Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
DarthShone, istinitost jednog ucenja se i dokazuje pismom, cime drugim, ali vi to ne cinite, nego na nase iznosenje biblijskih dokaza kiptite i penite, jer ste svesni da nemate kontraargumente iiz biblije.

Tema je naravno besmrtnost duse, a kada mi iznesemo biblijsko ucenje po ovom pitanju, vi osujete drvlje i kamenje na ellen White i adventiste.
Da li je to normalno?

Toliko o pridrzavanju diskutovanja o temi.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Bog pomogao svakome i sada!

Danas je u Crkvi Pravoslavnoj i Hristovoj, izmedju ostalog, pročitana i ova rečenica iz poslanice Jevrejima.

Zanimljivo mi je da Bogom-dana vera Aveljeva, i posle njegovog usmrćenja, i dalje
dejstvuje te on i sada "govori iako je umro".

"Verom Avelj prinese Bogu bolju žrtvu nego Kani, zahvaljujući njoj dobi svedočanstvo da je pravedan,
pošto je Bog svedočio za njegove darove, i njom on još uvek govori iako je umro."

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Danas je u Crkvi Pravoslavnoj i Hristovoj, izmedju ostalog, pročitana i ova rečenica iz poslanice Jevrejima.

Džabe kada se ne čita samo Jevanđ. nego se drže govori koji truju narod.

Zanimljivo mi je da Bogom-dana vera Aveljeva, i posle njegovog usmrćenja, i dalje
dejstvuje te on i sada "govori iako je umro".

Bukvalno ne.

"Verom Avelj prinese Bogu bolju žrtvu nego Kani, zahvaljujući njoj dobi svedočanstvo da je pravedan,
pošto je Bog svedočio za njegove darove, i njom on još uvek govori iako je umro."

Govori u Bibliji drveće, kamenje, krv.

A stihovi svi kažu da je duša smrtna.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
To samo kod vas ,i kod nikog drugog , ako tako verujete ,pa sretno vam bilo u groba

Oni i ne veruju u uskrsnuće tela, tj veruju pa zato i žive "zdravim životom" da bi ih kompjuter na nebesima kada Bog klikne na restore, restaurisao u zdravom obliku, "čedne", antialkoholičare i protivnike duhana, kafe i ostalih stvari kojih se "pravedna" nositeljica "pečata proroka" gnušala.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Oni i ne veruju u uskrsnuće tela, tj veruju pa zato i žive "zdravim životom" da bi ih kompjuter na nebesima kada Bog klikne na restore, restaurisao u zdravom obliku, "čedne", antialkoholičare i protivnike duhana, kafe i ostalih stvari kojih se "pravedna" nositeljica "pečata proroka" gnušala.

Pa vi to ne vjerujete, vi uopšte ne vjerujete u uksrnuće čovjeka, vi vjerujete u reinkarnaciju.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ovo je još jedno osmo svetsko čudo, da neko poput DarthShone - a izražava tiliko neznanje o spasenju, a još manje o povezanosti fizičkog i duhovnog zdravlja.

Najveći propust je taj što oni veruju da će čovek grešiti kroz ceo život, i kao takav grešan ući u carstvo nebesko, da će piti alkohol, pušiti, drogirati se, uništavati zdravlje otrovima iz hrane koja donosi bolesti.

U bibliji pobeda nad grehom i očišćenje od greha je nasušna potreba Hrišćana, jer Hrišćanin sebe sprema za carstvo nebesko već na ovoj zemlji.

Sve ostalo je u stvari tavorenje u grehu, a tapšanje sebe po ramenu da će mo ući kao grešnici u Božje carstvo, što je najveća sotonska prevara.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.

Djela apostolska 3,23Djela apostolska 27,22

5. Mojsijeva 20,16 Isus Navin 2,13 Isus Navin 10,30 Isus Navin 10,32 Isus Navin 10,35 Isus Navin 10,40

1. Carevima 15,29 Isaija 53,12 Jezekilj 18,4 Jezekilj 18,20

Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje“ (citat iz „Euterpa“, druga knjiga Herodotove „Istorije“).

To je smrt… Smrt je samo razdvajanje duše i tela.Platon

N.A. Kun "Legende i mitovi stare Grčke" Podnaslov "Odisej ulazi u Hadovo carstvo" CITIRAM strana 425. "Duše umrlih u velikim gomilama jurnuše prema jami i počeše da se spore oko toga čije je pravo da se napije krvi. Tu je bilo DUŠA nevesta, mladića, staraca, heroja palih u bitkama".

Strana 426. Isti podnaslov Odisej govori "U Hadovom carstvu sam video i DUŠU kralja Agamemnona".

„Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.“

Sokrat

Grčka mitologija o duši utjecala je nadalje i na rimsku predodžbu, a grčki filozofi, kao što je bio Platon (oko 427-347. pr. n. e.), snažno su utjecali na rane otpadničke kršćanske mislioce koji su prihvatili učenje o besmrtnosti duše u svoju doktrinu, premda ona nema biblijski temelj.

Avgustin Hiponski (354-430 posle Hrista) „On [Avgustin] je spojio religiju Novog zaveta sa platonskom tradicijom grčke filozofije.“

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

св. Атанасије, св. Григорије из Нисе и његова сестра св. Макрина користе оно што је Платон рекао о души у Федону, Федру и Законима.

КОНСТАНТИН КАВАРНОС
БЕСМРТНОСТ ДУШЕ
ФИЛОСОФСКО - ТЕОЛОШКИ АРГУМЕНТИ

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A kako ti ovo dokazuje da je duša smrtna!?!?

Sumnjam da yna odgovor, tj da ga ima. Mi po njihoivom verujemo u reinkarnaciju. Mi smo dakle Hinduisti i Budisti. Da nije žalosno, bilo bi smešno kako odrasli, i navodno obrazovaniu ljudi veruju nečemu što je nekome sa jedva četiri razreda osnovne škole palo na pamet u veku u kome su ljudi verovali da je radijum lekovit, a cijanid da leči ćelavost.

Natrag