Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa kakve to veze ima. Nije moj stav moj nego stav Biblije.

Po pitanju besmrtnosti duše zastupnici tog učenja su unijeli pravo konfuziju.

1. Razbojnik je otišao u raj u petak.

2. Isus je odveo pravedne sa sobom kada se uznio.

3. Uzimaju stih da duh ide Bogu, po njima je to duša.

4. Mrtvi su do Isusovog vaznesenja išli u pakao, pravedni u neki dio pakla za njih, a nepravedni u svoj dio.

Ne, sve cetiri stavke su kod njih objasnjene, a sad sto se vama ne svidja objasnjenje to je druga stvar.
Cinjenica je da su dokazi i za jedno i za drugo pola-pola.

Ova zadnja cetvrta stavka ne kaze da su svi pre Hrista isli u pakao, vec samo gresni, pravedni su isli u raj.
Ali su ta dva podrucja verovatno blisko povezana i oba mesta se nazivaju jednom recju Hades ili Sheoll.
Nema reci ''Raj'' u Starom Zavetu..
Isus odlazi da propoveda onima u cistilistu vest spasenja, jer oni u Starom Zavetu je nisu culi.
I to je naglaseno i u bibliji..

Evo da ne pricam ja:

„U šeol odlaze duše umrlih, ne njihova tela. Šeol nije grob. Jevrejska reč za grob je keber. Stari zavet nigde ne govori da telo odlazi u šeol, već na 37 mesta odlazi u keber, što dokazuje da je keber grob, a šeol mesto gde odlaze duše. Šeol nijednom nije opisan kao mesto na površini zemlje, dok keber jeste i to na 32 mesta, što opet dokazuje da je keber grob, a šeol mesto gde odlazi duša kada napusti telo. U Starom zavetu čovek nikada ne polaže drugog čoveka u šeol, ali ga stavlja u keber. To nalazimo na 33 mesta, čime se potvrđuje da čovek stavlja umrlog u grob, ali ne može dušu da pošalje u keber. Isto tako nigde čovek ne kopa šeol, ali zato pravi keber na šest mesta u Pismu, što potkrepljuje činjenicu da čovek može da načini grob, ali ne i mesto za dušu. Pismo nikada ne kaže da neko dotiče šeol, ali na šest mesta govori da dotiče keber, što potvrđuje da čovek može dotaći mrtvački sanduk ili grob, ali ne može dotaći šeol, gde odlaze duše umrlih.“
(Dragan Simov, Šta kaže Sveto pismo, Alfa i Omega, Beograd, 1996. god. str. 98.)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nisam ja protiv logike. Zaboga, pa sam Bog nam je darovao razum kako bismo sve ono što nas okružuje i što do nas dopire mogli staviti u jedan logičan red. Evo, upravo je ovo gore što si ti napisao primjer kako čovjek koristeći razum pokušava nešto staviti u logičan red, ali to je samo tvoj logičan red. Svatko, tko ima razum, stvara i ima svoj logičan red. I ja o ovoj istoj stvari imam svoj logičan red, i drugačiji je od tvoga. Ja se u potpunosti slažem s tobom da bi vječno postojanje zla (Zloga), značilo nijekanje temeljne poruke Evanđelja o kraljevstvu Božjemu. Dakle, zlo nije vječno, niti to naučavaju oni koji vjeruju u besmrtnost duše. Govori se jedino o vječnosti posljedica zla. Muke i mučenje su vječne, kao posljedice zla, a nije vječno zlo. Meni moj razum uspostavlja ovakav logičan red. Ipak, koliko god bio zadovoljan svojim logičnim redom, tisuću bi ih odbacio radi jedne jasne rečenice iz Svetog Pisma ako joj proturiječe. Hvala Bogu, u ovom slučaju i Sveto Pismo najjasnije kaže kako će biti vječno mučenje.

Samo jedno pitanje, ako postoje vecne muke, kako ja mogu da se radujem u Raju, kada znam da se u drugom delu svemira negde u nekoj rupi u uzarenoj peci moja majka otac, dete ili ko drugi przi na vatri i pece???

Nemam predrasuda ko je šta postavio ili preuzeo već ukazjem da se odsluša prvo i to mnogo glasno da čuješ i na našem jeziku reči pa se onda čujemo.

Kako to da cujem, koji audio uredjaj je potreban?
Smatram da ovo moze biti prosto zvuk lave i pritiska koji se stvara u utrobi zemlje i nista vise.
Zar bi Bog postavio pakao tako blizu zemlje da mi to cujemo?

