. jul; 10. etapa : Mulhouse- La Planche des Belles Filles, 161,5 kmOvo će biti etapa bez ravnog metra i sa čak 7 velikih uspona. Finalni uspon je dug 6 km, ali prosečan nagib 8,5%, ali ima i drugih teških uspona. Petit Ballon (9,3km i 8,1% nagiba), Col du Platzerwasel (7,1km i 8,4% nagiba), Col des Chevreres (3,5km ali i 9,5% prosečnog nagiba!), ali i još tri manja, ali nikako naivna i laka uspona govore o kakvoj se etapi u stvari radi. Nijednom timu neće biti lako da kontroliše trku, i verovatno će SKY jedini moći da uradi tako nešto.

Na poslednjem dolasku Tura na uspon La Planche des Belles Filles 2011. godine, SKY je pokazao u kom će se pravcu odvijati trka, jer je Vigins preuzeo žutu majicu koju je zadržao do kraja, a Frum je pobedio svoju prvu etapu na Turu.


Subota, 19. Jul; 14. etapa : Grenoble- Risoul, 177kmOve godine nema puno etapa u visokim Alpima, ali će ova etapa biti kao kompenzacija za to. Završni uspon Risoul je testiran od strane ASO-a na trkama Tour de l’Avenir i Criterium du Dauphine u prethodnim godinama. Uspon Col du Lautaret ima mali prosečan nagib od 3,9% ali problem može biti dužina od čak 34km. Col d’Izoard je visok 2,360m i predstavlja najvišu tačku ovogodišnjeg izadnja Tura. Endru Talanski, pobednik Dofinea ove godine, ima blagu prednost jer ovaj uspon poznaje bolje nego ostali, jer je bio drugi na hronometru koji se vozio na Risoul 2010. godine na trci Tour de l’Avenir, ali je i uspeo da uhvati Fruma i Porta u poslednem kilometru Dofinea pre 12 meseci.


Četvrtak, 24. Jul; 18. etapa : Pau- Hautacam, 145,5kmDve najkraće etape su u poslednjoj nedelji u Pirinejima. Ova etapa je 20km duža od najkraće etape, ali uključuje moćan i mitski uspon Col du Tourmalet i poslednji veliki uspon ovog Tura, Hautacam (13,6km i 7,8% prosečnog nagiba). Ovo je poslednja brdska etapa i poslednja šansa za veliku brdsku borbu, jer će slabiji hronometraši morati da napadaju baš na ovoj etapi i ovo će za mnoge biti poslednja šansa.


Subota, 26. Jul; 20. etapa : Bergerac- Perigueux, 54km (indivudalni hronometar)Ironično je to što , posle 3 nedelje vožnje na klasičnom terenu, po velikim brdima i visokim planinama, Tur može biti odlučen posle sat vremena vožnje na blagim i kratkim usponima. Međutim iako će hronometraški bicikli sakupljati prašinu u kamionima 3 nedelje, ovaj 54km dug test će biti u mislima svih vozača kroz celu trku. Na prezentaciji rute u oktobru, menadžer SKY tima Dejv Breilsford je rekao da se Frum neće oslanjati na svoje sposobnosti u borbi protiv štoperice, već da će ceo dur voziti ofanzivno i agresivno. Frum je dobio vreme u odnosu na konkurente prošle godine na oba hronometra, i ove godine je pobedio hronometre u Romandiji i na Dofineu, i pokazao veliki napredak u disciplini, a jedini koji mu može parirati na hronometru od favorita je Kontador, koji je završio drugi iza Martina na hronometru na trci Baskijske zemlje.


(izvor: bicisvet.com)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Šampion Frum odustao sa Tura
Izvor. B92 | AK
Branilac titule na Tur d'Fransu, Britanc Kris Frum povukao se sa najprestižnije biciklističke trke posle samo pet etapa.

18727727453bd8ecea0793594405189_orig.jpg
Beta/AP
Frum je doživeo dva pada u drugoj etapi u Francuskoj, prilikom čega je povredio levi kuk, nakon čega je odlučio da odustane.

Drugi, presudni, dogodio se oko 66 kilometara pre kraja pete etape, kada je 29-godišnji biciklista ustao sa staze i ušao vozilo svoje ekipe Skaj.

Frum je pred pet etapu bio sedmi u generalnom poretku, sa dve sekunde zaostatka za liderom Vinčencom Nibalijem.

Prvi pad je doživeo u prethodnoj etapi kada je povredio levi kuk i zglob ruke, ali je dobio dozvolu lekara da nastavi trku.

Pre Fruma sa Tura se povukao i njegov zemljak Mark Kavendiš, takođe jedan od favorita, zbog teškog pada u finišu prve etape. On je tada povredio levo rame i ligamente.

