Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bitno je sta kaze kontekst, a on govori o celini deset zapovesti koje su uslov spasenja.

Da vidimo sta tekst kaze, ko ukida zrtvu i prinos:

"Зато знај и разумиј: откад изиде ријеч да се Јерусалим опет сазида до POMAZANIKA ( Hristos ) војводе биће седам недјеља, и шездесет и двије недјеље да се опет пограде улице и зидови, и то у тешко вријеме.
А послије те шездесет и двије недјеље POGUBLJEN CE BITI POMAZANIK и ништа му неће остати; народ ће војводин ( RIMSKI CAR ) доћи и разорити град и светињу; и крај ће му бити с потопом, и одређено ће пустошење бити до свршетка рата.
И утврдиће завјет с многима за недјељу дана, а у половину недјеље укинуће жртву и принос; и крилима мрским, која пустоше, до свршетка одређенога излиће се на пустош" ( Danilo 9. 25 - 27 )

Dakle, ovde se govori o Hristu koji ce uciniti zavet sasvojim ucenicima za sedam godina ( biblijskih prorockih nedelju dana ), a u polovini nedelje ili nakon 3, 5 godina umreti na krstu i time ukinuti zrtvu i prinos.

U ovom tekstu se govoori o paralelnim dogadjajima, tako dase u jednom delu teksta govori o pomazaniku Hristu koji cini zavet sa ucenicima, umire na krstu i ukida zrtvu i prinos, a sa druge strane o kralju naroda koji ce razoriti grad i Svetinju a radi se o Rimskom imperatoru i 70 godini nove ere.
U ovom prevodu teksta buni to - sto je i za Rimskog imperatora stavljen izraz pomazanik i ako u drugim prevodima stoji "kralj naroda" i misli se na Rimskog imperatora.

Izvinjavam se uredniku i molim dase ne postavljaju pitanja koja nisu deo teme.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Plata za greh je smrt!

Smrt je suprotnost zivotu, mislim da to i mala decica znaju.

Dakle, nema ni jednog svesnog elementa koji nastavlja bilo gde da zivi posle smrti. Adam se vratio tacno tamo gde je i bio, u prah. Svi mi kao njegovi potomci smo zasluzili isto. Ako je Adam nastavio da zivi u nekom svesnom obliku (bilo gde), onda Bog nije u pravu vec satana koji je Evi tako nesto i tvrdio.
Samim postankom Adama dusa je postala ziva, samim njegovim nestankom dusa je postala mrtva! Prosto je zakljuciti da je ziv Adam ziva dusa, mrtav Adam mrtva dusa jer je sam Adam dusa. Adam nije dobio dusu, Adam je dusa.
Mogu navesti bezbroj primera iz Biblije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
besmrtnost je strogo uvjetovana poslušnošču Božjem Zakonu
poštovani kolega

drago mi je da te mogu počiti da je dekalog - deset zapovijedi, Moralni Zakon,
dakle onih kratkih deset rećenica koje su ustav Svemira
nema tu nikakvog ubijanja
nije dobro da ljudi miješaju Moralni zakon sa obrednim ili civilnim
nije teško shvatiti što sam napisao

Hoćeš reći kako je zapovijed o suboti u Dekalogu ostala i obvezuje kršćane, a da je ona Božja zapovijed da se pogubi onoga tko bi obavljao kakav posao u subotu ukinuta? OK, još mi samo pokaži u Bibliji gdje je ta zapovijed ukinuta.

duh antikrista najviše se otkriva u protivljenju subote,
shvatio si zašto

Ja sam mislio da će antikrist najviše nasrtati na Kristovo Tijelo - Kristovu Crkvu.
Kao što su nasrtali i neprestano nasrću nazivajući čak Kristovu zaručnicu Kurvom.

Plata za greh je smrt!

Smrt je suprotnost zivotu, mislim da to i mala decica znaju.

Dakle, nema ni jednog svesnog elementa koji nastavlja bilo gde da zivi posle smrti. Adam se vratio tacno tamo gde je i bio, u prah. Svi mi kao njegovi potomci smo zasluzili isto. Ako je Adam nastavio da zivi u nekom svesnom obliku (bilo gde), onda Bog nije u pravu vec satana koji je Evi tako nesto i tvrdio.
Samim postankom Adama dusa je postala ziva, samim njegovim nestankom dusa je postala mrtva! Prosto je zakljuciti da je ziv Adam ziva dusa, mrtav Adam mrtva dusa jer je sam Adam dusa. Adam nije dobio dusu, Adam je dusa.
Mogu navesti bezbroj primera iz Biblije.

