Pomaže Gospod i Bog naš!
Uz izvinjenje što se ponavljam......
Premda znam da nam nije moguće spoznati stanje bezgrešnosti u kome su bili praroditelji Adam i Eva,
(možda kao što se ne možemo setiti ni 1 minute onih ~9 meseci provedenih ispod majčinog srca!),
ipak me sporadično povedu misli na tu stranu...
Evo, nedavno, razgovarajući sa nekim ljudima o Bogu i Pravoslavnom poimanju Crkve, o Svetom Predanju
i to preciznije - o Svetom Pismu, rekoh da su praroditelji odmah pošto su zagrizli taj (privremeno) zabranjeni plod,
uporedili novonastalo stanje sa prethodnim i ... tu stadoh, jer ne mogoh da pogodim -
šta je suprotno uporedjivanju?
Prvo što mi pade na pamet beše - poslušnost (prihvatanje).
NIje li Bog zapovedio Adamu dok je boravio u Rajskom vrtu da izmedju ostalog taj vrt "čuva"?
A Adam, nedužan kakav beše, poslušno prihvati Božiju volju bez da Ga zapita: "Od čega ili koga Bože da ga čuvam?"
Nije li nama danas baš to najteže da ispunimo, makar nam to rekla najvoljenija osoba ili osoba
u koju imamo najviše poverenja, da bez razmišljanja poslušno prihvatimo? Meni jeste.
O da, ja krenem da ispunjavam izrečeno i "tapšu me po ledjima" pohvalama ali Bog i ja znamo moje srce!
A ono ... gundja, ogovara, sumnja ...
Koliko sam ja daleko od Adama a za razliku od njega ja imam tu nezasluženu privilegiju - Duha Svetoga,
Sveprisutnog Boga i Pomagača moga!
brat Toma