Petu etapu osvojio je Lars Brom, dok je Nibali i dalje lider u generalnom plasmanu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Gotov Tur za Endija Šleka
Izvor. B92 | JT
Luksemburški biciklista Endi Šlek povukao se sa ovogodišnjeg izdanja trke Tur d’Frans, posle udesa tokom treće etape u ponedeljak.

169779423253bbe0db2eec5769341285_orig.jpg

Beta/AP Photo/Christophe Ena
Šlek se sudario sa jednim navijačem koji je stajao na putu i fotografisao kako pelotom prolazi na jugu Engleske i doživeo je povredu kolena, zbog koje ne može da nastavi učešće.

Tužni smo što moramo da objavimo da Endi Šlek ne može da startuje na četvrtoj etapi. Ligamenti i meniskus desnog kolena su previše oštećeni posle udesa koji je imao u ponedeljak“, stoji u saopštenju Treka, Šlekove ekipe.

Tur je u utorak iz Engleske prešao u Francusku, a Šlek je otputovao u Bazel na detaljne preglede, a tamo će možda biti i operisan.

Šlek, koji je trijumfovao na Turu 2010. godine, posle suspenzije izrečene Albertu Kontadoru, imao je velike probleme sa povredom kuka koju je zadobio na trci Kriterijum du Dofine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kavendiš mora na operaciju
Izvor. B92 | JT
Britanski biciklista Mark Kavendiš moraže na operaciju ramena zbog povrede koju je doživeo na startu ovogodišnje trke Tur d’Frans.

39390336053bb963017bb6123521592_orig.jpg

Beta/AP Photo/Christophe Ena
Kavendiš je rame povredio u finišu etape od Lidsa do Harogejta, pošto je izazvao težak udes, pokušavajući da dođe do najbolje pozicije za sprint.

„Nemamo dobre vesti. Pokidao je ligamente ramena i to je najgori scenario. Biće operisan ove nedelje i moraće da pauzira šest nedelja“, rekao je prvi čovek Omega Farma-Kvik Stepa Patrik Lefevr.

Lefevr je rekao da će Kavendiš biti operisan u Hamburgu, ali nije precizirao kog dana.

Kavendiš se smatra jednim od najboljih sprintera na svetu i bio je među favoritima za osvajanje zelene majice na 101. izdanju Tura, koji je startovao u subotu i traje do 27. jula.


Kavendiš završio sa Turom
Izvor. B92, Tanjug | SV
Britanski biciklista Mark Kavendiš povukao se sa ovogodišnjeg Tur de Fransa zbog povrede, saopštio je njegov tim Omega Farma-Kvikstep.

142154627253b913612e19f402133651_orig.jpg

Beta/AP Photo/Fred Mons, Pool
Kavendiš je odustao uoči starta druge etape zbog iščašenja zgloba izmedju ključne kosti i lopatice, koju je zadobio nakon pada u poslednjih 200 metara trke u subotu.

Britanac sudario se sa Australijancem Sajmonom Džeransom, ali je uprkos bolovima prošao kroz cilj. Druga etapa na programu je u nedelju i vozi se od Jorka do Šefilda, u dužini od 201 kilometar.

Biciklista sa Ostrva Men je u dosadašnjoj karijeri na Turu pobedio u 25 etapa, prvi put 2008. godine, a u svetu biciklizma je poznat kao jedan od najboljih sprintera.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kavendiš dobro prošao u padu
Izvor. B92 | JT
Biciklista Omega Farma-Kvik Stepa Mark Kavendiš nije slomio ključnu kost u padu tokom prve etape Tur d’Fransa, ali je dislocirao rame.

113958379053b8610eb2ced875010864_orig.jpg

Beta/AP Photo/Fred Mons, Pool
Kavendiš je bio favorit za trijumf na etapi od Lidsa do Herogejta, ali je doživeo pad 200 metara pre cilja, posle sudara sa Australijancem Sajmonom Džeransom.

Biciklista sa Ostrva Men priznao je da je udes njegova krivica, a da će konačnu odluku o svom daljem učešću na 101. izdanju Tura doneti u nedelju ujutro.

Grozno se osećam. Udes je moja krivica. Lično ću se izviniti Sajmonu čim dobijem priliku. Pokušao sam da nađem prostor između kojeg zaprao nije bilo. Toliko sam želeo pobedu, osećao sam da imam šansu, da sam u sjajnoj poziciji da budem u sprintu do cilja posle sjajne vožnje mog tima. Žao mi je zbog svih navijača koji su došli da nas podrže, zaista su neverovatni“, rekao je Kavendiš.