Ne bi vjerovao, ima male dječice koja bi o ovome napisala nešto suvislije od ovoga što si ti napisao.
Svejedno, navedi ti neki primjer iz Biblije.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Pa slape djecici je jasno ako zlo ima pocetak onda ono mora imati i svoj kraj. Ako u nekom kutku svemira postoji mjesto gdje prebivaju zli grjesnici gdje se vjecno muce, onda je i zlo vjecno. No, Biblija je jasna po ovom pitanju, zlu ce doci kraj, ni grijeha ni grjesnika vise nece biti....a po vama ce Isus sve vise i vise potpaljivati vatru i peci gresnike, dok ce oni sve vise i vise huliti na Krista i tako vjecno....pa ovo se pitanje moze rijesiti logikom kao u ovom slucaju....ali trebalo je plasiti ovcice vjecnom vatrom da daju sto vise dobra da bi oholi pontifeksi i njihovi biskupi i svecenici sto vise vina popili i ugojili se od dobrih poslastica, a da ne zaboravim gradnju velebnih palaca uz koje su bili i bordeli....

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa zato što je i bio u grobu.

Nije grob neka usputna stanica za autobus. Nego jedino mjesto gdje čovjek ide do vaskrsenja pa i Isus.

Meni je tvoja teologija žalosna. Pa cio čovjek je duša.
Postanak 46,18To su bili potomci Zilpe, koju je Laban darovao svojoj kćeri Lei. Ona je tako rodila Jakovu šesnaest duša.

Postanak 46,27
I k tome dva sina Josipova što su mu se rodila u Egiptu. Prema tome, sve čeljadi Jakovljeva doma što se naseli u Egiptu bijaše sedamdeset duša.

Izlazak 1,5
U svemu Jakovljevih potomaka bijaše sedamdeset duša. A Josip je već bio u Egiptu.

Djela apostolska 7,14
Josip tada posla po Jakova, oca svoga, i svu rodbinu, sedamdeset i pet duša.

Nemam ja stav po ovom pitanju, zato to nije moja teologija...
Citam sta pisete samo..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Postavio bi pitanje.
Ako postoji nesto sto nadzivljava smrt, zasto to nesto mora biti svesno?
Kaze se da Bog ne moze vaskrsnuti coveka, ako ne postoji u njemu neki elemenat koji nadzivljava smrt.
Problem je kako vratiti informaciju , ako je ta informacija istrulila, odnosno ako je ''kompletan covek - Dusa Ziva'',
potom umire ta dusa ''istruli'' kako cete je vratiti.

Ovo je pogresno razmisljanje, naravno da postoji nesto sto nadzivljava smrt.
Ali to ''nesto'' ne mora biti i svesno!

Uzmite kompijuterski program, vi radite i konstruisete neki program, nadogradjujete ga godinama, ''menjate njegovu licnost''. Dakle razvijate taj program. On je takoreci ''ziv'' kada je pusten u pogon i kada je u medijumu - kompjuteru.
Kada stavite kompjuter u hibernaciju ''sleep mode'' -program ''spava'' i ceka da ga ponovo pozovete.

I slucajno vam medijum odnosno kompjuter ''istruli'' odnosno pokvari se.
Sta vi radite tada, naravno uzimate ''backup podataka'' snimak tog programa i ubacujete ga u novi kompjuter i on radi kao sto je i pre radio, cak i bolje jer sad imate ''bolji medijum'' jaci kompjuter.

Pitanje kad izvadite program, jel on ziv ili nije!
Ziv je samo kada je u pogonu odnosno u medijumu, kompjuteru.
Bez njega je neupotrebljiv!
Cim ga izvadite on je ''mrtav''.

Tako je verovatno i sa covekom, valjda smo dovoljno razumni i svesni(u ovo nase savremeno doba) da shvatimo da Bog ima ''backup'' svakog od nas.
Kada umremo jednostavno se ''gasimo''(nismo nigde) , ali Bog tada ubacuje nas program u ''novo telo''(odnosno kompjuter), i program nastavlja da funkcionise kao i pre. DA TAJ ISTI JEDINSTVENI PROGRAM(ne neki drugi)!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Molim vas nemojmo unositi elemente mržnje u temu. Naša razlika u mišljenju nas ne treba udaljiti od ljubavi prema Bogu i verujućima.
Verujući su i oni koji ne znaju dobro Bibliju.

Činjenica je da je Bog oblikovao prah-blato i ono nije bilo živo.
Činjenica je da ni onaj koncept koji Islamisti zagovaraju kako Bog reče reč i čovek nasta nije ispravan.
Činjenica je da je u tu materiju trebalo doći nešto da je oživi a to što dolazi je život i uzrokuje život.
Činjenica je da život i ono što uzrokuje život NE UMIRE već dolazi i odlazi.
Ako sad uzmemo ponudi gde je u telu sve sadržano kao naša nutrina i karakter onda ono truli i nema ga.

