Biciklizam - Bike sport

VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
British Cycling Road to Glory - Part 5 - Beyond Gold

Olimpijske igre 2012, put ka osvajanju zlatne medalje SIR Bradley Wigginsa u TT disciplini, i osvajanju medalja na velodromu

 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Sanremo – dokumentarni film


Jezik biciklizma je univerzalan zato nemojte da vas uplaši dokumentarac iz Holandije. Pejzaži su tu, Kavendiš i ostali pričaju na Engleskom, Ćipresa, Pođo, Pocato u Ferarri-ju 458… atmosfera – sve je tu!


Skraćena verzija – Pođo:




izvor:bicisvet
 
Poslednja izmena:
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Milano Sanremo 2014

Sedam sati trkanja svelo se ove godine na grupni sprint.

Ceo dan kiša loše vreme čak i grad na polovini trke sprečili su veću akciju i više skokova na Pođou. Herojski je pokušao Nibali na 25km do cilja na Ćipresi. Napravio je prednost od 50sek, ali kako to obično biva herojski je i propao napad. Na Pođou je sve bilo gotovo za Ajkulu iz Mesine.

Na kraju je opet najjači (i to ubedljivo najjači) čovek trijumfovao. Norvežanin Aleksandar Kristof sačuvao je strpljenje za poslednjih 200m trke. Imao i mnogo više snage od ostalih i veliku pomoć timskog kolege Luke Paolinija u poslednjim kilometrima.


Sanremo 294km

1Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha6:55:56
2Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing
3Ben Swift (GBr) Team Sky
4Juan Jose Lobato Del Valle (Spa) Movistar Team
5Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
6Sonny Colbrelli (Ita) Bardiani CSF
7Zdenek Stybar (Cze) Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team
8Sacha Modolo (Ita) Lampre-Merida
9Gerald Ciolek (Ger) MTN – Qhubeka
10Peter Sagan (Svk) Cannondale
11Ramunas Navardauskas (Ltu) Garmin Sharp
12Salvatore Puccio (Ita) Team Sky
13Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
14Sebastian Langeveld (Ned) Garmin Sharp
15Lars Petter Nordhaug (Nor) Belkin-Pro Cycling Team
16Yoann Offredo (Fra) Fdj.fr
17Francisco José Ventoso Alberdi (Spa) Movistar Team
18Daniele Bennati (Ita) Tinkoff-Saxo
19Grégory Rast (Swi) Trek Factory Racing
20Fabio Felline (Ita) Trek Factory Racing
21Sylvain Chavanel (Fra) IAM Cycling
22Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida
23Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Belisol
24André Greipel (Ger) Lotto Belisol
25Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Kintana lider Movistara
1175628-23910348-317-238.jpg

EFE
Kolumbijac Nairo Kintana će biti vođa tima Movistar na trkama kroz Italiju i Španiju, dok će Alehandro Valverde biti lider u Francuskoj.
Biciklistička ekipa Movistar saopštila je da će kolumbijski vozač Nairo Kintana biti vođa tima na trkama Kroz Italiju i Španiju.

Kolumbijac neće nastupiti na ovogodišnjoj Trci kroz Francusku, pa će glavni vozac ekipe biti Španac Alehandro Valverde.

Kintana je rešio da se što bolje pripremi za Điro i Vueltu, pa će zbog toga propusiti ovogodišnju Trku kroz Francusku.

Kolumbijac se odlučio na ovakav potez uprkos drugom mestu koje je osvojio prošle godine u Francuskoj.

Trka kroz Italiju traje tri nedelje i prva je na programu. Startuje 9. maja u Severnoj Irskojj, a nakon početne tri etape, trka se nastavlja u Italiji. Ekipa Movistara će na ovoj trci nastupiti sa devet vozača.