EDIT:
Nazalost ovaj zvuk nije snimljen iz dubine zemlje, vec je iz jednog filma:
(verovatno je i cela prica lazna).

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo jedno pitanje, ako postoje vecne muke, kako ja mogu da se radujem u Raju, kada znam da se u drugom delu svemira negde u nekoj rupi u uzarenoj peci moja majka otac, dete ili ko drugi przi na vatri i pece???

A mogao bi se radovati i radovao bi se u raju kada bi bio siguran da su i zadnje košćice tvoje majke, oca, djeteta ili koga drugoga izgorile i za sva vremena nestale u vatri!?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Više puta sam to rekao ali sad ću postaviti citat:

65:17 Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i šta je pre bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti.
65:18 Nego se radujte i veselite se doveka radi onog što ću ja stvoriti; jer gle, ja ću stvoriti Jerusalim da bude veselje i narod njegov da bude radost.
65:19 I ja ću se veseliti radi Jerusalima, i radovaću se radi naroda svog, i neće se više čuti u njemu plač ni jauk.

EDIT:
Nazalost ovaj zvuk nije snimljen iz dubine zemlje, vec je iz jednog filma:
(verovatno je i cela prica lazna).

A koji je zvuk što su snimili ruski naučnici na dubini preko 14 kilometara?
Da li su to glasovi ljudi...jesu ali iz filma i neko je Rusima na toj dubini pustio film da ga snime.:)

Kad bi bio svestan po novom nebu i novoj zemlji ti bi jadikovao u večnost zbog milih koji nisu tu ali to se briše i zaboravlja jer svako je primio šta je ON SAM IZABRAO zato da onda nebi ridao za svojima sad ih uči i daj da uče.

Laodikeja bracika, ništa ne menja stvari to što ti ne želiš da tako bude jer Božja reč stoji.
Nije tu reč o večnoj kazni već opisuje koja je kazna kao večna a to je muka i bol i škrgut zuba.Uzmi Stronga i molim te pogledaj po K DŽ. prevodu i videćaš onih nekoliko reči koje daju precizan opis šta znači koja reč i da je Karadžić -Daničić veoma dobar prevod u pvom domenu mada negde zaista ima smešnih situacija jer se nije pazilo na kombinatoriku reči.

Tamo ćeš naći PRESTUP i KAZNU i TRAJNI OSEĆAJ BOLA u tim rečima a prevodi se otići u muku večnu a moglo bi i bukvalno: OTIĆI ĆE ZBOG PRESTPA U KAZNU GDE ĆE TRAJNO OSEĆATI BOL to je najbukvalniji prevod značenja i dugačak.
Pozdrav.

PS. Prekoračili smo ono o krvi pa evo da ponovo pitam šta znače Božje reči KRV BRATA TVOJEGA VIČE K MENI?
Da li to Bog kaže da ta krv mora biti osvećena ili da ona zaista VIČE?

I još jedno pitanje kad Bog GOVORI zašto se materija pomera ima li ona uho ?
Može li sva tvar da uzdiše i tuži?

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A mogao bi se radovati i radovao bi se u raju kada bi bio siguran da su i zadnje košćice tvoje majke, oca, djeteta ili koga drugoga izgorile i za sva vremena nestale u vatri!?

Sigurno da bi bio miran, jer oni se NE MUCE!
Sve dok znam da se oni ''ne muce'' , ja mogu biti miran. Ali nikako ako znam da ja pijuckam sok u nekom prelepom parku , a oni se muce u tami i ognju pakla!

Više puta sam to rekao ali sad ću postaviti citat:

65:17 Jer, gle, ja ću stvoriti nova nebesa i novu zemlju, i šta je pre bilo neće se pominjati niti će na um dolaziti.
65:18 Nego se radujte i veselite se doveka radi onog što ću ja stvoriti; jer gle, ja ću stvoriti Jerusalim da bude veselje i narod njegov da bude radost.
65:19 I ja ću se veseliti radi Jerusalima, i radovaću se radi naroda svog, i neće se više čuti u njemu plač ni jauk.

Znaci Bog ce me ''pogoditi amnezijom'' da se ja ne bi mogao setiti svoje Majke ili Oca koji se przi u paklu.
Neka hvala, radije bih bio svestan i onda bih ga pitao zasto to radi???..
Zasto za toliko malo godina sto su oni proveli greseci na zemlji da se sad VECNO MUCE U PAKLU???
Zasto!?

