Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Marko, ja mislim da ja razgovaram sa verujucim covekom koji zna gde sta u bibliji pise, a izvore sam navodio i navodim svo vreme u prethodnim postovima u odgovoru drugima, ako bas zelis ponovicu pitanje sa citatima.

Ne Marko nisi mi odgovorio, a meni je malo problem da svaku tvoju izjavu komentarisem sa mobilnog telefona:

Meni nije nikakv dokaz Jevrejski Talmud za knjigu o Jovu a ti si i sam potvrdio da tamo pise da je bilo nekih kasnijih dodavanja toj knjizi.

Sto se tice reci "nikad" tako pise u izvoru, a ti meni citiras razlicite prevode koji ne prevode ispravno, i to nije dokaz jer ta rec postoji kao i prevodi koji to potvrdjuju. Dakle nije ti validan dokaz, jer ne koristis izvorni tekst u dokazivanju.

Da im "nema plate" to je dokaz da pisac nije verovao vaskrsenje, kao i rec "nikad" koja stoji pre toga.

Stih iz jevrejima pokazuje da je Avram samo pomisljao a nije zna da je vaskrsenje moguce..

Ponovicu post sve da citatima...

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
To znači da će da spasava ljude. Duša je cio čovjek.

Djela apostolska 27,37 A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša.

Koja se opet nalazi jedino u tijelu. Ne postoji duhovnost bez tijela. Emocije, razmišljanje itd. su jednimo mogući u tijelu.

Kakva glupost i izvrtanje stiha. Čovjek je jedinstveno biće a ne dvojno, tako su pagani mislili kao vi.

podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

44. Он ће ти давати у зајам, а ти нећеш њему давати у зајам; он ће постати глава, а ти ћеш постати реп.

5. Противници његови посташе глава, непријатељима је његовим добро; јер га Господ уцвели за мноштво безакоња његовог; деца његова иду у ропство пред непријатељем.

Ako koji srez ili okružna varoš ima više od tri hiljade porezkih glava, i taj višak prelazi hiljadu pet stotina porezkih glava, onda će se tamo izabrati još jedan poslanik; a ako višak ne prelazi hiljadu pet stotina porezkih glava, to se neće računati.
USTAV KNJAŽESTVA SRBIJE
Izdan i zakletvom potvrđen O Duhovima 1869. Godine​

Прво мораш да савладаш граматику, јер да је познајеш знао би да је то стилска фигура. Ако ја кажем да се скупило хиљаду зечева (мишева), мислим да се скупило хиљаду кукавица. Ако кажем лавова, онда мислим на храбре људе итд.

Ако кажем да се скупило хиљаду глава (душа), не мислим да су само главе биле присутне без остатка тела. Свако разуман схвата. Најгоре је ако схвата, а прави се неук, тумачи буквално и тако друге залуђује (саблажњава).

Стилске фигуре су речи и изрази којима приповедачи и песници обогаћују књижевно дело, дајући нова, шира и пренесена значења.

Језичко-стилски поступак у коме се исказује пренесено значење по сличности назива се метафора.

Такође, постоји и стилска фигура симбол:

Симбол је стилска фигура којом се конкретном предмету придају симболична значења. Један симбол може имати више значења.

A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest GLAVA (душа, срдаца, умова, груди јуначких,...).

Да ли се нешто променило? Наравно да није. Зато, граматику прво, тек онда проповедање на интернету како човек има/нема душу.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To ne mijenja činjenicu da se radi o cijeloj osobi ili se odnosi na osobu. U svakom slučaju nema značenje ono koje uči tvoja crkva a to je da je duša duh koji izlazi iz tijela.

Tako da ovo što si dao ne dokazuje besmrtnu dušu.

Ona je smrtna

Stihovi koji dokazuju da je duša smrtna.

Djela apostolska 3,23Djela apostolska 27,22

5. Mojsijeva 20,16 Isus Navin 2,13 Isus Navin 10,30 Isus Navin 10,32 Isus Navin 10,35 Isus Navin 10,40

1. Carevima 15,29 Isaija 53,12 Jezekilj 18,4 Jezekilj 18,20

I opet nisi upravu to nije simbol nego značenje.

nephesh: a soul, living being, life, self, person, desire, passion, appetite, emotion
Original Word: נָ֫פֶשׁ
Part of Speech: Noun Feminine
Transliteration: nephesh
Phonetic Spelling: (neh'-fesh)
Short Definition: soul
NAS Exhaustive Concordance
Word Origin
from an unused word
Definition
a soul, living being, life, self, person, desire, passion, appetite, emotion.