Eurosport
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Samo da podsetim sve clanove foruma da u petak u 18:30h, pocinje 97th Giro d'italia ekipnim hronometrom, kao i svake godine Eurosport 1 ili 2 ce prenositi etape neke u celosti neke poslednjiih 70-80km, videcemo ko ce biti pobednik ali je sigurno da ce na podijumu biti jedan Kolumbijac.
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
evo i sa Eurosport-a

Điro d'Italija na Eurosportu
1230654-26240863-317-238.jpg

AFP
Nakon sezone “prolećnih klasika” Eurosport će direktno pratiti i Trku oko Italije, prvo takmičenje iz serijala tri “UCI Velike trke”.
Svakog dana, od 9. maja, Eurosport će direktno prenositi zbivanja na svakoj etapi, sa početkom u 14.30, a za sve ljubitelje biciklizma koji su propustili uzbuđenja dana, Eurosport 2 u večernjim satima će reprizirati najzanimljivija dešavanja na poslednjoj sekciji Đira.

Jedanaesti put u istoriji, Điro će startovati van Italije. Severna Irska i grad Belfast su dobili tu čast da upravo odatle počne 97. Trka oko Italije. Biciklisti će voziti prvu etapu oko Belfasta, a posle druge etape, južno od Dablina, timovi se ukrcavaju na avion i putuju u Italiju. Ružičasta majica će se poslednji put nositi u Trstu, gde će u nedelju, prvog juna, biti završen prvi “Gran tur” u sezoni.

Iako je Vinćenco Nibali odlučio da ne brani titulu na ovogodišnjoj trci, jer se fokusira na “žutu majicu” u Francuskoj, konkurencija za titulu će biti žestoka. Za trofej u Italiji boriće se: Rigoberto Uran (drugoplasirani 2013) vozač Omega Farma-Kvik Stepa , Nairo Kintana iz Movistara, Hoakim Rodrigez iz Katjuše, Riči Porte iz Skaja, kao i duo BMC Rejsinga, Samjuel Sančez i Kadel Evans.

1104680-17505643-640-480.jpg

Legenda biciklizma, trostruki šampion Tur de Fransa Greg Le Mond je novi konsultant Eurosporta i globalni ambasador biciklizma, koji će pratiti kompletnu Trku oko Italije i pripremati dve nove emisije “Lemond biciklizma” i “ Lemond na turneji”.
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Samo da podsetim sve clanove foruma da u petak u 18:30h, pocinje 97th Giro d'italia ekipnim hronometrom, kao i svake godine Eurosport 1 ili 2 ce prenositi etape neke u celosti neke poslednjiih 70-80km, videcemo ko ce biti pobednik ali je sigurno da ce na podijumu biti jedan Kolumbijac.

bio sam u pravu, na podijumu nije bio jedan Kolumbijac nego dva i to na prva dva mesta
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Karbonske sprinterice

Adama Hansena smo gledali na njegovom osmom uzastopnom grand touru koji je odvezao do kraja. Hansen nije samo puki učesnik, svakako mu nije cilj da postavlja rekorde u odvezenim i završenim grad tour trkama uzastopno, muški se trka i često ga gledamo u begovima a još se pamti njegova solo pobeda na sedmoj etapi giro d’italia 2013 –LINK. Ono što ovog sjajnog vozača izdvaja od ostalih je njegova harizma, jedan je (uz Jens Voigta) od omiljenih vozača u pelotonu, njegov twitter nalog jedan je od najpopularnijih, često nas zasmejava njegovim, a i slikama njegovih kolega i duhovitim komentarima. Kratku biografiju o njemu objavili smo OVDE


Kreiranje njegove linije cipela možda će iznenaditi mnoge koji ga ne poznaju, ali ovaj suvi genije, kaže da ima čudan oblik stopala, standardne cipele mu ne odgovaraju, jedno vreme je imao odgovarajuće ali su prestale da se proizvode i nosio ih je dok nisu zastarele. Mozak programera, gde je svaki problem rešenje, seo je za svoj kompjuter i krenuo sa dizajniranjem sopstvenih. Ništa čudno za njega, tvrdi da “priča” pet jezika PHP, MySQL, ASP, VB, Java, svom timu je kodirao menađžerski program za logistiku da im olakša putovanje po svetu. Pogledajte i naš tekst o karbonskim ulošcima za sprinterice.

