Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Džabe što piše u 10-15 stihova da je duša smrtna, oni kažu da je besmrtna jer vjeruju svojim lažnim učiteljima.

Dusa nije besmrtna po pravoslavnoj teologiji jer- ''dusa je = zivot'', a zemaljski zivot umire.
I zato u Bibliji ''Dusa umire'', i po teologiji nasoj ''Dusa umire''.
Dusa je kompletno telo, krv i ceo covek, jer sluzi da ''opise zivot'' .
Duh je komponenta koja je neraskidivo povezana sa ''zivotom''(Dusom).

Zato se ovi termini i mesaju, jer:

Dusa je = ''Zivot''
Duh je = ''Um - Softwer''

''Zivot''(DUSA) + ''Um''(DUH) = DUSA ZIVA. - Tako se i u Bibliji naziva, i ova dva cine jedno.

Dusa je samo ''opisnog tipa'' , jer sluzi da nam potvrdi da nesto prezivljava(tj. postoji)..
Dusa ''NIJE KOMPONENTA PO NAZIVU''.

Zato i mi kada kazemo ''Dusa je prezivela'' ne mislimo da se to sto prezivljava ''NAZIVA DUSA'' vec time zelimo reci da je ''nesto nastavilo da zivi'' to je = ZIVOT..

''DUH'' JE KOMPONENTA PO NAZIVU KOJA NASTAVLJA DA ZIVI NAKON SMRTI...

Ko je pametan, razumece.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Dusa nije besmrtna po pravoslavnoj teologiji jer- ''dusa je = zivot'',

Jeste što izmišljaš da nije kada sam ti dao izjave barem 10 pravosl. teologa.

''dusa je = zivot'',

Nije samo život. I pogotovi nije nešto mimo čovjeka.

a zemaljski zivot umire.

Zar mi imamo neki drugi život sada osim na Zemlji? Dakle vjeruješ u pagansku laž zagrobnog života.

i po teologiji nasoj ''Dusa umire''.

Po vašoj teologiji ne umire. Ovo namjerno govoriš jer znaš da su tvoji teolozi u zabludi, pa ovdje nečasno pokušavaš da umanjiš njihovu zabludu.

Ova izjava te demantuje. Свети Јустин Мученик и философ: ''Душа је свесна и након смрти'' (Апологија)

Jer sama riječ besmrtna znači da ne umire kako onda možeš da tvrdiš da umire.

Свети Јован Дамаскин: ''Каже да је сваки човек образ Божији, због достојанства духа и душе, односно, зато што су обележја духа и целовитости душе неуништивост, невидљивост, бесмртност и самовласност''(Добротољубље, 2, Атина 1958,с.238).

Свети Атанасије Велики: ''Будући да душа покреће саму себе, отуда следи да би, и након што одложи тело, требало да настави да покреће саму себе. Јер није душа она која умире, него је то тело, које умире након одласка душе''(ПГ ХХХIII,с.25,65Б)

Dusa je kompletno telo, krv i ceo covek, jer sluzi da ''opise zivot'' .

To tvoja crkva ne tvrdi. Evo ti u izjavama. - Свети Симеон Нови Богослов: ''Душа је духовна и по својој ПРИРОДИ бесмртна.''

Kao i ova izjava Simeona.

Duh je komponenta koja je neraskidivo povezana sa ''zivotom''(Dusom).

Kako je neraskidivo povezana kada duh životni izađe čovjek umre. Vidiš da se može pokidati ta veza.

Duh je = ''Um - Softwer''

Duh životni nije um, duh može da znači um ali samo u čovjeku. Duh njegov je um, a ne ništa mimo čovjeka i njegovog tijela.

''Zivot''(DUSA) + ''Um''(DUH) = DUSA ZIVA.

Netačno čitaj Postanak 2,7 Tijelo (prah) + duh životni = duša živa.

Dusa je samo ''opisnog tipa'' ,

Kakve to ima veze sa temom, ovdje dokazujemo da li je duša smrtna ili besmrtna?

jer sluzi da nam potvrdi da nesto prezivljava(tj. postoji)..

Imaš istu nauku samo misliš da si upravu jer si zamijenio pojmove duše i duha, pa tebi umjesto duše je duh besmrtan Opet ista izmišljotina.

Zato i mi kada kazemo ''Dusa je prezivela''

Pa što si onda rekao da umire. Ovo je totalna glupost poistovjećivanja duha i duše.

ne mislimo da se to sto prezivljava ''NAZIVA DUSA'' vec time zelimo reci da je ''nesto nastavilo da zivi'' to je = ZIVOT..

