Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Pa kakve to veze ima. Nije moj stav moj nego stav Biblije.
Po pitanju besmrtnosti duše zastupnici tog učenja su unijeli pravo konfuziju.
1. Razbojnik je otišao u raj u petak.
2. Isus je odveo pravedne sa sobom kada se uznio.
3. Uzimaju stih da duh ide Bogu, po njima je to duša.
4. Mrtvi su do Isusovog vaznesenja išli u pakao, pravedni u neki dio pakla za njih, a nepravedni u svoj dio.
Ne, sve cetiri stavke su kod njih objasnjene, a sad sto se vama ne svidja objasnjenje to je druga stvar.
Cinjenica je da su dokazi i za jedno i za drugo pola-pola.
Ova zadnja cetvrta stavka ne kaze da su svi pre Hrista isli u pakao, vec samo gresni, pravedni su isli u raj.
Ali su ta dva podrucja verovatno blisko povezana i oba mesta se nazivaju jednom recju Hades ili Sheoll.
Nema reci ''Raj'' u Starom Zavetu..
Isus odlazi da propoveda onima u cistilistu vest spasenja, jer oni u Starom Zavetu je nisu culi.
I to je naglaseno i u bibliji..
Evo da ne pricam ja:
„U šeol odlaze duše umrlih, ne njihova tela. Šeol nije grob. Jevrejska reč za grob je keber. Stari zavet nigde ne govori da telo odlazi u šeol, već na 37 mesta odlazi u keber, što dokazuje da je keber grob, a šeol mesto gde odlaze duše. Šeol nijednom nije opisan kao mesto na površini zemlje, dok keber jeste i to na 32 mesta, što opet dokazuje da je keber grob, a šeol mesto gde odlazi duša kada napusti telo. U Starom zavetu čovek nikada ne polaže drugog čoveka u šeol, ali ga stavlja u keber. To nalazimo na 33 mesta, čime se potvrđuje da čovek stavlja umrlog u grob, ali ne može dušu da pošalje u keber. Isto tako nigde čovek ne kopa šeol, ali zato pravi keber na šest mesta u Pismu, što potkrepljuje činjenicu da čovek može da načini grob, ali ne i mesto za dušu. Pismo nikada ne kaže da neko dotiče šeol, ali na šest mesta govori da dotiče keber, što potvrđuje da čovek može dotaći mrtvački sanduk ili grob, ali ne može dotaći šeol, gde odlaze duše umrlih.“
(Dragan Simov, Šta kaže Sveto pismo, Alfa i Omega, Beograd, 1996. god. str. 98.)