Projekat u koji se ne ulazi bez tima programera, jednom tako ozbiljnom PRO tour timu kao što je Lotto Belisol, ali on je to sam odradio, i u planu mu je da ga ponudi ostalim timovima. Savršeno oblikovane cipele za njegovu geometriju stopala kakve danas postoje imale su prethodno 16 prototipova i nastale su iz nužde, jer je “Adam bio samo Adam” problem -> rešenje, i to na njegov način. Na Hansenovom zvaničnom sajtu hanseeno.com piše da su najlakše cipele u PRO Pelatonu i to za 50% lakše od ostalih, sa samo 95 grama. Model U95 (under 95 grams) ponuđene su za prodaju i cena im je 2000€, ali su “rasprodate” što je više ispunjavanje UCI pravila da oprema mora biti u proizvodnji i ponuđena za prodaju nego što on stvarno želi da ih prodaje, što je i razlog za toliko visoku cenu. U video klipu ispod Adam obašnjava kako je dobio ideju za svoje unikatne cipele, kako se prave i ostale specifikacije.

(izvor: bicisvet.com)
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Vigins ne vozi TDF’14


Bredli Vigins kaže da neće voziti Tur de Frans ove godine osim ako se nešto dramatično ne promeni. Pobednik Tura iz 2012 je priznao da Tim Sky gradi svoj tim oko prošlogodišnjeg pobednika Tura, Krisa Fruma i kaže da je gorko razočaran zato što je izostavljen.
Mislim da vam mogu reći da kako stvari sada stoje neću voziti Tur” rekao je Vigins časopisu L’Equipe nakon što je izostavljen iz tima za tradicionalnu primpremu pred Tur, Dofine Libere (Dauphine Libere).
Posle Pariz-Rubea i Kalifornije, psihički sam se dobro osećao i bio sam spreman da idem (na Tur de Frans). Međutim, poslednjih nedelja je postalo jasno da, osim ako se Frumu ne desi nešto na Dofineu, ja ne idem na Tur.”
Celu sezonu sam pokušavao da se pripremim za to. Razočaravajuće je jer bi ti mogao biti moj poslednji Tur. Opcija koju su mi dali( Tim Sky) je da se vratim na pistu i da se fokusiram na Komonveltske igre krajem jula.” Vigins i Frum imaju zamrznut odnos i ako je Frum pomagao Viginsu tokom njegovih uspeha 2012. godine.
Vigins je nagovestio da ima želju da uzvrati uslugu ovog leta, ali priznaje da se to neće dogoditi. ”Mogao bih da budem u timu i pomažem Ričiju (Port), na primer. Ali ako se desi nešto nekom drugom članu tima, ja nisam taj koji će ga menjati.” -Dodao je Vigins
”Da budem iskren imao sam sumnje od aprila. Nadao sam se da će mi moji nastupi doneti mesto u timu. Ali posle Kalifornije sam saznao da su svi bili na visinskom treningu (na Tenerifama), ali ja nisam bio uključen, niti sam bio uključen u vožnje za izviđanje Tura (u Jorkširu i severnoj Francuskoj), tako da sam, realno, znao da neću biti na Turu.

Frum koji je rođen u Keniji, predložio je u ponedeljak da bi želeo da Riči Port bude njegova desna ruka u njegovoj nameri da odbrani žutu majicu. ”Pričajući o planu B, to je odluka koju tim mora da donese, i Bredli je pričao o tome da bude podrška na Turu, ali ne i da bude naš plan B”- Frum (29) je rekao novinama Daily Mirror. ”Riči izgleda prilično dobro u ovom trenutku i ima potencijal da se nadmeće za mesto na podijumu”-rekao je Frum.