Učenje o zagrobnom životu je pagansko. To ne postoji. Jer je glupo tvrditi da neko kada umre misli, osjeća itd.

''DUH'' JE KOMPONENTA PO NAZIVU KOJA NASTAVLJA DA ZIVI NAKON SMRTI...

ne nastavlja. Duh životni je sama sila koja oživljava ljude a ne neko svijesno biće.

Ko je pametan, razumece.

Ko je pametan tvoju nauku će da odbaci.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
''Zivot''(DUSA) + ''Um''(DUH) = DUSA ZIVA. - Tako se i u Bibliji naziva, i ova dva cine jedno.
Kada se vec pozivas na Bibliju, zasto ovako bitnu stvar iz korena izokreces i sklapas da bi opravdao krivu teologiju koju principijelno zelis da sledis?

Citaj covece onako kako jeste i misli svojom glavom i ne daj da te niko vara!

Vise je nego jasno napisano da bi se bez i jednog razreda osnovne moglo razumeti ako se ne brani kriva dogma!

A stvori Gospod Bog (ADAMA) ''od'' praha zemaljskog, ''i'' dunu mu u nos duh zivotni; ''i'' posta (ADAM) dusa ziva.

Dakle mire, prema ovome stvari treba formulisati ovako:

prah zemaljski(TELO) + duh zivotni(ZIVOT) = dusa ziva(ADAM)

Adam nikako NIJE spoj DUHA i DUSE kao sto kazes, vec je spoj PRAHA i DUHA kao sto ti jasno pise.

Ne treba se biti mnogo mudar ni pametan(kao sto to proturas) da bi se ovo razumelo. Covek treba da ima samo iskreno srce i da prihvati stvari onakve kakve jesu pa makar se to kosilo sa misljenjem celog sveta, a kamo li sa licnim ubedjenjem. Citaj u Bibliji ponovo i ponovo i ponovo... kako i od cega je Bog stvorio Adama! Urezi to sebi u glavu jer druge istine nema!

''DUH'' JE KOMPONENTA PO NAZIVU KOJA NASTAVLJA DA '''''ZIVI NAKON SMRTI'''''...
Evo i ovde, svesno ili nesvesno, propagiras zivot nakon smrti!

Je li tesko shvatiti da Bog Adamu kaze da ce SIGURNO umreti a ne da ce nastaviti da zivi ukoliko pogresi!?
Naravno da nije ako covek veruje samo Bogu, i u svoje ubedjenje ne mesa ljudsku filozofiju!

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
A onda stiglo STRUČNO MIŠLJENJE :bfghb:

Znači nebojte se onog ko vas može privremeno ubiti već onog što vas može trajno ubiti....suvi genije.
Samo ptičica zaboravila da se tu pominju DVE RAZLIČITE REČI (TELO i DUŠA) da nisi i ti diplomirao slavistiku?:beee:

Da se sačuva ceovaš: DUH,DUŠA I TELO genije reci nam zašto se povavlja reč TELO jer po tvom perju formula glasi:
DUH,TELO I TELO.

Uzalud se pise kada neko ne cita.

Dusa oznacava zivog coveka, sam zivot koji je proizvod spajanja tela i duha zivotnog.
Covek ne treba da se boji nekoga ko ubija telo, ali nema vlast nad zivotom, vec treba da se boji onoga ko i telo i sam zivot moze prekinuti za vecnost.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Citaj covece onako kako jeste i misli svojom glavom i ne daj da te niko vara!

Pa kako će kada pripada tradicionalnoj crkvi? Kako da misli svojom glavom kada je to jedina religija koju su Srbi mogli da imaju do nazad nekog vremena? Znaš kada nekome nešto jedino daješ i samo mu to daješ onda on za drugo ništa i ne zna i kada mu daš drugo onda on to neće.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ti Tripo pojma nemas o pravoslavnoj teologiji, niti iko od vas zato i insistirate na izrazu "dusa" a ona je smrtna i nama.
Vi ste u velikoj zabludi i pojma nemate na zalost.. Idite malo na pravoslavne forume, pitajte svestenika, pa se malo obrazujte o dusi.

"Dusa" samo sluzi da opise zivot, nama to nije nikakva nezavisna komponenta koja prezivljava, "Duh" je ono sto prezivljava.

Tako je kod crkvenih otaca tako i u teologiji.

A to sto ti meni dajes izjave pogresno protumacene i van konteksta necu komentarisati, ja znam sta crkva kaze.
Dusa nama nije besmrtna komponenta.
Dusa je "opisni opitet" i predstavlja "zivot".