Na prvoj etapi ovogodišnjeg Tura trijumfovao je Marsel Kitel iz Džajant-Šimano tima, a trka se nastavlja u nedelju 201 kilometar dugom etapom od Jorka do Šefilda.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Tur: Bromu etapa, Nibali čuva vrh
Izvor. B92, Tanjug
Holandski biciklista Lars Bom pobedio je u petoj etapi Trke kroz Francusku, a žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu zadržao je Vinćenco Nibali.

165758333153bd70734c846751413338_orig.jpg

Beta/AP
Etapu od Iprea u Belgiji do Arenberga organizatori su skratili za tri kilometra zbog klizavog puta, a Bom je nakon 152,5km cilj prošao u vremenu od tri sata i 18,35 minuta.

Drugo i treće mesto zauzeli su Danac Jakob Fugslang i Nibali sa 19 sekundi zaostatka.

U generalnom plasmanu Nibali ima dve sekunde prednosti nad prvim pratiocem Fugslangom, a 44 nad trećeplasiranim Slovakom Peterom Saganom.

Branilac titule, Britanac Kris Frum dva puta je pao na stazi, a nakon zadobijenih povreda odlučio je da se povuče sa ovogodišnjeg Tur de Fransa.

Šesta etapa vozi se u četvrtak od Arasa do Remsa i duga je 194 kilometra.

Rezultati 5. etape:
1. Lars Bom (Holandija, Belkin) 3:18:35 sati
2. Jakob Fuglsang (Danska, Astana) +19 sekundi
3. Vinćenco Nibali (Italija, Astana) +19
4. Peter Sagan (Slovačka, Kanondejl) +1:01 minuta
5. Fabijan Kančelara (Švajcarska, Trek) +1:01
6. Jens Kukeler (Belgija, Orika) 1:01
7. Mihal Kvjatkovski (Poljska, Omega) +1:07
8. Liuve Vestra (Holandija, Astana) +1:09
9. Mateo Trentin (Italija, Omega) +1:21
10. Siril Leman (Francuska, Kofidis) +1:45

Generalni plasman:
1. Nibali 20:26:46 sati
2. Fuglsang +2 sekunde
3. Sagan +44
4. Kvjatkovski +50
5. Kančelara +1:17 minuta
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Grajpelu etapa, Nibali i dalje prvi
Izvor. B92, Tanjug
Nemački biciklista Andre Grajpel bio je najbrži u 6. etapiTrke kroz Francusku, a Italijan Vinćenco Nibali i dalje je lider najprestižnije svetske trke.

55002185553becb9d03e27574529129_orig.jpg

Beta/AP
U ravničarskoj etapi, voženoj od Arasa do Remsa u pokrajini Šampanja, Grajpel je trijumfovao posle ciljnog sprinta velike grupe vozača.

Stazu dugu 194 kilometra 31-godišnji Nemac prevezao je za četiri sata i 11,39 minuta postigavši šestu etapnu pobedu na Tur de Fransu u karijeri.

Drugo i treće mesto zauzeli su Norvežanin Aleksander Kristof i Francuz Samjuel Dimolin sa istim vremenom.

U generalnom plasmanu Nibali je zadržao dve sekunde prednosti nad Dancem Jakobom Fuglsangom, a 44 nad trećeplasiranim Peterom Saganom.

Sedma etapa, koja je na programu u petak, druga je najduža na ovogodišnjem Turu (234,5 kilometara), a vozi se od Epernaja do Nansija.

Rezultati 6. etape:
1. Andre Grajpel, (Nemačka, Loto) 4:11:39 sati.
2. Aleksander Kristof (Norveška, Kaćuša)
3. Samjuel Dimolin (Francuska, AG2R)
4. Mark Renši (Australija, Omega)
5. Peter Sagan (Slovačka, Kanondejl)
6. Roman Fejlu (Francuska, Bretanja)
7. Tom Felers (Holandija, Džajant)
8. Brajan Kukar (Francuska, Juropkar)
9. Sep Vanmarke (Belgija, Belkin)
10. Silvan Šavanel (Francuska, IAM), svi u vremenu pobednika.

Generalni plasman:
1. Nibali 24:38:25 sati.
2. Fuglsang +2 sekunde.
3. Sagan +44
4. Mihal Kbjatkovski (Poljska, Omega) +50
5. Fabijan Kančelara (Švajcarska, Trek) +1:17 minuta.
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Specijalni Jaguar F-Type dizajniran specijalno za 20-u etapu Tour de France(hronometar)

 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Vinćenco Nibali -Pobednik 101. Tura
July 28, 2014Posted by Đorđe Pejković under #TDF, INTERVJUI
7 Comments

Posle 3 nedelje vožnje po britanskim i francuskim drumovima, Vinćenco Nibali je doneo žutu majicu u Pariz na stazi dugoj 3.663km. Posle Vuelte i Đira pobedio je i ”trku svih trka”. Ajkula iz Mesine je odslušao Fratelli d’Italia na podijumu u Parizu, a tokom intoniranja himne, videle su se suze u očima italijanskog heroja.