Iako je Bredli zabrinut, konačnih devet vozača koji će biti izabrani da startuju trku u Jorkširu, je vruća tema. To će se svesti na to šta je najbolje za tim, koji je vozač najbolji za određenu ulogu i ko je najbolji za dinamiku tima.” Port (29) je igrao ključnu ulogu u podršci Frumu za osvajanje Tura prošle godine, kao njegov glavni zamenik na najbitnijim planinskim etapama. Vigins je propustio priliku da brani žutu majicu prošle godine zbog povrede.

(izvor: bicisvet.com)
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
21.09.2011
Poruka
1.067
Criterium du Dauphine 2014


Iako je ovo tradicionalna i omiljena pripremna trka vozača pred Tur, samo se dva puta u prethodnih deset godina desilo da pobednik Dofinea pobedi i Tur (Vigins 2012. i Frum prošle godine). Jul je taj koji se računa i gde je prava forma najpotrebnija.

Ove godine će na Dofineu biti 3 možda i najbolja brdaša sveta i sam vrh današnjeg biciklizma. To su Kris Frum, Alberto Kontador i Vinćenco Nibali. Nijednom nisu vozili trku zajedno ove godine i nesumnjivo je da ćemo imati pravi uvid u to šta će se dešavati za manje od mesec dana. Kratak istorijat trke> LINK, sajt trkeLINK, a sad o favoritima:
Kris Frum je ove godine pobedio trke kroz Oman i Romandiju i sigurno je da, kao prošlogodišnji pobednik Tura i načina na koji je došao do te pobede, najveći favorit i ove godine, i na Turu ali i na Dofineu.
Alberto Kontador za sada ima najbolju sezonu od navedene trojice. Pobedama na Tirenu i Baskiji i drugim mestom u Kataloniji (najtežim etapnim trkama a da nije grand tur) podsetio na najslavnije dane u karijeri i sigurno ima najbolju sezonu posle povratka biciklizmu posle susprenzije, i sigurno je najveći rival Frumu, ili Frum njemu, kako želite.
Sa druge strane Vinćenco Nibali nema ni jednu pobedu u ovoj sezoni (?!) i najveći pritisak je na njemu da pokaže da je ipak dostojan rival. Ima samo peto mesto na trci kroz Romandiju i imao je jednu avanturu na Pariz- Nici gde je stalno napadao, ali ništa nije postigao. Ovo mu sigurno daje i ogroman motiv, pored isto tolikog velikog pritiska koji se stvara na njegovim leđima.
Jedini koliko toliko dostojni rivali ovoj trojici trebali bi biti mladi američki lavovi i najveće nade za visok generalni plasman u julu, Endru Talanski i Tidžej van Garderen, ali i fantastični mladi Poljak, Mihal Kviatkovski.

parcours.jpg
Etape:


Deset kilometara dugi prolog u Lionu, dve planinske etape i 5 etapa kombinovanog profila znači će oprez i veliku borbu glavnih favorita svakog dana.

Možda na nekoj etapi dođe glavna grupa na cilj i dođe do sprinta, ali ima mnogo etapa gde će uspevati haotični begovi u velikim grupama ispred glavne grupe.

Finiš trke u Kurševelu, poznatom francuskom zimskom centru, spustiće zavesu na poslednji trening i poslednju ozbiljniju pripremu pred trku svih trka:
Tour de France!

E1 Jun 08, 2014 Lyon – Lyon 10 km
E2 Jun 09, 2014 Tarare – Pays d\’Olliergues-Col du Béal 158.5 km
E3 Jun 10, 2014 Ambert – La Teil 194 km
E4 Jun 11, 2014 Montélimar – Gap 169.5 km
E5 Jun 12, 2014 Sisteron – La Mure 184 km
E6 Jun 13, 2014 Grenoble – Posiy 168 km
E7 Jun 14, 2014 Ville-la-Grand – Finaut-Émosson 161.5 km
E8 Jun 15, 2014 Megève – Courchevel 130.5 km

(izvor: bicisvet.com)
 
Natrag
Top