Biblija i dinosaurusi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kako su nastali dinosaurusi, teško je odgonetnuti, kao, uostalom, što je težak i siguran odgovor na pitanje, kako je nastao čovjek. Što se tiče njihovog nestanka, u nauci postoji nekoliko teorija, a jedna od njih je ona najviše pominjana - udar golemog asteroida u Zemlju. Mnogi to bukvalno shvataju, smatrajući da je sam udar uništio dinosauruse, što je pogrešna pretpostavka. Naime, poslije tog strahovitog sudara sa Zemljom i vjerovatnog pomjeranje njene osi, došlo je i do drastične promjene klimatskih prilika na Zemlji, usled ogomnog dima i prašine koji su ispunili atmosferu i na dugi niz godina blokirali sunčeve zrake. Te klimatske promjene, izazvane udarom asteroida, bile su kobne za mnoga tadašnja živa bića, a među njima i za dionosauruse.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Generalno, postoje mnoge pretpostavke koje govore o nestanku dinosaurusa, nijedna nije naučna potvrđena ali ono što je značajno za ovu temu je da se iz temelja ruši osnova postanka izneta u Bibliji.
Za to postoje mnogobrojni neoborivi dokazi i samo onaj koji to neće da vidi i dalje veruje u redosled iznet u Bibliji. Da bi se sve to vremenski uklopilo život čoveka na Zemlji bi morao biti mnogo, mnogo stariji. Zato mislim da su dinosaurusi zadali težak udarac svima onima koji veruju da je Bog stvorio čoveka od ... prašine.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
A usta su se pretvorili dinosaurusi kada su izumrli,je li bazar?U neki nepoznati kosmicki materijal;)

Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
:) Cobi, cobi, pretvorili se u prah, znaš to i sam. :yea:
Nego hajde stvarno ozbiljno. Kako ti tumačiš taj raskorak sa vremenom. Koliko je starost čoveka a kolika je starost dinosaurusa. Ne poričeš da su postojali. Samo nemoj ako Boga znaš sa citatima. (kad te lepo molim)

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
]Ovo je odlicna tema za filozofiju ili neku drugu nauku :) Sta bi bilo, kad bi bilo, ako bi bilo i tako u nedogled. Svaki odgovor daje nova pitanja a pravog odgovora nikada nece biti :) Samo spekulacije :)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
]Ovo je odlicna tema za filozofiju ili neku drugu nauku :) Sta bi bilo, kad bi bilo, ako bi bilo i tako u nedogled. Svaki odgovor daje nova pitanja a pravog odgovora nikada nece biti :) Samo spekulacije :)
Dakle, nemaš povjerenja u nauku? Ne misliš li da će nauka jednog dana razjasniti većinu sadašnjih nepoznanica? Ja sam ubijeđen da hoće. Ovo baš i nije tema: šta bi bilo kad bi bilo... Dinosaurusi su postojali, tu nema nikakve dileme. Takođe nema dileme ni da su izumrli. Pitanje je samo kako? Nauka će i na ovo pitanje odgovoriti jednog dana, - ni tu nema nikakve dileme. A već sam rekao, zašto se ne spominju u Bibliji. Jednostavno, pisci Biblije, u ono vrfijeme, nisu imali pojma da su dinosaurusi postojali. A i kako bi imali pojma? Eto još jedne potvrde, da Bog ništa nije telefonirao apostolima (preko Svetog duha), jer da jeste, pomenuo bi i dinosauruse (kad je pominjao čak i mačke), jer je on posve sigurno znao za njih.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Pa Jurivaka, lepo kazes - nauka ce jednog dana otkriti (mozda, najverovatnije) i te pojedinosti. Ali to je nauka, a ne religija. Dok nauka to ne otkrije i ne potvrdi precizno, takvim pitanjima (sta bi bilo, kad bi bilo i zasto nije bilo i slicno cemu trenutno nema jasnog vidjenja stvari) se bavi filozofija. Filozofi su uvek spremni da naklapanja :) ali opet kazem, to nije religijski elemenat. Religijski elemenat jeste ono sto se nalazi u religijskim knjigama ali cak i tu nema mnogo raspraljvanja jer ili verujes ili ne verujes. Verovao ili ne u istoriju, to nece nista promeniti u buducnosti jer ce se ona odigrati onako kako ce se odigrati (ne kazem da postoji vec zacrtana buducnost, da me neko ne shvati pogresno). Ali i religija je jedan koncept koji je mnogo uzi od duhovnosti koja nema koncept. Bavimo se nagadjanjem daleke proslosti a ono sto nam se desava sada prepustamo nekom u buducnosti da analizira, ako me shvatate. Bavimo se glupostima - zadovoljavamo ego.
A vrlo je verovatno da si upravu zbog cega ne stoji nista u Bibliji o dinosaurusima, nego to uoste i nije bitno sem ako ne zelis da budes filozof :)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ha,ha,ha! Ne želim da budem filozof! Ali ovo je tema o Bibliji i dinosaurusima. Ko ima želju i neki poriv da piše o tome, zašto ne? To ne mora biti filozofiranje, nego neke naše pretpostavke, na osnovu onoga što znamo o tome. Tačno je da to neće imati nikakvog značaja za istoriju i njene tokove, kao, uostalom, i ovaj cijeli Forum, ali, eto, tu smo da naklapamo i zabavljamo se, pa i po malo filozofiramo. Nema ništa loše u tome, a neke koristi ipak ima. Saznamo ponešto što nismo znali do sada.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
:) Cobi, cobi, pretvorili se u prah, znaš to i sam. :yea:
Nego hajde stvarno ozbiljno. Kako ti tumačiš taj raskorak sa vremenom. Koliko je starost čoveka a kolika je starost dinosaurusa. Ne poričeš da su postojali. Samo nemoj ako Boga znaš sa citatima. (kad te lepo molim)
kakav raskorak sa vremenom,oces da kazes milioni godina koje takozvani "naucinici"prepostavljaju.Znac jedan naucnik je rekao zaba NIKADA ne moze da se pretvori u princa,ali ako izmedju zabe i princa stavimo milijarde godiena onda ta mogucnost vec postiji.Tako da ja nemam pojma o cemu ti govoris zaista

Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Nema tu cobi takozvanih naučnika. Starost univerzuma je blizu 15 milijardi godina. Zemlja je stara oko 4 milijarde godina. Dinosaurusi su nestali pre 65 miliona godina. Gde se tu uklapa čovek. Koliko je vremena proteklo od trenutka božijeg stvaranja. Nauka je već dokazala da je bar deo Biblije gde se objašnjava postanak potpuno pogrešan. Nema pretpostvke, jednostavno to ne pije vodu.

Što se tiče naučnika on dobro misli. Samo Bog može pretvoriti žabu u princa. Samo je to veliko pitanje budući da milijarde godina prošlosti dovode priču o božijem stvaranju do apsurda.
Ja ovde ne zagovaram evolucionizamkao jedinu istinu ali tu jednostavno ima samo puno rupa. Postanak po Bibliji je ponor ili ti rupa bez dna.

Natrag