Održao je Nibali govor u kome se zahvalio menadžerima tima, timskim kolegama i na Turu i onima koji nisu tu, i naravno svojoj porodici kojoj je otrčao u zagrljaj čim je prešao liniju cilja u Parizu.

”To je neverovatno osećanje. Nemoguće je opisati kako se osećam sada. Znao sam da će biti emotivno pobediti Tur u Parizu, ali bilo je emotivnije nego što sam očekivao. Sada konačno mogu da kažem da sam pobedio Tur de Frans, a to dobija na značaju jer sam imao majicu od druge etape. Nije lako kontolisati trku tako dugo i pobediti na kraju”- izjavio je Nibali.



Nibali je uz sebe imao neverovatnu ekipu Astane. Svi su se mnogo žrtvovali da bi ostvarili cilj. Svi su slavili na liniji cilja kao da su oni pobedili, a Nibalijev sunarodnik, Alesandro Vanoti je ovo opisao kao osvarenje snova. Gruzdev, Grivko i Iglinski su vukli iz sve snage na ravnim deonicama, Vestra je odradio neverovatan posao zajedno sa Dancem Fuglsangom na kocki, Skarponi je vukao neverovatno uzbrdo, mada njemu verovatno nije drago zbog toga jer su bili najveći rivali do pre par godina. Možda ključnu ulogu je odigrao mladi i neverovatni Estonac Tanel Kangert. On je vukao kao zmaj na usponima, kada su svi otpali ili bili povređeni kao Fuglsang, on je ostajao uz Nibalija i pokopao se za svog lidera.

”Ovo je bilo dugačko i naporno putovanje, i osećam da je ispravno što sam se zahvalio svim ljudima koji su mi pomogli da dođem do ove tačke. Ne bih to mogao da uradim sam. Pobeda mi znači mnogo. Sada ću se odmoriti, a onda ću se koncentrisati na pobeđivanje drugih trka i još Grand Turova”- rekao je Nibali u svom govoru.

pic485328123_670.jpg


Vinćenco je doneo prvi Tur Italijanima posle 16 godina i legendarnog Marka Pantanija. Izjavio je posle pobede da nema reči da opiše svoj uspeh, da je Pantani njegov idol iz detinjstva uz Migela Induraina. Vinćenco Nibali je ovaj Tur dobio krajnje ubedljivo. Dobio je 4 etape, koliko i Marsel Kitel, koji je sprinter. Isprašio je konkurenciju na kocki i fantastično je vozio hronometar, gde je dodao još vremena svojim konkurentima. Greg Lemond je njegovu pobedu opisao kao ”laganu” i rekao je da bi Nibali dobio trku čak i da su tu bili Kris Frum i Alberto Kontador.

Takođe, Nibali je ovom pobedom ispisao istoriju, postao je tek 6. vozač koji je trijumfovao na sva 3 grand Tura, posle Vuelte 2010. i Đira prošle godine. On je o tome rekao ”da ga takvi rekordi ne zanimaju, ali da je to fantastično jer je njegovo ime sada ispisano zajedno sa najvećim legendama ovog sporta”.

”Mnogi su me kritikovali jer sam bio u lošoj formi na Dofineu i pre Tura, međutim pričao sam im da je jul taj koji se računa. Podizao sam formu i mnogo sam radio sa svojom ekipom između Dofinea i Tura i to se isplatilo”.- rekao je Nibali posle proglašenja pobednika.



Pre dve godine sam bio ovde u Parizu na podijumu Tura i gledao sam Viginsa kako drži govor i sluša svoju himnu. Tada sam rekao sebi da ću i ja pobediti Tur i biti tu gde je on bio tada”- iskren je Nibali.

Mario Ćipolini je 2012. godine rekao- ”Onda kada Nibali osvoji Điro, tek onda može da pokuša da pobedi Tur. Vozač sa Sicilije, sa jakim karakterom kakav ima Nibali, trebalo bi prvo da pobedi Điro i pokori italijanske navijače.”

Mnogi će osporiti pobedu Nibalija jer je pobedio kada na trci nisu bili branilac titule Kris Frum i Alberto Kontador. Međutim razlika u odnosu na najbliže praioce i način koji je Nibali došao do pobede možda govori da ni oni ne bi bili u stanju da ga pobede.

Imam samopouzdanja i mislim da su tu bili i Frum i Kontador da bi to bio jedan sjajan Tur. Svakako da bih se više mučio i da bi bilo teže, međutim verujem u svoju formu i sposobnost. Ali svakako bih želeo u budućnosti da vozim protiv njih i da onda vidimo ko je najbolji.

(izvor: bicisvet.com)
 
Natrag
Top