A koji je zvuk što su snimili ruski naučnici na dubini preko 14 kilometara?
Da li su to glasovi ljudi...jesu ali iz filma i neko je Rusima na toj dubini pustio film da ga snime.:)

Brate moj..
A gde je zvucni zapis sto je snimila Ruska ekspedicija?
Ovo je zvuk iz filma..
A posto sam se i sam bavio audio snimanjem i brat mi je muzicar pa cesto radi u studiju, znam 100% da je ovo iseceno i uklopljeno. Dovoljan je samo letimican pogled na audio zapis, a ako imas sluh sve ti je jasno..
Ako ne verujes ni meni, ti proveri, nadji film: ''Baron Blood'' pa poslusaj..
Sve je identicno..
Jedan glas je jaci od ostalih i upravo se taj glas cuje i u ovom ''Ruskom'' video zapisu...
Bukvalno je preslikano, amplifirano i iseceno da bude duzi audio...

Ja bi stvarno voleo da su oni nesto snimili pa da to cujem?
Ali ovaj video je namestaljka.

Zanima me samo, -rekao si da jedan brat nije verovao, pa je sam cuo zvukove i na srpskom jeziku.
Kako i na koji nacin je to cuo i koja je oprema potrebna?

Kad bi bio svestan po novom nebu i novoj zemlji ti bi jadikovao u večnost zbog milih koji nisu tu ali to se briše i zaboravlja jer svako je primio šta je ON SAM IZABRAO zato da onda nebi ridao za svojima sad ih uči i daj da uče.

Naravno da cu ih uciti. Ali ne verujem da ce me Bog pogoditi amnezijom ili sl..
Jer to bi bilo prikrivanje necega sto se desava, za sta je on odgovoran sto im radi, i umesto objasnjenja, zasto im to radi, on me udari ''amnezijom''..
Ja to ne razumem...

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jasno je da oni koji veruju u besmrtnost duse i vecno mucenje u paklu - to svoje ucenje grade na pogresno prevedenim izrazima koji postoje u bibliji. prevodioca koji su te izraze prevodili na osnovu svog licnog shvatanja ili vere iz koje su potekli, o cemu sam ja vec pisao u jednom od ranijih komentara.

Tako su ti prevodioci ukljucujuci tu i Danicica i Karadjica pogresno prevodivsi pojedine izraze sa Jevrejskog ili Grckog - stvorili ideju pakla i vecne vatre koja kroz citavu vecnost spaljuje ljude, kao i duse koja navodno izlazi iz tela odmah nakon smrti i odlazi u raj ili pakao da se tamo vecno muci.

Biblija u svom izvornom obliku ovakvo ucenje ne poznaje, vec njen kontekst govori o sasvim diametralno razlicitoj stvari, ali cak i u ovakvom poretku stvari pogresnih prevoda Bog ne ostavlja coveka u ne znanju, jer danas ima toliko materijala napisano na ovu temu - da niko ne mora da ostane u zabludi i veruje nesto sto je pogresno.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Znaci Bog ce me ''pogoditi amnezijom'' da se ja ne bi mogao setiti svoje Majke ili Oca koji se przi u paklu.
Neka hvala, radije bih bio svestan i onda bih ga pitao zasto to radi???..
Zasto za toliko malo godina sto su oni proveli greseci na zemlji da se sad VECNO MUCE U PAKLU???
Zasto!?

Zar ne rekoh ranije da treba ozbiljnosti u temama o veri?
Neka hvala JA NEĆU po Božjem ako nije po mom onda NE HVALA......ne pitamo se mi kako će biti već BOG On je sve< unapred rekao a to što bi se raspravljao sa Bogom bolje je sad raspravljati sa svojima i onda nećeš sa Bogom morati.

Naravno da cu ih uciti. Ali ne verujem da ce me Bog pogoditi amnezijom ili sl..
Jer to bi bilo prikrivanje necega sto se desava, za sta je on odgovoran sto im radi, i umesto objasnjenja, zasto im to radi, on me udari ''amnezijom''..
Ja to ne razumem...

Ti Bogu ne veruješ.

Zanima me samo, -rekao si da jedan brat nije verovao, pa je sam cuo zvukove i na srpskom jeziku.
Kako i na koji nacin je to cuo i koja je oprema potrebna?