Zato i ovaj razgovor gubi svaki smisao, kad vi nama nabijate na nos da Dusa "umire po Bibliji" a to je tacno jel "zemaljski zivot umire" i tome se ne suprotstavlja ni pravoslavna teologija.

Ne znate nista i s vama ne vredi pricati..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako duh prezivljava, a vidimo da je Bog udahnuo taj duh ili dahu nos Adama, i to cini sa zacecem svakog coveka u utrobu majke, onbda se postavlja pitanje "gde je Adam bio pre nego sto je strvoren u rajskom vrtu, i gde smo svi mi bili"?

Ako verujete u mnogobozacko ucenje o Titanima, onda nece biiti tesko da pogresno odgovorite.

U drugom biblijskom slucaju ovaj odgovor resava ceo problem.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ti Tripo pojma nemas o pravoslavnoj teologiji,

Vidiš da bolje znam. Hvala Bogu.

niti iko od vas zato i insistirate na izrazu "dusa"

Insistiramo jer vi tvrdite da je besmrtna Odlučite se je li smrtna ili besmrtna?

Vi ste u velikoj zabludi i pojma nemate na zalost..

Biblijom je dokazano da ste vi u zabludi. Vidiš da moraš da daješ nove komnetare, ja tvoj svaki obaram.

Idite malo na pravoslavne forume, pitajte svestenika, pa se malo obrazujte o dusi.

O duši sam pročitao sigurno više teksta od tebe. Nekoliko knjiga i dosta članaka. I najmanje od 20 pravosla. duhovnika iz toga sve. To samo pravoslavnih knjiga.

"Dusa" samo sluzi da opise zivot,

Duša znači čovjek i još drugih značenja. I to nije SAMO kako ti kažeš. Hoćeš da besmislenom terminologijom umanjiš značenje duše.

nama to nije nikakva nezavisna komponenta koja prezivljava, "

Tvojim duhovnicima jeste. Tj. teolozima već sam ti dao izjave najmanje 4 duhovnika ili teologa.

"Duh" je ono sto prezivljava.

To ne preživljava, jer to je okultna nauka. Ja znam da vi poistovjećujete duh i dušu. To je laž.

Tako je kod crkvenih otaca tako i u teologiji.

Ali tako nije u Bibliji.

A to sto ti meni dajes izjave pogresno protumacene i van konteksta necu komentarisati,

Izjave su jasne. Vi nemate konktest nego izvrtanje Poznato je meni da vi duh poistovjećujete sa dušom.

Ne komenatarišeš jer nemaš odg.

ja znam sta crkva kaze.

I ja još bolje. I to što kaže PC nije nauka Biblije.

Dusa nama nije besmrtna komponenta.

po opisu prav. teologa jeste. To sam već dao. To što ste duh ži. poistovjetili sa dušom je vaš problem biblija nema takvu nauku.

Dusa je "opisni opitet" i predstavlja "zivot".

To nimalo ne dokazuje tvoju nauku. Duša ima značenje i znači čovjek, osoba, emocije itd.

Zato i ovaj razgovor gubi svaki smisao,

Gubi jer nemaš dokaza za svoje tvrdnje.

kad vi nama nabijate na nos da Dusa "umire po Bibliji"

Pa to vi kažete. Ko vam je kriv što ste od ovoga napravili konfuziju.

a to je tacno jel "zemaljski zivot umire"

Zar ima neki drugi život osim u tijelu?

i tome se ne suprotstavlja ni pravoslavna teologija.

Ali se suprostavlja Bibliji.

Mi smo svoje dokazali Biblijom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ako duh prezivljava, a vidimo da je Bog udahnuo taj duh ili dahu nos Adama, i to cini sa zacecem svakog coveka u utrobu majke, onbda se postavlja pitanje "gde je Adam bio pre nego sto je strvoren u rajskom vrtu, i gde smo svi mi bili"?

Ako verujete u mnogobozacko ucenje o Titanima, onda nece biiti tesko da pogresno odgovorite.

U drugom biblijskom slucaju ovaj odgovor resava ceo problem.

Laodikeja tek ti nista ne znas.
Adamov Duh nije bio nigde, Bog ga je ''stvorio za Adama''.
Kad je Adam stvoren on je vec bio odrasla jedinka sa sve ''formiranom licnoscu'' i taj Duh mu je Bog udahnuo.
Adam nije stvoren kao ''beba'', i tu vasa teologija i pada...