Ali zato su tu skakači da na ponude knjigu gde se prepisuje svaka naša pomisao i svako osećanje i želja i misao....i onda Bog žita sve to i ubacuje u vaskrslo telo da ga programira kao što je bilo....mnogo neozbiljno.Sa Duhom dolazi život a u životu je i naš duh sve sa onim unutrašnjim što smo bili i nema tu knjiga posla. Knjiga služi da se dela upišu i IME i po imenu nas poziva a ne po osobini i osećaju i mnoštvu drugih elemenata kojih ima u biću.

Ako gledamo samo telo kao materiju i logika nam tvrdi da to jeste stvoreno i da to umire i ništa nezna jer ono nema život dok ne DOĐE u njega ono što jeste život i omogućava život. Zato u grobu nema znanja jer je tamo samo stvoreno otišlo a to je materija.Piše da izrastemo u visinu rasta Hristova, dobro, i vi izrastete (misli se na unutrašnjeg čoveka) i onda ta visina umre i nestane....da li je tako?
Malo samo ozbiljnosti treba i ništa više. Postoji tema o Mojsijevom telu gde stoji pitanje o Jelisijevom grobu i niko se nije oglasio da objasni kako to da se mrtvac u dodiru sa Jelisijevim telom-ostatcima oživi šta se to desilo? Tu vas čekam na toj temi pa kad duhovni element dođe na svoje sve će ovo prestati.

Napomenuo sam i za anđele da i oni imaju DUHA kao i čovek i tu se može prihvatiti da duh izlazi iz materje bez obzira koja< strukture bila a u čovekovom slučaju ne, ona mora umreti sa telom...neozbiljno.Kad Bog reče da će umreti zbog greha pa tu treba čuti šta je stvoreno to umire a u to stvoreno je Božji Duh dat i nije Božji duh sagrešio već telo protiv kojeg se i Pavle bori svakog dana a koji po Duhu živi on nije u smrti jer je prešao u život i ova poruka je mnogima teška pa bi i tu skakač trebao iz malog prsta nešto da izvuče dok igra kolce.

Malo muzike:

U sklopu teme o besmrtnosti Duha sa dušom (ipak odlušajte i pogledajte)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nemam ja stav po ovom pitanju, zato to nije moja teologija...
Citam sta pisete samo..
Pa kakve to veze ima. Nije moj stav moj nego stav Biblije.

Po pitanju besmrtnosti duše zastupnici tog učenja su unijeli pravo konfuziju.

1. Razbojnik je otišao u raj u petak.

2. Isus je odveo pravedne sa sobom kada se uznio.

3. Uzimaju stih da duh ide Bogu, po njima je to duša.

4. Mrtvi su do Isusovog vaznesenja išli u pakao, pravedni u neki dio pakla za njih, a nepravedni u svoj dio.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa slape djecici je jasno ako zlo ima pocetak onda ono mora imati i svoj kraj. Ako u nekom kutku svemira postoji mjesto gdje prebivaju zli grjesnici gdje se vjecno muce, onda je i zlo vjecno. No, Biblija je jasna po ovom pitanju, zlu ce doci kraj, ni grijeha ni grjesnika vise nece biti....a po vama ce Isus sve vise i vise potpaljivati vatru i peci gresnike, dok ce oni sve vise i vise huliti na Krista i tako vjecno....pa ovo se pitanje moze rijesiti logikom kao u ovom slucaju....ali trebalo je plasiti ovcice vjecnom vatrom da daju sto vise dobra da bi oholi pontifeksi i njihovi biskupi i svecenici sto vise vina popili i ugojili se od dobrih poslastica, a da ne zaboravim gradnju velebnih palaca uz koje su bili i bordeli....

Nisam ja protiv logike. Zaboga, pa sam Bog nam je darovao razum kako bismo sve ono što nas okružuje i što do nas dopire mogli staviti u jedan logičan red. Evo, upravo je ovo gore što si ti napisao primjer kako čovjek koristeći razum pokušava nešto staviti u logičan red, ali to je samo tvoj logičan red. Svatko, tko ima razum, stvara i ima svoj logičan red. I ja o ovoj istoj stvari imam svoj logičan red, i drugačiji je od tvoga. Ja se u potpunosti slažem s tobom da bi vječno postojanje zla (Zloga), značilo nijekanje temeljne poruke Evanđelja o kraljevstvu Božjemu. Dakle, zlo nije vječno, niti to naučavaju oni koji vjeruju u besmrtnost duše. Govori se jedino o vječnosti posljedica zla. Muke i mučenje su vječne, kao posljedice zla, a nije vječno zlo. Meni moj razum uspostavlja ovakav logičan red. Ipak, koliko god bio zadovoljan svojim logičnim redom, tisuću bi ih odbacio radi jedne jasne rečenice iz Svetog Pisma ako joj proturiječe. Hvala Bogu, u ovom slučaju i Sveto Pismo najjasnije kaže kako će biti vječno mučenje.

Natrag