Otk 6,9-10: Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu. Vikahu iza glasa: »Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?«
Uporan si u davanju svog izvrnutog tumačenja stiha koje je davno osporeno.
Lako za oboriti, kao što viče krv, kao što viče kamenje u Bibliji, kao što viče drveće u Bibliji.
Ko je rekao da ce Bog vekovima muciti ljude, uhvatili ste se vecnog mucenja kao da mora biti vecno, jer nemate nista drugo. Rekao sam ,nebitno je koliko dugo ce ih Bog muciti, vec cinjenica da hoce!
To je vaša nauka, koliko se samo Amfiloh. trudio u Svetigori da je to zauvijek, pa onda drugi duhovnici.
Ali kao i za sve kod vas svako ima svoju nauku.
Vi ucite da ce se hitler izvuci sa svojim gresima i "spavati vecno" kao beba. Pa kakva je to teologija?
Pa to je vaše učenje. Besmisleno je da ono što mi vama kažemo ti nama vraćaš.
Znaš da ima ono ako se izmole Oče naši na 10 liturgija duša može da pređe iz pakla u raj.
Niko se nece izvuci, svako ce primiti po svojim delima i biti mucen! Hristos kaze - "svi ce biti ognjem osoljeni". Ne mozes doci na ovaj svet pobiti milione i sa tim se izvuci!
To tvoja crkva ne kaže. Zato ja kopiram i tvoje izjave i vaših duhovnika.
Bilo je mnogo javljanja upokojenih i drugih događaja koji potvrđuju da je pominjanje upokojenih korisno.
Mnogi od onih koji su se upokojili u pokajanju, ali ga za života nisu ispoljili, bili su oslobođeni od muka i dobili mir. U Crkvi se stalno uznose molitve za upokojenje, a na kolenopreklonoj molitvi na večernjoj na dan Silaska Svetoga Duha se naročito moli
"za one koji su u adu".
Sv. Grigorije Veliki je odgovarajući na pitanje:
"šta bi moglo da bude na korist dušama posle smrti?" u svojim "Razgovorima" rekao:
"Sveto žrtvoprinošenje Hrista, naše spasiteljne Žrtve,
pričinjava ogromnu korist dušama čak i posle smrti, ako su njihovi gresi takvi da se mogu oprostiti u budućem životu. Zato duše upokojenih ponekad mole da se za njih odsluži Liturgija... Naravno,
sigurnije je da mi sami za života činimo ono što se nadamo da će drugi činiti za nas posle naše smrti.
pisao Sveti Jovan Šangajski
СВЕТИ ЈОВАН ШАНГАЈСКИ
ЖИВОТ ПОСЛЕ СМРТИ
Sada ćeš ti da kažeš pa nisu spaseni nego im je stanje postalo bolje.
Inace, pojam vecnih muka o kom govori crkva je duhovne a ne telesne prirode.
Potpuno nebitno, vi učite da će se zauvijek mučiti nepokajani, još si davao one stihove vječna muka, dan i noć.
Očigledno je da si pravi kontraš.
Znači kada trebaš advent. da napadaš nauku o uništenju onda ističeš "vječnu muku" "crv njihov se ne gasi" "neće imati mira dan i noć".
A kada treba da zastupaš tu istu nauku onda nije to.
По изрицању коначне пресуде људском роду,
изгубљени ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни (Мт. 225,46).
Свети Игњатије Брјанчанинов –
Енциклопедија Православног духовног живота
Dakle Sv. Iganjtije Brja. piše da Crkva (dakle PC) uči da će nakon konačne presude nepokajani otići u vječnu muku.