Kako mozete da ucite Inkarnaciju Isusa, odnosno ''utelovljenje'' - ''prenosenje licnosti u telo'', a da poricete da se to desilo prilikom stvaranja prvog coveka Adama?
Jer kako je bilo u slucaju Hrista, tako je bilo i u slucaju Adama, jer Hristos je nazvan ''drugi Adam''.
Da nije bio u potpunosti savrsen covek kao Adam, i da je bio vise od toga, ne bi se moglo reci da je njegova zrtva validna i pravno odrziva, a mi znamo da jeste.

Dakle Bog stvara Isusa i ubacuje mu Duh, kao sto je ubacio i Adamu prilikom stvaranja..

Dalje, ovo sto ti pricas je smesno, jer nista ne znas..
Duh se prenosi sa majke na dete, i ne dolazi sa neba u coveka prilikom rodjenja.
Kada se covek radja, deo Duha se prenosi od oca deo od majke, tako dete ima podsvesno slicne karakteristike kao roditelji i ne samo to, nego sve praslike iskustvo i ideje od pra ljudi se tako prenose, a imamo to na podsvesnom nivou u onome sto se naziva ''kolektivna svest'' ili ''kolektivno znanje''.
Jedan Duh je u svima nama, ali on je potisnut u podsvest i on je nosioc nase licnosti koja dolazi do izrazaja..
Bog je stvorio zivot koji se prenosti i deli, mi smo braca i jedan Duh delimo...

Vidiš da bolje znam. Hvala Bogu.

Insistiramo jer vi tvrdite da je besmrtna Odlučite se je li smrtna ili besmrtna?

Biblijom je dokazano da ste vi u zabludi. Vidiš da moraš da daješ nove komnetare, ja tvoj svaki obaram.

O duši sam pročitao sigurno više teksta od tebe. Nekoliko knjiga i dosta članaka. I najmanje od 20 pravosla. duhovnika iz toga sve. To samo pravoslavnih knjiga.

Duša znači čovjek i još drugih značenja. I to nije SAMO kako ti kažeš. Hoćeš da besmislenom terminologijom umanjiš značenje duše.

Tvojim duhovnicima jeste. Tj. teolozima već sam ti dao izjave najmanje 4 duhovnika ili teologa.

To ne preživljava, jer to je okultna nauka. Ja znam da vi poistovjećujete duh i dušu. To je laž.

Ali tako nije u Bibliji.

Izjave su jasne. Vi nemate konktest nego izvrtanje Poznato je meni da vi duh poistovjećujete sa dušom.

Ne komenatarišeš jer nemaš odg.

I ja još bolje. I to što kaže PC nije nauka Biblije.

po opisu prav. teologa jeste. To sam već dao. To što ste duh ži. poistovjetili sa dušom je vaš problem biblija nema takvu nauku.

To nimalo ne dokazuje tvoju nauku. Duša ima značenje i znači čovjek, osoba, emocije itd.

Gubi jer nemaš dokaza za svoje tvrdnje.

Pa to vi kažete. Ko vam je kriv što ste od ovoga napravili konfuziju.

Zar ima neki drugi život osim u tijelu?

Ali se suprostavlja Bibliji.

Mi smo svoje dokazali Biblijom.

Hhaha Tripo: :roll: Pojma ti nemas o pravoslavlju, to se vidi iz aviona.
Ne gubim ja vreme odgovarajuci na vase smejurije, i to ponavljanje tipa ''oborio sam''.
Ti ces mene uciti sta crkva kaze???
Nisi oborio nista!
Sve najbolje.

*Svima ostalima, sreca vasa sto nemam strpljenja da odgovram na besmislice...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Zamisli samo kad se na jednom mestu okupe sva masonska učenja koliko tu samo neznanja čovek može sresti da jednostavno ne poveruje svojim ušima.
Očigledno Raselovi plus Jelenaši je dobitna kombinacija jer iz tog mraka nikad svetlost ne izlazi.
Čude se oni kako Bog može biti Duh pa se čude kako može BožjiDuh biti u materiji i čude se kako taj Božji Duh ne umire,mene ne čudi njihovo neznanje jer od onih učitelja više nisu mogli ni dobiti dok mi verujući imamo jednog učitelja koji beše u materiji a sad je u našem duhu svojim Duhom i uči nas.

Njima je Duh energija i gladaju na baretije kao stanište duha i na duhu se greju i osvetljavaju prostorije i kako može neko od takve ekipe očekivati bilo šta istinito ili razumno?
Neznaju oni nesretnici ništa o materiji o ljudskom telu još manje a o duhu ni toliko tako da sa njima možemo razgovarati samo o odeći jer je njima veće odelo od tela a telo od duha i uvek je takav pogled kad se iz njihove perspektive podzemlja posmatra svet.

Natrag