Dakle radi se o značenju za više riječi, a nikada za ono što tvrdi tvoja crkva.

Nikakva je tvoja nauka pošto ne možeš da dokažeš je besmrtna onda pokušavaš da umanjiš značenje riječi duša.

Kao da ćeš sa tim dkazati da je besmrtna

Jer duša znači čovjek, osobu, život itd i uvijek se odnosi na osobu. A nikada na nekog duha Kaspera.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Jer duša znači čovjek, osobu, život itd i uvijek se odnosi na osobu. A nikada na nekog duha Kaspera.

Nije tačno.
KRV mu je duša.
Razum mu je duša.
Ceo čovek se dušom predstavlja.
A taj ceo čovek ima duha u sebi inače bi bio mrtav predmet.
DUH NE UMIRE već materija a sama materija ne čini čoveka čovekom jer bi onda svaki kip bio čovek.

Kad shvatiš ako se to desi da u Pismu kaže da nam se sačuva DUH,DUŠA I TELO i po hijerarhiji je navedeno nećeš se dalje brukati a dotle si dobar pajac.

Besmrtnost duše je negiranje vaskrsenja.

Šta,opet suaktuelni Katolički teolozi kao Antić?
Tamo što više kradu više napreduju u službi.Onaj što je bio sekretar postao predsednik unije pa čovek ozeo desetke mnogo puta i lepo ponapravljao sebi na više mesta ,,kućice,,onda dobio još bolji položaj.

I Antića su vratili na posao...šta da se radi naš je pa da je i sav od ...... naš je kažu bratija.
A on kad lupi izjednačava se sa skakačem Bornom.
Negira se vaskrsenje....premudrost zar ne?
Čika Ante a jel to Bog vaskrsava materiju ili duha?
I on je vegetar i brsti zato takva glava zaslužuje dva para nogu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
5. Мудар ће слушати и више ће знати, и разуман ће стећи мудрост,
6. Да разуме приче и значење, речи мудрих људи и загонетке њихове.

Стихови кажу? То суботари кажу, не стихови. Шта каже мој Господ, то је пресудно:

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
44. Он ће ти давати у зајам, а ти нећеш њему давати у зајам; он ће постати глава, а ти ћеш постати реп.

5. Противници његови посташе глава, непријатељима је његовим добро; јер га Господ уцвели за мноштво безакоња његовог; деца његова иду у ропство пред непријатељем.

Ako koji srez ili okružna varoš ima više od tri hiljade porezkih glava, i taj višak prelazi hiljadu pet stotina porezkih glava, onda će se tamo izabrati još jedan poslanik; a ako višak ne prelazi hiljadu pet stotina porezkih glava, to se neće računati.
USTAV KNJAŽESTVA SRBIJE
Izdan i zakletvom potvrđen O Duhovima 1869. Godine​

Vidiš da si sebi skočio u stomak sa ovim Pa duša se odnosi na cijelog čovjeka i kada piše npr. samo glava.

Прво мораш да савладаш граматику, јер да је познајеш знао би да је то стилска фигура.

Dokazuješ pokvarenost svog motiva Pošto ne možeš dokazati da je duša besmrtna moraš da omalovažiš sagovornika. Ja sam položio Srpski jezik na fakultetu, profesionalno se bavim gramatikom i pravopisom. Ko je rekao da to (stilska figura) dokazuje tvoju pagansku nauku, tj. tvoje crkve koja je usvojila sve moguće paganizme.

Ne možeš da dokažeš da je duša besmrtna pa se onda baviš stilskom figurom. Kao da sam ja rekao da nije.

5. Мудар ће слушати и више ће знати, и разуман ће стећи мудрост,
6. Да разуме приче и значење, речи мудрих људи и загонетке њихове.

Pa mudar i zna da je duša smrtna, jer duša je čovjek.

Стихови кажу?

Stihovi kažu da je smrtna. Već sam dao barem 10 stihova.

То суботари кажу, не стихови.

Pa to kažu subotari što kažu stihovi . Nigdje ne možeš da dokažeš besmrtnost duše. Možeš samo u izopačenim holivudskim filmovima poput Duha sa Patrikom Svejzijem.