Gore rekoh da je imao neko jako ozvučenje za nastup i proslavu i odvrnuo kaže do kraja i onda je čuo na našm jeziku neku reč.A ko je snimao i ko je od koga preuzimao to neznam ali mislim da je ekspedicija davno bila i da je snimak na magnetofonskoj traci bio

Jasno je da oni koji veruju u besmrtnost duse i vecno mucenje u paklu - to svoje ucenje grade na pogresno prevedenim izrazima koji postoje u bibliji. prevodioca koji su te izraze prevodili na osnovu svog licnog shvatanja ili vere iz koje su potekli, o cemu sam ja vec pisao u jednom od ranijih komentara.

Tako su ti prevodioci ukljucujuci tu i Danicica i Karadjica pogresno prevodivsi pojedine izraze sa Jevrejskog ili Grckog - stvorili ideju pakla i vecne vatre koja kroz citavu vecnost spaljuje ljude, kao i duse koja navodno izlazi iz tela odmah nakon smrti i odlazi u raj ili pakao da se tamo vecno muci.

Biblija u svom izvornom obliku ovakvo ucenje ne poznaje, vec njen kontekst govori o sasvim diametralno razlicitoj stvari, ali cak i u ovakvom poretku stvari pogresnih prevoda Bog ne ostavlja coveka u ne znanju, jer danas ima toliko materijala napisano na ovu temu - da niko ne mora da ostane u zabludi i veruje nesto sto je pogresno.

Baš zato i predložih King Džejmsa i Strong da čujemo šta to znači a ako na svetu postoji bolji prebod ti ga ponudi ja koliko znam onaj je najjači po merilu svih svetskih lingvista.

I gde ti je ono što rekoh da uradiš.....samo pišeš a ništa ne proveriš, hajde sad uzmi i lepo postavi šta tamo piše iz najboljih prevoda i po strongu pojmove uradi da čujemo o čemu se tamo radi da li o smetlištu ili nešto drugo govori.

46 And these shall go away into everlasting punishment: but the righteous into life eternal.

And=

kai
kahee
apparently, a primary particle, having a copulative and sometimes also a cumulative force; and, also, even, so then, too, etc.; often used in connection (or composition) with other particles or small words:

and, also, both, but, even, for, if, or, so, that, then, therefore, when, yet.
these
houtos
hoo'-tos, including nominative masculine plural

houtoi hoo'-toy, nominative feminine singular haute how'-tay, and nominative feminine plural hautai how'-tahee from the article 3588 and 846; the he (she or it), i.e. this or that (often with article repeated):

he (it was that), hereof, it, she, such as, the same, these, they, this (man, same, woman), which, who.

Entry 846
Entry 3588

Pa redom svaku reč isprati.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Ovde se radi o zivotu pre Hristovog dolaska, gde ljudima nece na um dolaziti ono sto su dozivljavali na staroj zemlji gde je bio prisutan greh, a tu su ukljucene borbe sa grehom, progonstva radi vere u Hrista, razne nevolje..itd.

Ovo se ne odnosi na to - da oni koji su spaseni nece znati sta se desilo sa njihovim bliznjim ako kojim slucajem nisu u carstvu Bozjem a sa kojima su proveli ceo zemaljski zivot.
Posebno uzimajuci u obzir ucenje onih koji veruju u vecno mucenje u paklu, da navodno verni u raju nece znati da se njihovi bliznji - otac, majka, deca, rodjaci navodno muce u ognju dok oni uzivaju u blazenstvu raja i da ih bas bude briga sto oni tamo trpe vecne muke i urlicu od bolova i da su ravnodusni.

Ovakva projekcija dogadjaja nakon Hristovog dolaska je apsurd i nema veze sa Bogom koji se u bibliji otkriva kao vecna ljubav i milost.

------------------------------------------------------------------

Mire, imam licno za tebe jedno pitanje.

Sta mislis o ucenju Jehovinih svedoka - da ce nakon zavrsetka ovog starog poretka i Armagedona, sto ce reci nakon drugog vaskrsenja ljudi dobiti jos jednu priliku za pokajanje?

Zahvaljujem.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, imam licno za tebe jedno pitanje.

Sta mislis o ucenju Jehovinih svedoka - da ce nakon zavrsetka ovog starog poretka i Armagedona, sto ce reci nakon drugog vaskrsenja ljudi dobiti jos jednu priliku za pokajanje?

Zahvaljujem.

------------------------------------------------------------

Izvinjavam se za dupli komentar i da li na forumu postoji opcija za brisanje licnih komentara.
Ako ne, onda molim da ovaj poslednji bude obrisan.

Poslednja izmena:
Natrag