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

To je već objašnjeno.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Problem je u tome sto su neki prevodioci izraz "zivot" prevodili izrazom "dusa" a moze znaciti i jedno i drugo, jer je ziv covek dusa.

Tako recimo u nekim prevodima stoji "ZIVOT TELA JE U KRVI" dok drugi prevodioci navode "DUSA TELU JE U KRVI" i tako sugerisu kao da se neka bestelesna dusa nalazi u krvi.

Ovo se odnosi i na tekst koji kaze "NE BOJTE SE ONIH KOJI UBIJAJU TELO.. NEGO SE BOJITE ONOGA KOJIM MOZE I DUSU I TELO POGUBITI U GEHENI"

Ovde se isto onome ko ne poznaje biblijsku istinu po pitanju sta predstavlja dusu - ovakvim prevodom sugerise da je dusa navodno neki bestelesni elemenat van tela, i ako u kontekstu ovo znaci "da covek ne treba da se boji nekoga ko ubija telo, vec da treba da se boji onoga ko i telo i sam zivot moze prekinuti za vecnost"

Ljudi mogu ubiti telo ali nemaju vlast nad zivotom, jer Bog moze povratiti zivot coveku o vaskrsenju, ili taj zivot prekinuti za vecnost.

Dusa je ceo ziv covek i ona umire, a to jasno pise u bibliji u otkrivenju kada kaze za zive ljude na koje se izliva sud Bozji "I SVAKA DUSA UMRE U MORU" misleci na zive ljude koji umiru davljenjem u vodi.

Dusa se u nekim prevodima oznacava i licnom zamenicom "JA, TI, ON, ONA, ONO, MENE.."

Tako u nekim prevodima nalazimo tekst koji glasi: "NECES DUSE MOJE OSTAVITI U PAKLU I DATI DA SVETAC TVOJ ISTRUNE"

U drugim prevodima ovaj tekst glasi: "NECES MENE OSTAVITI U GROBU, NECES DATI DA SVETAC TVOG ISTRUNE"

Ovde je ocigledno rec o grobu u koji biva polozeno telo, jer tekst govori o truljenju.

Dakle, izraz "dusa" se ne odnosi na bestelesnu materiju koja nakon smrti napusta telo, vec na celog zivog coveka u telu, i sve sto postoji u njemu a sto je manifestacija zivota, on je dusa ziva i sam zivot koji je u njemu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Džabe što piše u 10-15 stihova da je duša smrtna, oni kažu da je besmrtna jer vjeruju svojim lažnim učiteljima.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ovo se odnosi i na tekst koji kaze "NE BOJTE SE ONIH KOJI UBIJAJU TELO.. NEGO SE BOJITE ONOGA KOJIM MOZE I DUSU I TELO POGUBITI U GEHENI"

Ovde se isto onome ko ne poznaje biblijsku istinu po pitanju sta predstavlja dusu - ovakvim prevodom sugerise da je dusa navodno neki bestelesni elemenat van tela, i ako u kontekstu ovo znaci "da covek ne treba da se boji nekoga ko ubija telo, vec da treba da se boji onoga ko i telo i sam zivot moze prekinuti za vecnost"

A onda stiglo STRUČNO MIŠLJENJE :bfghb:

Znači nebojte se onog ko vas može privremeno ubiti već onog što vas može trajno ubiti....suvi genije.
Samo ptičica zaboravila da se tu pominju DVE RAZLIČITE REČI (TELO i DUŠA) da nisi i ti diplomirao slavistiku?:beee:

Da se sačuva ceovaš: DUH,DUŠA I TELO genije reci nam zašto se povavlja reč TELO jer po tvom perju formula glasi:
DUH,TELO I TELO.

Džabe što piše u 10-15 stihova da je duša smrtna, oni kažu da je besmrtna jer vjeruju svojim lažnim učiteljima.
Kažeš diplomirao?
Jel to u Hrvatskoj Srpsku ćirilicu ispravljaš?
Na Kainosovom forumu gde ti uređuješ postove zabranjena je upotreba ćiriličnog pisma a ko nezna oba pisma on je polupismen čovek.

I za tebe pitanje zašto se ponavlja reč telo DUH,TELO i TELO?

Koliko vidim u Adv.idu samo specijalci dok nas redovnih tamo nema jer nemamo komunikaciju sa Orionom.

Poslednja izmena:
Natrag